Primer a fémen: típusok és finomságok

A fémszerkezetek vagy felületek festése előtt először elő kell készíteni és alapozni. Ez az egyetlen módja a munkafelület minőségi előkészítésének és a végeredmény magas minőségének biztosítására. A fém alapozója, a választás típusai és finomságai az alábbiakban egy fontos és nélkülözhetetlen összetételűek az összes fémszerkezet feldolgozásához. Szüksége van mind a fémtermékek belsejében, mind a külső struktúrák kezelésére.

Különleges jellemzők

A fém alapozó használatának szükségessége fontos jellemzői miatt:

 • A minőségi vegyületek előállítását a GOST szabályozza. Ebben az esetben a primer használatának kötelező feltétele van.
 • Használata lehetővé teszi a festék védő tulajdonságainak javítását és javítását, valamint a fém és a színező készítmény közötti tapadás javítását.
 • Ez a primer keverék csökkenti a fémszerkezetek porozitását, amely lehetővé teszi a festékfogyasztás csökkentését, és szilárdabban rögzíthető a fém felületre.
 • Az alapozó lehetővé teszi az összes fémszerkezet élettartamának növelését.
 • Ez a keverék javítja a rozsda és a korrózióvédelmet.
 • Az esztétikusabb megjelenést nyújtja a tervnek.

A fém alapozóban nincsenek hibákde jellemzői ugyanakkor előnyei is. Ennek a kompozíciónak az előnye, hogy nemcsak népszerűvé teszi, hanem egy igazán fontos és szükséges eszközt a további fémfeldolgozáshoz.

típusok

A fémek alapozóinak ma már szokatlanul széles. Néha nehéz egy ismeretlen személy számára, hogy ilyen bőségben navigáljon, és helyes döntést hozjon.

Annak érdekében, hogy ne vásároljon hibát, meg kell ismerkednie a kompozíció összes rendelkezésre álló fajtájával.

 • Szigetelő vegyületek epoxidok és alkidok alapján készülnek. Ez egy egyedülálló alapozó, amely fokozott vízszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Eredetileg csak a vasfémek alapozására szánták, amelyeket jelenleg a feldolgozásban és a nem vasötvözetekben használnak. Egy további összetevő a speciális beryl, amely cinkbázisú. Ezért ez a keverék galvanizált fémre használható. Ez a gyorsan száradó alapozó nem alkalmas olyan esetekre, amikor a fémet később festeni kell.
 • Keverék átalakító a festéshez nem szükséges a felület előzetes tisztítása. Használható közvetlenül rozsdára, és a keverék aktív összetevői feloldják a korróziós részecskéket. Ez a korróziógátló keverék szükségessé teszi a primerre felvitt speciális passziváló vegyületek kötelező használatát. Néha a szakértők ezt a primert háromnak nevezik.
 • Foszfatáló vegyületek Két összetevőből készült: egy speciális hígító és foszforsav. Ezt az alapozót bármilyen típusú fémre lehet használni. Fő előnye a fém tapadásának növelése többször. Ez egy hőálló primer.
 • Gátló primer Univerzálisnak tekinthető, nem csak a korrózió megjelenését megakadályozza, javítja a tapadást, hanem megbízhatóan védi a fém felületét bármilyen típusú mechanikai sérülésektől. Valójában ez egy teljes fagyálló zománc-alapozó, széles alkalmazási területtel.
 • Alkid Primer a legjobb megoldás fémfeldolgozásra, mielőtt alkidfestékekkel festjük. Nemcsak vízvédelemmel, hanem korróziógátló hatással is rendelkezik. Ugyanakkor vonatkozik a gátló és passziváló keverékekre.
 • Protector keverékek a legmegfelelőbb, mint korrózióvédelem. Speciális porok keverékéből készülnek, amelyek tömegaránya a készítményben akár 90% -ig is eltarthat. A savas primer bármilyen típusú horganyzott fémeken használható.

Egyes gyártók most aktívan részt vesznek a különböző típusú szagtalanok primerek kibocsátásában. Ez megkönnyíti beltéri használatukat, és az ilyen keverékeket biztonságosabbá teszi az emberek számára.

Az ilyen primerek minden fajtája további három nagy csoportra osztható, a kompozíció fő összetevőjétől függően:

 • vízelegyek;
 • vegyes primerek;
 • olajos készítmények.

Szükséges a fém és az állapot típusának, valamint alapozásának és további működésének alapjainak kiválasztása. Csak ezeknek a követelményeknek egyidejű figyelembevétele lehetővé teszi a legmegfelelőbb alapozóösszetétel kiválasztását.

A kiadás formái

Egészen a közelmúltig a fém alapozó keverékét csak vastag gittként állították elő különböző kapacitású vödrökben. De ez a felszabadítási forma nem mindig kényelmes, és bizonyos esetekben egyszerűen lehetetlen a keveréket ebben a formában használni. Ezért ma már az üzletek polcain megtalálható egy alapozó a dobozokban. Az ilyen aeroszol megkönnyíti a legnehezebben hozzáférhető felületek feltöltését. Ezenkívül a keverék ebben a formában a könnyebb és könnyebben alkalmazható, és egyenletesen oszlik el a felületen.

A primer spray-t ma csak a vezető gyártók gyártják és annak ellenére, hogy sok érdeme van, annak használatához bizonyos készségekre van szükség. A szakértők szerint azonban csak egy ilyen alapozó a leghatékonyabb.

szín

Az eszköz árnyalatainak palettája meglehetősen kiterjedt. A termelés kezdetén a primer csak fekete-fehér volt. De ma már számos márka jelentősen bővítette színskáláját. Ennek jó oka van - a színezett keverék használata lehetővé teszi a festékfogyasztás további csökkentését, és ezzel egyidejűleg lédúsabb és egyenletesebb színeket eredményez.

Most az alapozó a következő színekben kerül értékesítésre:

 • kék, kék, ultramarin;
 • vörös, bíbor, bordó;
 • sárga, narancs;
 • zöld különböző árnyalatok;
 • barna és a szürke különböző árnyalatai.

Néhány márka kaméleon alapozót kínál ügyfeleinek, amely a hőmérséklet függvényében megváltoztatja színét. Az ilyen széles színpaletta lehetővé teszi, hogy nemcsak egy alapozót válasszunk, hanem azt is, hogy a lehető legközelebb vegyük fel a jövőben használt festékhez.

Hogyan válasszuk ki?

A fém alapozó kiválasztását különös felelősséggel kell kezelni. A helyes vásárlástól nemcsak a fémszerkezet megjelenése, hanem a negatív hatásoktól való védelem szintje is függ.

Feltétlenül vegye figyelembe a fémszerkezet típusát. A vasfémek esetében tehát olyan alapozót kell választani, amely magas korróziógátló tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen vegyületek nem csak megbízhatóan védik a rozsdát, hanem többször is javítják a tapadást. Az alumínium és más színesfémek esetében a legegyszerűbb alapozót választhatja ki. Itt csak a tapadás növelésére szolgál. Horganyzott fémek esetében oldószeralapú keverékekre van szükség.

Az acélszerkezetek alapozóját céljának megfelelően kell kiválasztani: belső vagy külső használatra. Nagyon fontos figyelembe venni az éghajlati viszonyokat, ha a fémeket az épületeken kívül kell őrölni. Ha a keveréket beltérben használják, akkor a hőmérsékletet figyelembe kell venni.Ha a helyiség hőmérséklete akár 100 fok, akkor használhat egy szabványos keveréket is, ha pár tíz fokos emelkedéssel emelkedik, akkor hőálló alapozót kell választania.

Az ilyen keverékeket mind a felhasználásra kész formában, mind további hígításra van szükség. Ezért azonnal el kell olvasnia a gyártó adatait, és ha szükséges, meg kell vásárolnia az azonos márkához szükséges hígítószereket és oldószereket. Az aeroszol alapozó kiválasztása során tisztázni kell annak használatának lehetőségét a hőmérséklet és a páratartalom bizonyos körülményei között. Előnyben kell részesíteni a legalacsonyabb toxicitási szintű primereket, különösen akkor, ha beltérben használják őket.

Költséghatékonyság - nem az utolsó kiválasztási kritérium. Az a tény, hogy a kiváló minőségű alapozó keverék nem olcsó, és a magas fogyasztással kombinálva a primer munka nagyon költséges lehet.

Az egyik réteg szárítási ideje egyaránt fontos mutató. Minél hosszabb ideig tart, annál hosszabb ideig fog tartani és a fém alapozóját, különösen, ha a keveréket több rétegben alkalmazzák.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon a vásárolt áruk minőségéről, előnyben kell részesíteni a bevált és jól ismert márkák termékeit. Közvetlenül a fizetés előtt ellenőrizze a tartály tartalmát, hogy biztosítsa az egységességet. A tárolóedénynek nem szabad károsodnia. Minden információnak világosnak és könnyen olvashatónak kell lennie. Ellenőrizze a lejárati dátumokat.

Csak a fenti javaslatoknak megfelelően kiválasztott alapozó lehetővé teszi, hogy bármilyen fémmunkát magas színvonalú előkészítésben végezhessenek a további festéshez és működéshez.

Híres gyártók és vélemények

Ma a fémek alapozóinak gyártása és értékesítése számos különböző márkával foglalkozik. A leghíresebb és legmegbízhatóbbakat az alábbiakban tárgyaljuk:

 • Tikkurila - Ez egy világméretű gyártó. Választékában számos termék található. A márka teljes alapozója jó minőségű és gazdaságos. Gyorsan szárad, magas a tűzbiztonsága és gyakorlatilag nincs kellemetlen szaga. Ez a gyártó készít alapozót mind beltéri, mind kültéri használatra, valamint minden típusú fémre. A vásárlói vélemények teljes mértékben megerősítik az alapozó keverék kiváló minőségét és hatékonyságát a márka féméhez. Az emberek úgy vélik, hogy itt az ár és a minőség legjobb kombinációja, és a nagy árnyalatok palettája kellemes bónusz a vásárláskor.
 • társaság "Rainbow" eladja egy speciális akril alapozót, amely magas korróziógátló hatású. A megfizethető ár, a gazdaságos fogyasztás, a magas száradási sebesség és a széles színválaszték jellemzi. Ügyfelei különösen pozitívak a magas színvonalú, magas száradási arányukkal, és kiemelik a alapozás során kapott hatás hosszú távú megőrzését is.
 • "Emlak" kínál egy speciális alapozó keveréket, amely egy rozsda átalakító. Lehetővé teszi nemcsak a fémszerkezetek további korróziójának megóvását, hanem a rozsda eltávolítását is. A vásárlók különösen nagyra értékelik ezt a terméket a nagy hatékonyság, a megfizethető ár és a tartós hatás miatt.
 • A márka "Prestige" Egy egyedülálló 3-in-1 zománcozott alapozó gyártásával és értékesítésével foglalkozik, amely nemcsak a fém tapadás növelésére alkalmas, hanem megvédi és felületi szintjét is védi. Azok az emberek, akik már használnak ilyen eszközt, tényleg nagy hatékonysággal rendelkeznek. Használata lehetővé teszi a struktúrák magas teljesítmény-jellemzőinek hosszú ideig tartó fenntartását, és az ár kedvező.Ezen túlmenően ez az univerzális jogorvoslat szinte mindenhol kerül értékesítésre.
 • "Novbythim" a 3 in 1 univerzális alapozót is gyorsan elindítja, gyorsan szárad, megbízhatóan védi a fémszerkezeteket minden típusú korróziótól, és kiváló vízszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Alkalmas mind a fogmosáshoz, mind a permetezéshez. Ezt az alapozót széles körben alkalmazták nemcsak hazai, hanem ipari használatra is. A vásárlók megerősítik magas műszaki jellemzőiket, és a vásárlók szerint a költségek meglehetősen megfizethetőek és teljes mértékben megfelelnek a kompozíció magas színvonalának.
 • Alpina - Ez egy német márka, amely az egyik legjobb az országban. Termelésének alapozója zománcnak tekinthető, fényes, sima bevonatot képez mindenfajta fémre, amely fém- és belső termékek feldolgozására alkalmas. Fő előnyei a fogyasztók szerint a legmagasabb minőségű, megbízható korrózió elleni védelem, valamint a közvetlenül a rozsdára való alkalmazás lehetősége. Sok ember számára ez a keverék gyors száradása, valamint alacsony toxicitási szintje nagyon fontosnak bizonyult.
 • A márka "Tendent" elindítja a kültéri használatra alkalmas fém alapozó keveréket. Kiváló vízszigetelő és korróziógátló tulajdonságokkal rendelkezik. Általában véve a vásárlók nagyon pozitívan válaszolnak erre a termékre, tekintve, hogy megfizethetőek, eléggé megbirkózni a gyártó által feltárt problémákkal. Ebben az esetben az ár alacsonyabb, mint maga a minőség.
 • "Lakra" - a korróziógátló alapozó gyártója, amelyet a helyiségen belül és kívül is használnak. Gazdaságos költséggel, nagy szárítási sebességgel, ésszerű költséggel különbözik. Ennek az eszköznek a vásárlói megerősítik a nagy hatékonyságot és könnyű használhatóságot.
 • Hammerite - ez egy másik világhírű alapozó a rozsda számára. A márka termékei különböző színekben kaphatók, magas korróziógátló tulajdonságokkal és magas szárítási sebességgel jellemezhetők. Érdemes megjegyezni, hogy a keverék iránti kereslet a legmagasabb. Ennek az eszköznek a vásárlói kiemelik a magas színvonalú és hosszú távú védelmet, valamint a széles választékot. Ha a költségről beszélünk, akkor a legtöbb ember úgy gondolja, hogy ez több, mint megfizethető.

A fém alapozójának raktárába megyünk, először is figyelmet kell fordítani ezeknek a márkáknak a termékeire. Sok éve léteznek a piacon, és ez idő alatt képesek voltak pontosan megérteni, hogy pontosan mit akarnak látni és ajánlani a vásárlók a legmegfelelőbb termékeket. Ezen felül ezeknek a márkáknak a primer keverékei kiváló minőségű és biztonságos nyersanyagokból készülnek, ezért a legjobbak közé tartoznak, és az ügyfelek véleménye csak megerősíti ezt az információt.

Hogyan kell használni?

A minőségi munkához azonban nem elegendő, ha egy megbízható gyártótól kapunk egy minőségi alapozót a fémhez, akkor azt is megfelelően kell használni.

Az algoritmus az alkalmazásán dolgozik.

 • A munkafelületet fel kell készíteni. Innen távolítson el minden szennyeződést, a múlt festék maradványait, és távolítsa el az erős rozsdafoltokat.
 • A fém csiszolása javítja a primer felszívódását, és alaposabban elkészíti a munkafelületet. De ne keverjük össze a csiszolást a polírozással. A polírozás során a felület teljesen lapos lesz, és az őrlés kissé durva. Ez az érdesség és javítja a primer tapadását a fémfelülethez.
 • Ne tegye ki azonnal túl vastag bevonatát. Ha több rétegű alkalmazásra van szükség, akkor az előbbiek közül három órával később kell alkalmazni.
 • A primerrel végzett munka után elengedhetetlen, hogy a teljes szerszámot mossuk le, a termékkel ellátott tartályt szorosan lezárva kell elhelyezni és a tárolóba kell küldeni egy olyan helyen, amely teljes mértékben megfelel a gyártó követelményeinek és ajánlásainak.
 • Nem lehetséges a külső felhasználásra szánt alapozót belső munkák elvégzése során használni, és fordítva. Ebben az esetben a keverék nem tudja teljes mértékben végrehajtani védelmi funkcióit, és élettartama jelentősen csökken.

A primerek megfelelő használata az összes sikeres munka 50% -a. A megadott ajánlásoktól vagy a gyártó utasításaitól való eltérés komoly problémákat okozhat mind a munka során, mind a befejezés után.

Bármilyen fémszerkezet alapozása nemcsak megjelenésük javítása, hanem élettartamuk növelése érdekében is szükséges. Ugyanakkor az ilyen készítmények bizonyos fajtái nemcsak a fém tapadásának javítását teszik lehetővé, hanem megvédik a nedvesség és a rozsda negatív hatásait, de növelik maguk a szerkezetek szilárdságát, és lehetővé teszik számukra, hogy színüket élénkebbé és telítettebbé tegye.

De meg kell érteni, hogy a primer egyetlen használata nem csodaszer minden betegség számára. Ez minden bizonnyal szükséges és fontos, de a fémre gyakorolt ​​pozitív hatásának ideje korlátozott. Átlagosan a hagyományos egyfázisú alapozó legfeljebb 15 évig védi az épületen belüli szerkezeteket, és 7-10 évig kívül is. Ha az univerzális 3-as primerekről beszélünk, akkor a védelmi funkcióik időtartama nem haladja meg az 5-7 évet.

Mindenesetre a fém alapozója fontos és szükséges védőszer. Minden fémszerkezetre fel kell szerelni, mielőtt tovább festik.

A fém kiválasztására szolgáló alapozót lásd a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba