Mély behatolású alapozó: mi ez és miért van szükség rá

A felület alapozása szükséges a befejező munkák során. Az alapozó keverékek javítják a tapadást, bizonyos esetekben csökkentik a befejező anyagok fogyasztását. Az építőanyagok piacán sokféle ilyen megoldás létezik. Vizsgáljuk meg részletesen, mi alkotja a mély behatolású alapozót, amelyre szükség van.

Mi az?

Mély behatolású alapozó porózus felületek kezelésére. Alkalmazáskor a keverék nagyobb mélységben behatol az anyag szerkezetébe, kitölti a pórusokat, és szárításkor védőfóliát képez a kezelt felületen. A mély behatolású keverékek gyakran a TU 2316-003-11779802-99 és a GOST 28196-89 szerint készülnek. A habarcsokat a falak, mennyezetek és padlók feldolgozására használják fel a további felületkezelés előtt.

Mély behatolású alapozó, amelyet a következő formában állítottak elő:

 • porított anyag, amelyet az alkalmazás előtt fel kell hígítani;
 • használatra kész keverék.

Az anyag szerkezetében mélyen behatolva ez az anyag tartósabbá teszi a felületet. Ennek köszönhetően nő a tapadás szintje. Csökkenti a kezelt felület porozitását. A kompozíciók többsége speciális komponenseket tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a falak, a padló vagy a mennyezet védve van a gomba, penész kialakulásától és terjedésétől. A mélyen behatoló alapozó csökkenti a festékek és a ragasztó keverékek fogyasztását négyzetméterenként. Az alapozó rétegben a dekoratív bevonat könnyen és egyenletesen esik.

jellemzői

A behatoló összetételnek számos specifikus technikai mutatója van.

Tekintsük a főbb műszaki jellemzőket:

 • Behatolási mélység A szabványos érték 0,5 cm, kiváló minőségű keverékek esetén a behatolási mélység elérheti a 10 mm-t.
 • Az anyagfogyasztás 50 és 300 g / m2 között mozoghat. Mindez a primer típusától és a kezelt felület típusától függ.
 • Száraz maradék. Minél nagyobb a mutató értéke, annál több vizet lehet használni a talaj hígítására anélkül, hogy a jellemzőit lebontanák. A keverék vízben való hígítása után a száraz maradék nem csökkenhet 5% alá.
 • A szárítási idő a keverék összetételétől függ. 20 Celsius fokos és 70% -os páratartalom mellett az átlagos szárítási idő 1 és 3 óra között lehet.
 • A működési hőmérséklet - 40 és + 60 fok között van.
 • A keverék részecskéinek átmérője 0,05-0,15 mikron lehet. Az oldatot 5 és 30 fok közötti hőmérsékleten lehet alkalmazni.

típusok

Attól függően, hogy a primer keverék több fajtára van felosztva. Mindegyik faj sajátos sajátosságokkal és tulajdonságokkal rendelkezik. Tekintsük a mélyen behatoló keverékek fő típusait:

akril

Univerzálisnak tekintik őket, mivel szinte bármilyen anyagra alkalmasak. Ezeket a keveréket jó abszorpció és gyors szárítás jellemzi. Az oldat behatolási mélysége elérheti a 10 mm-t. Nagyszerű falfedés előtt tapéta ragasztása előtt.

Szilikon

Ezt a primert külső és belső munkákhoz használják. A szilikonvegyületek jól erősítik a felületet, vízlepergető tulajdonságokkal rendelkeznek. A szilikon alapozó alkalmas a bázis kezelésére különböző típusú befejező anyagokhoz.

alkid

Az alkid primer nem ajánlott a morzsolódó felületek (pl. Gipsz, gipsz) kezelésére. Gyakran használják a fa és a fém erősítésére. A keverék erősíti a szerkezetet és védi a gomba, penész kialakulásától. Ez az alapozó jól kompatibilis a PVA, a nitro-festékek, az alkidfestékek és a lakkok és az akril alapú kittel.

Polivinil-acetát

Az ilyen primereket kizárólag festésre használják. Magas száradási sebességük van és csökkenti a színező keverékek fogyasztását.

epoxi

Ezeket a keverékeket fém és beton feldolgozására használják. Ezek javítják a bevonat kopásállóságát.

polisztirol

Ez az alapozó alkalmas fa és vakolt felületek kezelésére, nedvességálló védőfóliát képez. Ennek a primernek a hátránya a magas toxicitási szint.

sellak

A Shellac alapozót a fa felületek kezelésére használják, mélyen behatolnak az anyag szerkezetébe, és erősítik a belső és külső rétegeket, megakadályozzák, hogy a gyanta a fa szálakon kívül kifelé menjen. Szárítás után ez a primer erős védőfóliát képez a felületen. A fólia védi a fát a nedvességtől és a rothadó folyamatoktól.

szilikát

Ezt az alapozót szilikát színező keverékek alatt alkalmazzuk. Tartós bevonatot képez, amely jó gőzáteresztő képességgel és hőmérséklettel szembeni ellenállással rendelkezik. Nagyszerű a kültéri díszítéshez.

latex

A latex alapozó víz és polimerek alapján készül. Ezzel az anyaggal elrejtheti a rozsda, korom és más típusú szennyeződések makacs foltjait. Az ilyen alapozó alkalmas külső és belső munkákhoz.

Víz diszperzió

A víz-diszperziós alapozó külső és belső használatra készült. A fagyállóság, a magas tapadási szint különbözik, védi a felületet a környezeti hatásoktól. Egy erősen koncentrált keverék vízzel hígítható anélkül, hogy elveszítené tulajdonságainak minőségét.

A célállomásra

Annak érdekében, hogy a talaj további hasznos tulajdonságokat biztosítson, a gyártók speciális összetevőket adnak a keverékekhez. Költségük alapján a primer cél szerinti besorolású.

gombaellenes

A gombaellenes keverék védő tulajdonságokkal rendelkezik a gomba és a penész kialakulása ellen. A talaj megszerzi az ilyen tulajdonságokat az összetételében szereplő fungicidek miatt. A gombaölő szerek nemcsak megakadályozzák a felület gomba és penész szennyeződését, hanem elpusztítják a már keletkezett baktériumokat is. Egy ilyen készítményt már fertőzött felületekre használnak.

fertőtlenítő

Tulajdonságai hasonlítanak a gombaellenes keverékre. A különbség abban rejlik, hogy az antiszeptikus alapozót csak a gomba és a penész bevonatok védelmére használják. Az antiszeptikummal kezelt primerrel csak nem fertőzött felületet kell kezelni.

Homlokzaterősítés

Külső falfestéshez használatos. A homlokzati alapozó erősíti a falakat, javítja az alap vízellátási tulajdonságait.

Betonhoz

Ez a primer a felületet durvavá teszi, javítva a tapadást. Ez az alapozó csak belső díszítésre alkalmas.

Az alapozó keverékek árnyalatai különböznek. Minden kezelendő felület alatt kiválaszthatja az árnyékban legmegfelelőbb keveréket, beleértve az átlátszó fajtát is. A tapéta alatt gyakran használt fehér alapozót. Ez lehetővé teszi, hogy a bevonat fényerejét elkerülje, elkerülve a színek torzulását.

Az alkalmazás hatálya

A mélyen áthatoló keverékeket különböző típusú felületekre tervezték. Gondoljunk többféle típusra.

faipari

A fafelületeket külső tényezők befolyásolják, nem tartanak sokáig minőségi feldolgozás és befejezés nélkül. A mély behatolás keveréke erősíti az anyag szerkezetét, növeli a fa élettartamát.Az antiszeptikumok, amelyek a legtöbb mélyen behatoló talajkészítménybe tartoznak, további védelmet nyújtanak a penész és a penész ellen.

tégla

A mélyen behatoló keverékek erősítik a téglafelületet, ami lehetővé teszi egy ilyen anyag élettartamának meghosszabbítását. A készítmény tulajdonságai lehetővé teszik a felület mikrokeverékkel való összekapcsolását.

beton

Először is a régi betonburkolatokat mély behatolással kell kezelni. A felületi struktúrába behatolva a primer összehangolja, a port kötve.

Cementrel vakolt felület

A talaj erősíti a felületet és megakadályozza az elszabadulást. Ezenkívül a keverék csökkenti a vakolat abszorpcióját.

A mélyen behatoló keverékek nem alkalmasak minden anyagra. A gipszkarton felületeket nem ajánlott kezelni ezzel a primerrel. A kiváló minőségű gipszkarton erős szerkezetű, nincs szükség további megerősítésre. A gyenge minőségű anyagok szerkezete nem erősíthető talaj segítségével. Mély behatolású alapozó, amely alkalmas a jó abszorpciós képességű felületkezelésre. Ezért nem megfelelő a primer használata fémszubsztrátokra.

Hogyan válasszuk ki?

A befejező munka eredményessége magas színvonalú és elvárásainak megfelelő, ezért érdemes felelősségteljes megközelítést választani az alapozó kiválasztásában. Rendkívül fontos a magas minőségű keverék megvásárlása. Az olcsó vegyületek nem biztosítanak megfelelő felületvédelmet és jó tapadást. A vásárlás előtt meg kell ismerkednie a legnépszerűbb gyártókkal és az alapozó keverékek összetételével. A primer kiválasztásánál érdemes figyelembe venni számos jelentős tényezőt. Válassza ki a főbbeket.

A befejezés típusa

Kezdetben el kell döntenie, hogy mely munkákhoz tervezték az alapozót. A bázist beltéren vagy kívül készülő fajták eltérőek. Külső munkáknál jobb, ha speciális homlokzati keveréket használnak, amelyek fagyállóak és nedvességállóak. A belső munkákhoz olyan környezetbarát alapozót kell kiválasztani, amely nem tartalmaz toxint. A magas nedvességtartalmú helyiségek felületek előkészítéséhez antiszeptikus alapozót kell választania.

A kezelendő felület

Érdemes alaposan tanulmányozni a címkézést: meg kell jelölnie, hogy melyik alapítványtípusra alkalmas a kompozíció (falak, padló, mennyezet). Az anyag, amelyre az alapozót alkalmazni fogjuk, más, a feldolgozáshoz nem használhatja az első dolgot, amit szeretne a boltban.

A befejezés további nézete

A befejező munkák típusa. A festés, a burkolás, a dekoratív vakolat és a tapéta felületkezelésére szolgáló készítmények különbözőek.

Szárítási sebesség

Belső munkához jobb, ha gyorsan keverednek. Ez csökkenti az alapkészítéshez szükséges időt.

fogyasztás

Az 1 m2-es primerfogyasztás függ a feldolgozandó anyag típusától, a keverék összetételétől, a hőmérsékleti viszonyoktól. Annak ellenére, hogy a mélyen behatoló primerek hasonló műszaki előírások és GOST szabványok alapján készülnek, a különböző gyártók talaj összetétele eltérhet.

A hozzávetőleges primerfogyasztást négyzetméterenként mindig a gyártó jelöli a csomagoláson. Valójában ez különbözhet: a porózus falak jobban elnyelhetők, amikor először alkalmazzák őket. A mély behatolású primer behatolás aránya jelentősen eltér a más típusú alapozó keverékek fogyasztásától. Alapvetően a négyzetméterenkénti fogyasztás tartománya a mélyen behatoló oldat egy rétegének alkalmazásakor 80 és 180 g között van.

Alkalmazás részletei

A falak, a padló vagy a mennyezet kezelése saját kezűleg egy alapozó keverékkel nem különösen nehéz. A belső vagy külső munka első lépése a felszíni előkészítés. Ha van egy régi rétegű réteg, akkor azt meg kell tisztítani.A festék vagy vakolat darabjai kemény simítóval távolíthatók el. Miután a régi bevonatot teljesen eltávolították, a felületet meg kell tisztítani a szennyeződéstől és a portól. Mossuk le a talajt a talaj alatt, nedves ruhával vagy kefével tisztíthatjuk.

A következő lépés az oldat elkészítése. A keverék használatára vonatkozó részletes utasítások a csomagoláson találhatók. Ha folyékony alapozót vásárolt, az ilyen anyag felhasználásra kész. A száraz alapozó keverékeket vízzel elő kell hígítani. Az alapozót a felületre ecsettel vagy hengerrel kell felhordani.

A nagy területű telkek jobban kezelhetők légfúvókával.

Ha a kezelt felület sima, sokkal kényelmesebb egy hosszú hengerű henger használata. Az alapozás elvégzése után a további befejezés előtt jól kell száradnia.

Gyártók és vélemények

Mielőtt megvásárolna egy mély behatolású alapozót a munka befejezéséhez, ajánlott, hogy megismerkedjen a legismertebb gyártókkal és termékeik áttekintésével. Csak a kiváló minőségű alapozó erősíti a kezelendő felületet, és megkönnyíti a fedőréteg felhordását. A népszerű termékek minősítése több márka termékeit tartalmazza.

"Optimist"

A cég különálló, mélyen behatoló alapozó bevonatokat készít. A kültéri munkához szilikon mélyen áthatoló homlokzati alapozót használnak. Ez növeli az alap nedvességállóságát és stabilizálja a gőzáteresztő képességet, erősíti a laza és törékeny bázist.

Belső akril alapú alapozó alkalmazható a régi olajfesték vagy alkid zománc rétegre. Alkalmas a padló alapozásához. A készítmény antiszeptikumot tartalmaz, amely megakadályozza a penész és a penész előfordulását. Ez a talaj erősíti a kezelt bevonat szerkezetét.

A koncentrált penetrant jó tapadást biztosít. A felületen nedvességálló védőfóliát képez. A vásárlók megkülönböztetik az alkalmazás egyszerűségét, a jó felszívódást, az alacsony fogyasztási sebességet, a rövid száradási időt. Ez a primer keverék kiváló teljesítményt és kiváló minőséget biztosít. Az anyag hiányosságai között a vásárlók kellemetlen szagot és túl folyékony konzisztenciát bocsátanak ki.

„Talajkutatók”

Külső és belső munkákhoz mélynyomó habarcs használható. Erősíti a bázist és csökkenti a festékek és lakkok fogyasztását további befejeződéssel. A primer oldat összetétele antiszeptikus adalékanyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a felületet a gomba és a penész terjedésétől. A termékre vonatkozó visszajelzések többnyire pozitívak.

A mélyen behatoló talaj előnyei közé tartoznak a következő:

 • egyenletes és tartós bevonat az alkalmazás után;
 • kiváló ár-érték arány;
 • magas szárítási sebesség.

A kisebb hátrányok enyhe szagot, valamint a keverék nem kezelő felületekből történő eltávolításának nehézségeit foglalják magukban.

"Tex"

A "Tex" cég különálló, mélyen behatoló primer keverékekből áll. Az „Univerzális” két-egyben mélyen behatoló habarcsot porózus alapra kell felhordani, mielőtt vízzel diszperziós keverékekkel, gitteléssel és csempézett anyagokkal festjük. A belsőépítéshez a "Economy" víz-diszperziós keveréket kell használni. Használható magas páratartalmú helyiségekben. Alkalmas borítóként a tapéta számára. Az "Optimum" mélynyomású megoldás belső és külső díszítéshez használható, javítja a tapadást, csökkenti a festékek és lakkok fogyasztását további befejezéssel.

Visszajelzés a termék márkáról többnyire pozitív.

A vásárlók a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

 • alacsony költség;
 • jó minőségű;
 • rövid száradási idő;
 • jó tapadás;
 • a felszíni szerkezet megerősítése;
 • jó abszorpció.

Néhány ügyfél kisebb hátránya a megoldás kellemetlen szagát veszi figyelembe.

"Bolars"

A "Bolars" cég kiváló minőségű anyagokat gyárt professzionális felépítéshez a modern csúcstechnológiai berendezéseken. Ez a vállalat az arzenáljában saját tudományos laboratóriumaival rendelkezik a nyersanyagok és a kész anyagok minőségének meghatározására. A "Bolars" mély behatolású talaj erősíti a porózus felületek szerkezetét, javítja a tapadást és csökkenti a festékek és lakkok fogyasztását további befejeződéssel. A "Bolars" alapozó keverék bizonyította magát az építőanyagok piacán, csak pozitív vásárlói véleménye van. A fogyasztók szerint a keverék alacsony fogyasztása, gyors szárítás.

"Lakra"

A "Lakra" cég modern technológiával gyárt festéktermékeket. A vállalat termékei kiváló minőségűek és környezetbarátak. A Lakra mély behatolású alapozó három változatban kapható, beleértve a belső alapozót a penészgátló adalékokkal, hasonlóan az akril alapú és az univerzális antiszerv-adalékokkal.

A legigényesebb belső keverék a penész és az univerzális primer elleni adalékokkal. Ezek az anyagok csak pozitív visszajelzést kapnak.

A fogyasztók kiemelik a „Lakra” talaj következő előnyeit:

 • alacsony költség;
 • tartós bevonat;
 • kiváló minőségű;
 • megtakarítás a festék- és ragasztó keverékekben;
 • jó felületi erősítés.

Ceresit

A Ceresit önállóan kutatásokat és fejlesztéseket végez, és egyedi technológiákat fejleszt ki a befejező anyagok gyártásához. A mély behatolású alapozó Ceresit CT 17 a piac egyik legnépszerűbb alapozója.

A vásárlók kiemelik a következő termék előnyöket:

 • alkalmas minden típusú abszorbens felületre;
 • rövid száradási ideje van;
 • könnyen alkalmazható;
 • magas minőségű;
 • növeli az adhéziós szintet;
 • erősíti a felületi struktúrát;
 • megköti a port;
 • csökkenti a felületi felszívódást;
 • csökkenti a festékek és lakkok fogyasztásának további befejezését;
 • gazdaságos.

A hátrányok közé tartozik az anyag magas költsége és a kellemetlen szag.

Knauf

Knauf - a világ legnagyobb építőanyaggyártója. A vállalat kiváló minőségű, környezetbarát anyagokat gyárt. A Knauf-Tifengrund, a megerősítő mély behatoló alapozó, polimer diszperzió alapján készül. Ez a keverék belső és külső használatra alkalmas. A vásárlók tudomásul veszik a Knauf-Tiefengrund anyag magas színvonalát és elfogadható árát. További előnyök közé tartozik a jó tapadás és a magas szárítási sebesség. A hiányosságokat a vásárlók nem azonosították.

"Descartes"

Az Expert márka által gyártott Descartes cég termékei nagy keresletet jelentenek az orosz piacon. Az Expert mélyen átható megoldást az importált, kiváló minőségű alapanyagokból készült akril alapra készítik. Ez az anyag alkalmas belső és külső előkészítő munkákhoz. Ezt a festést vagy a felület kitöltését megelőzően alkalmazzák. A vásárlók jó tapadási szintet észlelnek, ez a primer csökkenti a felszíni felszívódást. Annak ellenére, hogy a „Expert” talaj a fő feladatokkal küzd, a fogyasztók a keverék alacsony minőségéről beszélnek.

Axton

Az Axton a primerek széles skáláját kínálja. Az Axton latex mélyen behatoló keveréke úgy van kialakítva, hogy javítsa a tapadást és erősítse az alapszerkezetet a befejezés előtt. A vásárlók tudomásul veszik a keverék könnyű alkalmazhatóságát, javítva a felület tapadását más anyagokkal és az anyag alacsony költségét. A megoldás kisebb hátrányai közé tartozik a kellemetlen szag.

"Basis"

Az "Osnovit" cég az egyik vezető szerepet játszik Oroszországban a száraz befejező keverékek gyártásában.A cég saját egyedi építőanyag-technológiáját fejleszti. A minőségellenőrzés nemcsak a késztermékek, hanem a primer előállításához használt nyersanyagok is. Külső és belső javítási munkákhoz az "Alapítványok Dipont LP53" mélyen behatoló keveréke használható. A keveréket úgy tervezték, hogy erősítse a laza szerkezetű régi törékeny felületeket. A vásárlók a kezelt bázis jó tapadási szintjét és a primer keverék kis fogyasztását érzékelik.

Unis

Az Unis 1994 óta gyárt anyagokat javításra és kivitelezésre. A cég a kész keverékek széles választékát kínálja a befejezéshez és az építési munkákhoz. Az építőanyagok gyártására vonatkozó receptet saját kutatási és fejlesztési központja alapján fejlesztették ki. Az Unis termékek jó műszaki jellemzőkkel rendelkeznek, és megfelelnek a magas nemzetközi szabványoknak.

Az Unis mélyen behatoló alapozója száraz és fűtetlen, valamint nedves területeken külső és belső használatra is használható. A keverék erősíti a régi és laza alapokat, elősegíti a jó tapadást.

A vásárlók kiemelik a következő termék előnyöket:

 • jó tapadás;
 • alacsony keverékfogyasztás;
 • magas száradási sebesség;
 • nem kellemetlen szag;
 • jó abszorpció;
 • egyenletes bevonat

Hasznos ajánlások

Néhány mélyen behatoló alapozó keverék káros anyagokat tartalmaz és mérgező.

Az ilyen megoldásokkal kapcsolatos munka során biztonsági intézkedéseket kell követni:

 • A talaj szárítja a bőrt, ezért kerülje a keverék bőrbőrön való elhelyezését. A munkát védőruházatban kell elvégezni. A kezeket kesztyűvel kell védeni.
 • Használjon légzőkészüléket vagy maszkot, hogy megvédje a légzőszerveket a káros gőzöktől. Ha a befejező munkát zárt térben végezzük, ügyelni kell arra, hogy a helyiséget szellőztesse.
 • A szem nyálkahártyájának védelme érdekében speciális építőüvegeket kell használni.
 • Ha a felületet sűrű szerkezettel kell kezelni primer keverékkel, akkor jobb, ha konkrét érintkezést alkalmazunk. Kvarchomokból áll, amely jó tapadást biztosít.

Nézze meg a következő videót, hogy hogyan kell a falat alapozni.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba