Tégla: típusok, tulajdonságok, alkalmazások

 Tégla: típusok, tulajdonságok, alkalmazások

A tégla talán a legismertebb építőanyag az egész világon, hiszen az ősi idők óta számos civilizáció ismerte a technológiáját. Ugyanakkor a különböző nemzetek hulladékanyagokból és helyi jellegzetességeikből állították elő, és ma a fejlett technológiák századában különböző fajtái még jobban különböznek egymástól. A használat során ez az egyedülálló építőanyag nem vesztette el értékét, és még nem vonult vissza a modernebb alternatívák előtt. Legalábbis ezért érdemes megfontolni, hogy mi ez ma.

Termelési technológia

A „klasszikus” tégla típusok (például az adobe, a kerámia vagy a szilikát) nagy része a szó szerint a lábad alatt található. Az első két nyersanyag agyag, az adobe esetében viszkózus fű vagy trágya is hígítja, a harmadik esetben a mész és a homok az alapanyag. Kezdetben minden személy szükség szerint nyersanyag-előkészítéssel foglalkozott, ugyanúgy, mint a tégla további gyártása - ma sok vállalkozó tulajdonos szívesebben saját kezűleg a saját telephelyén lévő épületeket szedi. Az ősi időkben nem volt speciális technológia, ezért kézi formálás történt (egy kicsit később - manuálisan is, de speciálisan elkészített formák segítségével), általában megszárítva a napsütésben, és speciális kemencékben égett, önmagában is.

Körülbelül 160 évvel ezelőtt forradalom történt a téglagyártásban, amikor megjelentek a tömegtermelési technológiák. - például egy gyűrű kemence és övprés, és néhány évtizeddel később - speciális agyagfeldolgozó gépek és szárítók. Ennek következtében a városok megjelenése felismerhetetlenül változott - a fából készült kunyhók helyett még viszonylag szegény emberek kezdtek építeni téglaházakat, mert a folyamat, amely változatlan maradt, elkezdte szinte teljes mértékben elvégezni a gépeket, sokkal nagyobb sebességgel. A speciálisan felszerelt helyiségek termelésének megszervezésének köszönhetően téglagyárak működhetnek egész évben, anélkül, hogy a nyárhoz kötődnének, mint korábban, a tégla kiszárítása érdekében.

Ma a téglák sokfélesége sokkal több lett, mert a hagyományos "receptek" számos új összetevővel javultak, amelyek lehetővé teszik az alapvető tulajdonságok javítását - az erő és a tartósság növelése, a hővezető képesség csökkentése, a súly és a költség csökkentése, a tervezés javítása. Mindegyik esetben a gyártási technológia kissé eltérő lehet, de általában a lépések ugyanazok: a nyersanyag betakarítása, öntése és megszárítása szárítással, égetéssel vagy más eljárásokkal.

Típusok és jellemzőik

Napjainkban az építőanyag számos fajtáját számíthatjuk, amelyek nemcsak összetételükben, hanem tulajdonságaikban is különböznek. Az ilyen verseny nem csak azért van, mert mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, hanem azért is, mert az egyes típusok egy adott alkalmazási területre összpontosítanak. Éppen ezért az építés megkezdése előtt és a tégla típusának kiválasztásakor érdemes megérteni, hogy mi a legkevésbé igényelt típus.

A poszt-szovjet térben a szilikát tégla a legnépszerűbb - a nagyon jellegzetes fehér szín. A mész és a homok alapján készül, amelynek sok régiójában sok van, mivel az ilyen anyag olcsó - könnyű a nyersanyagot beszerezni, és a készterméket nem kell tovább szállítani. A gyártás nem igényel kiemelkedő technológiát - az egész trükk általában csak nagyon alapos megnyomás. Sajnos, a tömegterméknek ritkán van lenyűgöző fogyasztói jellemzői, így a szilikát tégla nem lenyűgöz a hővisszatartás képességével, és még attól is fél a nedvességtől. Egy ilyen anyag sokat súrol, de nem különbözik különösebben az erősségtől, amely hatással van az alkalmazási területére - a teherhordó falakat és a belső válaszfalakat, de nem alapokat, kandallókat vagy kályhákat.

Az égetett kerámia téglák szintén jól ismerik a jellemző vörös színt. Egyébként, a szín ebben az esetben a minőség mutatója, mert túl világos, hogy megbánta a tüzet, és túl sötét, égett - éppen ellenkezőleg, azokat a kemencében tartották. A magas minőségű agyag, amely az építőanyag fő nyersanyaga, az égési hőmérsékletnek ezer fokosnak kell lennie, akkor a legjobb minőségűek lesznek - a legmagasabb erőt és a megsemmisítéssel szembeni ellenállást, így a vörös téglát szinte mindenhol felhasználhatjuk, ugyanazokat az alapokat és csöveket is beleértve. Az egyetlen olyan mutató, amelynél ez a típus rosszabb, mint a szilikát, a hővezető képesség, amely az utóbbi esetében alacsonyabb.

Mindkét fent leírt típus, mint mások, korpulens és üreges. Az első egy tömör anyag, amely semmilyen üreg nélkül van, míg a második esetben jellemző a lyukak jellemzői, amelyek mindegyik mintán azonos mintát alkotnak. Az üreges téglák gyártása mindig kevesebb nyersanyagot használ, mert könnyebbek és meglehetősen olcsóak, más előnyük az alacsonyabb hővezetőképesség, melyet ugyanezek az üregek okoznak. Ez az anyag azonban törékenyebb, mint a szilárd szilárd téglák, ezért nem használható teherhordó falak építésére. Az utóbbi viszont gyakran épített építőanyagokból épül fel, de további szigetelés nélkül nem lehet.

A dupla téglák, más néven kerámia kövek, vizuálisan megkülönböztethetők sokkal nagyobb méretben, amelyekre nevüket kapták. A várakozásokkal ellentétben az ilyen falazat elemei nem mindig nehezebbek, mint a szokásosnál, mivel mindig magas porozitás jellemzi, ami kedvező hatást gyakorol az árra. A pórusok bősége segít csökkenteni a hővezető képességet, mivel az alkalmazási terület nyilvánvaló - külső falak. Ennek az anyagnak az az előnye, hogy jelentősen megmenti a megoldást, mivel az ilyen falak varratai sokkal kisebbek.

A túlnyomásos beton tégla betonból készül, de az építési helyszínen nem öntik öntőformákba, mint általában, de ugyanolyan méretű és formájú kész blokkok formájában érkezik oda. A közhiedelemmel ellentétben az ilyen blokkok nem feltétlenül szürkeek - a modern gyártók lehetővé teszik, hogy a fogyasztó kérésére válasszon árnyalatot. A beton téglákat gyakran mesterséges kőnek nevezik, univerzális jellemzői lehetővé teszik, hogy az épület bármely részének vagy egészének építéséhez használható.

A törmelék téglát gyakran összekeverik a törmelékkővel, de ezek alapvetően különböző dolgok. Egy ilyen típusú tégla, más néven építőipar, közönséges vagy falazat, inkább zabutovochnynak nevezik, mert fő alkalmazási területe a zabutka építése, vagyis a fal középső része, amely nem látható a házon kívül vagy belül. Valójában ez a kategória egyszerűen nem tartalmazza a szokásos vörös téglából származó legjobb példákat a sült agyagból - vagy kissé kiégett, jellegzetes feketével (de nem teljesen égett), vagy egyszerűen sikertelen alakban.Ebben a tekintetben pontosan ellentétes az egymással szemben álló téglákkal szemben, amelyeknek vonzó megjelenése alapvető, bár ez nem jelenti azt, hogy nem építhet ki belőle szilárd falakat.

A helyreállítási tégla nem is jelent konkrét anyagot vagy téglafajtát. Ilyen építőanyag készül a régi épületek helyreállítására, feladata az eredeti anyag utánzása a lehető legpontosabban. Természetesen minden egyes épület esetében különleges megjelenésű lehet.

Saválló tégla agyagból készül, számos adalékanyaggal, mint például a dunit, tűzálló por és homok. Minden példányt 1300 foknál magasabb hőmérsékleten égetnek, így a fentiek mindegyikének ötvözete kiderül. Az ilyen építőanyag jellegzetessége a kémiai semlegesség - nem fog még erős savat sem venni, és nem képes ellenállni a szélsőséges hőmérsékleteknek. Egy ilyen tégla alkalmazási területe meglehetősen szűk - szerkezetek épülnek belőle közvetlenül a csövek és más vegyipari vállalatok közművei mellett.

A diatomit tégla a diatóma alapján készült - egy különleges ásvány, amely az őskori diatóma algák fosszilizált maradványaiból képződik. Körülbelül ezer fokos égetésen megy keresztül, és működési jellemzői alapján nagyon hasonlít a fent leírt saválló építőanyagra, bár fő előnye a tűzállóság. Érdemes megjegyezni, hogy a magas hőmérsékletek hatására az ilyen anyagok fektetése nemcsak összeomlik, hanem nem veszíti el az alapvető tulajdonságait, beleértve az alacsony hővezető képességet és a magas hangszigetelést. Mind lakóépületek építésére, mind az ipari vállalatok kemencék építésére használják.

A vibro-préselt tégla természetes kőből (márványból, dolomitból), mészkőből és héjkőből álló részecskéket tartalmazhat, míg mindezen heterogén tömeghez kötőanyag a szokásos portlandcement. A gyártási technológia lehetővé teszi az ilyen építőanyagok gyártását olyan felületen, amely teljes mértékben megfelel az ügyfél kívánságainak - legalábbis ideális esetben sima, még esztétikusan szakadt. A szín a saját belátása szerint is megváltoztatható, mert ez a fajta tégla általában a házak külső falainak burkolására szolgál.

szín

Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor csak a „hagyományos” típusú téglák széles körben elterjedtek, az építőanyag árnyéka a nyersanyagokról szólt, amelyekből készült. Így a fehér tömbök jelezték az építőanyag szilikát eredetét, a vöröseket pedig az agyagon. Ez utóbbi esetben az árnyék is elmondhatja a termelés minőségét, mert a túl könnyű a túl magas égési hőmérsékletet jelentette, és túl sötét, különösen nyilvánvaló feketével, a magas hőmérséklet túlzottan erős hatását jelezte. A színes tégla teljesen hiányzott, nem teszi lehetővé az épületek tervezésének diverzifikálását.

Az utóbbi évtizedekben az építőanyagok összetételének sokfélesége egyre nagyobb figyelmet kapott. Sok gyártó elkezdett eltérni a hagyományos receptektől, egyre több új összetevőt adva. Sokan csak néhány új tulajdonság megszerzése érdekében kerültek hozzáadásra, például a szélsőséges hőmérsékletekkel szembeni fokozott ellenállás, azonban saját színük miatt, amelyek a főbb tartománytól eltérnek, bizonyos árnyalatokat hozhatnak létre.

Idővel a gyártók arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyfélnek teljes joga van önállóan kiválasztani a termék megjelenését, ezért a blokkok fajtái kezdtek megjelenni, csak a színésznőktől eltérően. Kezdetben természetesen a gamma közel állt a már létezőhöz - először az árnyalatok voltak, mint a barna és a terrakotta, az elefántcsont és a csokoládé.Később később teljesen tetszőleges színárnyalatú építőanyagot lehetett választani, ami részben kiküszöbölte a további szembetűnő anyagok szükségességét.

A költségek tekintetében a különböző színű téglák általában nem különböznek egymástól jelentősen (kivéve, ha az árnyalatot módosító adalékanyag nem rendelkezik konkrét gyakorlati funkciókkal), azonban a szokatlan színekkel rendelkező építőanyagok sokkal kisebb mennyiségben készülnek, mint a szokásosak, ellenkező esetben az elsőeket egyszerűen nem lehet eladni. Gyakran egy bizonyos árnyalat tégláját külön kell megrendelni a gyártótól.

Méretek és formák

Az ókorban nem mindig követték az egyes téglák pontos alakját és méretét, de ma, az egyetemes szabványosítás korában, általánosan elfogadott méretszabványok léteznek, amelyek lehetővé teszik, hogy nemcsak egy tökéletesen lapos falazatot alakítsanak ki, hanem pontosan kiszámítsák a szükséges építőanyag mennyiségét. Ha egy kitöltött tégla, amelyet kizárólag rejtett felületek lerakására használnak, még mindig kissé szabálytalan alakú (és még akkor is, ha az eltérések nem haladják meg a néhány millimétert), akkor egy szembetűnő fajta esetében a legnagyobb pontosságú valamennyi paraméternek való megfelelés rendkívül fontos.

Általában a szokásos blokkok mindegyik oldala egy téglalapnak néz ki, azaz a téglák hossza, magassága és szélessége különbözik egymástól. E kritérium szerint hazánkban az építőanyagok három fő csoportja van:

 • egy- vagy egyszerű tégla - 25-12 12,5 cm;
 • egy és fél, vagy sűrűsödött - 25 12-ről 8,8 cm-rel;
 • a kettős 25,8 12,8 cm-rel.

A fent leírt szabványok főként a belföldön gyártott építőanyagokra vonatkoznak, míg Európában számos különböző fogalom és méret kerül elfogadásra. Ebben az esetben a megengedett kötet kétszer akkora:

 • DF-24 11,5-rel 5,2 cm-rel;
 • 2 DF - 24 11,5 cm-rel 11,3 cm-rel;
 • NF - 24 11,5-rel 7,1 cm-rel;
 • RF-24 11,5-rel 6,1 cm-rel;
 • WDF - 21 10 x 6,5 cm-rel;
 • WF-21 10 x 5 cm-rel.

Feltételezzük, hogy a fent leírt „rendes” téglák mindegyik szöge 90 fok, aminek köszönhetően a helyes téglalap mindenhol megtörténik. A fogyasztói kereslet azonban ismét arra kényszerítette a gyártókat, hogy gondolkodjanak a megjelenésükben lényegesen eltérő göndör tömbökről. Itt a fantáziának szinte nincsenek határai - például egy saroktéglának lehet egy ferde oldala, úgyhogy a háznak nincs egy derékszöge, és ehelyett két 45 fokos szög van kis távolsággal. Alternatív megoldás lehet egy teljesen lekerekített blokk, amelynek szöge egyszerűen nem létezik. Mit kell mondani a tömbökről, amelyek közül néhány kifelé nyúlik ki, a fő falazat határain túl, utánozva a rosszul megkötött kő régi épületét.

Ahogy a különböző színek esetében is, a tégla nem szabványos formája a szembesülésnek tulajdonítható, és ha a szokásos testvére a gyakorlatilag bármilyen téglaépítés építéséhez szükséges, akkor egyik szemből álló lehetőség sem büszkélkedhet ilyen nagy igényekkel - mindez az ügyfél ízlésétől függ. Ebből az okból kifolyólag a szokatlan alakú blokkokat is külön kell megrendelni, bár a nagy szupermarketekben a legnépszerűbb fajtáknak raktáron kell lenniük.

Alkalmazási területek

Bár a különböző téglákat teljesen eltérő módon tervezték, általában buta választani egyiküket egy teljes körű téglaépület építéséhez - ez a kialakítás meglehetősen összetett, és az egyes részekben eltérő működési feltételeket tartalmaz. Ezért az építéshez megvásárolt összes egységet kategóriákra kell bontani, és mindegyiknek a százalékos arányát helyesen kell kiszámítani.

A ház falaihoz szinte minden esetben egy magánépület, egy épület tégla kerül felhasználásra. Ilyen körülmények között általában a szokásos, szilikát vagy agyag építőanyagra vonatkozik, amelyre a megjelenés különleges követelményei nem kerülnek bemutatásra - akár vizuálisan észrevehető eltérések is lehetnek alakjuk vagy méretük tekintetében. Az ilyen hátrányok nem feltűnőek, mivel a belső és külső burkolat mögött rejtve maradnak. Mivel a gyártás nem jelent komplex technológiákat (még a méretigényeket sem tartják be tökéletesen), az ilyen építőanyagok a legkevésbé költségesek.

A téglával szembeni védelem fontos abban az esetben, ha az ügyfél kültéri kivitelezés nélkül akar csinálni, és egy gyönyörű házat kap a tégla. Egy ilyen termék gyártási eljárása némileg bonyolultabb, mivel legalább szigorúan meg kell felelnie a szabványos méreteknek, és megfelelő formájú, és ez utóbbi gyakran is tartalmaz néhány figurát. A gyártási folyamat bonyolultsága előre láthatóan befolyásolja a költségeket, mivel a szemből álló blokkok szinte mindig csak külső díszítésre használatosak, kevésbé reprezentatív anyag mögé rejtve. Az épület egészének bélésére egy texturált változatot használnak, amelyben minden elem azonos, de az ablakok és más összetett építészeti formák befejezéséhez egy formájú téglát használnak, amelynek minden példánya célszerűen egyedi. Ugyanakkor mindkét típusú téglákat nemcsak a házak építésére használják, hanem elegendő finanszírozással is szép kerítések építésére. Az ilyen építőanyag általában színezett.

Az úgynevezett chamotte-téglát korábban egyszerűen tűzhelynek nevezték, amely nagyrészt a fő célját mutatja. A közös név alatt egyszerre többféle tégla rejtőzik, különböző nyersanyagokból készülnek, és jellemzőikben különböznek, de elméletileg bármelyik alkalmas lenne egy közönséges lakóépület építésére. Bármilyen chamotte blokk eltér a szokásosnál nagyobb hőállóságtól - nemcsak a magas hőmérséklet hatására összeomlik, de az ismételt fűtési és hűtési ciklusok során sem veszít előnyeit. Ilyen építőanyag felhasználható az egész ház építésére, de általában sokkal többet fizet, mint egy egyszerű közönséges tégla, mivel a tűzálló fajták miatt gyakrabban csak kemencék, kémények és egyéb falszakaszok kerülnek kialakításra, amelyeket rendszeresen erős melegítésnek vetnek alá. A legtöbb típusú tűzifa-téglát elsősorban ipari igényekre tervezték, például a kohászat vagy a vegyipar igényeihez.

Az épület nagyobb tartóssága érdekében az építési folyamatban klinker téglákat is használhat. Ez a típus sok tekintetben hasonlít egy egyszerű kerámia vörös blokkhoz, de a gyártási folyamat sokkal szorgalmasabb - és a nyersanyagokat óvatosabban választják ki, előnyben részesítve a tűzálló agyag fokozatokat, és az égési hőmérséklet magasabb, hogy a tömeg a kőbe zsugorodjon. A szennyeződésektől mentes nyersanyagok a végső anyagot a legnagyobb szilárdsággal és tartóssággal, valamint vízlepergető és fagyálló tulajdonságokkal látják el. A kiválasztott agyag ilyen tégla természetesen lényegesen drágább, mint a legtöbb mások, mert takarékosan használják - leggyakrabban ez a lábazatok bélése, vagy az "örök" kerti utak fő anyaga. Mivel az ilyen anyagot nemcsak kiváló működési tulajdonságok jellemzik, hanem látható, szinte mindig szokatlan textúra vagy fényes árnyalatokkal díszítik, ami még mindig kissé növeli a már jelentős költségeket.

Tippek a kiválasztáshoz

Bár a tégla rendkívül egyszerű, és ami a legfontosabb - többnyire ugyanaz, az épület tartóssága nagymértékben függ a megfelelő választástól. Még egy kifinomult kőműves nem építeni fog épületet a rossz építőanyagok miatt, ezért bölcsen kell választania egy téglát. Már beszéltünk arról, hogyan kell meghatározni a fajtát, megemlítettük a tömb testében lévő üregek jelentését is - most itt az ideje, hogy felfedjünk néhány titkot.

Legalább ugyanolyan méretű legyen - csak első pillantásra az ízlés kérdése. Valójában minél nagyobb az egyes blokkok, annál kisebbek a falak varratai, és ez utóbbi a szilárdság és a hőszigetelés szempontjából jogosan tekinthető a falazat leggyengébb pontjának. E logika szerint a kettős téglának nagy igény kell, hogy legyen, de saját hátránya van - nagy méretei szükségessé tehetik, hogy az egyes blokkokat túl gyakran szétválasszuk, sőt még a kontúr és a tervezett méretek pontos újrafelépítésének képtelenségét is provokáljuk. Végül a kettős változat egyszerűen nehezebb, így minden egyes másolat szállítására és telepítésére sokkal többet fordítanak.

Az építőanyag szilárdságának jó mutatója a jel, de nem mindenki érti, hogy a műszaki útlevélben feltüntetett tipikus megnevezés egy speciális dekódolással rendelkezik. Az M100 márka blokkok akár 100 kg terhelésnek is ellenállnak a felületük négyzetméterénél, M150, illetve 150 kg területenként. Általában a márkák az M75-től M300-ig terjednek, és minél magasabb a márka, annál megbízhatóbb a szerkezet, de az erővel együtt az áremelkedés, így a legdrágább építőanyag nem érdemes választani. A tapasztalt építők azt mutatják, hogy az M100 alkalmas arra is, hogy az építési területre épüljön, és ugyanaz az M150 többszintes épületekre van tervezve, de néha érdemes komolyabb számításokat készíteni a szerkezet súlyáról, hogy nagy pontossággal meghatározzák az optimális minőséget.

A téglafagy ellenállási indexe kissé hasonló, de a népszerűséggel ellentétben az ábra nem a minimális lehetséges hőmérsékletet jelenti, hanem a kiolvasztási és fagyasztási ciklusok számát. Területünk minden télje fagyos, ezért ez a mutató magasnak kell lennie - legalább Mrr 50-es szinten, és még jobb, ha Mrr 100-nál. Első pillantásra ez logikusnak tűnhet, de a Távol-Észak magas fagyállósága még nem is olyan fontos A téleket nem jellemzi periodikus olvadás, mert a ciklusok általában valamivel kisebbek, mint azokban a régiókban, ahol a tél nem olyan súlyos.

A minőségi termékekben is van egy időszakos házasság, amely nagyban befolyásolja az építőanyagok tulajdonságait. Az a tény, hogy egy égett vagy nem égett tégla sokkal gyengébb teljesítményt mutat, már említettük, de ezt nemcsak a külső szín határozza meg, hanem az egyes másolatok színárnyalatának is köszönhetően - a „kitöltés” ​​mindig világosabbnak és gazdagabbnak kell lennie, mint a külső rétegek. Bármilyen külső kár is azt sugallja, hogy az ilyen egységeket nem szabad venni - ha viszonylag rövid tárolás során megsérültek, nehéz megmondani, hogy mi történik velük az épület működése során.

Ha a hasított téglán fehér pöttyök vannak foltok, azt jelenti, hogy az eredeti nyersanyagban a mész van. Az építőanyagok esetében, különösen a fokozatokra nézve, ez nagyon rossz, mert amikor vízzel érintkezik, a mész megszűnik, és egy folt marad a helyén - egy kis tölcsér. Legalább csúnyanak tűnik, és különösen elhanyagolt esetekben az ilyen jelenségek megzavarhatják az egész tégla szerkezetet, és jelentősen csökkenthetik az erejét. Éppen ezért az építőknek gyakran ajánlott egy jó hírnévvel rendelkező, bevált gyártót választani - nem kockáztatja a jó nevét, elhanyagolva a termékeiben található lehetséges mészterületeket.

A fent leírtakhoz hasonlóan és a virágzással járó helyzetben, amikor a tégla összetételében túl sok oldható só van, amelyek nem igazán vannak ott. A nedvességgel való bőséges érintkezés esetén az ilyen „adalékanyagok” jellegzetes fehér foltok formájában jelennek meg a felületen, amelyek általában nem befolyásolják rosszul a tégla teljesítmény tulajdonságait, de erősen rontja megjelenését.Ennek megfelelően ez a probléma kritikus a blokkokkal szemben, de másrészt vannak olyan speciális mosások, amelyek segítenek megoldani a problémát, még akkor is, ha az építőanyagok vásárlása során már hiba történt.

Számos fogyasztó számára a termékminőség sajátos mutatója a versenytársakkal szembeni ár is. Egyrészt az ilyen logika gyakran igazságosnak bizonyul, másrészt - meg kell érteni az ár alakulását is. Például az európai téglák jóval drágábbak, mint az átlagos téglák, míg a belaruszok éppen ellenkezőleg, viszonylag alacsony áron különböznek, bár nem igaz, hogy a minőségkülönbség olyan nagy. Az elemi logisztika nagy jelentőséggel bír - a közeli gyárak termékei mindig átlagosan valamivel olcsóbbak, mint az importáltak. Az építőanyagok ára is jelentősen emelkedhet a közvetítők tömegéből adódóan - gyakran a tégla kétszer olyan olcsó a gyártótól, mint egy külső kereskedő a piacon.

Végül néhány egyszerű tipp:

 • az épületnek és a téglából álló téglának azonos márkájúnak kell lennie, különben a falon belüli szilárdsági terv ellentmondás lesz;
 • olyan dokumentumok, mint a termékminőségi tanúsítvány vagy az útlevél, sok hasznos információt tartalmazhatnak, és gyakran az egyetlen tudásforrás arról, amit nem lehet meghatározni;
 • a megrendelés megkezdése előtt ismét meg kell adnia, hogy megrendelte-e a megfelelő minőségű építőanyagot, ellenkező esetben a vásárolt téglák nem megfelelőek a tervezett feladatokhoz;
 • állítólag ugyanaz a tégla a különböző tételekből kissé eltérhet színben és még néhány más jellemzőben is, ezért a tervezés integritása érdekében kívánatos, hogy a termékeket szigorúan ugyanazon tételből használják;
 • A szakértők megjegyzik, hogy a téglaárak szezonális növekedését általában nyáron figyelik meg, így a tavaszi építési anyagok megvásárlásával pénzt takaríthat meg, mert télen a téglagyárak fokozatosan kimerülnek, így az ár ismét emelkedni kezd, amíg a gyártók az új szezonra nem növelik a gyártást.

Gyönyörű példák

A szilikát téglákat nem sok építõ komolyan veszi - az értékelték az égett piros blokkot, ami a megnövekedett erõssége és ellenállása a különbözõ befolyásokkal szemben sokkal nagyobb. Ezzel egyidejűleg ez az anyag viszonylag kis épületekre is alkalmas egy privát földterületen - ezt ismételten megerősítik az építőanyag több millió háza az egész országban. Ebben az esetben az árnyalatok bizonyos változata is lehetséges, és az a tény, hogy a szilikát tégla általában nagyon sima és egyenletes felületű, szintén nagyon fontos az épület külső vonzereje szempontjából.

A vörös kerámia tégla helyzete még jobb - erősebb és tartósabb is, a gyártók több tucat árnyalatban gyártják, ami lehetővé teszi az építőanyagok különböző árnyalatainak egyesítését ugyanazon falon, hogy kiemelje az ékezeteket. A második példa azt mutatja, hogy a színek harmóniája akár tetővel is elérhető - a vörös cserép a sült agyaggal szemben nagyon érdemes. A holisztikus művészi kép kiegészíti az azonos színű kerti utat.

Ha egy példánál több teljesen különböző típusú blokkot szeretnél látni egyszerre, akkor nem is olyan sokat nézhetsz otthon, mint a kerítéseken. Pontosan ilyen kis építészeti formák általában különböző finomságokat biztosítanak, mert csak egy eléggé gazdag tulajdonos engedheti meg magának egy ilyen megoldást, és a kerítés áthatolhatatlansága a kívülállók számára, és egy ilyen fal külső fénye valószínűleg alapvető számukra. A példában bemutatott képen láthatjuk, hogy a tégla különböző színekkel és árnyalatokkal rendelkezik, bizonyos szerkezetű lehet, mintha a varratokon túl kiálló lenne, és az általánosan elfogadott elképzelést is elfordíthatja, hogy a tégla szigorúan téglalap alakú legyen, és csak a vízszintes síkra.A kifejezett esztétikai hatás érdekében az építők különböző méretű tömböket is használtak, aminek következtében az oszlopok vastagsága egyenlő, és kissé hasonlítanak a finomított ősi oszlopokra.

Hogyan válasszunk egy téglát a ház építéséhez, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba