Agyag tégla: összetétel, tulajdonságok és termelési technológia

 Agyag tégla: összetétel, tulajdonságok és termelési technológia

Az építőanyagok gyártása meglehetősen vonzó és ígéretes foglalkozás, mivel ezek a termékek mindig keresletben lesznek. De fontos, hogy az egész folyamatot szigorú technológiai szabályok szerint szervezzük. Legalább egy pillanatra elszalasztva lehetetlen egy közönséges téglát agyagból.

Nyersanyagok előkészítése

Az első lépés természetesen a termelési létesítmények nyersanyagokkal való ellátása. Az agyagbetétek keresését standard geológiai vizsgálati módszerekkel végzik. A rétegek megtalálásakor a szakértők becsülik a teljesítményüket, a rendelkezésre álló erőforrásokat. Ha döntést hoznak egy adott karrier használatáról, a terület előzetesen megtisztul (további 1-2 év). A növényzet és a nyilvánvalóan felesleges fajok mentesülnek.

Gyakran a talaj felszínét lazítják, hogy megkönnyítsék a későbbi extrakciót. Ugyanakkor a közlekedési és energiahálózatok a karrierbe kerülnek (kész kommunikáció hiányában). Agyag kitermelése:

 • kotrógép alkalmazások;

 • sziklák aprítása robbanóanyagokkal;

 • viszonylag kis autók (buldózerek stb.) használatával.

A termékek típusai

Különböző típusú téglák gyártása jelentős különbségeket sugall a termékben, még akkor is, ha azonos méretű termékekről beszélünk.

A kettős szilikát tégla a hangszigetelésnél jobb, mint a kerámia, de az ilyen indikátoroknál alacsonyabb:

 • hideg ellenállás;

 • az épület hőstabilitása;

 • nedvesség felszívódása.

Ugyanakkor a hagyományos vörös tégla drágább. Gyártása költségesebb berendezéseket igényel, sokkal hosszabb ideig tart. A komplexitás is növekszik, valamint az energiafogyasztás is. De mindkét esetben a nyersanyag több szakaszon halad át. Először készítsük el az agyag tömegét, és adjuk meg a szükséges tulajdonságokat.

Ezután nyersen öntjük, megszárítjuk. És csak akkor jön a tüzelés ideje, azaz a fő technológiai művelet. A munka megfelelő elvégzéséhez a téglagyárba belépő agyag sziklákat a GOST 1975 szerint rendezik.

Ez figyelembe veszi:

 • tűzálló tulajdonságok;

 • szinterelési képesség;

 • ásványi összetétel;

 • műanyag tulajdonságok;

 • mechanikai ellenállás száraz állapotban.

A nyersanyagok kémiai jellemzői magukban foglalják a koncentráció meghatározását:

 • vízoldható sók;

 • alumínium-oxid;

 • durva szemcsés alkatrészek;

 • finom diszpergált frakciók;

 • vas-oxid;

 • titán-dioxid;

 • szabad szilícium-dioxid.

A folyamat jellemzői

A kőbányából származó, agyag nyersanyagok ritkán alkalmasak minőségi termékek előállítására. A nyersanyagok minőségének javítása érdekében időjárás-klimatikus és gépesített feldolgozásra van szükség. Az első szakaszban az agyag keveréket ellenőrzött körülmények között 1-2 évre hagyjuk. Ez az idő a nedvesítéshez, a fagyasztáshoz és a felolvasztáshoz szükséges (időnként a fagyasztás és felolvasztás folyamata többször is elvégezhető), időjárás esetén. Amikor ez az eljárás befejeződik, megmunkálják őket.

Ez azt jelenti:

 • gondosan átgondolták a nyersanyagok szerkezetének változásait;

 • az agyag töredezettsége, idegen zárványok;

 • nagy szemétbevonatok és szennyeződések tisztítása;

 • agyag keverése sima.

Agyagtömeg technológiai előkészítése különféle speciális gépekkel történik. Néhányan meglazítják az agyagot, mások dörzsölik, mások szétesnek (különféle méretű kövekből). A téglagyárakban golyósmalmok és forgó malmok, agyagkeverők és propeller keverők is használhatók. Többfunkciós gyártóberendezések is vannak.

De csak az egyes létesítményeket helyettesíthetik, nem pedig a gyártósort.

Hogyan formálódik az agyag

A legtöbb esetben műanyag technika alkalmazásával. Lehetővé teszi a közepes plaszticitású nyersanyagok feldolgozását, amelyek nedvességtartalma 18-28%. Ebből a célból egy övcsavaros prés használatos. Javasolt olyan prések használata, amelyek vákuum üzemmódban képesek agyagtömeget melegíteni.

Ez a kezelési mód növeli a nyers szilárdságát.

Van egy kemény technika is. Ez a műanyag feldolgozási módszer altípusának tekinthető. Ezt a megközelítést viszonylag durva agyag tömegre alkalmazzuk, amelynek nedvességtartalma 13-18%. Agyag kemény feldolgozásához hidraulikus prések használhatók. A csavaros és vákuumkamrával ellátott gépek is használhatók. Mind a műanyag, mind a kemény téglagyártási módszerek esetében a kiöntetlen masszát darabokra kell vágni az öntés befejezése után.

A félig száraz módszerek előállítása viszonylag ritka. Ezt akkor használják, ha nem kellően műanyag nyersanyagot, az úgynevezett sovány agyagot kell feldolgozni. Ez a nyersanyag nedvességtartalma 8-12%. A teljes feldolgozási idő csökken. A száraz termelési módszer magában foglal 2–6% nedvességtartalmú agyagporból készült téglákat.

Nem szükséges szárítani, az ilyen nyersanyagokból a lehető legsúlyosabb kerámiatermékek kaphatók.

szárítás

Így vagy úgy, amikor a téglák kialakulnak, általában ideje szárítani őket. A feldolgozás ezen fázisában a páratartalom 5-6% -ra csökken. Ha figyelmen kívül hagyja ezt a követelményt, és nedves termékeket küld a sütőbe, akkor megrepedhetnek és deformálódhatnak. A modern dinamikus termelés már nem engedheti meg magának a hosszantartó természetes szárítást. A folyamat felgyorsítása kamrával vagy alagútszárítóval.

A gyártás technikai és gazdasági hatékonyságának növelése érdekében egyre inkább a folyamatos létesítmények választása válik.

A feldolgozás utolsó szakasza

A szükséges téglafűtési hőmérsékletet különböző típusú kemencékben - leggyakrabban alagútban és gyűrű alakú - alakítják ki.

A pörkölés három kisebb szakaszra oszlik:

 1. Az elkészített agyagblokk felmelegítése;

 2. megfelelő hőmérsékleti expozíció;

 3. tervezett és fokozatosan csökkenti a hőmérsékletet.

Az első szakaszban a tuskót 120 fokra melegítik. Ez a nedvesség kapcsolódó fizikai hatásainak elpárolgásához vezet. A termék sokkal kevésbé műanyag lesz. Amint a hőmérséklet 600 fokra emelkedik, ez a változás visszafordíthatatlanná válik. A maradék nedvesség elpárolgása következik be, és az agyag megszerzi az amorf szerkezetet - hamarosan kiürül a szerves anyag.

Amint a tégla 800 fokosra melegszik, a tuskó részecskék külső szélei szorosan összekapcsolódnak egymással. Ez lehetővé teszi, hogy a kész tégla többször erősebbé váljon. Amikor a hőmérséklet 1000 fokra emelkedik, itt az ideje a zsugorodásnak. A késztermékek szinterezettek és sűrűbbé válnak. Könnyen olvadó anyagok, amelyek folyadékgá alakultak, burkolják be a még nem olvadt anyagot - ugyanakkor a térfogat 2-8% -kal történő csökkentése mellett a tégla mechanikai szilárdsága kissé nő.

Ha meg szeretné tudni, hogyan készíthet saját kezével egy téglát agyagból, olvassa el az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba