A kettős tégla típusai és méretei

 A kettős tégla típusai és méretei

Az épületek építése során sok kézműves szembesül az építőanyag megválasztásával, amely nemcsak esztétikai, hanem nagy teljesítményű is lehet. Mindezen paramétereket kettős tégla választja, ezért a közelmúltban nagy igény van rá. A megbízhatóság és a tartósság mellett a kettős blokkok lehetővé teszik az építési folyamat felgyorsítását, és 2-szer kevesebb cementhabarcsot használnak a telepítéshez.

Jellemzők

A kettős tégla egy univerzális építőanyag, amelynek belsejében üregek vannak. Az erősség és a kitartás mutatóját egy „M” betű után álló számjegyű különleges jelölés határozza meg. Például többszintes épületek építéséhez ajánlatos az M-150 kettős blokkokat választani. Ha csak a falak építését tervezzük, akkor egy M-100 tégla lesz.

Kettős tégla gyártásához csak ökológiai összetevőket használnak, általában első osztályú agyag, víz és természetes töltőanyagok. Az anyaggyártást mind a külföldi, mind a hazai márkák végzik. A gyártási technológiától függően egy réselt és porózus blokkot lehet figyelembe venni. Ebben az esetben az első típus különbözik a másodiktól a különböző méretű rések és nyílások jelenlétével. A belső üregek miatt csökken a termék súlya.

A mai napig a dupla téglák gyártása javult, és lehetővé teszi, hogy különböző méretű tartományú blokkokat állítsanak elő, amelyek meghaladják a megállapított szabványokat. A termelés jellemzőitől függően az anyag nemcsak megjelenése, szerkezete, hanem teljesítménye is eltérhet. A kettős tégla a következő módon készül.

 • Műanyag. Kezdetben agyagtömeget 18-30% -os nedvességtartalommal készítjük, és előformát képezünk belőle. Ezután a nyersanyagot az öntőformákba küldik, magas hőmérsékleten préseljük és égetjük a kamrában. Az eredmény egy tartós kettős ceramit, amely ideális a házak és közmű blokkok építésére olyan területeken, ahol magas a páratartalom.
 • Félszáraz. Ebben az esetben a technológia biztosítja, hogy a munkadarab legfeljebb 10% -os nedvességtartalmával égessen. A GOST szabványok szerint az ilyen tömböknek két ceramidot kell tartalmazniuk, és a tégla mérete 25 × 12 × 14 mm.

A modern felszereléseknek és a különböző adalékanyagoknak köszönhetően a dupla téglák nemcsak hagyományos barna vagy vörös színben, hanem más árnyalatokban is előállíthatók. Ez megkönnyíti az anyag kiválasztását az építés során, mivel ideális bármilyen tervezési projekthez. A dupla téglát szinte minden építkezésen használják, mind külső, mind belső falakat és alapot helyeznek el. Az ilyen blokkok előnyei:

 • magas hőmegőrzés;
 • tartósság;
 • légáteresztő képesség;
 • elfogadható ár;
 • gyors stílus.

Ami a hiányosságokat illeti, egyes fajok ezen anyagának nagy tömege van, ezért a nehezen elérhető területeken elrendezése bonyolult lehet.

faj

A kettős tégla népszerűsége és hatalmas igénye magas működési teljesítményének köszönhető. Eltérhet a textúra, a méret, a résidők és az üregek száma. A gyártáshoz használt nyersanyagtól függően kétféle blokk van.

szilikát

Fő jellemzőjük, hogy a termelést 90% -os homokból és 10% vízből álló keverékből végezzük.Ezenkívül a termék olyan adalékanyagokat is tartalmaz, amelyek minősége javul. Ez egy teljesen környezetbarát anyag, amely egy természetes kőhöz hasonlít. A kettős szilikát tégla gyártásának folyamata a mész és a homok nedves keverékének megnyomásával történik, majd hozzáadunk különböző pigmenteket, és a gőzkezeléshez elküldik. Lehet, hogy üreges, réselt vagy porózus. Erősség szerint a szilikát tömbök 75 és 300 közé esnek.

Ezeket a blokkokat leggyakrabban a belső és külső partíciók kiszámításához használják. A szilikát téglákat nem szabad épületek építésére és alapjaira építeni, mivel a termék nem ellenáll a nedvességnek, és vízszigetelő réteg hiányában megsemmisíthető. Nem ajánlott kettős szilikát tégla és fektetési csövek, kemencék készítése. Nem fogja ellenállni a magas hőmérsékletnek való kitettségnek.

Ami az előnyöket illeti, akkor ez a termék kiváló hangszigeteléssel rendelkezik, és megfelelő geometriai formájú. Annak ellenére, hogy az ilyen téglák nagy súlya van, a fektetés gyors és egyszerű. Sűrűségüknek köszönhetően a szilikát termékek 1,5-szer meghaladják a kerámiát, így tartós és kiváló minőségű falazást biztosítanak. Emellett a szilikát kettős blokkok 30% -kal olcsóbbak, mint más típusok.

Az anyag tervezési jellemzőitől függően arc-, salak- és hamutartalmú. Ezen alfajok mindegyike kizárólag meghatározott tárgyak építésére szolgál.

kerámiai

Képviseljen egy modern építőanyagot, amelyet szinte minden építési munkában használnak. Jellemzője nagyméretű, általában 250 × 120 × 138 mm méretű. Ilyen nem szabványos méretek miatt a konstrukció felgyorsul, és a beton töltése jelentősen csökken. Ezen túlmenően, a kettős kerámia tégla nem gyengébb a szokásos blokkokhoz, így a legfeljebb 18 m magasságú épületek csapágy- és önhordó szerkezeteinek felépítésére használható. optimális mikroklíma.

A kettős kerámia tégla fő előnye a megfizethető ár, míg sok gyártó gyakran kedvező áron vásárol blokkokat egy nagy létesítmény építéséhez. Ezek a blokkok a kiváló minőség mellett esztétikai megjelenéssel is rendelkeznek. A tégla jellemzően vörös színű, de az adalékanyagoktól függően más árnyalatokat is kaphat. A termék környezetkímélő, és még hosszabb használat után és a külső környezetnek való kitettség nem káros anyagokat bocsát ki.

Ezeket a blokkokat raklapokon szállítják, ahol legfeljebb 256 darab kerül elhelyezésre. Ami a jelölést illeti, ez más lehet, gyakrabban az objektumok építéséhez válasszuk az M-150 és az M-75 téglát. Ezenkívül a kettős kerámia tömböket testes és üreges részekre osztják, nemcsak az árukra, hanem a hőteljesítményük is e paramétertől függ. Az üreges téglát nem lehet csapágyfalak építésére használni, ebben az esetben csak testes. Annak ellenére, hogy az előbbieknek kis súlya van, és jelentősen csökkenti az alapzat teljes terhelését, a hézagot érintő rések befolyásolják a hővezető képességet.

Ezenkívül a kettős tégla a következő típusokra oszlik.

 • Private. Ezek a tömbök ideálisak a kályhák, kandallók és az alapozás rendezésére. Az egyetlen dolog az, hogy amikor az arc megjelenítéséhez további befejezésre van szükség.
 • Front. Klinker és hiperpresszált változatban készül. Ez lehet szilárd vagy üreges tégla. Ellentétben a hagyományos blokkokkal, az arclapokat alakos, trapéz alakú, lekerekített és csavart formában állítják elő. Ami a színt illeti, sötétbarna, szürke, piros, sárga és barna.

méretek

A kettős tégla egyik jellemzője annak méretei, amelyek közel kétszer nagyobbak, mint az egy- és fél blokkok méretei. Meg kell jegyezni, hogy a termék súlya kicsi, ezáltal csökkenti az épület alapterületén levő teljes terhelést. Ez a tömbökben lévő üregek jelenlétével magyarázható, ami a terméktér 33% -át foglalhatja el. A GOST 7484-78 és a GOST 530-95 szerinti építési szabványok szerint a dupla téglák 250x120x138 mm méretben állíthatók elő, míg a külföldi gyártók más méretű termékeket is gyárthatnak. Ezenkívül a téglák méretei attól a nyersanyagtól függnek, amelyből felszabadul.

 • Dupla kerámia blokk. Méretei 250 × 120 × 140 mm, ez az anyag 2.1 NF jelölésnek felel meg. Mivel a tégla mérete 2-szer nagyobb, mint a standard blokkok paraméterei, ez a mutató jelentősen befolyásolja a kijelző magasságát.
 • Dupla szilikát blokk. 250 × 120 × 140 mm-es méretben is előállítható, az ilyen méretek 1 m3 falazatra maximum 242 darab blokk szükségesek. A megadott méretek ellenére az ilyen termék legfeljebb 5,4 kg-os tisztességes, mivel a blokkok gyártásakor a kompozícióhoz kiegészítő alkotóelemeket adnak, amelyek fokozzák a fagyállósági jellemzőket.

A dupla téglákat szigorúan a technológia és a szabványok szerint gyártják, de mivel a gyártási folyamatban lévő tömböket kemencékben és további feldolgozásban hajtják végre, méretük 8% -ig változhat. Az ilyen méretváltozások elkerülése érdekében a gyártók a téglák kialakításakor fokozzák geometriai adataikat. Végül a tipikus termékek kiadása után. Ennek ellenére a GOST 4 mm-es és 3 mm-nél nagyobb szélességben hagyta el a szabványos méretektől való eltérést.

Hogyan kell kiszámítani a mennyiséget?

Az új létesítmények építése felelősségteljes munkának minősül, ezért nem csak a tervezéssel, hanem az anyag kiszámításával is meg kell kezdeni. Először is, a téglák számát egy kockában számítják. Ehhez fontos figyelembe venni a varratok vastagságát és a fektetés szélességét is. Általában legfeljebb 242 db 1 m3-es dupla tégla, ha levonja a varratokat, az érték 200 darab lesz, így minden egyes 1 m2-es számításnál a varratok figyelembe vétele nélkül 60 blokk szükséges, figyelembe véve - 52. Ezek a számítások megfelelőek. a konstrukciókat egy sorban tervezik elhelyezni, legfeljebb 250 mm vastag.

A 120 mm vastagságú szerkezetek esetében 30 egységre van szükség, és 26 varrás esetén. Amikor 380 mm vastagságú falakat építenek, a fogyasztás 90 és 78 darab, 510 mm és 120 és 104 egység közötti vastagságban lesz. Annak érdekében, hogy a számításokban pontosabb számot kapjunk, ajánlott egy vagy több tesztsor elrendezése példamutató megoldás nélkül, és csak akkor számítson ki mindent.

Ezen túlmenően a téglafogyasztás az építési munkálatok típusától és a tömbökben lévő üregek számától függ, mivel az üregesség a térfogat 50% -áig terjedhet. Ezért, ha további falszigetelés nélkül kívánja építeni, akkor ajánlatos nagy számú résszel rendelkező téglát választani, mivel ez biztosítja a minimális terhelést az alapítványra, melegvé teszi az épületet, és kisebb számú blokk szükséges a fektetéshez.

Annak ellenére, hogy a kettős téglák standard méretekben készülnek, a tételek egy kis százalékban eltérhetnek. Ezért nagy épületek építéséhez ajánlatos egyszerre megrendelni a teljes téglák számát. Ez nemcsak a számításokkal kapcsolatos problémákat oldja meg, hanem ugyanazon termékek árnyékát is garantálja.

A falazott téglák számának kiszámítása, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba