A gipszkarton alkalmazása a gipszkarton előtt

Sok kezdőjavító vagy azok, akik úgy döntöttek, hogy saját házukban vagy lakásukban javításokat végeznek, vajon vajon érdemes-e a gipszkarton alapozását.

Az erre a kérdésre adott egyértelmű válasz megérte. Miért - a cikkben részletesen meg fogjuk érteni.

Mi az alapozó?

A gipszkartonot alapozni kell. Kételkedni ez már nem merül fel, megértjük, hogy melyik talajfelületek. Általánosságban elmondható, hogy az alapozóoldatot a befejező munkák minőségének javítására használják.

Ezt az eredményt az alábbi primer tulajdonságokkal kapcsolatban érjük el:

 • kis repedések és merevítések kitöltése, ami a felületet még egyenletesebbé teszi, kiküszöbölve a gipszkarton telepítésekor keletkezett károkat;
 • gombaellenes és penészgátló hatások védik a finomságot és az egészséget a kártevőktől;
 • a gipszkarton további erősítése és védelme;
 • a felületek jobb tapadása, ami megkönnyíti a tapéta, a csempe és a festékfestés tapadását.

Így láthatjuk, hogy a gipszkarton alapozó nemcsak lehetséges, hanem egy szükséges szakasz a felületkezelés előtt a gittelés előtt. Vannak azonban kivételek.

Ne dolgozzon csak nedvességálló gipszkartonotA gyártó jelölte GKLV-ként. Ez az anyag már rendelkezik az alapozó minden előnyével. Ezen túlmenően, a vízlepergető tulajdonságai miatt egyszerűen nem szívódik fel a bázisba, és összegyűjti a cseppeket a felületen. Az ilyen gipszkarton általában a fürdőszoba vagy más, magas páratartalmú helyiségek javítására szolgál.

Is, ne alapozó gipszkarton, ha fogsz tenni a befejező gitt. Ez nagyon rugalmas és nagyfokú ragadóssággal rendelkezik, és egyszerűen lehetetlen egy elég vastag rétegű, vízlepergető alapozóra felhordani, ami megnehezíti az ezt követő őrlést.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a primer nem fedi le a falakat egy filmmel, ami megakadályozza az oxigén áramlását, szerkezete inkább egy háló, amely az alapot csavarja.

A csempe fektetése kötelezőjobb két rétegben. Az egyetlen dolog, amit ellazíthatunk, nem annyira szintező a gitt, mivel maga a lapka egyenlő anyag.

A tapétázás előtti gipszkarton alapozásával sokkal könnyebb lesz a későbbiekben szétszerelni őket, amikor módosítani szeretné őket.

A fentiekből adódóan a válasz arra a kérdésre, hogy vajon a gipszkarton, gipsz vagy más munkák előtt érdemes-e a gipszkarton alapozását érdemes, egyértelmű. Ez biztosan megéri, ha minőségi tartós javítást szeretne kapni.

A talaj típusai

Miután eldöntötte, hogy a gipszkarton még mindig alapozott, fontolja meg, hogy milyen típusú alapozót kell választanunk erre.

A különböző anyagok közül a primer keverékek három nagy csoportra oszlanak.amelyek különböznek a keverékek tulajdonságaitól és alkalmazási területüktől. Nagyon fontos választani egy olyan keveréket, amely kifejezetten megfelel az Ön igényeinek. Ebből nagyban függ a jövőbeni lefedettség minőségétől.

Tekintsük a meglévő primerek típusait:

 • Kontaktkeverékek. Az ilyen primereket az anyagok egymáshoz való tapadásának javítására használjuk. Ezeket sima felületek, például beton vagy fém kezelésére használják, ami megkönnyíti azok további feldolgozását, például festést, mivel ez jelentősen növeli az aljzat tapadását.
 • Primer keverékek. Ez a részecskék hasonló összetételű szuszpenziója az anyaghoz, amellyel a felületet később feldolgozzuk. Az ilyen keverékek jelentősen csökkentik a befejezéshez használt anyagok fogyasztását.
 • Áthatoló keverékek (penetron). Egy ilyen alapozó mélyen behatol az anyag felületébe, erősíti és javítja a tapadást a következő rétegekkel. Ezt a típusú alapozót használják gipszkartonmal végzett munkában.

Tekintsük részletesebben az utóbbi tulajdonságait.

A gipszkartonra történő alkalmazás után a talaj a következő funkciókat látja el:

 1. Igazítja az aljzat abszorpciós tulajdonságait a teljes felületen. Így festék vagy gitt alkalmazása esetén a réteg egyenletesebb lesz.
 2. Ez mélyen behatol a porózus alapba, ami segít az ízületek kezelésében.
 3. A felületekre való rajzolás során zavarja az anyagokat a csomókban.
 4. Szárítás után nem lép kölcsönhatásba a vízzel, ami különösen fontos, ha a vízalapú alapozó festéket használják.

Így a talaj keveréke javítja a gipszkarton szerkezetét, védi a gombák és a penész ellen, növeli a felület tapadását és vízszigetelését. Mindez jobb és tartósabbá teszi a javítást.

Kiválasztási kritériumok

A primer anyagának megválasztását nagyon óvatosan kell megközelíteni. Először is, figyeljen az árra. Ha a keverék ára kétszer kevesebb, mint az ismert gyártók azonos alapozójának ára, akkor ne legyen boldog és olcsó legyen. Olyan üzletben, mint az építőipar, a kóbor pontosan kétszer fizet. Jobb választani egy bevált, mint egy olcsó gyártót.

Ha valamilyen oknál fogva meg kell takarítania az alapozó keveréket, válassza ki a jól ismert, jól bevált cégek által gyártott koncentrált megoldásokat. Ennek a keveréknek az egyetlen problémája az, hogy az alkalmazás előtt a megfelelő mennyiségű vízzel kell hígítani, amelyet a csomagoláson feltüntetnek az alkalmazás módjában.

Az ár és a gyártó mellett figyelni kell a keverék eltarthatóságára. Ha a keverék már nem érvényes, vagy a kifejezés lejár, akkor már nem lesz a gyártó által bejelentett tulajdonság, akkor a pénz és az erőfeszítések elvesznek.

Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a keverék különleges anyagokat tartalmaz-e.a penész és a gombák megelőzésére. Az ilyen információkat a csomagoláson vagy az eladóval kapcsolatban kell megkeresni. A gyártók jellemzően ezt a tulajdonságot bocsátják ki, és nagyon könnyű felismerni a biológiai védelem jelenlétét a talajkeverék összetételében.

A különböző primer keverékek szívében különböző anyagokat használnak, amelyek meghatározzák tulajdonságaikat és hatókörüket:

 • A leginkább sokoldalú az akril keverék. Ideális gipszkarton alapozásához. Ezen kívül ez a keverék könnyen megtalálható, szag nélkül, ami hatalmas plusz, ha beltérben használják.
 • A fenol alapú keveréket nem szabad a gittre alkalmazni. Leggyakrabban fém és fa alapozására használják. Az ilyen keverékeket beltéren óvatosan kell használni.
 • A perklórvinilt és a polisztirolt csak külső felületre használják, beltéri használatra nem ajánlott.
 • Az alkid alapú keverékeket csak a fára alkalmazzuk.
 • A poli (vinil-acetát) keveréket csak festékkel alkalmazzák ugyanazon az alapon.
 • A hhthalálkeverékek nagyon erősek, de csak jól szellőztetett helyiségekben használhatók.

A gipszkarton akril alapú keverék alapozásához, amelyet a gyártó általában a "tapéta alatt" jelöl.

Az alapozó keverékekre vonatkozó gyakori tévhitetés az a vélemény, hogy a homlokzati munkára alkalmas alapozót az anyag toxicitása miatt nem lehet belülről alkalmazni. Nem. A külső munka alapja egyszerűen ellenáll a kedvezőtlen körülményeknek, így a szoba még tartósabb lesz.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a talajkeverék kiválasztásakor először is figyelembe kell venni a vásárlás összetételét, gyártását és eltarthatóságát. Mindezen tényezők figyelembevételével minőségi terméket kap, amely megfelel az összes követelménynek a tökéletes eredmény elérése érdekében.

Gipszkarton előkészítés

Alkalmazza a primert közvetlenül a gipszkarton telepítése után - az egyik legrosszabb hiba, amit a helyiségek javítása során lehet tenni. A felület előkészítése gondos kezelést igényel.

A felület feltöltése előtt:

 • vágja le a gipszkarton lapok varratait;
 • győződjön meg arról, hogy az összes csavar be van ágyazva az anyagba, és ne nyúljon ki a felszín felett;
 • A kezelés alatt álló felületet mindig tisztítsa meg a porról egy puha kefével, amely nem veszíti el a hajat. Felhívjuk figyelmét, hogy a talajjal végzett feldolgozás után az összes nagy szemét kiszárad, és lehetetlen lesz eltávolítani;
 • A varratokhoz erősítő hálót kell rögzíteni.

Most, hogy az összes előkészítő munka befejeződött, a következő szakaszba léphetünk.

Alkalmazási folyamat

Mielőtt elkezdené közvetlenül alapozni, szükség van a megfelelő eszköz kiválasztására. Általában puha görgő, kefe a nehezen elérhető helyekhez és a festéktálca.

Az alapozót egy tiszta tartályban hígítjuk a gyártó ajánlásai szerint, amelyek a csomagoláson jelennek meg. Először is, ecsettel, át kell mennie a keveréken az összes sarokkal, az anyag ízületeivel, valamint az önmetsző csavarok megfulladásának helyével. Mindezen műveletek és a talaj szárítása után a varratokat elöntik. Miután megszáradt a varratok a varratokon, egy másik alapozóréteget viszünk fel a teljes felületre.

Ha az alapozó kiváló minőségű, akkor elegendő egy réteg. Az alkalmazás során legyen óvatos, elkerülje az anyag csöpögését, ha formálódnak, az e helyen lévő gitt nem egyenletes.

Amíg a primer réteg száraz, a gitt nem alkalmazható, nagyon fontos. Ne rohanjon meg mindent a lehető leggyorsabban, itt sietve csak fáj a folyamat. Általában a primer teljes szárításának ideje körülbelül 8 óra, majd a felületet elöntjük.

A munka egyszerűsítéséhez használhatja a lépésről-lépésre szóló utasítást:

 1. A talajkeveréket vízzel hígítjuk a címkén feltüntetett arányokban.
 2. Öntsön egy kis mennyiségű alapozót a teljes tartályból a festéktálcába, és jó minőségű ecsettel menjen végig a gipszkarton minden varrására és szabálytalanságára.
 3. Várja meg, amíg a primer kiszárad (a gyártótól függően 8-tól 24 óráig), és a gitt az ízületekre.
 4. Húzza le a gittet, majd egy hengerrel felhordjon egy alapozó réteget.

A gitt felületkezelése után hagyjuk megszáradni, majd ráhelyezni egy további talajréteget az eredmény biztosításához. Ehhez csak akril keveréket használjon, amelyek nem károsítják a gittet. Amikor a primer kiszárad, nem feltétlenül érdemes felemelni a port. Nem lehet söpörni, futtatni vagy más módon megemelni a szennyeződést. Amint a fentiekben említettük, a száraz réteghez való ragaszkodás, a nemkívánatos elemek örökre ott maradnak, lehetetlen lesz eltávolítani őket szárítás után.

A mennyezet alapozásának folyamata szinte ugyanaz, mint amit a falakkal csinál. A mennyezet felületeket a korábbi bevonatok maradékaiból megfelelően meg kell tisztítani. Ez a kényelem érdekében érdemes kiterjeszteni a görgős fogantyút, hogy biztonságosan elvégezhesse a munkát a létra használata nélkül. Természetesen a mennyezeten lévő minden sarok és kivetítés megfelelően van feltöltve.

A mennyezeten és a falakon egy primer rétegnek kell lennie a „száraz” és a „csöpögő” között. Ez az eredmény segít a megfelelő eszköz elérésében. És semmiképpen ne hagyja figyelmen kívül a festékfürdőt. Ez sok segítséget nyújt abban, hogy helyesen alkalmazzuk a primer keveréket a felületre.

A fogyasztás a keverék megfelelő alkalmazásával körülbelül 100 gramm / m2.Ebből az egyszerű képletből könnyen kiszámíthatja, hogy a teljes talaj keverékének mennyi részét kell fednie a teljes felület fedezéséhez.

Hasznos ajánlások

A szakértők javasolnak néhány tippet a megfelelő munkához.

 • Ahhoz, hogy könnyen megértsük, mely területeken már alkalmazott alapozó keverék, gyenge színezéket adhat. Maguk a keverékek általában átlátszóak, ami megnehezíti a primer egyenletes alkalmazását.
 • Ahhoz, hogy megkülönböztesse a behatoló alapozót a megerősítő alapozótól, szúrja be a kefét, és csúsztassa a fal mentén. A behatolás a bázisba felszívódik, és a megerősítés egyfajta film nyomot hagy. Ezenkívül a megerősítő primer a tejhez hasonló folyadék.
 • Válasszon jó hírű gyártók, például Knauf, Ceresite, Tikkurila és más jó hírű cégek primer keverékeit.
 • Az alapozóval való munka megkezdése előtt az ablakokat, ruhákat és bőrt védje, mivel a szárítás után a primer keverék szinte lehetetlen eltávolítani a felületekről.
 • A védőmaszkban feltétlenül dolgozzon. A lélegeztető épület kémia nagyon káros.
 • Vigyen fel egy talajréteget a gittre, csak azután, hogy az illeszkedik. Miután elkezdtük, az igazítási folyamat lehetetlenné válik.
 • A tapasztalt szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy a gyártó által meghatározott szárítási időtől függetlenül jobb, ha biztonságos, és legalább 12 órán át száradni kell.

Amint az a cikkből látható, a gipszkarton alapozásának folyamata egyszerű. Ezzel bármilyen kezdő építője megbirkózik.

A gipszkarton alkalmazása előtt a gipszkarton alkalmazása előtt lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba