A téglaépítés megerősítése: technológia és a folyamat részletei

Jelenleg nem kötelező a téglaépítés megerősítése, mivel az építőanyagot a modern technológiáknak megfelelően állítják elő, különböző alkatrészeket és adalékokat használva, amelyek javítják a tégla szerkezetet, és megbízható kapcsolatot biztosítanak az elemek között.

A beton szilárdsága is megnő, így nincs szükség a háló használatára a tégla sorok megerősítésére. Az SNiP-k alapján bizonyos szerkezeti típusok javított stabilitása érdekében azonban erősítőháló használata javasolt.

Jellemzők

Mielőtt megítélné, miért van szüksége rácsra, figyelembe kell vennie a termék különböző típusait, amelyeket épületek építéséhez használnak. Mindegyiküknek van előnye és hátránya, ezért tudnia kell, hogy a hálózat melyik helyén lesz a legjobb megoldás.

Megerősítésre kerül sor a teljes szerkezet szilárdságának javítása érdekében. Ezenkívül nem teszi lehetővé, hogy a falak repedjenek az alapzat zsugorodása során, ami a szerkezet felépítését követő első három-négy hónapban következik be. A megerősítő háló használata lehetővé teszi, hogy eltávolítsa az összes rakományt a falazatból, de csak fém- vagy bazaltterméket kell használni.

Az épület megerősítése és a zsugorodás kiküszöbölése érdekében különböző megerősítési lehetőségek választhatók ki, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készülnek. A megerősítő háló segíti a magasabb minőségű falak felépítését, ajánlott 5-6 sor téglából állni.

A lámpatestek féltégla falakból készülnek. Ehhez a rácsot 3 sorban kell elhelyezni. Mindenesetre a telepítés lépését a szerkezet szilárdsági osztálya, maga a rács és az alagsor határozza meg.

Leggyakrabban a téglafalak megerősítésére használt BP-1 háló. Más típusú építési munkákhoz is használható, és különböző habarcsokra, köztük kerámialapok ragasztására is fel lehet szerelni. Egy ilyen rács mérete 50 és 100 mm között van, és a huzalvastagsága 4-5 mm. A cellák lehetnek négyzet vagy téglalap alakúak.

A termék tartós és ellenáll az agresszív anyagoknak vagy nedvességnek. Megnövekedett ütési szilárdsággal rendelkezik, és a falazatban is megőrizheti integritását még a talp részleges károsodása esetén is, ami lehetővé teszi a gyors helyreállítását. A rács nem járul hozzá a falazat szigetelésének romlásához, és akár 100 évig is eltarthat. Beépítése lehetővé teszi a szerkezet vibrációjának csökkentését, tökéletesen tapad a betonhoz. Eladjuk tekercsben, ami könnyű szállítást tesz lehetővé.

Hálótulajdonságok

A felhasznált anyagtól függően a megerősítő háló:

 • bazalt;
 • fémből;
 • üvegszálas.
bazalt
fém
üvegszál erősítésű műanyagból

A gyártási anyagot a szerkezet azon jellemzői alapján választjuk ki, ahol a megerősítést alkalmazzák. Az utolsó háló a legkisebb erősségű, és az első és a második hátránya, hogy működés közben korrodálhatnak. A függőleges megerősítéshez gyakran használják a fém hálót. Elég erős, de némi nehézséget okozhat a falban való elhelyezéskor, ezért nagyon óvatosan kell dolgozni az ilyen anyaggal.

A téglák megerősítésének legjobb módja a bazalt háló.amely a tartósságban különbözik, és a paraméterekben meghaladja a fémtermékeket.A polimer komponensek a gyártás során hozzáadódnak ehhez a hálóhoz, ami megakadályozza a korróziót és növeli a káros tényezőkkel szembeni ellenállást.

Erősségek és gyengeségek

A ma értékesített összes rácsot az SNiP-k követelményeinek megfelelően állítják elő, ezért tartósságuk biztosításához csak a tégla és a falakra vonatkozó normákat kell betartani. Egy ilyen rács ellenállhat egy jelentős törésterhelésnek, ami fontos tényező a téglafalak számára. Könnyű és könnyen beilleszthető a falakba.

Egyéb előnyök is a következők:

 • jó nyújtás;
 • kis súly;
 • alacsony költség;
 • használhatóság.

A hátrány csak az, hogy a rácsot megfelelően kell elhelyezni, a fal típusától és az alapítvány jellemzőitől függően meghatározva fogyasztásukat. Ezért a szakembereknek együtt kell működniük az ilyen anyagokkal, hogy biztosítsák a maximális hatást az építésből. Ha az írástudatlan és rossz, hogy megerősítő anyagot helyezzen el, akkor ez csak a munka költségét növeli, de nem hoz a várt eredményt, és nem növeli a fal erősségét.

típusok

A megerősítés az alábbi változatokban hajtható végre.

kereszt

Ez a fajta falerősítés a megerősítő elemek használatát jelenti egy tégla felületén annak érdekében, hogy növelje a nyomószilárdságát. Javasoljuk, hogy a 3–3 mm átmérőjű speciális dróthálót válasszon. Vagy hagyományos rudakra vágott szerelvények (6-8 mm) is használhatók. Ha szükséges, használja a szokásos acélhuzalt, ha a fal magassága nem túl nagy.

Az oldalsó megerősítést általában oszlopok vagy válaszfalak építésekor hajtják végre, és a megerősítő anyag minden elemét az építés típusától függően távolról telepítik. Szükséges, hogy egy kis sor téglából helyezzük el őket, és egyidejűleg erősítsük meg a betonnal a tetején. Annak érdekében, hogy az acél ne használjon korróziót a használat során, az oldat vastagságának 1-1,5 cm-nek kell lennie.

rúd

Az ilyen típusú felületi megerősítéshez vasbetonból készült, 50-100 cm hosszúságú, fémrudakból készült megerősítést alkalmaznak, melyet 3-5 sorban helyeznek a falba. Ezt az opciót csak közönséges téglára használjuk, és a rudakat 60-120 mm távolságra helyezzük el egymástól függőleges vagy vízszintes helyzetben.

Ebben az esetben a megerősítő anyagnak a téglák közötti csatlakozásra 20 mm mélységbe kell kerülnie. A rudak átmérőjét a varrás vastagsága alapján határozzuk meg. Ha szükséges a falazat megerősítése, akkor a rudakon kívül acélszalagokat is használhatunk.

hosszirányú

Ez a megerősítés belső és külső részekre van osztva, és a falazatban lévő elemek az erősítőelemek helyétől függően helyezkednek el. Az ilyen típusú megerősítéshez gyakran 2-3 mm átmérőjű rudakat is használnak, amelyek egymástól 25 cm távolságra vannak felszerelve. Használhatja a szokásos acél sarkot is.

Annak érdekében, hogy ezeket az elemeket a negatív tényezők hatásaitól megóvjuk, ajánlatos 10-12 mm vastag habarcsréteggel fedni őket. A megerősítő elemek felszerelése minden 5 téglából készül, vagy egy másik rendszer szerint, a falazat jellemzőitől függően. A rudak elmozdulásának és alakváltozásának megakadályozása érdekében ezeket a téglákhoz kell rögzíteni. Ha a szerkezet működése során jelentős mechanikai terhelést feltételezünk, akkor 2-3 sorban lehet erősítőelemeket felszerelni.

Hasznos tippek

 • Az elülső falazathoz ma is használhatunk különböző típusú rácsokat, és egyidejűleg különböző variációkat helyezhetünk el, amelyek segítenek a falak dekoratív anyagokkal történő felújításában. Ehhez egy kis mennyiségű hálót is hagyhat a fektetésen kívül a hőszigetelés telepítéséhez.
 • A falazatban kötelező az erősítő háló egyes elemeinek összekapcsolása.
 • A szakértők megjegyzik, hogy erősítéskor tetszőleges szög alakú, négyszögletes vagy trapéz alakú sejteket választhat.
 • Néha a hálót egymástól függetlenül lehet készíteni a cellák méretének és a vezeték keresztmetszetének megváltoztatásával.
 • Ilyen erősítőelem felszerelésekor nagyon jól kell bemeríteni az oldatba, hogy mindkét oldalon legalább 2 mm vastagságú bevonattal legyen bevonva.
 • Általában az erősítőelemet 5 sor téglából szerelik fel, de ha nem szabványos szerkezet, a megerősítés a fal vastagságától függően gyakrabban történik.
 • A megerősítéssel végzett minden munka össze van kötve, és az anyag átfedésben van. Ezt követően mozsárral rögzítették, és téglákat helyeznek rá. A munka során meg kell jegyezni, hogy az anyag nem mozdul el és nem deformálódik, mivel az erősítés erőssége csökken.
 • Minden megerősítésre szánt terméket a GOST 23279-85 szerint gyártanak. Ez nemcsak a termékek minőségét szabályozza, hanem a készítményben lévő polimer szálak tartalmát és szilárdságát is.
 • Szükség esetén a megerősítést a cementösszetétel segítségével lehet rögzíteni, de ez csökkenti a szerkezet és a zajszigetelés hővezető képességét.
 • Ha dekoratív téglák lerakása esetén szükség van a megerősítő háló használatára, ajánlatos kis vastagságú (legfeljebb 1 cm) vastag termékeket használni, amelyek egy kis habarcsrétegbe fulladhatnak. Ez biztosítja a vonzó látványt a falra, és növeli a teljes szerkezet működési idejét, javítva annak stabilitását minimális oldatos réteggel.

  Mint látható, annak ellenére, hogy a fektetési folyamat meglehetősen bonyolult, és szakemberek részvételét igényli, a falak megerősítése önállóan, a szükséges szabályok és előírások betartásával történhet. Az intézkedések végrehajtása során emlékeztetni kell arra, hogy az építmények építése során a szerkezetek megerősítése is érvényes az építési munkákra. Ezért minden tevékenységet az SNiP és a GOST követelményeinek figyelembevételével kell végrehajtani, ami segíti az épület élettartamának meghosszabbítását az építési költség növekedése ellenére.

  A téglafal megerősítéséről további információk találhatók a videóban.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba