Nyers téglák előállításának jellemzői és technológiája

 Nyers téglák előállításának jellemzői és technológiája

Az olyan nyersanyag (tégla, amely agyagból és szalmából áll, és nem éget a gyártási folyamat során) meglehetősen gyakori azokban a régiókban, ahol forró éghajlat van, ezer év óta használják ott. Ebből épülhet házak, mezőgazdasági épületek és egyéb épületek.

előnyök

A fő előny, melynek nyers tégla van, az alacsony költség. Ezért van egy ilyen építőköve hosszú időre előnyben részesítve. Mindenki tudja, hogy az agyag áztathat, és ezért egy tégla, amely nem ég, nagyfokú vízelnyeléssel rendelkezik. Ezért az anyagot nem használják olyan helyeken, ahol az éghajlat nedves vagy hosszú tél.

  A tégla nyers, a költségek mellett, számos további előnye van, többek között:

  • jó hőszigetelés;
  • kiváló hangszigetelés;
  • tűzállóság.

  struktúra

  Ezt az anyagot különböző receptek szerint állíthatjuk elő, de a gyártásához főleg tiszta agyagot használnak, és szükség esetén különböző összetevőket adnak hozzá a készítményhez, ami javítja a késztermék minőségét és jellemzőit. Az ilyen összetevők között a következők találhatók:

  • forgács (növeli a kő erősségét);
  • szalma (javítja a plaszticitást).

  A termeléshez szükséges nyersanyagok betakarításakor fontos, hogy helyesen azonosítsuk ki és válasszuk ki a kívánt agyagfajtát. A helyszíntől függően eltérhet a jellemzőitől. Általában a földön 1 m mélységben helyezkedik el. A termelés annak területén végezhető el, ami az építőanyagok gyártását még olcsóbbá teszi. Agyagot lehet megvásárolni a kőbányákban.

  A megfelelő nyersanyag kiválasztásához meg kell határoznia annak minőségét. Ehhez meg kell vennie az agyagot, vízzel megnedvesítenie és ökölbe kell szorítania. Ha a kéz összenyomása után zsíros lesz, a nyersanyagok magas minőségét jelzi. Ha az agyag nem zsíros, akkor esés közben széteshet, és a kiváló minőségű tégla nem fog működni.

  termelés

  Nyersanyag-előkészítés

  A szennyeződésektől való tisztítás után szerves anyagokat (fűrészpor, szalma, trágya stb.) Adunk agyaghoz. Az összetevőket kis mennyiségű víz hozzáadásával összekeverjük, hogy a készítmény viszkózus legyen. A keverést betonkeverőkben végezzük. Amikor a tömeg homogén lesz, az a formában van feltüntetve.

  Űrlap létrehozása

  A vágott szalmával vagy zsetonnal ellátott téglák gyártásához különböző formákat használhat, amelyek minden esetben optimálisak lesznek. De ha szükséges, hogy a megjelenő termékek ne térjenek el a boltoktól, akkor ajánlott a szabványos paraméterek gyártása - 25x12x6,5 cm - betartása.

  Az űrlapok gyártásához fel kell készítenie azokat a lapokat, amelyekből az oldalsó falak készülnek, valamint a borítás és az aljzat kialakításához szükséges rétegelt lemez. Az űrlapok egyenként vagy különböző számú cellával készülhetnek. Ahhoz, hogy a gyártási folyamat folyamatos legyen, elegendő számú formát kell készíteni. Szintén a penész készítésekor figyelembe kell venni, hogy a tégla kiszárad, és ezért kezdetben körülbelül 10% -kal nagyobb lesz, mint a becsült térfogat, úgyhogy a tégla szárításakor a szabványos méretű.

  Szükség esetén a tollak az űrlaphoz illeszthetők, ez megkönnyíti mozgásának folyamatát. Az egyes kövek egymáshoz való tapadásának javítása érdekében a gyártási folyamat során behelyezhetjük az aljzatba vagy a fedélbe.Segítenek szorosabban megtartani a téglát a falazatban, mivel a szárítás után a sejtek maradnak.

  Fő folyamat

  A kézműves termelésben nem használják a sajtót, ezért fontos a nyers téglák és töltőformák kialakítására szolgáló technológia megfelelő kifejlesztése. Ez egyszerűsíti és felgyorsítja a munkát. Az előformákat vízzel meg kell nedvesíteni, és cementrel vagy agyaggal kell meghinteni. Ehhez krétát vagy homokot is használhat. Ezek a vegyületek könnyebben segíthetnek a téglából.

  Annak érdekében, hogy a téglák egyenletes sarkokkal váljanak ki, szükséges, hogy a nyomtatványokat alaposan töltse ki a nyersanyagokkal, majd agyagot. Ehhez használjon lapátot vagy simítót. A felesleges agyagot eltávolítjuk, majd az űrlapot lezárjuk és rázzuk.

  Ezután az űrlapot el kell távolítani, és a munkadarabnak egy ideig maradnia kell, amíg kiszárad, hogy ne sérüljön meg mozgás közben. Jobb, ha a kész téglákat egy sík felületre szereljük fel, és homokba kell szórni, hogy az anyag ne tapadjon a talajhoz. Az egyes téglák közötti távolság legalább 3 cm legyen, hogy jól száradjanak.

  Fontos annak biztosítása, hogy a nedvesség ne túl gyorsan elpárologjon a téglából, hogy ne repedjenek meg, ezért ajánlatos száraz helyre helyezni, hogy megszáradjon. Ezután átvihetők a nap nyílt sugarai alatt. Szükséges időközönként megfordítani a téglákat, ellenőrizve, hogy megtarthatják-e az alakot.

  Szárítás és tárolás

  A nyers tégla szilárdsága elsősorban a termék szárításának helyességétől függ. Ettől függ attól, hogy milyen megjelenést mutat. Ha a nedvesség párhuzamosan elpárolog, a tégla geometriáját megsérti, ezért hosszú szárítást kell végezni, és egy lombkorona alatt kell elvégeznie.

  Miután a termékek erősödtek, halmozottan halmozottan halmozhatók fel, így a rések között kis hézagok maradnak. Az ilyen kötegek magassága nem haladja meg az 1 mt. Minden sor homokkal ébred fel.

  A szárítási időszakok különbözőek és függenek az alábbi tényezőktől:

  • szárítási mód;
  • időjárási viszonyok;
  • nyersanyagok minősége.

  Az anyag készenlétét az alábbiak szerint ellenőriztük: a tégla törések és a törési hely ellenőrzése. Ha nincsenek sötét foltok, és az ütés hatására tiszta hang hallatszik, azt jelenti, hogy a tégla felhasználásra vagy égetésre használható.

  alkalmazási körét

  Mivel ez a tégla elnyelheti a nedvességet, hatóköre korlátozott. A külső falak nem lehetnek ilyen téglából, mivel ezeket a külső negatív tényezőktől és nedvességtől is védeni kell. Ebből az anyagból belső falak vagy válaszfalak készíthetők, amelyek jó hangszigetelésben különböznek, és nem engedik a hőt. Ez az anyag használható a kályhák házban való elrendezésére is.

  Mint látható, a nyers tégla gyártása meglehetősen egyszerű, és ezt a feladatot maga is kezelheti. Ha a folyamatot helyesen közelíti meg, és betartja a gyártás minden feltételeit, meglehetősen olcsó és kiváló minőségű építőanyagot kaphat.

  A nyers tégla gyártási technológiájáról a videóból megtudhatja.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba