Tűzálló téglák: jellemzők, fajták és finomságok

 Tűzálló téglák: jellemzők, fajták és finomságok

A házban tűzhely vagy kandalló építésekor a tűzálló anyagok használatának szükségessége előtérbe kerül. Éppen ezért a legtöbb vásárló választja meg a tűzálló téglákat. Ez az építőanyag ellenáll a rendkívül magas hőmérsékletnek és a közvetlen lángnak való kitettségnek. Figyelemre méltó, hogy a chamotte nem deformálódik, és még hosszabb fűtés esetén sem romlik.

Mi az?

A chamotte téglát nagyon összetett összetétel jellemzi, zúzott szárított chamotte porra épül, amelynek koncentrációja 65-70%. Ez az anyag egyszerű fehér agyagból készül, amelyet tisztításnak és hosszú tüzelésnek vetnek alá, melynek következtében kifejezett tűzálló tulajdonságai vannak. Ezenkívül a nyersanyagokba koksz és grafit töltőanyagokat és durva szemcsés kvarcszemcséket vezetünk be. Az eredeti alkatrészeket alaposan összekeverjük, majd öntjük és elküldjük tüzelésre és öntésre.

Az égetés jellemzői és meghatározzák az anyag alapvető működési paramétereit. A sütőanyag időtartama nagy jelentőségű. Tehát, ha a nyersanyag perederzhat a termikus kemencékben, akkor a felületén üveges fólia jelenik meg. Meglehetősen tartós, és az anyagnak különösen ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben, de a refraktivitás ugyanakkor csökken.

Ha éppen ellenkezőleg, az elégetés elégtelen, az ilyen anyag jól felszívódik, és belsejében megtartja a nedvességet, ezért erőssége kétséges lesz. A kályhák és kandallók legjobb tégla csak akkor érhető el, ha ragaszkodik az "arany átlaghoz".

A tűzálló téglák gyártását a jelenlegi szabványok szabályozzák, míg mérete és súlya gyakran jelentősen változhat: 2,5 és 6 kg között, és a paraméterek 230x111x65 mm, valamint 300x150x65 és 250x123x65 mm. Ezen túlmenően a termékek a szerkezet sűrűségében és porozitásában különböznek.

jellemzői

A meglévő technológiával készült tűzálló építőanyagokban Számos működési jellemző van:

 • a termék színének világos sárganek kell lennie, és barna színű zárványok keverékével kell lenni;
 • a tégla szerkezet csak szemcsés;
 • amikor egy téglát ütött, csengést hall, mint egy fém;
 • az anyagot nagyobb szilárdság jellemzi, ezért kisebb károkkal a tűzálló szerkezet szerkezete változatlan marad.

A professzionális építők és befejezők kiemelik az ilyen tégla előnyeit és hátrányait.

Az előnyök a következő opciókat tartalmazzák.

 • Az alkatrészek szigorú geometriája rendkívül fontos, ha ék alakú ferde anyagokat használ.
 • Hőállóság. A tégla belső szerkezete nem befolyásolja a megnövekedett hőmérsékletnek való kitettséget, ez az anyag akár 1500 fokos vagy annál nagyobb hőt is képes ellenállni. Meg kell jegyezni, hogy a téglafajták több mint 1000 fokos fűtése alapvetően ellenáll a rendkívül chamotte-nak.
 • Alacsony hővezető képesség. Ez a tulajdonság, valamint az egyes anyagfajták alacsony sűrűsége teszi ezt a téglát a legjobb megoldásnak a kémények és a különböző csövek telepítéséhez.
 • Erőd. A tűzálló anyagok képesek ellenállni még igen erős mechanikai hatásoknak is.
 • Kémiai ellenállásA fireclay termékek tökéletesen tolerálják a különböző sav-bázisú oldatok hatásait, és ellenállnak számos más kémiai reagensnek.

  Azonban semmi tökéletes nem merült fel, és a tűzálló tégla nem volt kivétel. A használatával kapcsolatban negatív szempontok vannak.

  • Ha az égéstechnika helytelenül figyelhető meg, akkor jelentősen megváltozik a termékek mérete és minősége.
  • A tűzálló anyagok nem különböznek az alacsony költségektől, így a legtöbb honfitársunk számára nem tekinthető megfizethetőnek.
  • Nem minden habarcs alkalmas falazásra. Általában egy speciális habarcsot használnak, és nagyon óvatosan kell alkalmazni, hogy a réteg nagyon vékony legyen.
  • A megnövekedett szilárdság jelentősen korlátozza a vágás lehetőségét. A kivágás csak egy speciális gyémánt koronggal lehetséges.

  Meg kell jegyezni, hogy a meglévő negatív oldalak nem csökkentik az anyag népszerűségét, és nem korlátozzák annak használatát kandallók és háztartási kályhák elrendezésében.

  alkalmazási körét

  A tűzifa-téglákat általában az iparban használják, és gyakran használják különböző típusú tüzelőanyag-kamrák és -kazánok építésére is. Ezeken belül a szén éget.

  Az anyag a hétköznapi életben is gyakori, itt megtalálta a kandallóbetétek, konyhai kandallók és fa kályhák építésére vonatkozó alkalmazását. A kémények esetében a szakértők azt is javasolják, hogy tűzálló chamotte blokkokat vegyenek, nemcsak a meleg levegőt, hanem a kedvezőtlen időjárást is.

  Rengeteg pletykák és mítoszok vannak az anyag jellemzőiről. Úgy tartják, hogy melegítéskor káros komponenseket és még sugárzást bocsát ki. A szakértők teljesen elutasítják ezeket az elméleteket. Továbbá, ha az utóbbi állítás elvileg elméletileg lehetséges (ha a tégla a sugárzással szennyezett területen bányászott agyagból készül), akkor lehetetlen elhinni az elsőben. A legvalószínűbb, hogy az ilyen pletykák megjelenésének oka a következő: a tűzálló anyagok bizonyos típusai és a forró levegőnek való kitettség mérgező anyagokat bocsát ki. Ez azonban nem vonatkozik a chamotte blokkra, mivel eredetileg háztartási felhasználásra szánt anyagként készült.

  típusok

  A chamotte téglák különböző okok miatt eltérőek:

  • öntéssel;
  • a késztermék megjelenése alapján;
  • a porozitásról.

  A nyersanyag-képződés variációjától függően többféle tűzálló tégla van:

  • öntött félszáraz módszer;
  • olvadt;
  • hőre lágyuló műanyag;
  • leadott;
  • forró nyomással

  A tégla típusától függően formázott, alakú, ék, ívelt és trapéz alakú. A legnépszerűbb téglalap formájú chamotte, de íves szerkezetek telepítésekor jobb, ha ékanyagot használunk. A porozitás szintjétől függően:

  • nagy sűrűségű tégla - 3% -ot meg nem haladó szemcsés mutatókkal;
  • nagy sűrűségű - ebben az esetben a részletesség 3–10% között van;
  • sűrű - 10–16% -os porozitási paraméterrel;
  • tűzálló tömörített - körülbelül 16-20% -os porozitási paraméterrel;
  • közepes sűrűségű - különbözik a gabonaféléktől 20-30% -os szinten;
  • nagyon porózus - ebben az esetben a szemcseméret 30-45% -nak felel meg;
  • könnyű - 45-85% -os megnövekedett szemcseméret;
  • rendkívül könnyű - ebben az esetben a gabona meghaladja a 85% -ot.

  Különben a tűzálló téglák ezen változatán kell maradnia, mint elég népszerű könnyű termékek. Ezeket a téglákat általában szigetelés helyett használják. Különleges olajos agyagból, tőzegből, forgácsból vagy fűrészporból és néhány más szerves komponensből állnak. A hőkezelés során teljesen kiégnek, különféle méretű pórusokat hagyva.Ennek a technológiának köszönhetően nagy energiahatékonyságú porózus anyagot kapunk.

  A könnyű téglák teljes egészében szerves anyagból készülnek, ezért környezetvédelmi szempontból biztonságosak, nem ártalmas és mérgező anyagokat bocsátanak ki, és ezért alkalmasak lakóterületeken való használatra. Egyébként a különleges szerkezet nem befolyásolja az anyag hőállóságát: a könnyű tégla akár 1800 ° C-ig is ellenállhat rendkívül nagy ütésnek.

  Ami az űrlapot illeti, az ilyen tégla ék alakú vagy téglalap alakú. Annak érdekében, hogy az anyag teljes egészében megőrizze az eredeti működési jellemzőit, azt szigorú geometriával kell megkülönböztetni egyenes szögekkel és élekkel.

  A könnyű téglákat általában hőszigetelő réteg kialakítására használják az elektromos kemencék felszerelése, valamint a párologtató berendezések és a fűtőkészülékek felszereléséhez. Elég gyakran megvásárolják a hőcserélő kazánok és gőzvezetékek szembeállítását. Ezzel egyidejűleg az ilyen védelem jelentősen csökkentheti a hőveszteséget (25-75% -kal), és ezáltal csökkentheti a termikus eszközök méreteit. A szakértők megjegyzik, hogy ha tűzálló anyagokat használunk kemencék béleléséhez, a fűtési és hűtési időszak 5-ször csökken, míg az összes fűtési költség 10-15% -kal csökken folyamatosan üzemelő kemencékben, 45% -kal pedig időnként. .

  bélyegek

  Minden oroszországi fireclay termékre kötelező címkézés vonatkozik, amely a tégla egyik oldalára vonatkozik. A gyártók rendszerint több betűből és számból állnak, a teljes karakterek száma 5 és 47 között változik. A jelölésben szereplő jelek az anyag kémiai és fizikai jellemzőit jelentik. Általában az alábbi jelölést láthatja.

  • ША / ШБ / ШАК - az általános rendeltetésű téglák e jelölés alá tartoznak, amelyek rendkívül nagy szilárdsági paraméterekkel rendelkeznek és képesek ellenállni a fűtésnek 1700 ° C-ig. Az ilyen márkák nagyon népszerűek a fejlesztők körében, mivel optimális ár / minőség arányuk van.
  • ШВ / ШУС - az ipari chamotte jelölése. Magas hőteljesítmény jellemzi, ezért optimális a hőgenerátorok gázjáratainak elrendezésekor, valamint a konvektív bányák kerítésével szemben.
  • HQ - ilyen anyagokat használnak a koksz gyártására szolgáló ipari folyamatberendezések építéséhez.
  • Az SL egy tégla, amelyet nagyfokú porozitás jellemez. Leggyakrabban ipari kemencék bélésére használják, és tartósan magas hőmérsékleten (1300 ° C-ig) megtartja működési tulajdonságait.
  • SCU - tűzálló végblokkok, amelyeket széles körben használnak az ipari kemencék forgó részeinek gyártásához.
  • PB - egy gyakori tűzifa, amelyet a mindennapi életben használnak.
  • A PV - magában foglalja azokat a termékeket is, amelyek a füstgázok beszerelésénél és a kandallók belső részén találhatók.

  A számok a tégla méreteit a jelenlegi előírásoknak és szabványoknak megfelelően szigorúan jelzik. Például a ShB-8 jelölés alatt egy 250x124x65 mm méretű tégla fedett, a ShA-5 pedig 230x114x65 mm-es paraméterű termék.

  Hogyan válasszuk ki?

  Tűzálló tégla meglehetősen drága, ezért komolyan kell vennie a vásárlást. Ha alacsony minőségű anyagot vásárol, akkor minden pénzt veszít. Ha jó hírnévvel rendelkező épületboltban találja magát, akkor nem garantálja, hogy a termék tökéletes külső terméket kínál, külső hibák nélkül. így a kiválasztás során ügyeljen az összes fontos részletre.

  • A termékminőség alapvető mutatója a színe, szükségszerűen szalma sárga. Ha könnyebb, majdnem fehér blokkja van előtted, valószínűleg láthat egy téglát, amely nem égett be egy kemencében, ami jól szívja fel a nedvességet, és belülről káros lesz.És a benne felhalmozódott hő sokkal rosszabb, ami azt jelenti, hogy a funkcionalitás nagy kérdés lesz.
  • A téglának meglehetősen sima felületűnek és tökéletes alaknak kell lennie. Sokan úgy vélik, hogy ezeket a követelményeket a projekt esztétikai összetevője diktálja, de ez messze van az esettől. Az a tény, hogy kandalló vagy tűzhely elrendezésekor a belső felületnek sima, a habarcsmaradványok megőrzése vagy a téglák terjesztése következtében keletkező megkönnyebbülés a fűtött gáz áramlását akadályozza. Ha a hiba nem szűnik meg, akkor a hő egyenlőtlen eloszlása ​​kezdődik, ennek következtében a tolóerő szintje nem lesz elegendő, és a hőteljesítmény drámaian csökken.
  • A kályha nagyon erős dokkolóval rendelkezik a tűzálló téglákkal, kis számú varrással és szoros tömítéssel. Ha a felhasznált anyag repedt, hasított vagy más módon hibás, nem lehet biztosítani a megbízható tapadást. Ebben a tekintetben, téglák vásárlása esetén győződjön meg róla, hogy egy tételt választ. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy teljesen nem egységes anyagot kap, ami a leginkább sajnálatos hatást gyakorolhatja a jövőbeli termikus elem működési jellemzőire.

  Hogyan kell tenni?

  A tűzhelyi téglák kályhák és kandallók építésének technológiája otthon két szakaszból áll:

  • előkészítő munka;
  • közvetlenül feküdt.

  A munka előkészítésének szakaszában a jövőbeli sarkok és falak jelölése, valamint a szükséges tapadási habarcs és előzetes száraz betakarítás történik. Az állandó tégla falazatban különleges kompozíciót használhat, készen áll a boltban, és saját maga készítheti el. Szükséged lesz tűzálló porított agyagra, kiváló minőségű chamotte homokra, valamint a folyékony vízre.

  Először meg kell őrölni az agyagot, majd az összes homokot szitálni és vízzel hozzáadni a kapott agyag-homok keverékhez állandó keverés közben. A kész kompozíciót két-három napig hagyjuk, alkalmanként keverve. Agyagot és homokot 1: 2 arányban veszik fel, egyes építők a só vagy a 3% -os folyékony üveg hozzáadását javasolják 100 g / 10 liter vízben.

  A tűzálló téglákat először kivágják, majd rögzítik úgy, hogy minden egymást követő sor teljesen átfedje az előző sor összes blokkja közötti varratokat. Ez a technológia meghatározza az egész szerkezet erősségét, és hozzájárul a terhelés normális újraelosztásához.

  A saját kezük telepítésekor különös figyelmet kell fordítani a csatlakozásra. Ha helytelenül történik, vagyis a varrás túl mély, vagy nem teljesen beágyazott, esőcseppek és hóesések kezdnek belőle (ez vonatkozik az utcai konstrukciókra), és amikor a hideg időjárás bekapcsol, a fal megreped. A varratokon repedt kandalló nem tudja teljes mértékben ellátni az összes funkcióját, és a hőteljesítménye jelentősen csökken.

  További információt a tűzjelző téglák saját kezével történő megfelelő elhelyezéséről a következő videóban talál.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba