Zománc fémen: választás és alkalmazás

 Zománc fémen: választás és alkalmazás

A fémfelület festésére különböző kompozíciókat használhatunk. De nem mindegyik egyenértékű. Fontos, hogy a konkrét esetben a legeredményesebb megoldásokat válasszuk. Megértjük a fém zománc kiválasztásának sajátosságait.

Különleges jellemzők

A fémes zománcok egyik legfontosabb feladata: a felület védelme a korróziós folyamatoktól. Ilyen intézkedés szükséges azokhoz a tételekhez, amelyek állandóan a szabadban vagy a víz pusztító hatásának vannak kitéve. Ugyanakkor nem lehet megemlíteni az esztétikát, mert a fémtermékek színező készítményei elegáns megjelenést adnak nekik. Ha a zománc megválasztása messze nem helyes, a technológia nem követi, a bevonat rosszul néz ki.

A színező készítmények kiválasztása a kémiai természetük és a rendeltetésük alapján történik. Nem minden bevonat alkalmazható egy adott felületre. A legtöbb festék például nem alkalmas horganyzott tárgyakhoz, mert túl kevés tapadást mutatnak.

A színezékek optimális típusa általában 3 az 1-ben, amikor a pigmenten kívül van egy alapozó a fém és a rozsda átalakító számára. Az ilyen fajták általános élettartama sokkal hosszabb, mint a sima zománcé.

Típusok és jellemzők

A fémes zománcokat és más festék- és lakk kompozíciókat három fő típus képviseli:

  • olaj;
  • alkid;
  • akril.

A kétkomponensű keverékek, a poliuretán alapú festési kombinációk és más hasonló javítások inkább az ipari kategóriába tartoznak. Ezek ellenállnak a maró folyamatoknak és agresszív környezetnek. Az ilyen keverékek nagy korrózióellenes tulajdonságaik ellenére a hazai körülmények között nem megfelelő: a munka költséges és nem elég hatékony. Az olaj típusa olcsóbb, és szinte minden festékboltban megvásárolható.

A probléma az, hogy az ilyen zománcokat nem lehet gyorsan szárítani. A napfény hatására gyorsan elhalványulnak, elveszítik vizuális vonzerejüket. A fémnek a rozsdától való védelme is sok kívánnivalót hagy maga után. Az olajfestmény termékek nem ellenállnak a hőnek. A kazánok esetében a radiátorok nem használhatók, veszélyes.

A korróziógátló hatásnál az alkid zománcok jobbak. Vásárlás most már nem nehéz. A negatív légköri hatásokkal szembeni fokozott ellenállás és a hőmérsékletváltozások lehetővé teszik az ilyen keverékek használatát szabadtéri munka során. A szakemberek túlnyomó többsége a legkiválóbb akril festéket ismeri fel, amelyek tiszta vízen alapulnak. Teljesen biztonságosak a festők egészségére, nincs kellemetlen szaga.

Az erős hővel szembeni ellenállóképesség és a külső környezet negatív hatásai tekintetében az akril alapú kombináció nem rosszabb, mint az alkid kollégák. Ez lehetővé teszi, hogy növelje azt az időszakot, amely alatt a fémtárgyak külső vonzerejét megtartják. A gyors szárítás a szakemberek és a közönséges vásárlók számára is vonzó. A fémpor minden bevonatát nem lehet otthon készíteni. A speciális kamra szükségessége csökkenti az ilyen bevonat magas műszaki tulajdonságait és tartósságát.

A kémiailag ellenálló festék ellenáll a maró anyagoknak, technikailag fejlettnek és praktikusnak kell lennie, alkalmazása során nem okoz problémát.A hőálló és tűzálló zománcok semmi közömbösek, kölcsönösen kizáró fogalmak. Az első esetben a felületnek változatlanul kell maradnia az erős fűtés hatására, a másodikban pedig meg kell duzzadnia, és a láng hatásaitól meg kell fednie az alapot. Az alap pigment mellett a kétkomponensű keverék epoxi, korróziógátló anyagokat és poliuretánt tartalmaz. A tipikus poliészter-zománc a legtöbb esetben fényes felületet képez az előre alapozott felületeken.

Ezeken a fajtákon kívül szokás megkülönböztetni az ilyen fajokat:

  • dielektromos;
  • polimer;
  • olaj- és benzinálló;
  • időjárásálló.

Fő jellemzőik már maguk is egyértelműek. Az 1 m2-es fogyasztási ráta a kémiai összetételtől, az alkalmazási feltételektől és a feldolgozandó fém típusától függően 8–10 négyzetméterenként 1 kg lehet a belső munkák és 10–14 négyzetméter. m külső. Ez egy kvalitatív kompozíció, amely hosszú ideig szolgál.

Színtartomány

A fém zománc palettája számos árnyalatot tartalmaz (fényes, félfényes, matt). Gyakran a vásárlók érdeklődnek a fehér és sárga színek iránt. Javasoljuk, hogy a radiátorokat és más fűtőelemeket fehérre festjük. A sárgás árnyalat szinte minden körülmények között elegánsnak és nemesnek tűnik, tökéletesen lefedi a rozsdát.

A művészi zománc színét a gyártásban használt fém-oxid színe határozza meg. Például a vas- és krómvegyületek segítik a vörös színárnyalatot. A fekete zománcot mangán- vagy iridium-oxidok bevezetésével állítják elő. A technológia kritikus szakaszát az égetési szakasznak tekintjük. Ha figyelmen kívül hagyja őket, a szín más lesz.

alkalmazási körét

A külső munkák, valamint a belső munka elvégzése során a felületet gondosan elő kell készíteni. E követelmény figyelmen kívül hagyása a rozsdafoltok gyors megjelenéséhez és a bevonat megjelenésének vonzerejének csökkenéséhez vezethet. A fa színe bonyolultabb, mint a színező készítmény alkalmazása a fémtermékek felületén: porózus, és könnyen elnyeli a festéket. Ezek a bevonatok tulajdonságai és jellemzői nagyon eltérőek.

A színező keverék kiválasztásakor figyelemmel kell lenni a használat feltételeire. Például azok a bevonatok, amelyek beltéri festéshez használhatók, teljesen alkalmatlanok fémlemezekre.

gyártók

Gyakran előfordul, hogy egy adott gyártó választása megállítja a szokásos vásárlót. Számos olyan céget jegyezünk fel, amelyek termékei ma igényelnek. Orosz cég „Tex»Kiváló minőségű zománcot gyárt fémszerkezetek festésére. Az egyéb vállalatok körében érdemes figyelmet fordítani a vállalatok körére "Tikkurila", "Hammerite", "Commander". Függetlenül attól, hogy milyen márkát szeretne tanulmányozni a tényleges jellemzőket.

A következő videóban tekintse meg a 3-in-1 fémzománc düfa Hammerlack áttekintését.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba