Mennyire száraz lesz az alapozó?

 Mennyire száraz lesz az alapozó?

Mindegyik szakember elmondhatja, hogy a ház minden falát egy alapozóval kell fedni, függetlenül attól, hogy milyen munkát tervez a jövőben: ragasztja a nem szőtt tapétát, vagy fedje le a falakat víz alapú festékkel.

Miért van szükségem az elsőre?

Szükség van egy további rétegre a dekoratív bevonat és maga a fal között, hogy ez a bevonat hosszú időn át ne veszítse el minőségét.

A primer bevonat fő célja az, hogy biztosítsa a külső réteg és a felület közötti erős tapadást.

Hála neki, a bevonat tartóssága nő. A primer képes behatolni a kis repedésekbe, hasonló módon tölti ki őket, és a laza törmeléket vagy a porszemcséket ragasztja össze. A fal áztatásának tulajdonsága miatt az alapozó egységes felületet hoz létre.

A primer kompozíciók fő előnyei a következők:

 • egy erős alap kialakítása a befejező munkák megkezdése előtt;
 • a falak és foltok elhalványult területeinek elrejtése;
 • a festékek és egyéb bevonatok ragyogóbbak;
 • egy réteg primer után a felületet világos színnel festheti, még akkor is, ha kezdetben sötét volt;
 • a szennyeződés felületén a festék illata nem érezhető olyan erősen.

A további tulajdonságok megszerzése érdekében jobb, ha minden alapanyaghoz külön alapanyagot választunk. Így védelmet nyújthat a nedvességtől vagy az ultraibolya sugárzástól a korrózió és a penész elkerülése érdekében.

A modern világban a leginkább sokoldalú alapozó akril. Bármilyen felületet képes kezelni: fémből és fáról beton- és vakolt falakig. Ez a primer jól fogja elvégezni a munkát.

Bármely fa, különösen a tűlevelű, általában gyantát termel. Az ilyen anyagnak gondos kezelésre van szüksége, a díszítő réteg megőrzése érdekében alapozóval kell bevonni. Ezen kívül vannak olyan típusú primerek, amelyek megvédhetik a fajtát a rothadó vagy rovar kártevőktől.

A fémből készült felületeket alapozóval kell kezelni. Így jelentősen csökkentheti a korrózió előfordulási sebességét. Azonban, hogy teljesen elkerüljük, nem fog sikerülni. A színesfémek, festékek és egyéb dekoratív bevonatok nem szükségesek, szinte nem korrodálnak, de még mindig alapozni kell a bevonat és a felület egymáshoz való ragasztásához.

Egy speciális típusú alapozó áll rendelkezésre az építőanyag-piacon, amely korróziós konverziós funkcióval rendelkezik. Az ilyen készítményt közvetlenül a rozsda fölé kell felhordani, majd a festék bevonása után tovább használható.

Érdemes megjegyezni, hogy a nem szőtt tapéta vagy festés ragasztása előtt a falakat is alapozóval kell kezelni.

Bár a primer szinte nem látható a felszínen, annak előnyei még mindig fennállnak: a falhoz tapadás nő, és a fogyóeszközök kisebb mennyiségben kerülnek felhasználásra. Ebben az esetben a primer segít megmenteni a ragasztó mennyiségét.

Tulajdonságok és fajták

Különböző típusú primerek vannak.

Részletesebb lista a következő:

 • Az alkohol alapozó vagy lenmagolaj kiválóan alkalmas a fa alapozására. A szárítási idő lerövidítése érdekében fel kell melegítenie a kezelést igénylő területet.
 • Az akril alapozó növelheti még a leggyengébb alap szilárdságát, ez egy univerzális, mély behatolású vegyület.
alkohol primer
Akril alapozó
 • Ahhoz, hogy a fém alapjaival dolgozzon, használjon alkid- vagy olaj alapozót. Fára is alkalmas. Hasonló alapozó alkalmazható a rozsda ellen, korróziógátló tulajdonságai miatt.
 • A mennyezet és a falak rendes helyiségben történő feldolgozása érdekében a legmegfelelőbb a konkrét érintkezés.
 • A tapadás növelése érdekében használjon kontakt alapozót. A kompozíció kvarchomokkal rendelkezik. Ez a primer kitölti a kis repedéseket a falakba való mély behatolás miatt.
érintkező primer
olaj primer
konkrét érintkezés

Vannak más keverékek is, amelyeket csak szakemberek használnak. Ezek a lehetőségek nem gyakori a közös lakosok körében.

Az alábbiakban néhány példa látható:

 • Szilikon oldat. Beton- vagy mészfalakkal vannak borítva. Ez a típusú primer 5 órán belül lefagy.
 • Poliuretán készítmény olyan műhelyekben és más hasonló helyiségekben használják, amelyek falaihoz gyenge felszívódás jellemző.
 • Pigmentált alapozó - egy speciális megoldás, amely lehetővé teszi a felület semleges színének elérését, hogy ne ragyogjon a háttérképen.

A termék gyártói mindig jelzik azt az időt, amikor a keverék kiszárad, ezért a termék megvásárlása előtt gondosan tanulmányoznia kell a címkét.

Pigmentált alapozó
Poliuretán készítmény
Szilikon oldat

Mi határozza meg a szárítási folyamatot?

A primer teljes száradásának időtartama különböző körülményektől függ. A következő tényezők befolyásolják a keverék szárítását:

 • Hőmérséklet és páratartalom. A hozzávetőleges szárítási idő 4 óra, 65% -os nedvességtartalom és 25 ° C feletti hőmérséklet. Ha az időjárás csapadék nélkül jó, akkor a folyamat felgyorsításához megnyithatja az ablakokat, mert a szárítási sebesség a helyiség nedvességtartalmától függ.
 • Rétegvastagság A falakra alapozott kompozíciót kell alkalmazni. mennyezet vagy padló nagyon vékony. Ha a sík nem tökéletesen sima, akkor a felületet több rétegben kell kezelni. A szárítási folyamat azonban hosszabb időt vesz igénybe.
 • A primer típusa és szerkezete. Az az időtartam, amelyre közvetlenül szárad, az alapozó típusától függ. Az akril alapú alapozó 4 órán belül megszárad, és az érintkező primer és a gyors behatolási keverék körülbelül 24 órán keresztül szárad. Gyorsan száradó alapozók, vízen alapulnak, és a szárítási idő legfeljebb 2 óra. A primer olaj alapú szárítás több mint egy napot vesz igénybe.
 • Alapítvány típusa.
 • Az anyag porozitása.
 • Alkid polimer kis repedések kitöltésére használják, köszönhetően a gittnek vagy a festéknek nem kell elhagynia a rétegeket, ami jelentősen megnöveli a felületi szilárdságot. Egy ilyen primer kompozíció egy félfényes fóliát hoz létre, amelynek tetején festék alkalmazható. Fém és fa munkákhoz használható.

Azonban az alkid polimer rosszul felszívódik, így nem használható gipsz alapok vagy vakolat alatt. Tökéletesen kezelhető a fafelületekkel, a rostok szerkezetének megszakítása nélkül. A legkeresettebb gyártók: Tikkurila, Alpina, Sadolin és Otex. A szárítási idő körülbelül 24 óra.

A hőmérsékletnek természetesnek kell lennie, nem kívánatos a felületet mesterséges úton szárítani.

Meddig szárad?

Annak érdekében, hogy ne okozzon felesleges költségeket, és ne veszítse el a jellemzőket, meg kell választania a megfelelő eszközt. Ne feledje, hogy nem minden típusú alapozó alkalmas beltérben való munkavégzésre. A megfelelő áramlást a bevonat típusa határozza meg.

Minden primer típusnak saját jellemzői vannak, amelyeken a szárítási idő függ:

 • Az akril talaj összetétele számos komponenst tartalmaz: a festékektől és a kötőgyantától az antiszeptikus adalékanyagokig (például krétával vagy biociddal). Az egyes anyagok mennyisége változó. Ez befolyásolja, hogy milyen sűrű lesz a megoldás.Az akril alapozó jól impregnálva van, és behatol a kis hézagokba, így jó tapadás érhető el a betonfelületeken, valamint a vakolaton, a téglán, a rétegelt lemezen és a fán.

Az ilyen termékeket gyakran használják a fürdőszobában és a konyhában. Ezt a keveréket a szag hiánya és rövid, 4 óránál rövidebb száradási idő jellemzi. A fő gyártók a Knauf és a Ceresit. A nem egyenletes alapokon végzett munkákhoz használja a gyártó olimpiai eszközeit, amelyek sokoldalúsága miatt megkülönböztethető.

 • A perforált összetétel mérgező összetevői miatt beltérben nem kívánatos. A keverék jól kombinálható fémvel, bármilyen felületen használható. A kompozícióban vannak olyan adalékok, amelyek nem teszik lehetővé a korróziót, továbbá védik a felületet a megsemmisüléstől. Az anyag rusztikus foltokkal küzd, amelynek vastagsága nem haladja meg a 100 mikrométert.

Az ilyen típusú primer összetevői között számos olyan szennyeződés van, amely felgyorsítja a szárítást. Az átlagos fagyási idő 20 ° C-on 1 óra. A Cersanit, az APP és az Artelit a legmagasabb minőségű és sokoldalú.

 • A szabadban lévõ felületek minden típusához, például a loggiákhoz és verandákhoz, a fenololdat a legjobban megfelelõ. Olyan speciális filmet hoz létre, amely nem érzékeny a hőmérséklet-változások és a nedvesség hatására. Az adalékanyagok mennyisége befolyásolja az alapozó száradási idejét a padlón. Ha a primer folyamatot meleg szezonban végezzük, a szárítási idő körülbelül 8 óra. A megoldás legjobb gyártói: Ruslyuks, Glims Production, Pufas és Dufa.
 • Ha javítani szeretné a festék színét, használjon szintetikus alapú polivinil-acetát alapozót. A gipszkartonnal végzett munkák során különös figyelmet fordítanak arra, hogy a primer a halom simításával rendelkezik. Ez a keverék alkalmas bármilyen rendszerre. A szárítási idő 30 perc. A legmagasabb értékek: Knauf, Unis és Optiroc.

ajánlások

Az alábbi tippek a szakemberektől, hogy segítsenek a legtöbbet kihozni munkádból:

 • A szabadban és a nedves területeken speciális készítményeket kell használni. A feldolgozott alapok nem veszítik el a gőzáteresztő képességüket.
 • A felülethez való tapadás növelése érdekében szükséges a foltok és egyéb szennyeződések eltávolítása.
 • A készenlét ellenőrzéséhez csatolnia kell a műanyag fóliát. Ha az anyagon nincs páralecsapódás, elkezdheti a befejező munkát. Más esetekben jobb, ha körülbelül 24 órát vár. 10-15 napig eltarthat bizonyos fajok felszívódása.
 • A száradási idő mindig a csomagoláson szerepel. De ez egy átlagos érték, ezért további 60 percet kell hozzáadni ehhez a számhoz. Második alkalommal történő feltöltéskor hozzáadódik az idő. Ha a szoba nagyon meleg, akkor a kompozíció elég gyorsan megszárad.

A falak megfelelő földelésével kapcsolatban a következő videóból tanulhat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba