Zománc HV-785: jellemzők, színek és alkalmazási szabályok

Az építőiparban és az ipari termelésben nagyon gyakran használt fémalkatrészek és szerkezetek különböző negatív hatásoknak vannak kitéve. Ahhoz, hogy megvédjük őket, tartós és ellenálló bevonatra van szükség: zománc "XB-785". Ez a termék lehetővé teszi, hogy az alapot minél tartósabbá tegye, az ilyen anyagok különböző színekben találhatók. Ne feledje, hogy ilyen bevonatok használatakor bizonyos alkalmazási szabályokat kell emlékezni. A cikk elolvasása után megismerkedhet az alapanyagokkal kapcsolatos összes alapvető információval.

Az anyag megkülönböztető tulajdonságai

Zománc márka "HV-785" - festéktermék, amelynek fő összetevője a klórozott polivinil-klorid gyanta. A készítmény tartalmazza a töltőanyagok, lágyítók, szerves eredetű oldószerek műszaki jellemzőinek javítását is. A termék színe közvetlenül függ a különböző pigmentek rendelkezésre állásától. Fehér, szürke, sárga, fekete, piros-barna lehet.

Jelentős előnyök:

 • figyelemre méltó korróziógátló tulajdonságok;
 • só- és lúgos oldatok, gázok ellenállása;
 • keménység és kopásállóság, fokozott ellenállás a mechanikai terhelés ellen;
 • jó tapadás a bázisokhoz;
 • a bevonat plaszticitása;
 • a fém, beton, vasbeton élettartamának meghosszabbítása (szilárdság és tartósság miatt).

A zománc saválló, így az anyag védi a felületet azáltal, hogy közvetlen érintkezésbe kerül a különböző agresszív anyagokkal, amelyek már használatban vannak. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy sima és szép befejezést kapjon.

Az utcai körülmények között üzemeltetett többrétegű felületeknél az „XB-785” lakkhoz általában az „XB-785” vörös-barna vagy fekete perchlorovinil zománcot használják. Mindig alapozott talajon, beleértve a fákat is. Ez a készítmény képes megakadályozni a káros hatásokat +60 foknál magasabb hőmérsékleten. A festék világos árnyalatai jobban illeszkednek a sötét, belső használatra.

Az ilyen zománcot különböző területeken használják. Az építőiparban, a termelési üzemek elrendezésében, a tartályok kémiai keverékek szilárdságának biztosításában, az ipari, valamint az autóipari járművek élettartamának növelésére használják.

Felkészülés a festésre

Az anyaggal való festésnek saját jellemzői vannak. A befejező munkák végrehajtásakor figyelembe kell venni őket.

Először elkészül a felület:

 • a fém a por, a szennyeződés, a korrózió, a régi festék, zsír és olajfoltok részecskéiből tisztítható;
 • az előző festéket egy kaparóval, rozsdával távolítják el - homokfúvással, zsinórkefékkel (az anyagot kézzel csiszolhatja, csiszolóanyagokkal, rozsdamentesítővel);
 • fontos a por alapos eltávolítása;
 • a zsírtalanítást fehér szesz, a "P-4" vagy "P-5" oldószer alkalmazásával végezzük;
 • Vigye fel a száraz felületen egy vagy két réteg ersС-068, ХС-010 vagy ФЛ-03К jelzésű alapozót; könnyebb és gyorsabb a pneumatikus vagy levegő nélküli módszerrel.

Ezután meg kell hígítani a festéket az üzemi állapotba (oldószer "R-4A" használatával). A keverék viszkozitását a "VZ-246" viszkoziméterrel ellenőrizzük, 16-22 s-nek kell lennie. Nem ajánlott a zománcot acetonnal vagy toluollal hígítani, mivel ezek az anyagok nem képezik az anyag részét.Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a megoldás felgyorsul.

A keverés jobb, ha építési keverőt alkalmazunk, ez biztosítja a szükséges egységességet. Az oldószer legfeljebb 20% -kal növeli a zománc mennyiségét. Ha az arányok eltérőek, a további műveletek során a bevonat leválik.

Hogyan kell jelentkezni?

Vannak bizonyos festési szabályok, amelyeket fontos követni. Figyelembe véve az alábbi követelményeket: a bevonat nagy tartóssága érhető el, és bizonyos hibák elkerülhetők, amelyek negatívan befolyásolhatják az eredményt:

 • Sokat függ a hőmérséklettől. Az alkalmazást +30 fokon és az alatt végezzük, a páratartalom nem haladja meg a 80% -ot.
 • A maximális szilárdság érdekében egy réteg zománc nem elegendő. A szakemberek több réteg készítését javasolják. Minden előző száraznak kell lennie, utána a következőt kell alkalmazni. Körülbelül egy óra elteltével megszárad.
 • A görgőket és a keféket nehéz helyeken használják, automatikus szórással - nagy felületű. Így jelentősen leegyszerűsítheti a munkafolyamatot és időt takaríthat meg.
 • A szerszámok tisztításához ugyanazokat a hígítószereket használjuk, amelyek az oldat elkészítéséhez szükségesek.
 • Munkánk során a bevonatok standard vastagságára kell összpontosítania. Primer réteg - 15-20 mikron, zománc - 20-30 mikron (minden réteg).
 • Az "XB-784" lakk bármilyen színű festett felülettel van kezelve, kivéve azokat, amelyeken fekete zománc van. A réteg vastagsága nem haladhatja meg a 20 mikronot.

A színező készítmény abszolút szárítása 24 óra múlva történik. Érdemes megjegyezni, hogy a fogyasztás 1 m2-enként - 120-150 g / réteg, sokat takaríthat meg. A fogyasztás függ a felszín szerkezetétől, a porozitás mértékétől, a teljes területtől.

biztonság

A zománcos munkavégzéshez az alapvető óvintézkedések betartása szükséges. A termékek tűz, robbanásveszélyesek, a toxicitás százalékos aránya (az oldószerek jelenléte miatt), így nem végezhet festést a nyílt lángforrás közelében. Veszélyes belélegezni az oldat gőzeit, és még inkább, ha a részecskék a száj bőrére és nyálkahártyájára süllyednek.

Ahhoz, hogy megvédje magát a kellemetlen egészségügyi problémáktól, fontos utasításokat kell követnie:

 • A festési területet jól szellőztetni kell.
 • Speciális szerszámokat (overall, gumi kesztyű, légzőkészüléket kell használni a por és gáz elleni védelem érdekében kültéri munkavégzés során, gázálarc - zárt térben az oldat alkalmazásakor).
 • Önnek tűzoltó készülékkel kell rendelkeznie, biztonságos eszközöket kell használnia.
 • A munkahelyen nem lehet dohányozni.

Tűz esetén ajánlott tűzoltó készülék használata., azbeszt takarók, foltok, hab és vízpermetező eszközök. Csomagolás műanyag vagy fém tartályokban történik (súly: 10, 20, 25, 50 vagy 60 kg). Garantált eltarthatósági idő - 6 hónap (szorosan lezárt fedéllel, távol a közvetlen napfénytől).

Ez a termék állami minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik, és a meglévő szabványoknak megfelelően készül (a GOST 7313-75 szerint). Ez meghatározza annak magas minőségét és szükséges működési tulajdonságait.

A festékanyagok használata során felmerülő problémákat a következő videó részletesen ismerteti.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba