A vakolatok előtt a falakat alapozni kell?

A falak vakolása a javítás során az egyik legfontosabb szakasz. Mennyire jól csinálod, függ a befejező bevonat tartósságától, erősségétől és esztétikus megjelenésétől: tapéta, festék vagy csempe. Néha maga a vakolat elkezd repedni és leesni. A falak primer bevonása egy alapozóval megmentheti a sok problémát és több időt és pénzt.

Mi az?

Szükséges-e a falak földelésére, és el lehet-e tenni anélkül, hogy ez a kérdés sok embert érdekel, akik a javításokat elkezdik. Lehet kiemelni számos fontos funkció, amit az alapozó végez:

 • erősíti a falak bomlását és porózus felületét;
 • javítja a vakolat és az előző réteg tapadását;
 • csökkenti a nedvesség kockázatát a falról a dekoratív rétegre, azaz vízszigetelésként működik;
 • az alapozó keverékek összetétele speciális adalékanyagokat tartalmaz, amelyek antiszeptikus hatásúak (ellenállnak a nedves helyiségekben fontos gombáknak és penésznek) és növelik a vakolat tűzálló tulajdonságait;
 • javítja a felület minőségét, mivel alkalmazás közben finom részecskék és építőporok lesznek tisztítva az alapból;
 • a primerre alkalmazott bármilyen készítmény egyenletesebben esik;
 • megvédi a falakon megjelenő különböző foltok befejeződését.

Mindezek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a vakolás előtt a primerrel történő kezelés kötelező.

típusok

A primer a különböző mutatóktól függően szétválasztható. Az egyik az ütközési funkció. A keverékek összetétele különbözik, és minden további összetevő befolyásolja a végtermék bizonyos tulajdonságait:

 • Ragasztó összetétel a nedvességet nedvszívó anyagokkal való jobb érintkezéshez használják. Ezek közé tartozik a műanyag, üveg, csempe vagy fémek. A sűrű bevonatok nem tudnak tapadni a vakolatsal.
 • Mély áthatoló keverék. Porózus szubsztrátokra, például betonra, gipszkartonra, téglára és gipsz falra kell használni. A kompozíció megnöveli a fal szilárdságát, gipszfogyasztást takarít meg az abszorpció csökkentésével.
 • Szigetelő vegyületek. Alkalmazásuk szükségessége akkor merül fel, ha a falak alapján vizuális színhibák vannak: különböző foltok, rozsda és festék.

A primer olyan réteget képez, amely nem teszi lehetővé a szennyeződéseknek a kikészítő anyagon való futását, vagy a durva és a felső réteg rétegeinek elválasztására.

 • Gombaellenes és penészgátló vegyületek. Először is, használatuk indokolt a fürdőszobákban, a fürdőszobákban vagy a konyhákban és más, magas páratartalmú helyiségekben. Megakadályozzák a mikroorganizmusok falainak károsodását és garantálják az egészséges környezetet a szobákban.
 • Univerzális alapozó kombinálja a különböző típusokat, hogy javítsa a bázis minőségét és megkönnyítse a vakolat alkalmazását.

A primerek összetétele különböző, ezzel kapcsolatban többféle típus van:

 • akril készítmények. Ez egy univerzális típusú alapozó, amelyet különböző típusú felületekhez és sokféle bevonathoz használnak, beleértve az emulziós festékeket is. Az akril ökológiai tulajdonságai az alkalmazás népszerűségét okozzák, és előnyöket adnak a kompozíciónak: gyorsan szárad, nincs szaga, növeli a tapadást. Az ilyen keverékek nem alkalmasak csak fémfelületekre: hozzájárulhatnak a rozsda megjelenéséhez.
 • alkid A primerek megfelelő sokoldalúsággal rendelkeznek különböző típusú bázisokhoz való felhasználásra. Az egyetlen kivétel a fokozott felszívódású porózus anyagokból készült falak: beton, tégla, gipszkarton stb. Ha a keverékben foszfátok szerepelnek, akkor főként akril festékként kell használni.

A glyftál alfajokat főleg száraz területeken használják. Hidrofób anyagokkal vannak bevonva (nedvesség ellenálló).

 • PVA talajok. Sokan maguk próbálják előkészíteni az ilyen megoldásokat. Számos hátrányuk van: elégtelen tapadást biztosítanak, hozzájárulhatnak a vakolat leválásához, ellentétben a tétel arányával, sárgás foltokat okozhatnak a befejeződésen.

Ugyanakkor vannak előnyei is. A kompozíció olcsósága nem teszi lehetővé, hogy elveszítse a javítási munkák iránti keresletet. A ragasztó hátlap vízálló fóliát képez a falfelületen.

 • ásványi megoldásokat. Porózus szubsztrátumokhoz: gipsz, beton, gázszilikát tömbök falai, tégla vagy vakolatréteggel borított falak.

Fő feladata a felület nedvesség felszívódásának csökkentése, következésképpen az alkalmazott oldat megtakarítása. Ez különösen igaz a tapétázás vagy a dekoratív vakolat alkalmazása előtt.

 • polisztirol primer. Használja fát és vakolt falakat. De a beltérben ilyen összetétel nem alkalmazható toxicitása miatt.

A különböző típusú primer keverékek tulajdonságainak javítása érdekében olyan komponenseket lehet hozzáadni, amelyek filmréteget képeznek, vagy felgyorsítják a felület szárítását. A primer jellemzői gyakran említik az alap típusát. Ezért a primer anyagok elválasztása megfelelő:

 • fából;
 • fémből;
 • üveg;
 • műanyagból;
 • ásványi bázisok.

Felületi jellemzők

Az alapozó optimális választása az alap tulajdonságainak különbségéből adódik. Minden felület esetében ki kell választani a keverék típusát, amely előkészíti a vakolat felhordását és biztosítja az ilyen bevonat tartósságát.

A falfelületeknek több csoportja van:

 • fém a felületet. A lakásban nem valószínű, hogy megfelelnek az ilyen típusú anyagoknak, de egy magánházban kapuk, garázskapuk és különböző partíciók lehetnek. Ha vakolatra van szüksége, használjon olyan alapozót, amely megvédi a korróziót.

Erre a célra fémként gyakran használnak rozsdát átalakítót. A ragasztási tulajdonságok növekedésével is megbirkózik.

 • hidrofób okok típusai. Ebbe a csoportba tartoznak az üveg, műanyag, laminált, csempe. A vakolat felhordása előtt a sűrű és sima anyagok tapadásának javítása érdekében a következő réteggel kell feldolgozni. Ahhoz, hogy a felületen film alakuljon ki, használhatunk alapozó keveréket gyanták vagy PVA hozzáadásával. Akkor sokkal könnyebb lesz a festék vagy a vakolat alkalmazása.
 • fa a felületeknek két jelentős hátránya van: könnyen égnek és különböző mikroorganizmusoknak vannak kitéve. Ez nemcsak a természetes fára, hanem a forgácslapra, a fa deszkára és a préselt forgácslapokra is vonatkozik. A megfelelően kiválasztott primer keverékek növelik a bevonatok biztonságát, és magas páratartalom esetén védelmet nyújtanak a penész ellen.
 • Laza és porózus felületek. Ebbe a csoportba tartoznak a habbeton blokkok falai, szénsavas beton, tégla, beton. Az anyagok szerkezete hozzájárul a nedvességtartalmú keverékek túlzott felszívódásához a falak felületéhez. Ezért általános gyakorlat, hogy egy speciális védőfóliát képező primert alkalmazunk tégla alapokra vagy falakra, amelyek alapja egy gázblokk.

Jobb, ha ilyen vegyületet használunk, ha egy falat vakolunk, amelyre gittet alkalmaztak.

Melyiket választani?

A falak vakolása előtt a legtöbb esetben csak két problémát kell megoldani: hogyan kell erősíteni a felületet, és biztosítani kell a bevonat tartósságát sima alapon.Az első esetben a mély behatolású primer keverékek egy filmet képeznek, amely melegítéskor jellegzetes szagot bocsát ki. A sima bázisok keverékei között széles körben elterjedt, tapadó adalékanyagokat tartalmazó beton érintkezés.

A vakolatok mennyezetének előkészítése esetén hagyományosan mélyen behatolt talajt használják, akril vagy ásványi anyag. A régi házakban fehérített mennyezet található. Ha lime borítja, elegendő nedves ronggyal eltávolítani, és folytatni kell a feltöltést. Krétával végzett munka esetén a primert kétszer kell alkalmazni.

Az első réteg után látni fogjuk, hogy milyen minőségű whitewashing van a felületen. Ha semmi sem sérült, akkor speciális kompozíciókat használhat a fehérítéshez. Hibák esetén jobb a teljes kréta réteg eltávolítása.

A javítás sikere a kiválasztott alapozó minőségétől függ. Ezért a boltnak nem csak a készítmény összetételére és céljára, hanem a gyártóra is figyelnie kell

Ha nem különösebben ismeri az építőanyagokat, tanulmányozza a márkák termékeit:

 • Knauf. Ez egy német gyártó, amely garantálja a megfelelő minőséget és javítja az építőanyagok gyártási technológiáit a múlt század első felétől. A primerek köre kiterjed a mély behatolású készítményekre, valamint az univerzális akril és a betonkontakt, valamint a dekoratív vakolat megoldására is.
 • Tikkurila. Finnországban a világ minden tájáról ismert festék- és befejezőanyagok értékesítési vezetője. A különböző primerek kiválasztása lehetővé teszi, hogy kiválassza a legmegfelelőbb keveréket egy adott probléma megoldására.
 • Ceresit - egy másik kiváló minőségű német márka, amelyet a világ egyik vezetője gyártott a Henkel különböző anyagok gyártásában. A vállalat folyamatosan alkalmazza a legújabb technológiát, kiterjeszti a kínálatot és az árképzést. A gyártási költségek Oroszországban továbbra is elfogadhatóak. Négyféle talaj van a legnépszerűbb: mély behatolás, dekoratív vakolat alatt, beton érintkezés (ellenállhat -40 ° C-os hőmérsékletnek) és gombaellenes hatásnak.
 • „Talajkutatók” - Orosz cég, amely több mint 20 éve fejleszt különböző építőanyagokat. Egy csábító árcédulát, amely egy tisztességes minőséggel kombinálva, az ügyfelek és az alapozók széles skálája alapján teszi komoly versenytársaknak a külföldi partnerek számára.
 • bergauf - Németországból származó pénzeszközök befektetésének eredménye annak érdekében, hogy Oroszországban megteremtsék a német szintű száraz keverékek növényeit. A márka története nem rendelkezik két évtizede, de már sikerült megnyerni az ügyfelek bizalmát. A sor 4 termékváltozatot tartalmaz: alapozó mély behatolás, ragasztó, univerzális és külső és belső felületek (fagyálló).

Használati tippek

Az alábbiakban néhány ajánlást találhat, amelyek segítenek elkerülni a gyakori hibákat a primer keverékekkel való munka során, és bizonyos esetekben időt és költséget takaríthat meg:

 • Minden alapozót alapozás előtt gondosan elő kell készíteni. A téglafalból távolítson el minden cementdombot. Konkrét dedust és szint. A fa alapjait szennyeződés és por tisztítja. Ha nagy gipszréteg szükséges, töltse ki a vékony rácsok rácsát a nagyobb tapadás érdekében.
 • Néha más típusú megoldásokat is használhat a primer helyett. Ha a PVA-t és a homokot könnyű homogén szuszpenzióba keveredik, és a cementalapra alkalmazzák, akkor a burkolatot biztonságosan elhelyezhetjük egy ilyen bevonaton. Jobb, ha a festékek vízbázisú használatát megtagadják az alapozó keverékek helyett. A tapadási tulajdonságok ebben az esetben alacsonyak, és a nedvességgátló hatástalan. Ahelyett, hogy megtakarítanánk, rossz erősségű és magas gipszfogyasztást kapsz.
 • Fából készült falakkal és mennyezetekkel való munkavégzés esetén minden bizonnyal jobban vásárolhat termékeket.Otthon nem lesz képes a megfelelő arányban felvenni a szükséges penészgátló és erősítő adalékokat, és a bevonat károsodásának veszélye nagy lesz.
 • A primer keverésének folyamatában szigorúan kövesse a csomagoláson található utasításokat. Ez biztosítja a bevonat minőségét és tartósságát.
 • Ha a felület nagyon laza és porózus, a keverékfogyasztás nőhet a gyártó által megadott értékhez képest. Ezért jobb, ha mindig egy kis primert használunk.
 • Ne használjon különböző gyártóktól származó primerek keverékét. Ez sérti a megadott tulajdonságokat és funkciókat.
 • Olyan körülmények között, amikor bizonyos árnyalatot kell választani, hogy a falat lefedje, speciális pigmentet tartalmazó készítményeket használhat. Mind a primer, mind a színsémát ugyanazon gyártótól kell megvásárolni. Ez jobb interakciót és megbízható eredményeket biztosít.

A következő videóban többet tudhat meg az alapozóról.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba