Kerámia tégla: tulajdonságok és fajták

A kerámia tégla az egyik leggyakoribb építőanyag, amelyet széles körben használnak az alapítványok építésére, az épületek burkolatára, a falazati falakra, a belső válaszfalakra és a kemencékre. Az univerzális forma és a nagy teljesítmény jellemzők miatt az ebből épített szerkezetek különösen tartósak és hosszú élettartamúak.

Mi az?

A kerámia tégla építőanyag, amely vörös agyagból készült, öntéssel és tüzeléssel. A téglát már régen feltalálták, de gyártási technológiája és összetétele nem történt jelentős változáson. Korábban a kerámia téglák gyártási folyamata bonyolult és időigényes volt. Az agyagot alaposan gyúrjuk, majd a kívánt alakzat üres formáit manuálisan alakították ki, kiszárították a napsütésben, és csak a tégla megkötése után küldték a tűzhelyre. Különösen a nyári időszakban téglagyártással foglalkoztak, mivel szinte lehetetlen volt a munkadarabokat szárítani az alacsony hőmérsékleten és a téli és őszi időszakokra jellemző magas páratartalom mellett. Ez a 19. század második felére egészen addig folytatódott, amíg az első kemencék és szárítók nem találhatók meg Európában.

Ma a kerámia téglák gyártási folyamata teljesen automatizált. és egész évben, számos vállalkozásnál. A kétféleképpen felhasznált anyagok előállításához. Az elsőt félszáraz présnek nevezik, és az alacsony nedvességtartalmú agyagból nyersanyag képződését jelenti. Az eljárás meglehetősen magas nyomáson megy végbe, ami lehetővé teszi a nyersanyag gyors beállítását, és nagy sűrűségű és keménységű anyag előállítását a kimeneten. A technológia előnyei a gyors gyártás és a gyártási mechanizmusok egyszerűsége. A módszer fő hátránya az, hogy az anyag nem használható olyan épületek építésére, amelyek nagy nedvességnek vannak kitéve. Az ilyen tégla alacsony teljesítménye miatt egy kicsit használnak, és a termelés volumene meglehetősen alacsony.

A második módszert műanyag öntésnek nevezzük. és az agyag préseléséből való kiszorításából áll, majd 1000 ° -os hőmérsékleten szárítjuk és sütjük. Ugyanakkor az agyag nedvességtartalma eléri a 35% -ot, míg a félszáraz nyomással ez a szám alig éri el a 10% -ot. Ez a módszer a kerámia téglák nagy részét használják fel az építés minden területén. A módszer előnyei közé tartozik a különböző formájú és méretű téglák előállítása, amelyek lehetővé teszik, hogy üreges szakaszokat készítsenek üresen, megváltoztatva az anyag működési jellemzőit. A mínusz a berendezés magas költsége, és az első módszerhez képest kissé megnövekedett idő a téglák gyártásához.

A gyártás után minden kerámia tégla-tétel áthalad a teszten. Ehhez készítsen több példányt, és ellenőrizze a vízfelvételt, a nyomást és az ütésállóságot. A tesztelés speciális berendezéseken történik, több tonna sajtóval. A vizsgálati eredmények szerint a termékeket a GOST szigorú követelményeinek megfelelően tanúsították a megfelelő fagyállósági osztályok (F) és szilárdság (M) hozzárendelésével. A betűjelen kívül a tégla jelölése is számokat tartalmaz.Így az F ikon mögött található szám azt jelzi, hogy hány fagyasztási-olvasztási ciklus képes ellenállni a téglának anélkül, hogy elvesztené a főbb működési jellemzőket.

Az "M" -et követő ábra jelzi, hogy mekkora lehet a maximális terhelés 1 cm2 tégla területre. Tekintettel arra, hogy az összes tesztet egyetlen szabvány szerint végzik, a különböző tételek tanúsított téglái csak nagyon kis mértékben különböznek egymástól. Ez lehetővé teszi, hogy a végrehajtás és a méret formájának másolatát osztályozzuk, figyelembe véve az adott kategóriába tartozó termékeket. A kerámia tégla alkalmazási területe meglehetősen széles. Az építés mellett az anyagot sikeresen használják kandallók, kerítések, oszlopok és lépcsők építésére, valamint a homlokzatok és belső terek helyreállítására.

jellemzői

Kerámia téglák gyártása a jelenlegi GOST 530 2012 szerint történik, amely garantálja az anyag magas teljesítményét, és lehetővé teszi annak használatát a főbb építőanyagként a többszintes épületek és ipari épületek építésében. Ennek a szabványnak megfelelően a szokásos kerámia tégla szabványos vörös-barna színű, míg az arcképek színválasztéka minden árnyalatot tartalmaz, és az agyag minőségétől, különböző adalékanyagok, adalékanyagok, speciális színezékek és máz hozzáadásától függ.

A kerámia téglák főbb műszaki jellemzői a sűrűség, a porozitás, a fagyállóság, az erősség, a vízabszorpció és a hővezető képesség mutatói.

A vízabszorpció az anyag képessége a nedvesség felszívására és megtartására. Ennek a mutatónak a meghatározására egy száraz téglát mérünk, majd vízzel töltött tartályba helyezzük, majd 38 órán át hagyjuk, majd kivesszük és újra mérjük. A „szükségtelen” gramm az anyag által elnyelt nedvességet jelöli. Ezután a kapott értéket a száraz tégla teljes tömegének százalékára konvertáljuk, és megkapjuk a nedvesség felszívódásának sebességét. A GOST követelményei szerint a nedvesség és a száraz tömeg aránya nem haladhatja meg a 8% -ot a szilárd tégláknál és 6% -nál az üreges tégláknál.

A kerámia téglák hővezetőképessége arra utal, hogy egy anyag képes egy bizonyos mennyiségű hőt egy négyzetméterenként időegységre vezetni. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb a beltéri hőmérséklet a téli időszakban, és a kevésbé forró levegő belép a nyári hónapokban.

A kerámiaanyag szilárdsága megmutatja annak képességét, hogy ellenálljon a mechanikai és ütésterhelésnek, és azt a belső stressz határa határozza meg az anyag préselésének, hajlításának és feszültségének vizsgálata során. A leginkább tartós kerámia tégla márkák az M200, M250 és M300 módosítások.

A tégla sűrűsége az egy köbméteres anyag tömege. Ez az érték fordítottan arányos a porozitás értékekkel, és a téglák hővezető képességének egyik legfontosabb jellemzője. A sűrűség nem állandó mutató a kerámia kő minden típusához, és az üreges modellek 1000 kg / m3 és a klinker esetében 2100 kg / m3 között változik.

A porozitás a téglaszerkezet pórusokkal való kitöltésének mértékét mutatja százalékban, és közvetlen hatással van az anyag szilárdságára, hővezetőképességére és fagyállóságára. A pórusképződés növelése érdekében agyagösszetétel keveredik a fűrészporral, a tőzeggel, a szénnel és a zúzott szalmával - azaz olyan anyagokkal, amelyek teljesen kiégnek az égetés során, és számos kis üreget hagynak el. A porozitás, mint a sűrűség, nem állandó a különböző típusú téglák esetében, és a klinker termékek esetében elérheti a minimális értékét 5% -ot, míg a szemben álló példányokban 14%.

A fagyvédelmet az F szimbólum jelzi, és megmutatja, hogy hány fagyasztási-olvasztási ciklus képes átadni az anyagot a megsemmisítés megkezdése előtt. Így a klinker modellek indexe F50-től F100-ig terjed, ami azt jelzi, hogy az ilyen típusú kerámia tégla képes 50 vagy 100 évig szolgálni. Szemben álló modellek esetén ez a mutató 25-75 között mozog, és a falazott szilárd és üreges minták esetében 15-50 évre korlátozódik.

  súly

  A tégla tömege fontos mutató, és figyelembe veszi az alapítvány terhelésének kiszámításakor, a szállításra szánt járművek teherbíró képességének, valamint a daru márka és a tárolási feltételek kiválasztásakor. A kerámia tégla tömege teljes mértékben a porozitásától, sűrűségétől, méretétől és az üregek jelenlététől függ. Tehát egyetlen kerámia tégla tömege 3,3 és 3,6 kg / darab tömör változatban, 2,3 és 2,5 kg között van egy üreges magban. Egy és fél modell egy kicsit többet mér: az üreges tömege 3-3,3 kg, testes - 4-4,3 kg.

  A testes és üreges fajok súlykülönbségének kiszámításának egyszerűsítése érdekében átlagos súlyokat használhatunk, és feltételezhetjük, hogy a 13% -os üreges tömör tégla tömege 4 kg, míg a 15% -ot meghaladó üreges tégla hagyományos súlya 2,5 kg. Ezek a számítások azonban az egyik leggyakoribb és futó kőméretre érvényesek - 250x120x65 mm.

  Egy tégla tömegének ismerete lehetővé teszi, hogy a raklap tömegét vagy a köbméter tömegét kiszámítsuk a legközelebbi kilogrammra. Szóval, 1 cu. m 500 falazatból álló falazat, 1690 és 1847 kg közötti súlyú. Ezenkívül a köbméteres kövek számának kiszámításakor tudnia kell, hogy hét sorból álló kétszeres téglából áll (200-240 db), tíz sorban egy és fél sűrűbb (380 darab) és 13 egy sor.

  Például az üreges téglák mérete 250x85x65 mm súlyú már 1,7 kg, míg a 250x120x88 mm-es teljes minta 3,1 kg.

  méret

  A GOST jelenlegi szabványaival összhangban téglagyárakban három standard méretű kerámia tégla készül: egy-, másfél és kettős. Minden példánynak rendszeres geometriai alakja, egyenes élei és az arcok sík felülete van. A leggyakoribb az egyetlen kő (NF), amelynek mérete 250x120x65 mm. A másfél termék (1,4NF) mérete 250x120x88 mm, a kettős (2.1NF) mérete pedig 250x120x140 mm. A futóműveken kívül ritkán találhatók méretek, például euró madarak (0,7NF) és moduláris másolatok (1.3NF). Az első méretek mindössze 250x85x65 mm, míg a második a 288x138x65 mm hosszú, hosszú modellek.

  Az orosz GOST lehetővé tette a 180, 120 és akár 60 mm hosszúságú hiányos modellek kiadásátvalamint a formázott termékek gyártása, különböző nem szabványos formák. Ezeket a szabványokat azonban csak az orosz téglagyárakban használják, és a hazai szabványok szabályozzák. Az idegen analógok némileg eltérő követelményeknek megfelelnek, és méretei 240x115x71 és 200x100x65 mm. Ezért egy anyag megvásárlásakor figyelembe kell venni ezt a pillanatot, és figyelni kell e termékek származási országára.

  Előnyök és hátrányok

  Nagy fogyasztói igény és nagy A kerámia téglák népszerűsége ennek az anyagnak számos fontos előnye.

  • A magas szilárdsági és fagyállósági szintek lehetővé teszik téglák használatát a fő építőanyagként az épületek építésében bármely éghajlati övezetben.
  • Kiváló hangszigetelési tulajdonságok teszik a téglát elengedhetetlen anyagnak a lakóházak építésében a helyiségek közötti válaszfalak építéséhez.
  • Az alacsony vízfelvétel, amely nem haladja meg a 14% -ot, nem teszi lehetővé a felesleges nedvesség felszívását, és lehetővé teszi, hogy az eső után gyorsan száradjon.
  • Az anyag teljes környezeti biztonsága az agyag természetes eredete miatt lehetővé teszi téglák használatát a kandallók építésében és a belsőépítészet kivitelezésében.
  • A termékek magas hőstabilitása lehetővé teszi a kemencék építésében és a kémények építésében.
  • A kiváló dekoratív tulajdonságok bőséges lehetőségeket biztosítanak a kerámia téglák használatára a merész tervezési projektek megvalósításában.

  Az anyag hátrányai közé tartoznak a magas költségek, amelyek az épített ház árának jelentős emelkedését, valamint a fehér foltok képződésének valószínűségét okozzák.

  típusok

  A kerámia téglák osztályozása több kritérium szerint történik, amelynek alapja az anyag funkcionális célja. Ennek alapján négy nagy csoportot különböztetünk meg, amelyek mindegyike csak a saját jellegzetességeivel és működési jellemzőivel rendelkezik.

  katona

  Ez a fajta anyag a legelterjedtebb, és az épületek és építmények építésénél a fektetés egyszerű típusát használják. A rendes tégla viszont két típusra van osztva, és üreges és testes.

  A teljes testmodelleket olyan esetekben használják, amikor a felépített szerkezetet állandó mechanikai, ütés- vagy tömegterhelésnek vetik alá. Az anyagot széles körben használják csapágy oszlopok, falak és oszlopok kialakításában. Ilyen szerkezetek esetében jobb választani az M250 és M300 márkákat, amelyek maximális szilárdsága és tartóssága van. A korróziós anyag használatakor azonban szem előtt kell tartani, hogy a felépített szerkezet hőszigetelési jellemzői jelentősen csökkenthetők. Ezt a pontot mindig figyelembe kell venni, és további intézkedéseket kell tenni a beltéri hővédelem érdekében. A tömör tégla átlagos sűrűsége 1600 és 1900 kg / m3 között változik, a porozitás 8%, a hővezető képesség pedig 0,6-0,7 hagyományos egységben változik. A szilárd tégla akár 75 fagyasztási-olvadási ciklust is képes elviselni, ezért a kerítések, külső lépcsők és falak építésére használható.

  A porózus üreges tégla kis emeletes lakóépületek építésére szolgál, amelyek falai nem fognak komoly súlyterhelést tapasztalni. Ezenkívül az üreges anyagot gyakran használják töltőelemként a keret-monolitos lakóházakban és a belső válaszfalak építésében. Ez utóbbi esetben az M100 és az M150 indexekkel kevésbé tartós anyag használata engedélyezett. A tégla belsejében lévő üregek vertikálisan és vízszintesen is elhelyezhetők, azonban figyelembe kell venni, hogy a vízszintesen irányított üregek jelentősen csökkentik a szerkezet teljes szilárdságát. Az üreges téglákban az üregek száma elérheti a teljes térfogat 13% -át, ami az anyaggyártást gazdaságilag életképesvé teszi, és jelentősen lecsökkenti az épített tárgyak költségét. Emellett a belső üregek miatt magas hőszigetelő tulajdonságok miatt az üreges téglából épült házak nagyon melegek.

  Az ilyen anyagok sűrűsége 1000 és 1450 kg / m3 között van, az átlagos porozitás 7%, és a hővezető képesség 0,3 és 0,5 között változik. A téglában lévő üregek konfigurációja és mélysége más lehet. A lyukaknak mind a vége, mind az egyoldalas végrehajtása lehet, és a keresztmetszetük alakja lehet kerek, négyzet alakú és négyszögletes. Üreges téglák használatakor a sikeres építés fontos feltétele a kőműves azon képessége, hogy olyan módon hajtson végre, hogy a cementhabarcs nem jut be az üregekbe, és nem szorítja ki onnan az egész levegőt. Ellenkező esetben az üreges tégla elveszíti a fő célját a falazaton belüli légrés megőrzésében, és nem tudja biztosítani a helyiség szükséges szigetelését.

  néző

  Az ilyen típusú tégla elülső vagy elülső. Az anyag fő célja a külső burkolat és az épületek helyreállítása. A tégla nagy sűrűségű, 1450 kg / m3, a porozitás 14% és a hővezető képesség legfeljebb 0,5 egység. Az anyagot széles színválasztékban állítják elő, és az egységes festés, nincsenek hibák, szép felülete és a tégla pontos formái.A legtöbb esetben üreges kialakítású, kövezett kőből készül, amely egyidejűleg lehetővé teszi a helyiségek további szigetelésének befejezését, és csökkenti a megmunkálás költségét.

  A homlokzati téglákat öt változatban állítják elő: közönséges, texturált, formázott, mázas és angobed.

  • Rendes tégla sima külső felülettel rendelkezik, és sokféle színben és színben készül. Az ilyen típusú előnyök a bélés tartóssága és a gyakori javítások szükségességének hiánya. A hátrányok közé tartozik az anyag magas költsége, amely nagy területekre nézve jelentős hatást gyakorol a költségvetésre.
  • Texturált tégla A helyiségek külső és belső díszítésére szolgál, és megkülönböztethető a faszálak vagy természetes kő minták utánzatának megkönnyítése, valamint a geometrikus minták, szimbólumok és minták képe. A textúrázott téglák gyártásakor a shotcrete széles körben használatos, amelynek lényege, hogy nagy nyomás alatt dekoratív réteget alkalmazzon, amelyen már ott van egy kép.
  • Ábrázolt vagy profilú tégla Ez egy nem szabványos anyagú anyag, amelyet az oszlopok, ívek és egyéb építészeti formák lekerekítésének tervezéséhez használnak.
  • Angobirovanny tégla egy kétrétegű, sima felületű mesterséges kő formájában. Az Engobing technológia magában foglalja a fehér agyagréteget a szárított nyersanyagra, majd égetve. És az agyag speciális színezékekkel és pigmentekkel különböző színekben festett. Ez az anyag nagyon jól néz ki a belső térben, és gyakran használják a folyosók, a folyosók és a nyilvános terek díszítésére.
  • Mázas tégla az alacsony olvadáspontú üvegből készült speciális mázzal. Az üveges vízhatlan bevonat alkalmazása következtében a kerámia bélés fagyállósága és nedvességállósága jelentősen megnő. A termelési szakaszban a festékhez különböző festékeket adnak, így a téglafelület mély színeket és ragyogó átlátszó textúrát kap.

  klinker

  A klinker kő az épületek pincéi és homlokzatai, az ipari műhelyek padlóinak építése, valamint útburkoló utak, hidak és járdák burkolására szolgál. A téglát nagy szilárdság és hosszú élettartam jellemzi, a klinker modellek gyártási technológiájának köszönhetően. Az a tény, hogy a gyártásukhoz speciális tűzálló agyagot használnak, amelyet magasabb hőmérsékleten égetnek, mint a hagyományos technológiáknak megfelelő termékeknél. Ez egyaránt egy plusz és mínusz klinker tégla. Az előny az M400-M1000 indexeknek megfelelő legnagyobb szilárdság és a kiváló fagyállóság, amely lehetővé teszi, hogy a kövek 50-100 fagyasztási és felengedési ciklusnak ellenálljanak. A hátrányok közé tartozik a túl sok anyagköltség és a magas hővezető képesség a nyersanyagok fokozott sűrűsége miatt.

  makacs

  Az anyag köteles a chamotte agyag magas tűzálló tulajdonságaira, ami a tégla teljes tömegének 70% -át teszi ki. Ez a típusú agyag könnyen ellenáll 1600 fokos hőmérsékletnek, miközben megőrzi a formák működési tulajdonságait és integritását. A tűzálló tégla széleskörű alkalmazást talált a kandallók és kályhák építésében, és ezért nem szokványos formákban, kályhákban való használatra tervezték. Tehát a szabványos formák mellett ék alakú, íves és trapéz alakú konfigurációk vannak a választékban, amelyek ideálisan illeszkednek a tűzhelybe és a kandalló kialakításába.

  Top gyártók

  Sok vállalkozás foglalkozik kerámia téglák gyártásával Oroszországban, de néhányan külön-külön szeretnék kiemelni.

   Kerámia gyár Golitsyno városából Ez a legerősebb téglagyártó vállalkozás hazánkban, évente mintegy 120 millió darabot gyárt. Az üzem szakemberei alapos ellenőrzést gyakoroltak a termékek minőségére, az egyes gyártási szakaszokban. Ez lehetővé teszi, hogy nyomon követhesse és azonnal eltávolítsa a hibás elemeket, és csak kiváló minőségű anyagokat szállít a piacra. A gyártás a legújabb külföldi berendezéseken történik a legújabb fejlesztések és a modern technológiák alkalmazásával. A cég választékát nagyszámú korrupciós és üreges kövek képviselik, valamint számos téglafalat is.

    Vállalat "szláv tégla" Erős termelési bázissal rendelkezik, és évente 140 millió darabot termel. A vállalat 20 éve működik, amelynek során hatalmas tapasztalatot szerzett az építőanyagok gyártásában és elérte az európai szintet. A cég Hans Lingl németországi projektjének megfelelően épült, és ma a legmodernebb téglagyár Oroszországban. Számos különböző típusú kerámia kő, beleértve mind a szokásos vörös tömböket, mind a dekoratív arculatú modelleket, a vállalat termelési szállítószalagjáról jön le.

     Termékek "Novokubansk kerámia fali anyagok növénye" országunkban is jól ismert. A vállalat saját erőforrás-bázissal rendelkezik és ellenőrzi a termékek minőségét, kezdve a nyersanyagok beszerzésével. A vállalat éves kapacitása 70 millió darab évente.

      Egyesület "Fali anyagok" magában foglalja a moszkvai és leningrádi régiókban található több vállalkozást, amelyek teljes termelékenysége évente 450 000 000 egységet ér el. Ma a vállalat a kerámia építőanyagok széles választékát kínálja Oroszországban, és az egyik vezető a kerámia kő gyártásában a posztszovjet térben.

       Hogyan válasszuk ki?

       A tégla kiválasztásának fő kritériumai a műszaki jellemzők és a minőség. Az anyag tulajdonságainak meghatározásához meg kell ismerkedni a termékek jelölésével és tanulmányozni a kísérő dokumentációt. Sokkal nehezebb meghatározni a termékek minőségét, és mivel a felépített szerkezet teljes teljesítménye és teljesítménytulajdonságai e tényezőtől függenek, itt lehetetlen tévedni.

       Tehát, ha vásárol, ajánlatos több téglát venni a raklapról és kopogtatni őket a simítóval. Ha a termék magas színvonalú, akkor az előállított hang hosszú, rezonáns és enyhén fémes lesz, és fordítva, ha házasság vagy a tégla minősége gyenge, a hang rövid és siket lesz. Ha a tesztelt téglák közül legalább az egyik süket hangot adott, jobb, ha megtagadja ezt a tételt. A téglát radikálisabban ellenőrizheti. Ehhez meg kell osztani egy kalapáccsal, és ha az anyag kiváló minőségű, a tégla több nagy részre oszlik, és ha az anyag minősége gyenge, akkor porra porlik.

       Egy tégla vásárlása meglehetősen komoly dolog, ezért a választás minden felelősséggel kell, hogy legyen.

       Tippek a tégla kályhák és kandallók lefektetéséhez az alábbi videóban.

       Comments
        szerző
       Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

       Bejárat

       Nappali

       hálószoba