Szürke tégla: jellemzők, típusok és hatókör

 Szürke tégla: jellemzők, típusok és hatókör

Az épület építésekor a legfontosabb része az anyag, amelyre az épület nyugszik. Sok éven át az emberek előnyben részesítették a téglaanyagot, amely sokféle típusú. A szürke tégla külön figyelmet érdemel. Egy ilyen elem széles körben elterjedt az épületek arcán, nagy értékű és külső tényezőkkel szembeni ellenállása miatt.

Jellemzők és hatókör

A tégla sűrű építőanyag egy bár formájában, amelyet házak, villák, különféle fürdők díszítésére használnak. Az ilyen anyag a XV. Század óta ismert. Olyan tulajdonságok kombinációja, mint például a vízállóság, a hőszigetelés és a mechanikai szilárdság - a tégla minden tekintetben vezet.

Ha gyakorlati alkalmazásról beszélünk, akkor a homlokzati tégla használható, valamint az épület burkolására, valamint a járda díszítésére csempék formájában. Aktívan használják kandallók, kályhák, pincék, belső dekoráció felszerelésére. Az anyag alkalmas régi és roncsolt szerkezetek helyreállítására. A színek és a téglák sokszínűsége eleganciát ad a belső térnek.

típusok

Az építési téglák alapja az agyag és a cement. Ez egy, egy és fél oldalra van osztva, lapos, mintás vagy dupla felülettel. Egyszerű feldolgozás lehetővé teszi, hogy eltérő megkönnyebbülés alakuljon ki. Úgy tűnik, a szürke tégla a következő típusokra oszlik:

 • sima felületű;
 • durva, aprított felület, amely tiszta szikla hatását adja;
 • mélyen kiálló kéregfelület.

Az építőiparban a homlokzati téglák kategóriánként különböznek. Összetétele más.

 • Szilikát, amelyet többnyire kvarchomokból nyertek, mész és hamu hozzáadásával.
 • Extrudált, amelyet magas nyomású cement és kis kőzetek keveréke eredményez.
 • Kerámia, speciális agyag és ásványi adalékanyagok égési rendszere szerint készült.
 • A különleges erősségű klinkert tűzálló agyagok szinterelésével állítják elő.

A szürke szilikát tégla készítéséhez egy speciális festéket adnak hozzá a készítményhez, majd az egész masszát 200 ° C-on és nagy légköri nyomáson sültetjük. Tökéletesen izolálja a hangot és csökkenti a hőáramlást, de nem tolerálja a nedvességet. A belső tér bélésére alkalmas.

A kerámia szürke tégla az összetevőktől függően különböző árnyalatok lehet. Mi lesz a hangja, eldönti a termék forrásanyagát. Mindez az agyag típusától, a sók és az oxidok keverékétől függ. Ezeknek a komponenseknek a kombinációja szilárd formát ad a gyors kopás vagy mechanikai sérülések elkerülése érdekében. Az ilyen rudakat ezer fokos hőmérsékleten lehet sültetni.

A néző kerámia tégla festéséhez két technológiát alkalmazunk. Az első technológia fehér égő vagy vörös agyagot használ. Az utóbbi sötétebb színt ad a téglának, és a fehér agyag fehér, őszibarack és sárga színnel telik. Más árnyalat elérése érdekében speciális színező pigmenteket adunk a cementdagasztás során.

A hiperpresszált téglák készítése egyszerű. Egy ilyen szürke tégla előállításához a zúzott mészkő hidraulikus présszel van összenyomva oly mértékben, hogy az anyagrészek egydarabokká válnak. Ezután a zúzott anyagot cement és víz oldatával társítjuk. Mindezt színező készítmények segítségével is színezzük.Ezután a már kialakított rudak akár 20 órát szárítanak egy speciális kamrában.

A szürke klinker tégla nagyon gyengén szívja fel a nedvességet és magabiztosan tolerálja az időjárási viszonyokat. Nagyon hosszú ideig működtethető, az integritás fenntartása. Különleges típusú agyagot zsugorítanak magas hőmérsékleten, így a sötét szín a klinker számára a norma. Elsősorban üreges formában készül. A végső égési hőmérséklettől függően jövőbeli színei alakulnak ki.

A klinker szürke tégla univerzális megoldás. Nemcsak belső és külső díszítésekhez használható, hanem járdák, közlekedési utak és játszóterek kialakítására is.

Mi a különbség a testes és az üreges között?

Teljes testű, tartósabb szerkezetű. Olyan épületekben használják, ahol nagyon erős konstrukcióra van szükség. Kicsi mínuszuk van, ez egy magas hővezetőképesség, és ha olyan házat építesz ilyen anyagra, akkor meg kell szigetelni a falakat.

Az üreges szürke tégla megfizethetőbb, és súlya sokkal könnyebb. Melegítsük jobban, mint a testes. Építésben használatos, ahol nincs szükség nagy terhelésre a falakon.

Az anyag jó minőségének biztosítása érdekében ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye annak megjelenését. Egységesnek kell lennie, ha a szürke tégla fehéres foltokkal van borítva, akkor szennyeződések vannak. Ennek oka egy gyenge minőségű termék és egy törött gyártási technológia. Ahhoz, hogy eltávolítsuk ezt a sót a kőből, savas (általában sósav) oldatot kell alkalmazni a problémás területre. Egy idő múlva öblítse le vízzel, és szükség esetén ismételje meg az egész folyamatot.

Annak érdekében, hogy a bélés hosszú ideig megőrizze a természetes színt, mindig alaposan meg kell vizsgálnia a műszaki dokumentációt. A dokumentumot egyértelműen meg kell írni, hogy a festék gyártása során ellenálló legyen az alkáli közegre. Ellenkező esetben a néző tégla fokozatosan eltűnik, és az összes színe eltűnik.

előnyök

A szürke tégla nagy teherbírású alkatrészként sok más pótolhatatlan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek nem mindig tárolódnak más anyagokban.

 1. A falazatban a hőveszteség kevesebb, mint fele.
 2. Ellenáll a hirtelen hőmérséklet-változásoknak.
 3. Természetes, ökológiai nyersanyagok.
 4. Jó elszigeteltség a hangtól.
 5. Az épület elejét és lábát nem lehet időjárási körülmények között megsemmisíteni.
 6. Jó refraktivitás.
 7. Az a képesség, hogy bármilyen színárnyalatot kóstoljon meg.
 8. Védelem a napsugárzás ellen.

hiányosságokat

Figyelembe kell venni a csodálatos előnyöket és a gyengeségeket:

 • nehéz építés, amely az épület alapjait terheli;
 • magas befejezési költség;
 • a teljes szerkezet komplex szétszerelése és cseréje.

A tégla kiválasztásakor gondosan tanulmányozzuk az egyes termékek jellemzőit, mivel ez a saját biztonságától, a ház kényelmétől függ. A szürke anyagból készült téglafal sok éven át megmenti a javításokat.

Az alábbiakban többet megtudhat a tégla típusairól és azok jellemzőiről.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba