Egy és fél tégla: mi ez, típusok, méretek és hogyan különbözik az egyéni?

 Egy és fél tégla: mi ez, típusok, méretek és hogyan különbözik az egyéni?

A Bastard tégla ma gyorsan népszerűsödik a lakó- és ipari létesítmények építésében és az épület homlokzatainak burkolatában. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen időt és erőfeszítést takarítson meg a szükséges munkák elvégzéséhez.

Mi és mi szükséges?

Egyszerűen fogalmazva, egy fél tégla egy közönséges tégla tömb, de enyhén megemelkedett. Az ilyen anyagok iránti igény a teljes építés korában jelent meg, amikor az építőiparnak gyorsan és minimális költséggel kellett házakat építeni. Ekkor a gyártók kissé megnövelték a tégla kezdeti paramétereit hosszúságban, magasságban és szélességben, és felajánlották a modern és sokkal hatékonyabb anyag gyártási technológiáját.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy egy fél tégla nem sokkal nagyobb, mint a szokásos, és ha megtakarítások vannak, akkor ezek nem különösebben észrevehetők. Ez egy gyakori tévhit. Egyrészt az egyetlen tégla nem nagyon különbözik az egyetlen téglától, azonban az építés általános skáláján a megtakarítások meglehetősen kézzelfoghatóvá válnak. Képzeld el, hogy három bukósisak ugyanolyan vastagságú, mint a négy standard blokk, aminek köszönhetően jelentősen csökken a fektetési idő, valamint a szükséges cement mennyisége.

Van egy bizonyos esztétikai pillanat: az egy és fél blokk használata csökkenti a varratok számát. Ebben az esetben csak a nagy tömbök, amelyek nagyon érdekes textúra, a szembe kerülnek. Egyébként a modern építőipar sima téglákat kínál és durva, a "fa" textúrája alatt lehetőségeket kínál, és a színválaszték meglehetősen széles.

A Bastard tégla széleskörű alkalmazást talált a többszintes épületek, házak építésében, valamint a melléképületek és kerítések építésében. Gyakran előfordul, hogy az anyagot homlokzatok burkolására használják, de az alapítványok és lábazatok telepítéséhez nem ajánlott, itt jobb, ha előnyben részesítjük a többi opciót.

besorolás

A méretek miatt, amelyek 1,35-1,4-szer magasabbak, mint a szabványosok, a másfél tégla használata lehetővé teszi jelentős megtakarítások elérését. Napjainkban a gyártók számos lehetőséget kínálnak egy ilyen építőelem számára: privát, elülső, szakadt, üreges, testes és sok más.

Tulajdonságok és funkciók szerint

A funkcionális céltól és a technikai-fizikai jellemzőktől függően több téglafajta és fél.

A kerámia tisztított agyagból készült, szennyeződések nélkül (pl. Marl és szulfát) készült blokk, amely olyan összetevőket tartalmaz, amelyek az anyagot a szükséges paraméterekhez adják. Egy ilyen tégla a természetes, környezetbarát anyagokhoz tartozik, nem mérgező anyagokat gyűjti össze, és nem bocsát ki sugárzást.

Két fő módszerből áll:

 • Műanyag. A magas nedvességtartalmú közönséges agyag (legfeljebb 25-30%) belép a kemencébe egy övprésből, szárított és magas hőmérsékleten (kb. 1000 ° C) éget.Rendkívül fontos, hogy az égési időt a lehető legpontosabban tartsuk fenn, mivel mind az égetlen, mind az égett blokkot működési jellemzőik romlása jellemzi, ami az épített ház minőségének csökkenéséhez vezet, és az ilyen anyagok általános megjelenése sok kívánnivalót hagy. Elégtelen égetés esetén a blokk meglehetősen könnyű vörös árnyalatú, alacsony vízállósággal és hosszú fagyokkal szembeni ellenállása, és ha az égés, ellenkezőleg, túlzott mértékű volt, akkor az ilyen téglák felülete számos repedéssel fedett lesz, és ívelt lesz. Ideális esetben, ha az égést a jelenlegi termelési szabványoknak megfelelően hajtották végre, a kerámia tömb felületének enyhén átlátszatlannak kell lennie, és mechanikai hatással egy adott csengőhangot kell hallani.
 • Félpréselési módszer. Ebben az esetben a téglát alacsony nedvességtartalmú (legfeljebb 10% -os) nedvességtartalmú agyagból öntötték erős prés hatására. Az így kapott termékeket nem ajánljuk olyan helyiségek építéséhez, amelyeket nem melegített körülmények között, a levegőben magas nedvességtartalommal fognak használni.

A kerámia tégla előnyei nyilvánvalóak:

 • fokozott zajszigetelés;
 • a termékek ökológiai tisztasága - az anyag agyagból készül, amely teljesen biztonságos az élet és az egészség szempontjából, mind az építési szakaszban, mind a felhasználás szakaszában;
 • univerzális - mind ipari létesítmények telepítésére, mind lakóépületek építésére használható, az anyagot külső burkolathoz és belső válaszfalak telepítéséhez használják;
 • a magas és alacsony hőmérsékletek és szélsőséges fagyok ingadozása ellen;
 • a működés időtartama;
 • erő és erő;
 • kiváló gőz- és hőszigetelés;
 • vízállóság.

Figyelemre méltó, hogy a modern piac a különböző színű kerámia téglák széles választékát kínálja, ezt az agyag különböző fajtáinak keverésével érik el. A késztermékek árnyékoló palettája nagyon gazdag: vörös, sötétbarna, homok, őszibarack és még bézs színek. Ilyen hatalmas választásnak köszönhetően a kerámia és másfél blokk nagyon gyakran használatos különböző restaurációs munkákhoz és új épületek építéséhez.

A szilikát-tégla és a fele mesterséges építőanyagként van besorolva, amely nem természetes, hanem szintetikus komponensekből készül. A termelésben használt keveréket szilikátnak nevezik, magában foglalja a mész és a kvarchomok arányát 1-9 arányban. Annak érdekében, hogy a nyersanyag a kívánt formát vegye fel, különböző műanyag adalékanyagok kerülnek bevezetésre, amelyek leggyakrabban kémiailag ellenálló pigmentek, melynek különböző anyagai színek és textúrák.

A szilikát téglának sok előnye van, köztük:

 • alacsony hővezetőképesség - ennek köszönhetően a hideg évszakban a meleg levegő a nappali belsejében marad;
 • környezeti biztonság;
 • nagy zajelnyelés;
 • hosszú szolgálati idő;
 • erő és erő;
 • ellenállás az alacsony hőmérsékletekkel és más kedvezőtlen légköri tényezőkkel szemben;
 • megfizethető áron - a szilikát tégla körülbelül 30% -kal olcsóbb, mint a vörös kerámia tégla;
 • tiszta geometria;
 • tónusok és textúrák széles választéka.

A szilikát tégla hiányosságai között meg kell jegyezni, hogy alacsony a nedvességállóság, ezért nem vásárolható a lábazatok építésére, szennyvízcsatornák építésére és az alapozásra, vagyis a nulla ciklusú szerkezetekre, ahol megnövekedett az árvíz vagy a felszín alatti vizekkel való rendszeres érintkezés valószínűsége.

Fontos: lakóépületekben gyakran vásárolnak szilikát blokkokat a kémények és kályhák telepítéséhez alacsony költségük miatt. Ez egy gyakori hiba, egy ilyen anyagnak alacsony a hőállósága, így a magas hőmérséklet hatására a falazat meglehetősen gyorsan összeomlik.

Klinker tégla - ez az anyag nagyon hasonló a kerámiához, mert ugyanúgy, mint agyag keverékéből, ebben az esetben csak bizonyos típusú agyag alkalmas. Maga a folyamat abból áll, hogy az elkészített és képzett nyersanyagokat rendkívül magas hőmérsékleten égetjük, amíg a teljes pörkölés meg nem történik. A fűtés általában 1200 fokos. Ennek a technológiának köszönhetően az anyag különleges szilárdsági jellemzőkkel és tartóssággal rendelkezik.

Hyperpressed - a kompozíció jellegzetessége egyedülálló gyártási technológia. Ilyen kő nem magas hőmérsékletű kemencékben van kialakítva, hanem az agyag tömegének magas nyomáson történő megnyomásával, ami általában 23 és 35 MPa közötti. Nyersanyagként meszes sziklákat szolgálnak fel, amelyekhez cementet és vizet adnak.

Tervezés szerint

A modern gyártók szabványos, fehér festetlen blokkokat és színt készítenek. A színezettek általában épületek külső díszítésére és szokatlan díszítő elemek létrehozására szolgálnak. Egy ilyen tégla nem csak piros, hanem a legszokatlanabb színek is lehetnek: zöld, elefántcsont, kék, törmelék, barna, bézs, csokoládé, kávé stb.

Az anyag nagyon különböző szerkezetű lehet: hardverüzletekben durva és ellenkezőleg, sima blokkokat mutatnak, amelyek viszont matt vagy fényesek. Ezeket a paramétereket a téglafeldolgozási technológia jellemzői határozzák meg. A felületen lévő anyagok fényes textúrájúak lehetnek, ezt úgy érik el, hogy egy speciális mázat alkalmazunk a sült agyagra, amely egy meglehetősen alacsony olvadáspontú üveg, amely üvegen alapul. Ennek a rétegnek köszönhetően a tégla fokozottan ellenáll a nedvességnek és a hőmérsékleti ingadozásoknak.

Széles színpalettát lehet kialakítani, mivel a speciális színösszetétel enyhén szárított nyersanyagára van szükség, majd az előkészített termékeket végső égetésnek vetik alá. Ez a bevonat agyagból készül, hozzáadva a természetes vagy kémiai festékekhez. Ha a feldolgozási hőmérséklet helyesen van kiválasztva, akkor egy ilyen színréteg átlátszatlan lesz, de ugyanakkor rendkívül szép.

Egyébként a színes téglák nem olyan erősek, mint az egyszerű fényes téglák. Pontosabban, nem elég csak a fedelet, ami jellegzetes színt ad nekik, ennek következtében az idővel bélés elveszti dekoratív és esztétikai tulajdonságait. Mindez a színes blokkok iránti alacsony kereslethez vezetett.

A fél tégla mérete - hány centiméter?

A tégla-fél tégla méretei:

 • hossza - 25 cm;
 • szélesség - 12 cm;
 • magasság - 8,8 cm.

A blokkokat üresre és teljesre osztják. Szilárd testekben a maximális üregek száma nem haladja meg a 15% -ot, üreges, az átmenő és a nem átmenő furatok megengedett szintje 30%. A szilikát tömbökben az üregek általában a közepéhez közelebb helyezkednek el, és kerámia blokkokban egyenletesen oszlanak el az egész belső üregben, és egyenlőtlenek.

Az ilyen kamrák jelenléte lehetővé teszi az építőelemek gyártásához szükséges nyersanyagok fogyasztásának csökkentését, ami azt jelenti, hogy csökken az építési idő és az építési objektum négyzetméterenkénti végső költsége. Az alacsony súly csökkenti a támasztó szerkezet terhelését. Tehát az üreges, egy és fél kerámia tégla tömege körülbelül 3-3,3 kg, a teljes testtömeg - 4-4,3 kg. A szembetűnő termékek közötti különbség is nyilvánvaló - 5 kg teljes testben, 3,9 kg téglákkal.

Mi a különbség a "fél" -től?

A hagyományos egyetlen blokk és egy fél sárgarépa közötti különbség a gazdasági hatékonyságban rejlik. A számítások azt mutatják, hogy 1 m3 falazat esetében az anyagfogyasztás pontosan 394 blokk - egy termék és 302 blokk használata esetén - másfél tégla használatakor. Ennek köszönhetően jelentősen csökkentheti az építési költségeket.

Tehát, amikor a tartószerkezetet az egy tégla fektetése során alakítjuk ki, 3 sor standard egységet és 1 sor egymással szemben álló lapokat készítenek. Egy és fél téglafogyasztással kevesebbet - csak 3 sor üreges és 1 sor befejező. Így az oldat és az anyag fogyasztása jelentősen megtakarításra kerül.

A félbarna tégla ideális lehetőség a kedvező épület rövid idő alatt történő elvégzéséhez. A teherautó magassága mindössze 23 mm-rel magasabb, mint a megfelelő méret, de még ez a különbség is lehetővé teszi, hogy az összes fektetési munkát 30% -kal gyorsítsák.

Hogyan készítsünk téglafalat egy fél és fél szilikát téglából?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba