Milyen alapozót válasszon a betonfelületekhez?

 Milyen alapozót válasszon a betonfelületekhez?

A beton olyan igényes építőanyag, amellyel tartós és megbízható épületeket építhet. Vannak, akik úgy vélik, hogy ez az anyag túl erős, ezért nincs szükség további védelemre, azonban a beton szárításakor porok képződnek, amelyekbe víz kerül. Ez hátrányosan érinti az anyag felületét. Ennek megakadályozása érdekében a tapasztalt szakemberek azt javasolják, hogy a padlóra és a beton falára alapozót alkalmazzanak.

Különleges jellemzők

Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos a primer betonfelületekre, ismernünk kell az összes jellemzőjét. Először a mechanikai és kémiai hatások elleni védelemre szolgál.

A felületkezelés az alábbi tényezők miatt szükséges:

 • A beton szerkezete porózus, ezért elnyeli a nedvességet, amely elpusztítja az anyagot. A talaj gondosan eltömíti a pórusokat, jelentősen csökkentve a bázis felszívódását. Ez meghosszabbítja a szerkezet élettartamát.
 • A beton felülete nem tapad bizonyos anyagokhoz. A primer javítja a tapadást és növeli a bevonat szilárdságát.
 • Az olcsó beton felső rétege törékeny, és a primer erősíti azt. Ezért az anyag feldolgozása magas klimatikus vagy mechanikus terhelésű helyiségekben szükséges.
 • Gyakorlatilag minden készítménynek antiszeptikus tulajdonságai vannak. Ez megakadályozza a penész és a penészesedést a felületen.

Az alapozó biztosítja a falak és a padló jó tömítését, megtartja az erőt és javítja a teljesítményt. Ezért nemcsak a padló befejezése előtt, hanem a befejező bevonatként is használható.

Típusok és jellemzők

Az építkezés megkezdése anélkül, hogy alapozó vagy impregnáló beton nem érdemes. Ezeknek az eljárásoknak az anyagai polimer kötőanyag-készítményekből készülnek, és ezek alapja a víz. A beton alapjai összetételükben és jellemzőikben különböznek egymástól. A következő típusok vannak:

 • Polisztirol. A lakóterületeken ez az anyag nem ajánlott, mivel olyan oldószert tartalmaz, amely mérgező anyag. Ezt az alapozót ipari helyiségekben vagy homlokzatokban használják.

Az előnyök közé tartozik a beton kiváló minőségű tapadása festékekkel, valamint az a tény, hogy a primer fagyálló és vízszigetelő.

 • Polivinil-acetát. Ez az anyag mindössze 40 perc alatt megszárad, utána a PVA ragasztót felvisszük a felületre. Ezeket az eljárásokat követően elkezdheti befejezni a falakat vagy a padlót. Az alapozó jó tapadást garantál.
 • Epoxigyantán alapul. A legjobb választás önbeálló padlókhoz. Ez a primer meghosszabbítja az alapanyag élettartamát. Lakóépületek esetében csak akkor használható, ha nincsenek háziállatok vagy szobanövények, virágok, mivel az alapozó maró oldószert tartalmaz.
 • Alkid. Nagyszerű lehetőség mind belső, mind kültéri használatra. Hátránya, hogy egy ilyen alapozó körülbelül 17 óra múlva kiszárad.
 • Akril festéshez. A legnépszerűbb. Az alapozó akril anyagokból készül, így nincs erős szaga. Megvédi a felületet a káros környezeti hatásoktól, gyorsan felszívódik, legfeljebb 5 órán belül megszárad. Ez egy biztonságos anyag, amely pénzt takarít meg.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az akril alapozó nem alkalmazható az épületek homlokzatára.

 • Talajzománc. Az anyag, amely festék- és talajkeverékből áll. Kiváló teljesítményt és jó tapadást biztosít.
 • Primer mély behatolás. Különböző gyártóktól származó, különböző sűrűségű beton- és habbetonhoz használják. Kiválóan bizonyított porózus felületekkel végzett munka során. Ez a primer 5-9 mm mélyre hatol. Az anyag latex részecskéket tartalmaz. Amint beléptek, a ragasztóvá alakulnak át, amely a lehető legnagyobb mértékben tömöríti a beton szerkezetét.

A mélyen behatoló alapozó ragasztóanyag a régi betonfalak kezelésére. Azt is használják, hogy növeljék a szénsavas beton szilárdságát a szerkezetek építése során.

 • Kvarchomok keveréke. Jó tapadású, erősíti a felületet.

Bármilyen típusú alapozót válasszon, ne feledje, hogy egy antiszeptikus keverék a legjobb a betonra, különösen nedves helyiségben.

Hogyan válasszuk ki?

A primer kiválasztása nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. A fókusznak az aljzat elkészítéséhez használt anyagra kell összpontosítania. Így például a betonból vagy gázblokkból készült falak vagy padlók belső munkájára válasszon epoxi- vagy akril típusú anyagot.

Ha a primereket magas páratartalmú és fűtés nélküli épületekben tervezték, akkor előnyben részesítsük az anyagot a készítményben lévő vízlepergető anyagokkal.

Az átlátszatlan anyagok festett felületekhez vannak tervezve. A burkolólapokhoz speciális talajt vásárol. Ez azért szükséges, hogy ne húzza ki a vizet a használt ragasztóoldatokból.

Az alapozás a falazás kötelező fázisa a vakolás előtt. Ez a lépés biztosítja az anyagok jó tapadását. A primer jó antiszeptikum, amely megakadályozza a gomba és a penész megjelenését a felületen.

A feltöltés előtt győződjön meg róla, hogy tisztítja a port és a szennyeződést.

A minőségi alapozónak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 • mély behatolás;
 • egyenletes alkalmazás;
 • egy vízlepergető film képződése az anyag felhordása után;
 • más anyagok költségének csökkentése;
 • magas szintű vízszigetelés.

Az alapozó kiválasztásakor vegye figyelembe az alkalmazás feltételeit. Ha a munkát hidegben végzik, célszerű poliuretán talajt használni. Ha egy erős szag elfogadhatatlan, akkor a legjobb választás az epoxi alapozó. Ne feledkezzünk meg a padlón lévő vibrációs terhek szintjéről és arról, hogy milyen időtartamra kell átadni az objektumot.

A következő videóból megtudhatja, hogyan kell megfelelően földelni a falakat.

Híres gyártók és vélemények

A modern piac akril keverékeket kínál, amelyek mélyen behatolnak, és alkalmasak bármilyen felület feldolgozására. Az igényelt beton Ceresit keveréke. Ezt a világhírű Henkel cég gyártja a "nyári" és "téli" verziókban.

Ilyen alapozót nem csak betonfalra, hanem padlóburkolatokra is lehet használni.

Érdemes megjegyezni az Optimist alapozót is, amely hatalmas pozitív visszajelzést kapott. Ez növeli a felületi szilárdságot, jó antiszeptikus.

 • Ceresit CT 17 mélyen betonba hatol, kiváló ragasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az alapozó biztonságosan alkalmazható tapéta, vakolat, panelek alatt. Védőfóliát képez, ezért ajánlott a csempe vagy a kermogranit alatt lévő felületek kezelésére.

Ilyen anyaggal kell dolgozni gumikesztyűben, mivel kezeli a kezét.

 • "Optimist" - belföldi termelő összetétele. A primer kétségtelen előnye a könnyű kezelhetőség. Érdemes megjegyezni a gyors száradási sebességet is. Tartós, enyhén fényes felületet képez.

A hátránya egy éles szag.

 • „Talajkutatók” - mélyen behatoló költségvetési anyag.Alkalmas a betonpadló további megerősítésére. Javítja az alap tapadást is.
 • Knauf tiefengrund - alapozó, amely alkalmas a beton későbbi befejezésére.

Gazdasági költséggel különbözik.

 • Vetonit - porított építési keverékek gyártója. A cég termékei népszerűek a kiváló minőségű és megfizethető ár ideális aránya miatt.

Az anyag kiválasztásakor olvassa el az utasításokat, amelyek jelzik a kezelt felületek hatókörét és szükséges műszaki jellemzőit.

Alkalmazási tippek

A primer egy hengerrel vagy ecsettel, valamint szórópisztollyal, szórópisztollyal vagy szórópisztollyal van felhordva a falakra. Tehát, ha egy kis helyet tervezel, akkor a legjobb egy görgőt használni. A munkaigényes munkavégzéshez használjon permetezőt, amely nemcsak időt, hanem erőfeszítést is megtakarít.

A primer alkalmazása nem olyan nehéz folyamat, ha követi az utasításokat, és figyelembe veszi a szakértők tanácsát:

 • a falakat az alapozó felhordása előtt meg kell tisztítani a portól és a szennyeződéstől;
 • ha a primer a padlón vagy a ruhán van, akkor a lehető leghamarabb le kell mosni a nyomokat, vagy nedves ruhával törölje le őket;
 • óvatosan dolgozzon: győződjön meg róla, hogy nincsenek foltok a falakon, és hogy a padlón nem képződik keverék;
 • Viseljen munkaruhát, ne feledkezzen meg a szemüvegről és a kesztyűről.

Az alapozót egyenletesen tartsa a beton felületén. Mielőtt tovább folytatná, győződjön meg arról, hogy az alapozó teljesen száraz. Ha a talaj összenyomódik, ismételje meg az eljárást.

Az alapozó használata jobb felületet és tartós eredményt biztosít. A legfontosabb az, hogy a megfelelő munkát és működési feltételeket figyelembe vevő anyagot válasszuk. Ne felejtsük el, hogy jobb, ha túlfizet, de minőségi eredményt kap. A kiválasztás előtt alaposan meg kell vizsgálni a számos ismert gyártó körét.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba