Fából készült tégla: az előnyök és hátrányok, gyártási technológia

 Fából készült tégla: az előnyök és hátrányok, gyártási technológia

Az épületek és bevásárlóközpontok polcain új építőanyagok jelennek meg szinte minden évben, és néha több. Eddig az építés területén végzett kutatás egy környezetbarátabb és egyidejűleg megbízható anyag felé halad. Ezen kívül az olcsóbb az új építőanyagok költsége, annál könnyebben hozzáférhető és népszerű lesz a piacon. A tanulmányokhoz jelentősen hozzájárultak azok a hazai szakemberek, akik a „fából készült tégla” nevű terméket hozták létre.

Mi az?

A híres építőanyagokkal való hasonlóság miatt kapott szokatlan tégla neve. Valójában összetétele és tulajdonságai a legközelebb egy fából készült gerendához képest, kisebb méretben és beépítési módban különböznek. Vizuálisan az anyag úgy néz ki, mint a széles, 65x19x6 cm méretű blokkok, minden oldalán kis barázdák és zárak vannak, amelyek a blokkokat egymáshoz rögzítik. Lehetőségek vannak sima élekkel, de nem használhatók teherhordó falak építésére, hanem csak válaszfalak vagy burkolatok.

Az ilyen szokatlan tégla gyártási technológiája több szakaszból áll, és a következő.

 • A deszkába fűrészelt tűlevelű fát (cédrus, vörösfenyő, luc vagy fenyő) a termelés helyére hozják, és speciális szárító kamrákba helyezik. A fa nedvességtartalma csak 8-12% -ra csökken, ami lehetővé teszi, hogy a tégla jobban megtartsa a hőt a házban.
 • A szárított fát speciális fűrészeken fúrják. Segítségükkel a hosszú anyagot külön tömbökre osztják, amelyekbe hornyok és hornyok vágnak. Az élek úgy vannak feldolgozva, hogy dekoratívak legyenek és a dokk gyakorlatilag nincsenek hézagokkal. Ez a csatlakozási módszer olyan szépnek tűnik, hogy nem igényel mind lakóház külső falának, mind homlokzatának külső díszítését, ellentétben a hagyományos bárokkal vagy téglákkal.
 • A kész tégla befejező csiszolásnak van kitéve, így a felülete sima és sima. Ilyen felületet lehet összehasonlítani a gyárban gyártott, de nem manuálisan gyártott fa bútorokkal. A kész téglát leggyakrabban nem festik, csak speciális összetevőkkel színezték, valamint a külső környezet és kártevők elleni védekezésre való impregnálást.

Az anyag minősége szerint a fából készült téglák, mint a közönséges fa, fajtákra oszlanak. Ezek közül a legalacsonyabb a "C" betűvel, a legmagasabb pedig az "Extra". A legalacsonyabb és legmagasabb fok közötti különbség körülbelül 20-30% lehet. Önmagában ez az új építőanyag köbméter 2-3-szor drágább, mint a hagyományos téglák, azonban súlya sokkal kisebb, ami megtakarítja a ház vagy ház építéséhez felhasznált alapítvány vastagságát és mélységét. Belső részből az ilyen anyag bármely rendelkezésre álló módszerrel készíthető el: gipsz és festék bevonásával, a gipszkarton felszerelésével vagy a tapéta ragasztásával.

Előnyök és hátrányok

Az ilyen sokoldalú anyag, mint például a fából készült tégla, piacainak és üzleteinek elterjedése számos problémát és kellemetlenséget oldott meg a tégla és faházak építésével kapcsolatban. Ez annak köszönhető, hogy ennek az anyagnak számos más előnye van a többi termékhez képest.

 • Egy fából készült rönkház építése egy év alatt egyszerűen lehetetlen, mivel meg kell várni mind a tömör fatörzsek, mind a fűrészelt fa fűrészelését.A fából készült tégla még a termelés során egy szárítási szakaszon megy keresztül, így egy ház építése a tető alatt csak néhány hét alatt hajtható végre, majd folytassa a tető telepítését.
 • A fával ellentétben a tégla tömbök nem száradnak meg a szárítás során, mivel kicsi. Ez nemcsak csökkenti a gyártási folyamatban fellépő hibák számát, hanem lehetővé teszi a szoros illeszkedést a hornyok rögzítésének helyén, repedések és rések nélkül. Ennek eredményeként kisebb mennyiségű hőszigetelő anyag és belső dekoratív bevonat szükséges.
 • A fából készült téglák beépítése speciális építőipari berendezések nélkül történik, és nemcsak szakemberek, hanem kezdők is elvégezhetik. Ezen kívül a fából készült falazatnak nem kell gipszkeverék, tömítőanyag és tömítőanyag, amely nemcsak pénzt takarít meg, hanem a falrész építésére fordított időt is. A téglafaház egyik legdrágább eleme a laminált furnér fűrészáru és koronák alapja és merev szerkezete, amely falazatra épül.
 • A fával vagy rönkökkel ellentétben a tégla kis mérete nemcsak téglalap alakú, hanem kerek vagy szabálytalan alakú építőelemeket tesz lehetővé, mint a szokásos téglafal esetében. Az ilyen házak szokatlanabbak és dekoratívabbak, mint a hagyományos négyzetes rönkházak.
 • A faelemek egy köbméter ára valamivel magasabb, mint a hagyományos téglák, azonban 2-2,5-szer alacsonyabb, mint a ragasztott laminált fa. Ugyanakkor a blokkokba fűrészelt fa továbbra is környezetbarát anyag marad, amely tökéletesen megőrzi a téli fagyok hőjét és a nyári melegben hűvösséget.

Természetesen, mint minden más anyag, egy fából készült tégla nem hiányzik. Először is, az ilyen anyagnak kompetens szakmai projektre van szüksége, mivel a terhelések megfelelő kiszámítása nélkül fennáll a veszélye annak, hogy a fal leesik. Másodszor, nem ajánlott túl nagy vagy sokemeletes házakat építeni fadarabokból, mivel az ilyen szerkezetek nem lesznek túl stabilak. Ezen túlmenően hazánk északi részén túl alacsony a levegő hőmérséklete, és az ilyen anyagok nem biztosítják a szükséges szigetelést. Novoszibirszkban vagy Jakutszkban valószínűleg nem építenek lakóházakat az újszerű anyaggal.

Meg tudom csinálni magam?

Az ilyen innovatív anyagok professzionális építői és gyártói kétségesek a fából készült téglák otthon készítésének ötletében. Ehhez a hátsó udvarban egy egész termelési csarnok kell, hogy legyen, precíziós csiszoló- és marógépekkel. Ezenkívül meg kell vásárolni bizonyos nyersanyagokat, amelyeknek meg kell felelniük a követelmények teljes listájának. Gyakorlatilag senki sem rendelkezik ilyen lehetőségekkel, és azok, akik őket, valószínűleg már részt vesznek ezen anyag gyártásában és értékesítésében.

Minden szakértő egyetért abban, hogy az ilyen anyagok lefektetése könnyen elvégezhető saját erőfeszítéssel, ha bizonyos szabályokat követ.

 • A téglafektetést kizárólag sorokban kell elvégezni.
 • A blokknak csak a szélénél kell lennie, és nem fordítva.
 • A fektetést két sorban hajtjuk végre, amelyek között a szigetelőanyag kerül. Különleges blokkok lehetnek a hardverboltból, vagy a szokásos fűrészpor.
 • Minden három blokkban keresztkötés szükséges, hogy nagyobb stabilitást és megbízhatóságot biztosítsunk az elemek számára. Ez a kötszer fából készült, ahogy maga a tojás, és mind a belső, mind a külső sorban történik.

A kötszer minden sorát fél téglával kell eltolni, hogy a függőleges sorrendben ne essen egymás mellé. Ez nem csak erősíti a tervezést, hanem lehetővé teszi, hogy gyönyörű képet kapjon a falazat elülső oldalán.

Vélemények

Különböző építési fórumokon és webhelyeken sok pozitív visszajelzést talál.Vannak azonban olyanok, akik kétségbe vonják az ilyen tervezés megbízhatóságát, és még elégedetlenek a kapott épületsel. Leggyakrabban ez a tisztességtelen beszállító választása, aki az "Extra" jel alatt a legalacsonyabb fát jelenti. Vagy az is lehet, hogy az a tény, hogy a vevő nem számította ki a régió átlaghőmérsékletét, és épített egy országot vagy vidéki házat ebből az anyagból azon az éghajlaton, amelyre nem szánták.

A felhasználók nemcsak a fa téglák szépségét és megbízhatóságát jegyzik, hanem a sokoldalúságát is. Segítségével nem csak lakóépületek épülnek fel, hanem különböző melléképületeket, fürdőházakat és még garázsokat is. A gyermektervező darabjaihoz hasonló blokkok tökéletesek a pavilonban vagy a kertben zárt verandák építésére, a belső válaszfalak felállításához és befejezéséhez. Ezekből építhet egy kerítést, vagy elhelyezhet egy virágágyat. Azok, akik szokatlan díszítéssel szeretnék díszíteni a helyüket, szokatlan formájúak lehetnek különböző formák, padok és fészerek formájában.

A fából készült tégla valódi találatot fog találni azoknak, akik szeretik a nem szabványos tervezési megoldásokat, és ugyanakkor természetes anyagokat választanak. Könnyen kombinálható kővel, cseréppel és egyéb építőanyagokkal. És még az építőiparban minimális tapasztalattal rendelkező személy is megbirkózik a ház építésével.

A fából készült téglákról lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba