Primer falak tapétához: kiváló minőségű kivitel

 Primer falak tapétához: kiváló minőségű kivitel

Miután elkezdtük a javítást, sokan elhanyagolják a munka ilyen fontos szakaszát, mint a falak alapozását. És hiába. Az alapozó kompozíciók alkalmazása a befejező felület előtt lehetővé teszi, hogy a bevonat szorosabban tapadjon a falak felületéhez, minimalizálva a hibák kockázatát a jövőben.

Ugyanakkor nem szabad olyan „talajot” használni, amely „kéznél van”. Szükséges tudni és megérteni, hogyan kell megfelelően kezelni a falakat, mi szükséges ehhez, és milyen szigorú tilalom van.

Miért van szüksége erre?

A falak előkészítésének egyik legfontosabb szakasza a festés vagy tapétázás előtt a alapozás.

Tekintsük a primer fő funkcióit:

 • Tapadást. Az anyagok közötti nagyobb tapadás biztosítja a rétegek szoros illeszkedését, és megakadályozza a hálók pelyhesedését. Az elégtelen tapadás miatt az új lapka hamarosan leesik a ragasztóval, a friss vakolat elkezd romlani, és drága háttérképek lesznek le. Azonban az olcsó tapéta ugyanezt a sorsot várja. És ezek a megnyilvánulások az erősebbek, annál egyenletesebb és egyenletesebb a felület a befejezés előtt. Ezért alapvető fontosságú a falak feltöltése.

A feldolgozás során a falak durvavá válnak, aminek következtében a felsõ réteg rétegek a lehetõ legegyenesebben és egyenletesen tapadnak a falakhoz.

A sima, sima felületek feldolgozására széles körben alkalmazott tipikus ragasztóanyag-összetétel például egy konkrét érintkezés. Tartalmaz kvarc kis részecskéket egy ragasztóanyaggal kombinálva. Alkalmazáskor a felület meglehetősen sima marad, de megszerzi a szükséges szemcsésségi fokot, ami biztosítja a további munkát a befejezéssel és a díszítéssel kapcsolatban.

 • Felület megerősítése. A talaj mélyen (15 cm-ig) mélyen behatol a falak pórusaiba, és egymáshoz ragasztja, ezáltal minimálisra csökkenti az alaphámlás valószínűségét. Az anyag tartósabbá és egyenletesebbé válik. Minél kisebb a belső hibák falai, annál nagyobb a minősége.

Az alapozás csökkenti az anyag későbbi megsemmisülésének valószínűségét, és ez nagyon fontos minden típusú falra, különösen porózus és laza anyagokra (gipsz vagy tégla).

 • Antiszeptikus kezelés. A szoba mennyezetén és falain megjelenő penész és gomba életveszélyes jelenség. Az ilyen meghívatlan vendégek megjelenése után sem a házak tulajdonosai, sem a sokemeletes épületek lakói nem biztosítottak - mindenhol magas a páratartalom és a kevés levegő, ahol a hőmérséklet nem különösebben magas, és nincs lehetőség a szellőzésre. Ez az oka annak, hogy a penész leggyakrabban a fürdőszobákban jelenik meg, de gyakran a lakott területeken is megtalálható. Az allergiák, az asztma, a bronchopulmonalis és idegrendszeri krónikus betegségek csak néhány veszélyt jelentenek az érintett lakások és házak lakói számára.

A falak öntőformától való megbízható megóvásához speciális talajokat kell használni, amelyek antiszeptikumok. Elpusztítják a baktériumokat és megakadályozzák ezeknek a veszélyes mikroorganizmusoknak a szaporodását, így a mikroklíma tiszta és egészséges.

 • Csökkentett ragasztófogyasztás. A falak alapozásának folyamata sima fóliával van borítva, amely megakadályozza a ragasztóanyagok túlzott felszívódását.

A primer használata nagyban megkönnyíti a bevonóanyagok (ragasztó, gipsz vagy festék) felhordását, ami azt jelenti, hogy a nyersanyagokat gazdaságosabban fogyasztják. Speciális kompozíciókkal kezelt felületekhez elegendő egyetlen festékréteg, de a „csupasz” felületeknek két, három vagy még több rétegre van szükségük. Ez a festék (vagy ragasztó) fogyasztásának, időnek és erőfeszítésnek a növekedéséhez vezet, mivel minden egyes alkalmazott réteget alaposan meg kell szárítani a következő használat előtt.

Ezért nem csak a kiváló minőségű, hanem jelentős megtakarítás is van.

 • Maszkolás. A sötét és sárgás foltok maszkoltak - ez különösen fontos a világos tapéta vagy fehér zománcozás festése előtt. Ha házat vagy lakást vásárolt a másodlagos piacon, és megkezdte a javításokat, a tapéta vagy a régi festék eltávolítása után zsíros foltokat, valamint a kávé, a színes tinta, a korrozív korom, a dohány és a hasonló kellemetlen meglepetés maradványait. Az ilyen nyomok valószínűleg ragyognak az új háttérképen, különösen, ha világos, egységes hangokat használunk, és ez elkerülhetetlenül tönkreteszi a szoba teljes megjelenését.

Az ilyen foltok leküzdésére speciális pigmentalapú primereket használnak, amelyek hatékonyan elfedik a foltokat egyszer és mindenkorra.

 • Hidratálják. A kezelt felület egyenletes nedvesítése alapvető fontosságú a vakolás előtt. Ha a falat nem nedvesítik, akkor a különböző területeken a higroszkópos réteg a különböző sebességeken kezd megszáradni - valahol hosszabb ideig szárad, és valahol túl gyorsan, és újra és újra meg kell nedvesíteni a falakat. Mindez mindig azt a tényt eredményezi, hogy a felületet foltok borítják, és nem-esztétikus. Ennek oka az anyag heterogenitása. A zsetonokat és a kis repedéseket belül lehet elhelyezni, és egyes részek gyorsabban felmelegednek (csövek és akkumulátorok közelében). Alapozás, amely nedvességet és egyenletes szárítást biztosít a bevonatnak, és így javítja a befejező munkák minőségét.

A primerek típusai

Minden típusú primer három kritérium szerint oszlik meg: oldhatóság, alapanyag és hatókör.

Az oldhatóság kritériuma szerint:

 • vízalapú - akril, valamint szilikon és szilikát;
 • természetes ásványi anyagok (gipsz, cement) alapján;
 • szerves anyagban oldott vegyületek - poliuretán, latex, alkidok.

Az alkalmazott összetevők szerint:

 • alkid-univerzális keverékek, egyenletesen hatásosak a fa, a beton vagy a fém felületeken;
 • az akrilokat főként tégla és vakolt falakon használják, jól működnek olyan felületen, mint a farostlemez és a forgácslap;
 • poliuretán - optimális alacsony nedvszívó képességű bevonatokhoz, valamint piszkos és poros falakhoz;
 • latex - hatékony szuszpenziók, alkalmasak minden típusú falra;
 • szilikát ásvány - alkalmas beton és vakolt felületekre;
 • glifál - a leghatékonyabb fém vagy fa alapjainak előállítására, amelyet magas páratartalmú helyiségekben használnak;
 • A perklór-vinil egyetemes talajnak tekinthető, amely optimális a rosszul és ritkán fűtött helyiségek előkészítéséhez. Ne feledje, hogy a perklórvinil-vegyületeknek kellemetlen szaga van, így a kezelést csak jól szellőző helyen szabad elvégezni.
 • az alumínium hatékony a gombák által érintett felületekre;
 • Az epoxi optimális fémfelületekhez, megbízhatóan védi a korróziót és növeli a tapadást a befejező anyagokkal;
 • a shellak-vegyületek megakadályozzák a gyanták képződését, és ezért a fafelületekkel végzett munka során használatosak.

Cél szerint a primerek a következő típusokra vannak felosztva:

 • Univerzális minden felületre és bármilyen bevonatra.Általában kis mennyiségű munka esetén használják azokat az eseteket, amikor nincs speciális összetétel, vagy ilyen anyagok, amelyek vegyes anyagokból állnak.
 • A konyhában és a fürdőszobában ajánlott gombaellenes szerek. Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a gombák és a penész növekedését. Olyan szilárdságot biztosítanak, hogy a bevonat szilárdan tapad az alaphoz, és semmilyen mikroorganizmus nem tud behatolni.
 • A korrózió elleni védelem a fém elemekkel való munka, az élettartam meghosszabbítása, a rozsda megjelenésének megakadályozása.
 • A mély behatolás keveréke - kiváló lehetőség a porózus, nem elég erős és laza alapokra. Alaposan erősítse meg ezt a falat, így gyakran használják a vakolat, gipszkarton és habbeton munkájában.
 • A szigetelő tulajdonságokkal rendelkező alapozók bevonása.
 • Könnyű anyagokhoz alkalmas pigment.

Mellesleg, néhány kézműves inkább a kezüket használja. Számos közös recept létezik:

 • A szappan és a kék vitriol. Az ilyen összetétel elkészítéséhez vizet veszünk és forralunk, majd ezután dörzsöljük a szappant. 7 liter folyadékhoz 1 brikett 65% -os szappanra lesz szüksége. Itt 100 g réz-szulfátot és 50 g ragasztót kell hozzáadni az asztalhoz. A készítményt alacsony hőmérsékleten, fél órán át főzzük, majd szűrjük és lehűtjük.
 • A második összetétel könnyebben főzhető. Ez 1 liter PVA ragasztót és 5 liter vizet igényel. A ragasztót vízzel egyenletesen hígítjuk, majd hozzá kell adni egy kis cementet, keverni és feszíteni.

Mindkét készítmény mély behatolást biztosít és nagy tapadást biztosít. A keverék minden összetevője rendelkezésre áll és alacsony költséggel rendelkezik. Az egyetlen hátránya az antiszeptikus tulajdonságok hiánya.

Alapozóként ragasztót vagy vízzel hígított PVA-t is használnak.

Műszaki adatok

A hiányosság idején a szokásos ragasztó alapanyagként használt. Most, amikor a javasolt készítmények tartománya széles és változatos, a fogyasztó számára nem olyan könnyű válaszolni a kérdésre, hogy melyik alapozót szeretné? Próbáljuk megérteni a választott finomságokat.

Ahhoz, hogy helyesen meghatározzuk és válasszuk ki a megfelelő alapozót, először meg kell tudni, hogy milyen típusú felületet alkalmaz a kompozíció, valamint megvizsgálja a szoba jellemzőit (páratartalom, hőmérséklet) és a befejező anyag típusát.

A primer kiválasztása több szempontból is alapul:

A falburkolat típusa szerint

Az épületboltokban a száraz és folyékony alapozók széles választéka áll rendelkezésre a keménylemez, az OSB lemezek, a tégla, a fém és a fa számára. Nagyon fontos figyelembe venni ezen felületek állapotát. Amikor sipyatsya, érdemes megvenni egy mélyen behatoló szuszpenziót, ha a falakat gomba vagy veszélyes penész érinti, jobb, ha gyorsan szárító keverékkel kezeljük fungicidekkel.

A különböző felületek különböző primereket igényelnek. Például a gipszkarton „nem fogad el” nem minden alapozót: abszorbeálja a nedvességet, és ha a feldolgozásra való összetétel rossz, akkor a jövőben a tapéta rétegét csak kartonnal távolítjuk el. Éppen ezért különleges követelményeket támasztanak az ilyen típusú anyagok primerjeivel: nincs összetétele oldószer, és nedvességálló tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A legjobb választás egy akril alapozó, amely védi az anyagot és biztosítja a felületek maximális tapadását.

Nem minden talaj alkalmas rétegelt lemezre a porózus szerkezete és a magas vízfelvétel miatt. Az optimális választás az alkid szuszpenzió, amely a szárítóolajon vagy a víz-akril készítményeken alapul.

A friss, kezeletlen fa, valamint a farostlemez és a forgácslap esetében jobb, ha jobb alkid primereket vásárolnak, erősítik a pórusokat és megakadályozzák a szövetek duzzadását.Összetételükben azonban szerves oldószer van, így a talajt nem lehet lakóövezetben használni. A házakban és apartmanokban előnyben kell részesíteni az akril talajokat - ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, de teljesen biztonságosak az emberi életre és egészségre.

A betonfelületeket, valamint a téglákat cement vagy gipsz alapú ásványi kompozíciókkal kezelik.

Ha a falakat régi gitt borítja, akkor a primer mellett ajánlatos a falakat hígított ragasztóval lefedni. Ellenkező esetben a tapéta először tapad, de egy idő után leesik a felső réteggel.

Háttérkép típusa szerint

Az alapozó kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyagot, amely alatt azt alkalmazzák - tapéta vagy festés alatt. Elméletileg az univerzális keverékek használata lehetséges, de helyesebb lenne a tapéták bizonyos típusaira összpontosítani (vinil, nem szőtt vagy papíralapú), valamint egyfajta festéket, és a falakat csak nekik. Sokan hígított tapétát ragasztanak, de foltokat hagyhatnak, és a háttérképet sárgává teszi, így ez a lehetőség nem tekinthető a legsikeresebbnek.

Az akril alapozó minden tapéta típusra hatásos lesz. A flizelinovye azonban "alkidszuszpenziót" igényel. A pigmentált részecskék nagy száma, valamint a vékony félmatt film kialakításának köszönhetően tökéletesen elfedi a falak sötét foltjait, és ideális alapot biztosít a háttérképek villogásához, hangsúlyozza a színt.

A belsőépítészeti munkákban elsősorban a vízalapú festék alatt kívánatos polimer kompozíciókat használni.

Hogyan kell kezelni a felületet?

A falak megfelelő előkészítése garantálja a további befejező munkák minőségét. A munka megkezdése előtt távolítsa el a régi tapétát vagy festéket, távolítsa el a morzsolódó gipszréteget, mossa le a mészköteget, zsírtalanítsa és egyenletesítse a falat.

Ha régi tapéták vannak - eltávolítják őket spatulával. A szétszerelés előtt a felületet vízzel vagy speciális folyadékkal megnedvesítjük. Eltávolítása egyszerű papír tapéta lesz elég szappanos oldat, de a sűrűbb mosható vászon kell tenni a kis metszések, hogy a folyadék behatolhat a bázisba, és megkönnyíti azok eltávolítását.

Ha nem tudja eltávolítani a bevonatot az első alkalommal, akkor meg kell ismételni a műveletet.

Tipp: a nehezen tapasztható, a szokásos vasalót készítheti. A fűtőfelületet a kívánt helyre nedves ronggyal helyezzük és néhány másodpercig nyomjuk.

Miután eltávolították a régi tapétákat, a falat megtisztítják és spatulával tisztítják.

Ha a falat vakolják, akkor nincs egyértelmű válasz a régi réteg eltávolításának kérdésére - itt minden függ a bevonat állapotától. Meglehetősen egyszerű ellenőrizni - csak meg kell érintenie a falat. Ha a bevonat laza és repedések vannak, a gitt egyszerűen megszóródik, egy ilyen bevonatot el kell távolítani és egy új réteget kell felhordani.

A festett falakat különböző módon tisztítják. Ha egy szokásos kaparó elegendő a vízemulzióhoz, akkor a zománcfestékek speciális oldószereket igényelhetnek. A tisztított falat durva csiszolópapírral kell kezelni.

A felszíni tisztítást a biztonsági előírásoknak megfelelően kell elvégezni. Munka közben használjon univerzális légzőkészüléket és védőszemüveget, a helyiséget szellőztetni kell. Ha a régi festékréteg eltávolítására eltávolítószereket használnak, a bőrt speciális oldószerrel kell védeni az oldószerek káros hatásaitól.

Rendkívül fontos, hogy ne engedjük a régi bevonatok eltávolítását forrasztópáka és gázégővel.

Ha penész vagy penész kerül, fertőtlenítse fehérítővel vagy speciális termékekkel.

Kizárólag az előkezelés után közvetlenül a talaj felvitele szükséges. És ne feledje - a keveréket csak teljesen szárított falakra alkalmazzák!

A fal alapozásához magának a készítménynek az alapozására van szükség, valamint a szerszámok: festékhenger, tartály (serpenyő) és kefe.

Felhívjuk figyelmét, hogy a talajokat folyékony és száraz formában értékesítik. Az első azonnal felhasználható, de a második vízzel a gyártó által a csomagoláson megadott arányban kell hígítani.

Az alapozó készítmények alkalmazására vonatkozó utasítások a következők:

 • a régi bevonatot speciális kefével távolítsuk el a maradék porból;
 • zsírtalanítja az alapot - ez biztosítja a talaj jó tapadását bármely alaphoz, általában fehér szeszes vagy közönséges aceton alkalmazásával;
 • az alapozót speciális festékhengerrel kell felhordani a falra, elkerülve a "pocsolyák" megjelenését, a kifröccsenések és a cseppek megjelenését;
 • kezelje a nehezen elérhető helyeket (párkányokat, sarkokat, díszítőelemeket) ecsettel.

A bevonó réteg nem lehet vastag. Miután az első réteg megszáradt, a primert ismét alkalmazzuk.

Ha primerként ragasztót használ, akkor figyelembe kell vennie a kompozíció számos jellemzőjét. Nagyon fontos, hogy a készítményt vízzel hígítsuk tejszerű konzisztenciára. Ez különösen igaz, ha PVA ragasztót használ (magas páratartalmú helyiségekben használják) - különben nem lesz képes a háttérképet a következő ragasztás előtt elszakítani, még akkor sem, ha bőséges vízzel.

Meddig szárad?

Miután a teljes alapozót a falra felhordják, meg kell várni, amíg teljesen megszárad. Tapétázás vagy festés csak akkor lehetséges, ha a fal teljesen megszáradt.

Mennyi várakozás függ számos tényezőtől, nem utolsósorban a föld típusától:

 • az akril alapozó körülbelül 2-3 óra alatt megszárad;
 • az alkid 20 - 22 óra múlva megszárad;
 • körülbelül egy napig tart a glikptális talaj befagyasztása;
 • körülbelül egy nap lesz szárítás poliuretán szuszpenziók;
 • a szilikon alapozó körülbelül 5 órát vesz igénybe;
 • A latex alapozó meglehetősen gyorsan megszárad - a munka befejezése után 2 órával megkezdheti a befejező munkát;
 • a szilikát és az ásványi anyagok a leghosszabb szárítók - több mint egy napra lesz szükségük;
 • de a víz alapú keverékek azonnal kiszáradnak - 20-30 perc elteltével a tapétát és a tapétát ragaszthatja.

A fal száradásának sebességét más tényezők is befolyásolhatják, köztük:

 • levegő páratartalma - minél magasabb, annál lassabban szárad a talaj;
 • a helyiség hőmérséklete túl alacsony és a magas hőmérséklet csökkenti a bevonat száradási sebességét;
 • rétegvastagság - a sűrűbb, annál több időt kell várni;
 • alapszerkezet - minél mélyebbre hatol a bevonat a falra, például a gipszkartonra, annál hosszabb ideig tart, amíg a fedél teljesen megszárad.

A szárítás során a primer nagyon fontos, hogy megfeleljen számos követelménynek:

 • a kezelt helyiség hőmérséklet-ingadozásának elkerülése;
 • ne engedélyezzük a tervezeteket;
 • Ne próbálja meg mesterségesen megszárítani a falat.

A meghatározott normáktól való bármilyen eltérés eltérően erősíti a réteget, és ezáltal csökkenti a felület bizonyos részeinek tapadását.

Fontos pontok

A falak felületének feltöltése a befejezés előtt kötelező - ez biztosítja a későbbi tapétázás magas színvonalát és tartósságát, vagy a fal festését. A talajjal végzett munka nem igényel speciális felszerelést, és akár nem szakember is elvégezhető.

Fontos azonban néhány elv betartása:

 • Válasszon egy alapozót, amely alkalmas az Ön felületére.
 • Kövesse egyértelműen a gyártó utasításait, a teljes munkarendet a csomagoláson kívül jelezzük. A terméket csak a gyártó által megadott arányban kell hígítani. Ha a keveréket többé-kevésbé koncentrálták, a primer elveszíti teljesítményét, és használata elveszt minden jelentést.
 • Használjon görgőt - egységes fedőréteget biztosít, de a nehezen elérhető területeket kis átmérőjű kefével kell kezelni.
 • A porózus alapot többször kezeljük, a sérült felületeket kétféle oldattal kezeljük: az első szakaszban, antiszeptikus, a második - univerzális.
 • Vegyük az időt, várjunk, amíg a felület természetesen megszárad.
 • Ne hígítsa egyszerre a teljes keveréket (ha száraz talajt vásárolt) - leggyakrabban csak az alapanyag egy részének munkája szükséges.
 • Ha a munka során a primer a padlóra, az ablakra vagy a ruházatra kerül, törölje le a szennyeződést vízzel mártott rongykal. Minél hamarabb csinálod ezt, annál könnyebb megszabadulni a csúnya foltoktól.
 • A hengereket és a tartályokat azonnal mossa le.

Ezek a szabályok egyszerűek, de pontosan azok betartása biztosítja, hogy minden későbbi munkát gyorsan, gyakorlatilag és hatékonyan végezzenek.

Nos, végezetül javasoljuk, hogy megismerkedjen a világ legjobb alapozógyártóival. Nem valószínű, hogy bárki kétségbe vonja, hogy egy jól ismert márka alapozója kiváló minőségű. De egy ismeretlen cég terméke mindig tele van kockázattal: lehet, hogy szerencsés vagy, és a terméknek megvan az összes feltüntetett jellemzője, és ez sokkal rosszabb lehet a vártnál.

Ha nem akar rulettet játszani, javasoljuk, hogy előnyben részesítse az egyik piacvezető termékeit:

 • Ceresit - az épületkeverékek piacának abszolút vezetője. A világ nevével és századnyi történelemmel rendelkező cég. A gyártó több mint 100 éve széles körben kínálja a fogyasztóknak a kiváló minőségű termékeket. A mai napig Ceresit megnyitotta üzemeit Oroszországban, ami lehetővé tette a hazai fogyasztók számára a termékek árának jelentős csökkentését. Mindenféle talaj termelése és természetesen a tapéta alatt.
 • Knauf - egy híres német gazdaság, amely a múlt század 30-as éveiben alakult. A márka 1993 óta ismert az orosz piacon. A termékeket univerzális készítmények, mély behatolási szerek és az abszorbens szubsztrátok talajai képviselik. A termékek folyamatosan növekvő minőségét a legújabb technológiák fáradhatatlan bevezetése és az irányítási rendszer javítása biztosítja.
 • Tikkurila - Finnországból származó vállalat, amely 1862 óta sikeresen értékesíti termékeit. Az óriás termelési kapacitása több országban is képviselteti magát, ahol a festékek és egyéb anyagok gyártása megtörtént. A primerek kategóriája itt az akril kompozíciók, valamint a nedvességszigetelő paraméterekkel és fokozott ragasztó tulajdonságokkal rendelkező szuszpenziók.
 • Caparol - a világnevű márka. A cég 1885-ben kezdte meg a munkát, ma már több tucat országban értékesítik a termékeket. A gyártó különböző talajfajtákat kínál, beleértve a fagyálló készítményeket és a tapétákat.
 • Weber - gyártó, építési keverékeket gyártva a Vetonit márkanév alatt. A homlokzat és a belsőépítészet területén talajok állnak rendelkezésre.
 • Ivsil - orosz gyártó. A vállalat viszonylag fiatal - mindössze 20 éves, de szilárdan megalapozott az építőelemek piacának egyik vezetője. Univerzális talajok és kompozíciók előállítása a maximális behatolás érdekében.
 • „Talajkutatók” - Egy másik hazai gyár, amely 1992-ben kezdődött. Munkájának alapelvei a tudományos és technológiai fejlődés bevezetése, a technológia fejlesztése és a fáradhatatlan minőség-ellenőrzés. Most a "bányászok" konkrét kontaktusokat és felfüggesztéseket kínálnak a felszínen, amelyek nagyfokú felszívódásúak az alapozó orosz vevőjéhez.

Milyen gyorsan és könnyen alkalmazható az alapozó, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba