A festés előtt a falakat alapozzák?

A falak alapozása minden javítás nagyon fontos szakasza. A talaj kiváló eszköz, amely kémiai összetételének köszönhetően erős, megbízható tapadást biztosít az anyagokhoz, és megvédi a gomba és a penész kialakulását. Az egyszerű kezelhetőség lehetővé teszi a kezdő számára, hogy problémamentesen előkészítse a munkafelületet a festéshez. Szintén ez az eljárás szükséges az olyan anyagok és festékanyagok szerkezetének megerősítéséhez, amelyeket a kedvezőtlen környezeti tényezők befolyásolhatnak.

Mi az alapozó?

A festés előtt alkalmazott alapozó a javítási munkák fontos eleme. Ez az első előkészítő réteg, amelynek feladata a legjobb tapadás biztosítása (tapadás) a fal és a bevonat felső fedőrétege között. Más szavakkal, a festés befejezésekor könnyebb és simább lesz.

A falak előfeltöltésének szükségessége érdekében meg kell ismernie a készítmény hasznos tulajdonságait és előnyeit.

 1. Hozzájárul a munkafelület szerkezeti erősítéséhez.
 2. A feldolgozott anyag nedvességállóságát biztosítja.
 3. Védőréteget képez a felületen.
 4. Kitölti a repedéseket és a bázis szintjét. Ennek eredményeként a festék jobban csökken, és a festési folyamat során történő fogyasztása jelentősen csökken.
 5. Megakadályozza a festék repedését működés közben.

Ahhoz, hogy fényesebbé váljon a kép, vásárolhat egy színes alapozót. A magas páratartalmú helyiségekben antiszeptikus talajt használnak, amely megvédi a falakat a penész és a gomba kialakulásától. Az antiszeptikus megöli a felszínen lévő mikroorganizmusokat és baktériumokat, és savai segítenek eltávolítani az összes felesleges képződést és plakkot.

A díszítés előtti épület homlokzata is habarccsal történik. A felületnek azonban teljesen száraznak és napfénytől védettnek kell lennie.

Amikor a belső kialakítás alapozója gyakran ki van téve a padlónak és a mennyezetnek is. Ez a kezelés javítja a megjelenést, valamint a hidrofób és ragasztó tulajdonságokat.

típusok

A talajt a kezelt felület összetételének és típusának megfelelően osztályozzák. De vannak olyan univerzális típusok is, amelyek mind beton, mind tégla vagy fa alapítványokhoz alkalmasak. A fő funkciótól függően a primer készítmények a következő típusokra vannak felosztva.

 • Erősítése. Úgy tervezték, hogy stabilizálja a munkafelületet, növelve annak sűrűségét és hidrofóbitását. Leggyakrabban porózus anyagokat fednek le. A készítmény mélyen behatol az anyagba, majd megkeményedik, így egyfajta megerősítő keretet képez. A talaj behatolásának mélysége elérheti a 10 cm-t.
 • Ragasztó. Az ilyen készítmények növelik a tapadóanyag és a fal közötti tapadást. Ezeket közvetlenül a festés, gittelés vagy ragasztás előtt alkalmazzák. Ebben az esetben a talaj kb. 3 cm-rel behatol az anyagba.

A primer összetételétől függően típusokra oszlik.

 • Universal. A leggyakrabban a boltokban találhatók. Ezeket egy kis felületen végzett javítási munkák elvégzésére vagy abban az esetben használják, ha a jó tapadási tulajdonságokkal rendelkező festékek és lakkok használatát tovább tervezik.
 • Akril. Alkalmazásaik széles skálájúak, szinte minden anyagra alkalmasak (beton, tégla, azbesztcement, cement vakolat, faépítőanyagok, habanyag).Amint azt a neve is mutatja, az ilyen típusú alapozó akrilgyantákból készül, ezért kiváló tapadás és nedvességállóság. Az alkalmazott kompozíciót ártalmatlanság, szaghiány és gyors száradási sebesség jellemzi. Azonban az akril talaj nem tárolható a hidegben, mivel a kompozíció elveszíti tulajdonságait.
 • Alkid. Alkalmas fém-, beton- és fafelületekre. A fémszerkezet alapja megvédi a korróziót, a fát, a forgácslapot, az MDF-et és a rétegelt lemezet - a megsemmisülés és a fa bogár (kéreg bogár) ellen. Ezeket a keverékeket azonban nem javasoljuk a vakolat falak alapozására, mivel szárítás után molyszemű réteget képeznek, ami rontja a következő festés minőségét.
 • Mineral. Olyan ásványi anyagokból áll, mint a cement, gipsz vagy mész. A beton vagy szilícium tégla falainak, valamint vakolt felületek kezelésére használják.
 • Sellak. Leggyakrabban a fa falakat őrzik, mivel a kompozíció képes megvédeni a fűrészáru felületét a tűlevelű gyantákból.
 • Epoxi. Betonfelületek feldolgozására használatos. Az epoxi szintetikus gyanta tartalmának köszönhetően a bevonat szilárdsága jelentősen megnő. A festék, a linóleum és a kerámia burkolat alapja.
 • Alumínium. Alkalmas fa és fém hordozókhoz. Az alumíniumpor, amely része, növeli a festékanyag és a bázis tapadásának fokát.
 • Szilikát. A vakolt tégla prvehechnosti kezelésére használják. Ezek rendkívül ellenállóak a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal, a tartóssággal és a hidrofób tulajdonságokkal szemben. Nem hagyják a mineralizált réteget a falra, és tökéletesen behatolnak a régi cement-mész vakolatba, homok-mész-tégla és betonba.
 • Polivinil-acetát. Speciális alapozó készítmények. Speciális polivinil-acetát festékekkel használatos. Gyorsan szárad.

A primer összetétel megválasztása a falak állapotától és jellemzőitől, valamint a felület típusától függ. A legfontosabb paraméterek a porozitás és a törékenység mértéke, valamint a hidrofóbitás képessége. Sűrű és finom porózus felületre ragasztó alapozót választunk. Ha az anyag sűrűségben, törékenységben és porozitásban különbözik, akkor a megerősítő mély behatoló szerkezet szükséges. A magas páratartalmú helyiségekben hidrofób primerre van szükség, amely megbízható vízszigetelő réteget képez a felületen. A hatás fokozása érdekében az oldatot gyakran kétszeres rétegben alkalmazzák.

Fali előkészítés

Egyes tulajdonosok úgy vélik, hogy a vakolás után a falakat nem kell alapozni. Ha ez nem történik meg, a munkagép kiegyenlítő rétege nagyon morzsolódni fog, és sok festéket fog felvenni, ami jelentősen növeli a fogyasztását.

Vannak speciális tapéták is, amelyeket festésre terveztek (flizelin festék). Nem szabad speciális edzésnek alávetni őket, hanem a tapéta beillesztése előtt földelni kell őket. A gipszkarton felületét két rétegben dolgozzák fel. Az első réteget közvetlenül a telepítés után, a második réteget pedig a kitöltés után alkalmazzuk.

Ha egy új festéket alkalmazunk a régi rétegre, akkor egy ilyen felületet csak a régi és az új réteg közötti színkülönbség esetén kell alapozni.

A helyiség és a falak előkészítése előtt elő kell készíteni.

 • Eltávolítunk mindent, ami zavarhatja a folyamatot. Ha nincs lehetőség a bútorok kivételére, akkor helyezze át a szoba közepére.
 • A beltéri hőmérsékletet 5-25 fokig tartjuk.
 • Mielőtt a falakat alaposan meg kell tisztítani a szennyeződésekről és a zsírfoltokról. Ehhez mossa le forró vízzel, kis mennyiségű szokásos mosószerrel.
 • Ha a falakon károsodás következik be, akkor gittzel fényesítjük őket, próbálva elérni a legegyenletesebb felületet. Szükség esetén végezze el a penész eltávolítását.
 • A gittet egy bárral vagy csiszolópapírral dörzsöljük egy átlagos szemcsével. Ügyeljen arra, hogy teljesen megszáradjon.
 • Pár órával a primerrel történő feldolgozás előtt tisztítjuk a munkafelületet.
 • Használjon alapozót.
 • A falaknak teljesen száraznak kell lenniük. Ha a páratartalom megnő, akkor szellőztesse a helyiséget, vagy szárítsa meg a falakat hőlégpisztollyal.

Alkalmazás technológia

A munkához a következő eszközökre lesz szükség:

 1. védő légzőkészülék, védőszemüveg és tömítés;
 2. kefék, henger (vagy permet), keskeny kefe szükséges a sarkok, kapcsolók és más összetett szerkezetek feldolgozásához, a hengernek 18-20 cm szélesnek kell lennie egy átlagos szintetikus sörtével;
 3. egy keverékkel ellátott tartály, például festőfürdő, a depresszió és az extrakciós rács jelenléte lehetővé teszi a talaj egyenletesebb és többlet nélküli alkalmazását;
 4. zsírtalanító szer;
 5. tiszta ruhával és fémkefével.

edzés

 • Viseljen személyi védőfelszerelést.
 • Készítse elő a keveréket. Száraz vízzel összekevert száraz talaj az utasítások szerint. Használat előtt alaposan összekeverjük az elkészített oldatot.
 • Öntse a készítményt a tartályba. A görgőt két oldalról merítjük rá, és a rács fölé nyomjuk a felesleget.
 • Jó szellőzést biztosítunk a helyiségben, ahol a munkát végzik. A levegő hőmérséklete 5-25 fok legyen, a páratartalomnak 60-80% -osnak kell lennie.
 • A gitt csiszolása.
 • Távolítsa el a törmeléket és a leülepedett port egy seprűvel vagy seprő kefével. Ha vannak gombák vagy penész, akkor vegyük le őket egy fémkefével és kezeljük koncentrált antiszeptikus készítményrel.
 • A felületet zsírtalanítsa technikai acetonnal vagy bármely más zsírtalanító szerrel.

A műveletek sorrendje

 1. Vigye fel az első réteget a falra. El kell kezdődnie a legmegfelelőbb helyen a felülről lefelé irányuló transzlációs mozgások irányába. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki szennyeződések, a görgőt kissé meg kell nyomni, azonban lehetetlen, hogy az oldat kifogyjon. A nehezen elérhető területeken kényelmesebb egy speciális görgős tartó (teleszkópos rúd) vásárlása.
 2. A megoldást szűk kefével vigye fel a sarkok és más nehéz területek területére. Itt különösen figyelmesnek és pontosnak kell lennie.
 3. Hagyja száradni a földet. Ez 3-6 órát vehet igénybe. Értsd meg: száraz talaj, vagy nem, nedves helyeket tudsz nedvesíteni. A folyamatot természetes körülmények között kell végezni, nem használhat hőlégfúvót vagy akkumulátort.
 4. Ha szükséges, alkalmazza a második réteget anélkül, hogy az első réteg megszáradna. A szekvencia hasonló.
 5. Miután elhelyeztük a festéket.

A monolit beton feldolgozásához kvarchomokkal rendelkező talajt használnak, melynek célja a betonfelület tapadásának fokozása.

Jellemzők és hasznos tippek az alkalmazás technológiához

Jellemzők A felületkezelés nagymértékben függ attól, hogy mi lesz a befejezés.

 1. Akril alapozó szükséges a víz alapú festékhez.
 2. Ha a felületet alkidfestékkel készítjük, akkor ugyanezen típusú primer szükséges.
 3. Szűk célú festékek esetében, például elektromosan vezető, célszerűbb egy univerzális primer kompozíció kiválasztása.

A raktárban a talajot kész habarcs vagy száraz keverék formájában értékesítik. Különbségek a kényelem és az ár között. A koncentrátumot meleg vízzel hígítjuk, és így annyi talajt kapnak, amennyi a munkához szükséges. Sőt, sokkal olcsóbbak, mint az elkészültek, mivel az utóbbi ára emelkedik a hermetikus csomagolás (műanyag vödör) miatt.

Annak alapján, hogy a keverék konzisztenciája mennyire folyékony, és a fal területe alapján válassza ki azt a szerszámot, amellyel a keveréket alkalmazni fogják. Ez lehet görgők, kefék, permet, és vastag kompozíciók esetén kényelmesebb a vakolat spatula használata.

Hasznos tippek a mesterektől.

 • Semmilyen körülmények között nem keverhető össze a különböző gyártóktól származó talajok, még akkor is, ha ugyanazt az anyagot használják.Mindenesetre a kémiai összetétel kissé változik, ami a funkcionalitás elvesztéséhez vezethet.
 • Nem tartalmazza a hideg és különösen a hideg tárolását. A fagyasztás a funkciók és tulajdonságok elvesztéséhez is vezethet.
 • A munka megkezdése előtt feltétlenül olvassa el a gyártó által feltüntetett utasításokat.
 • Lehetőség van a munkafelület zsírtalanítására nitrosolvensekkel vagy benzinnel.
 • Annak ellenőrzésére, hogy milyen erős az alapozófólia, finoman nyomja meg bármely fémtárcsa hegyével. A bevonaton ne legyen rések és repedések.

A festés előtt a falak feltöltéséhez olvassa el a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba