Hiper préselt téglák: jellemzők és ajánlások a használathoz

 Hiper préselt téglák: jellemzők és ajánlások a használathoz

A Hyper préselt tégla egy sokoldalú építési és befejező anyag, amelyet széles körben használnak épületek, burkoló homlokzatok és kis építészeti formák felépítésére. Az anyag a múlt század végén jelent meg a piacon, és szinte azonnal nagyon népszerűvé és népszerűvé vált.

Jellemzők és összetétel

A hiper préselt tégla mesterséges kő, amelynek előállításához gránit szitálás, héj szikla, víz és cement kerül felhasználásra. Az ilyen készítményekben lévő cement kötőanyagként működik, és annak aránya a teljes tömeghez viszonyítva általában legalább 15%. Nyersanyagként is felhasználhatók a bányászati ​​hulladékok és a kohósalakok. A termékek színe attól függ, hogy melyik összetevőt használják. Így a gránit eltávolítása szürke árnyalatot eredményez, és a héj rock jelenléte sárgásbarna árnyalatú téglát fest.

A teljesítmény jellemzői szerint az anyagnak nagyon hasonló a betonjával, és nagy erősséggel és agresszív környezeti hatásokkal szembeni ellenállással rendelkezik. A megbízhatóság és a tartósság tekintetében a préselt tégla semmiképpen sem rosszabb a klinker modellekhez, és a fő falak építésénél is használható. Vizuálisan valamivel természetes kőre emlékeztet, így széles körben használják az épületek és kerítések homlokzatainak tervezésében. Emellett a cementhabarcs jól keverhető a különböző pigmentekkel és festékekkel, ami lehetővé teszi téglák széles színválasztékban történő előállítását és dekoratív bélésként történő használatát.

A hiperpréselt tégla fő jellemzői, amelyek meghatározzák a munkakörülményeket, a sűrűség, a hővezetőképesség, a vízabszorpció és a fagyállóság.

 • A hiperpréselt tégla erősségét nagymértékben az anyag sűrűsége határozza meg, amely átlagosan 1600 kg / m3. A mesterséges kő minden sorozata egy meghatározott szilárdsági indexnek felel meg, amelyet M (n) jelöli, ahol n az anyag szilárdságát jelöli, amely betontermékben 100-400 kg / cm2. Tehát az M-350 és az M-400 indexű modellek a legjobb szilárdsági mutatók. Egy ilyen tégla falazati szerkezeti falak felépítésére használható, míg az M-100 márka termékei arcmodellek, és csak díszítésre használhatók.
 • A kő kevésbé jelentős jellemzője a hővezető képesség. Az anyag hőmegtakarító képessége és annak lehetősége, hogy lakóházak építésére használják, e mutatótól függ. A teljes testű hipernyomású modellek alacsonyabb hővezető-mutatója 0,43 hagyományos egységnek felel meg. Ilyen anyag használatakor figyelembe kell venni, hogy nem képes a helyiségben tartani a hőt, és szabadon eltávolítja azt. Ezt figyelembe kell venni a tőkefalak építésére szolgáló anyagok kiválasztásakor, és szükség esetén további szigetelési intézkedésekre van szükség. Az üreges porózus modellek a legmagasabb hővezető képességgel rendelkeznek, 1,09 hagyományos egységgel. Az ilyen téglákban van egy belső levegő réteg, amely nem teszi lehetővé a hőt a szobán kívül.
 • A hiperpréselt termékek fagyállóságát az F (n) index jelzi, ahol n az a fagyasztási-olvadási ciklusok száma, amelyeket az anyag a főbb munkakörülményeinek elvesztése nélkül tud átadni. Ezt a mutatót nagyban befolyásolja a tégla porozitása, amely a legtöbb módosításban 7 és 8% között mozog. Egyes modellek fagyállósága elérheti a 300 ciklust, ami lehetővé teszi, hogy az anyagot bármilyen éghajlati övezetben, köztük a Távol-Észak régiókban is felépítsék.
 • A tégla vízfelvétele azt jelzi, hogy egy kő mennyi nedvességet képes felszívni egy bizonyos idő alatt. Az extrudált téglák esetében ez a szám a termék teljes térfogatának 3-7% -án belül változik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy biztonságosan használhassuk az anyagot a homlokzatok külső díszítéséhez nedves és tengeri környezetben.

A hiperpréselt kő 250x120x65 mm-es standard méretekben készül, és egy teljes termék súlya 4,2 kg.

Termelési technológia

A hiperpréselés egy nem égetett gyártási módszer, amelyben a mészkő és a cement összekeveredik, vízzel hígítják és jól keverik a festék hozzáadása után. A félszáraz préselés módszere nagyon kis mennyiségű vizet igényel, amelynek aránya nem haladja meg a nyersanyagok teljes mennyiségének 10% -át. Ezután az üreges vagy corpulens kivitelű téglákat a kapott tömegből képezzük, és 300 tonna hiperpresszió alatt küldjük. A nyomást jelző mutatók 25 MPa elérésekor.

Ezután a tálcákat üresen helyezzük a gőzölő kamrába, ahol 70 fokos hőmérsékleten a termékeket 8-10 órán át tartjuk. A gőzölési szakaszban a cement képes összegyűjteni a szükséges nedvességet, és a tégla a szilárdságának 70% -át kapja. A termék fennmaradó 30% -a a gyártástól számított egy hónapon belül lesz, majd teljesen felhasználásra kész. Azonban a téglákat azonnal szállíthatja és tárolhatja, anélkül, hogy várná a termékek megfelelő erősségét.

A száraz préselt tégla gyártása után nem rendelkezik cementfóliával, és ennek következtében sokkal nagyobb ragasztási tulajdonságokkal rendelkezik, mint a beton. A film hiánya növeli az anyag önellátó képességét és lehetővé teszi a falak lélegzését. Ezen túlmenően a termékek sima felületűek és rendszeres geometriai formák. Ez nagyban megkönnyíti a kőművesek munkáját, és lehetővé teszi, hogy a falazat pontosabb legyen. Jelenleg nem alakult ki a hiperpresszált tégla egységes szabványa. Az anyag a GOST 6133-99 és az 53-2007 szabványban meghatározott szabványok szerint készül, amely csak a termékek méretét és alakját szabályozza.

Előnyök és hátrányok

Magas fogyasztói igény a száraz préselt beton téglákhoz ennek az anyagnak számos vitathatatlan előnye miatt.

 • A kő megnövekedett ellenállása a szélsőséges hőmérsékletek és a magas páratartalom hatására lehetővé teszi a kő használatát minden éghajlati zónában, korlátozás nélkül.
 • A telepítés egyszerűségét a termékek megfelelő geometriai alakja és sima élzete magyarázza, ami jelentősen megmenti a megoldást és megkönnyíti a kőműves munkáját.
 • A hajlítás és a szétválasztás nagy tartóssága kedvezően különbözteti meg a hiperpresszált modelleket más tégla típusoktól. Az anyag nem hajlamos a repedésekre, a forgácsokra és a horpadásra, és hosszú élettartamú. A termékek két száz évig képesek megőrizni teljesítményüket.
 • Mivel a téglafelületen nincs betonfólia, az anyag erősen tapad a cementhabarcshoz, és az év bármely szakaszában használható.
 • Az emberi egészségre és a kőzet ökológiai tisztaságára vonatkozó abszolút biztonságot a káros szennyeződések hiánya okozta.
 • A tégla felületének szennyeződésmentesítő tulajdonságai vannak, így a port és a koromot nem szívja fel és nem mossa le az eső.
 • A széles választék és sokféle árnyalat nagyban megkönnyíti a kiválasztást, és lehetővé teszi, hogy anyagot vásároljon minden ízléshez.

A hiperpresszált tégla hátrányai közé tartozik az anyag nagy súlya. Ez szükségessé teszi az alapítvány maximális megengedett terhelésének mérését téglafal tömegével. Emellett a kő hajlamos mérsékelt alakváltozásra az anyag hőtágulása miatt, és idővel megduzzadhat és megrepedhet. Ugyanakkor a falazat lazul, és lehetővé válik tégla rajzolása belőle. Ami a repedéseket illeti, elérhetik az 5 mm szélességet, és a nap folyamán megváltoztathatják. Tehát a homlokzat lehűtése során a repedések észrevehetően nőnek, és amikor melegítik, csökkennek. A téglafalak ilyen mobilitása sok problémát okozhat a falakkal, valamint a tömör téglából épített kapukkal és kapukkal. A mínuszok között jegyezzük meg az anyag kipufogódási hajlamát, valamint a termékek magas költségét, ami egy téglához 33 rubelt ér el.

faj

A hiperpréselt tégla besorolása több okból is előfordul, amelynek fő része az anyag funkcionális célja. E kritérium szerint háromféle kőből áll: közönséges, arcú és alakos.

A közönséges modellek között kóros és üreges termékeket bocsátanak ki. Az elsőt a belső üregek, a nagy súly és a magas hővezető képesség hiánya jellemzi. Az építési ház ilyen anyag nem alkalmas, de az építési ívek, oszlopok és egyéb kis építészeti formák használt nagyon gyakran. Az üreges modellek átlagosan 30% -kal kisebbek, mint a teljes testűek, és az alacsony hővezetőképesség és a mérsékeltebb hőmérsékleti torzítás jellemzi. Ezeket a modelleket a házak teherhordó falainak felépítésére lehet használni, de magas költségük miatt ezek a célok ritkábban használatosak.

A hiperpresszált üreges tégla egyik érdekes változata a „Lego” modell, melynek 2 átmérője 75 mm átmérőjű. A tégla nevét a gyerektervezővel való vizuális hasonlóság okozza, amelyben a függőleges lyukak az elemek összekapcsolására szolgálnak. Egy ilyen kő elhelyezésénél elvileg lehetetlen leszállni és megszakítani a rendet. Ez lehetővé teszi még a tapasztalatlan mesterek számára is, hogy tökéletesen sík falazatot hajtsanak végre.

A téglák széles választéka áll rendelkezésre. A sima modellek mellett olyan érdekes lehetőségek is vannak, amelyek természetes vagy vadon élő köveket imitálnak. És ha az első minden többé-kevésbé világos, akkor az utóbbit szakadt vagy zúzott kőnek nevezik, és nagyon szokatlannak tűnik. Ezeknek a termékeknek a felülete számos zsetonnal rendelkezik, és kis repedésekkel és lyukakkal van ellátva. Ez nagyon hasonlóvá teszi az anyagot az ősi építőkövekhez, és az onnan épült házak szinte megkülönböztethetetlenek az ősi középkori váraktól.

A formázott modellek nem szabványos formájú hiperpresszált termékek, amelyek görbületi építészeti struktúrák építésére és díszítésére szolgálnak.

A tégla osztályozás másik kritériuma a méret. A hiperpréselt modellek három hagyományos méretben kaphatók. A termékek hossza és magassága 250 és 65 mm, szélességük változhat. A szabványos tégláknál 120 mm, a kanál tégláknál 85 mm, a keskeny tégláknál pedig 60 mm.

Alkalmazás funkciók

A túlnyomásos modellek ideálisak a komplex felületek felépítéséhez, és bármilyen mechanikai feldolgozásnak alávethetők. A kő a tervezők számára igazi áldozatnak tekinthető, és lehetővé teszi számukra a legbátrabb döntések végrehajtását. Használatának azonban számos ajánlást kell követnie. Így a kerítések és homlokzatok építése során szükséges a falazatnak a galvanizált rácsos kis cellákkal való megerősítése.Ezenkívül kívánatos, hogy a hőtágulásra hézagokat képezzenek 2 cm-enként, általában nem ajánlott a testes, hiperpréselt téglákat használni a lakóépületek teherhordó falainak építéséhez. Ebből a célból csak üreges közönséges modellek használhatók.

Amikor egy épületet már építettek, a fehérje foltok és foltok, amelyeket virágzásnak neveznek, működés közben gyakran alakulnak ki. A megjelenés oka az, hogy a cementhabarcsban lévő víz kőpórusai áthaladnak, és a sót a tégla belsejében helyezik el. A következő só a felületre nyúlik ki és kristályosodik. Ez viszont jelentősen rontja a falazat megjelenését és a szerkezet általános megjelenését.

A virágzás megjelenésének megelőzése vagy minimalizálása érdekében ajánlatos az M400-as cementgyártmányt használni, ahol az oldható sók aránya nagyon alacsony. Az oldatot a lehető legvastagabbra kell keverni, és meg kell próbálni nem kenni a kő elülső felületén. Ezenkívül nem kívánatos az esőben való építés, és a munka minden szakaszának befejezése után a falazatot ponyvával kell lefedni. A homlokzat megjelenésének megakadályozását a homlokzat vízlepergető megoldásokkal és az épített épület leggyorsabb felszerelésével, egy lefolyó rendszerrel történő bevonásával segíti.

Ha a virágzás még mindig megjelent, akkor 2 evőkanál keveréke szükséges. kanál 9% ecetet egy liter vízzel és fehéres foltokat kezelünk. Az ecetet ammónia vagy 5% -os sósavoldattal helyettesítheti. Jó eredményeket kapunk a falak „Facade-2” és „Tiprom OF” segítségével történő kezelésével. Az első kábítószer fogyasztása fél literre lesz a m2 felületre, a második pedig 250 ml. Ha a homlokzat feldolgozását nem lehet megtenni, akkor türelmesnek kell lennie, és várjon néhány évet: ez idő alatt az eső el fogja mosni az összes fehérséget és visszaadja az eredeti megjelenést az épületnek.

Építői vélemények

Az építők szakmai véleményére alapozva a hiperpréselt tégla kiváló tapadási szilárdságot mutat a cementhabarcsnál, amely 50-70% -kal haladja meg a kerámia téglákat. Emellett a betontermékek falazat-sűrűségének indexe 1,7-szer nagyobb, mint a kerámiatermékek azonos értékei. Ugyanez a helyzet a rétegelt erővel, ez szintén magasabb a túlnyomásos tégláknál. Az anyag magas dekoratív összetevője is van. A hiperpresszált kővel szegélyezett házak nagyon méltóságteljesek és gazdagok. Figyelmet fordítunk az anyag alacsony ellenállású és magas páratartalmú hatásának fokozott ellenállására is, amit a termékek alacsony vízfelvétele és kiváló fagyállósága magyaráz.

Így a hiperpresszált modellek számos más típusú anyagból származnak, és a megfelelő választás és a megfelelő telepítés révén szilárd és tartós falazást biztosítanak.

A hiperpresszált téglák elhelyezése, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba