Szükségem van-e vakolásra a falakat?

Mindenki, aki megkezdte a ház vagy lakás javítását, szembesül a falak és mennyezetek magas színvonalú feldolgozásának szükségességével, mielőtt lefedi őket. A befejező munkákhoz szükséges modern építési keverékek jelentősen leegyszerűsítik ezt a folyamatot.

Függetlenül attól, hogy a felületek hogyan fogják javítani (festés, tapétázás, gipszkarton rögzítése), először alapozni kell őket.

Miért van szükségem az elsőre?

A primer oldat folyadék, általában színtelen vagy fehér.

Átlátszó anyagot alkalmazunk a tapéta alatt készített felületekre. Átlátszó használat a mennyezet feldolgozásához (a legtöbb esetben).

Amikor a gitt előkészítés nélkül készül, akkor egy idő után a falakat vagy a mennyezetet zuhanyozzák le.

Valójában mindent meg kell ismételni. Emellett számos munkaerőköltséget és pénzügyi költséget is jelent. Az ilyen kellemetlen pillanatok elkerülése érdekében jobb, ha kezdetben kezeljük a felületet, és előkészítjük őket a befejező munkákhoz.

Az alapozó tetején elhelyezett gitt sok éven át ragaszkodik a falakhoz vagy a mennyezethez.

Annak érdekében, hogy az összes olyan anyagot össze lehessen kötni, amellyel a felületeket később lefedjük, egy primert használunk. Ez összekötő blokkként működik a kezelt felület alapja és az azt követő rétegek között.

A primer minőségi jellemzői a következők:

  • megvédi a falakon a penész és a gombák kialakulását;
  • mélyen behatol a repedésekbe és kitölti őket, sima és zökkenőmentes falfelületet képez a gitt kitöltése előtt;
  • szintek bármely anyag felületét (gipszkarton, beton és mások);
  • semlegesíti a foltok színét;
  • a kezelendő felületek tégla, fa, beton vagy gipszkarton lehetnek.

A primerek típusai

Napjainkban a festékipar nagy választékot kínál a felületek bevonására a további bevonásra.

A legfontosabbak az alkid, akril, polisztirol, fenol alapú primerek, ragasztók, ásványi anyagok, latex és mások.

Az Alkyd fa szerkezetek feldolgozására szolgál. Védi a fát a rothadás és a különböző rovarok ellen. Az építkezés divatos iránya a házak építése fából készült anyagból. Ha a jövőben a felület lakkozással lesz bevonva, akkor azt a primer alkalmazásával kell előkészíteni.

A shellak gyártásával és értékesítésével tervezett és kivitelezett.

Ez egy folyékony keverék, szilárdan behatolva a fa réteg mélységébe (simítja a felületet, ahol csomók vannak), és így teljesen ellenáll a nedvesség behatolásának. Védi a gombás lerakódások kialakulását.

Az akril alapozót szinte minden típusú felületen használják. Nagyon tartós réteg áll a felületen. Különlegessége abban rejlik, hogy a fémszerkezeteket, valamint a nedvességet lassan felszívó felületeket is feldolgozhatjuk. A vízálló aljzatokat legjobban azokkal kompatibilis keverékekkel kell kezelni. Az előkészítés a fal alatt a tapéta jól illeszkedik Optimax. Ez nemcsak elrejti az összes felülethibát, hanem a falat is festeni fogja, ami fontos a vékony tapétákhoz.

A ragasztókeverék durva felületekre vonatkozik. Kényelmes a csempe felhelyezése rájuk. Az alapozó kvarchomokat tartalmaz. Alkalmas lesz az alapokra, amelyeken dekoratív vakolat kerül.

Léteznek olyan primerek, mint a glikptális perklorovinil. Cement, tégla és fa alkalmazására tervezték. Kültéri használatra. Nagyon toxikus.

A csiszolószemcséket (kvarchomok) tartalmazó keverékeket beton fedésére használják, például "Betonokontakt". A betonbázisok tartósságát ellenőrizzük. Minden szabálytalanságot és üregeket cement borít, és szárítás után a primer felületkezelésre kerül. Használható a bevonat felhordása előtt. Az ilyen összetételű kezelés után a fal tapadása sokszor megnő.

Nagy nedvességtartalmú helyiségekhez, antibakteriális összetevőkkel.

A polisztirolt általában külső felületekre alkalmazzák, mivel erős toxicitással rendelkezik, és nem használják a belső munkákhoz.

A fenolt fémfelületekre alkalmazzuk. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a korrózió megjelenését a fémfelületeken korróziógátló vegyületekkel.

Az univerzális és akril gipszkarton (HL és GVL). Ez egy olyan anyag, amely nagyon jól elnyeli a nedvességet, és kötelező alapozót igényel, különösen a varratok és varratok területén. Szintén szükség van a munka elvégzésére a csempe elhelyezése előtt.

A gipszkarton (gipszkarton) és a gipszszál (GVL) egy gipsz alapanyagot tartalmazó, rugalmas és sima kartonlapot tartalmazó anyag. Ezek a lapok falburkolatokat készítenek, rögzítik a mennyezetre, különféle felosztó kompozíciókat helyeznek be beltérbe.

A Knauf, mint gipszkartongyártó, kifejlesztett és bevezetett egy alapozót a feldolgozáshoz. A "Knauf" alapozó univerzális és magas színvonalú mutatókkal rendelkezik.

A magas páratartalmú helyiségekben a gipszszerkezetek egyre jobban telepíthetők. Ez a lehetőség önmagában is megmutatkozott, mivel a festékek és alapozók gyártásában új összetétel jött létre. Az általuk feldolgozott felületek nem veszítik el eredeti tulajdonságaikat, és sok éven át változatlanok maradnak.

Latex alapozói összetételükben egy gumifa lé, így természetes összetevőknek nevezik őket. Az általuk kezelt felület ellenáll a kopásnak, a víz stressznek és a nedvességnek. A készítmény ideális olyan alapokra, amelyek gyorsan leválnak (laza és régi).

Kültéri munkákhoz ásványi alapozóval. Összetételükben cementet tartalmaznak. Téglafalakhoz és tömbökhöz használható.

Felület előkészítése

Egyes felületek elnyelik a nedvességet, míg mások nem, így az alapozóanyag jelentősen eltér egymástól.

A falak vagy a további feldolgozáshoz szükséges mennyezet (festés, tapétázás stb.) Előkészítéséhez a következőket kell tenni:

  • tisztítsa meg a felületet a portól és a szennyeződéstől;
  • kaparja le a régi festéket, ha van ilyen;
  • távolítsa el a régi tapétát;
  • mossa le és szárítsa meg a falakat;
  • Az üregeket, repedéseket vagy forgácsokat tömítéssel tömítjük.

A felület tisztításához por lehet egy rongy vagy porszívó. A festékanyagot spatulával vagy festékkaparóval távolítjuk el.

Háttérképet eltávolított egy fém spatulával és forró vízzel, amelyet nedvesíteni kell. Ezt követően a régi réteg megduzzad. Távolítsa el a háttérképet most nem sok munkát végez.

A korábbi anyagok eltávolítása után meg kell mosni a falakat. Ha vannak olyan felületek, amelyeken a penész vagy a gomba koncentrálódik, ajánlott, hogy antiszeptikus oldattal kezeljék.

Amikor a falakat megtisztítják, szárítják. Fontos, hogy a szárítási folyamat több napig is eltarthat. Minden attól függ, hogy a felszín melyen a víz hatott.

Amikor a gipszkarton felületek beszerelése befejeződött, előkészítik a primereket.A talaj szigetelőanyagként működik, növeli a felület tapadási tulajdonságait, mélyen behatol az anyagba, ezáltal polimerizációnak (megerősítésnek) kitéve. A falakat a falra lehet csavarozni vagy a mennyezetre rögzíteni. Az alapozót úgy kell megválasztani, hogy figyelembe vegye azt a felületet, amelyen elindul. Előkészítő intézkedéseket kell hozni a magas színvonalú feldolgozószerkezetekre, hogy a későbbiekben a befejező anyag (legyen az festék vagy tapéta) egyenletesen csatlakozzon a fő felülethez.

A munkához szüksége lesz egy tárolóra a keverékhez, gumikesztyű, kefe, henger. Lehetőség van egy légszóró használatára.

Alkalmazás részletei

A legjobb, ha egy alapozót két rétegben alkalmazunk: az elsőet a gipsz és a gitt között, a második pedig a gitt után helyezzük. Ezután az alkalmazott anyagok nem tudják lehúzni vagy morzsolni. A primer védőréteget képez, amely lehetővé teszi, hogy két réteg belsejében szilárdan csatlakozzon (párosodik).

Mindenkinek joga van megválasztani a talajt, amelyet a legmegfelelőbbnek tart az otthonában található falak számára. A tartomány változatossága lehetővé teszi, hogy helyettesítsük őket egymással, csak a páratartalom és a levegő hőmérsékletének figyelembe vétele szükséges a szobában. Az univerzális anyag, amely bármilyen felületet kezel, akril keverék. A falra való felhordás előtt a készítményt vízzel hígítjuk.

Az átlagos behatolás keveréke a tapétán vagy a falak festése alatt kerül alkalmazásra. A háttérképek nem lehetnek nehézkesek.

Mások számára a mély behatolás keverékét használják. Ebben az esetben a tapéta hosszú ideig tart.

A folyamat nem igényel speciális készségeket.

Vegyes alapozót öntünk a tartályba. Ha a keverék száraz, vízzel hígítjuk. Ha az oldatot bepároljuk, akkor a csomagoláson feltüntetett arányok figyelembevételével készül.

Ezután a falakat egy ecsettel egyenletesen és alaposan elpirítjuk, különösen olyan helyeken, ahol repedések vagy sérülések voltak. Ha a falak öregek, kiváló minőségű és megbízható megerősítésre szorulnak, a keveréket vastagabb rétegben kell alkalmazni. Ha az alap porózus, a primert addig kell alkalmazni, amíg az üregek teljesen kitöltődnek. A görgős megoldás az alulról felfelé. Olvassa el az oldatot az alap teljes területére.

Hasonlóképpen kezelhető és gipszkarton. A teljes felületet egyenletesen kezeljük az előkészített (vízzel hígított) keverékkel. A kefe fogantyúit és a csavarok helyét. Az oldat későbbi szárításának ideje attól függ, hogy milyen típusú.

Miután a talaj kiszáradt, minden felületre vékony réteg finomsági réteg kerül. Tehát igazítsa össze a falakat. Megerősített szalagot ragasztanak a gipszkartonra az ízületeknél. Szárítás után újra kell végezni a végső primert.

ajánlások

A beton alapra való felhordáshoz a legmegfelelőbb kvarc primer használata. Az összetételű erős ragasztó segíti a felület rétegeit, hogy szorosan kapcsolódjanak egymáshoz.

Annak érdekében, hogy kényelmesen elvégezhesse a magaslati munkát a feltöltésnél, beállíthatja a görgőt a póluson. Az ilyen kiegészítő mechanizmusok kereskedelmi forgalomban kaphatók.

Ne kérdezd meg magadtól, hogy érdemes-e alapozót használni falakhoz, mennyezethez vagy más alapokra. Pénzt takarít meg ebben az esetben nem éri meg. A keverék segít felkészíteni a felületet a következő bevonatokra. Az előkészítő vegyülettel kezelt felületekre kevesebb ragasztót vagy festéket kell alkalmazni. A legfontosabb dolog - nem lesz csalódás a teljes javítási szakasz befejezése után. A talaj nem ad lehetőséget arra, hogy lehúzza a tapétát, lehúzza a festéket, leesik a lapkából. Megmenteni fogod az erőt és pénzt.

Miért alapozza meg a falat, lásd az alábbi videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba