Zománc PF-115: jellemzők és alkalmazás

A PF-115 időjárásálló zománcfesték egy univerzális termék, amely jól ismert a háztartási fogyasztók számára, és megbízható festék- és lakkbevonatnak bizonyult, magas védelmi és teljesítménytulajdonságokkal. Az orosz piacon az egyik legnépszerűbb festék és lakk (zománcbevonat), pentaftalikus kötőanyaggal és széles körű felhasználási területekkel kezdett előállítani a Szovjetunióban. A végső modernizáció után, amely a múlt század 70-es években zajlott le, a továbbfejlesztett „pefka” megszerzi az anyaggal kapcsolatos legmagasabb műszaki jellemzőket, és sikeresen teljesítette a 6465-76. Ebben a cikkben megtudjuk, mi ez a védő polimer bevonat, hol és milyen célra használják.

Különleges jellemzők

Honfitársaink mindenkor kedvezőbb, megfizethető, könnyen kezelhető és leginkább megbízható termékekkel és dolgokkal foglalkoztak. És ha az LKM-ről beszélünk, akkor a vonzó fogyasztói tulajdonságok listáját egy olyan tulajdonsággal kell kiegészíteni, mint az egyetemességet. Mindezeket a kritériumokat a PF-115 zománcfesték, a különböző ipari szektorokban és a mindennapi életben széles körben használt festékanyag elégíti ki.

Fő célja a fémszerkezetek korrózió elleni védelme., vasúti közlekedés, városi közlekedés, mezőgazdasági gépek, katonai felszerelések, önjáró / nem önjáró úszószerkezetek felszíni részei és egyéb tárgyak, amelyek működése állandó légköri hatásokkal jár. A zománc terjedelme azonban sokkal szélesebb. A fa, beton, habbeton és vasbeton, kő vagy tégla festékként használható.

Annak ellenére, hogy a műszaki jellemzők tekintetében számos modern analóg jelentősen meghaladja a PF-115-t, még mindig nem veszíti el a festék- és lakkpiacon meglévő pozícióját. Az ár és a minőség optimális kombinációjának köszönhetően tartósan hosszú távú iránti kereslet, valamint az a tény, hogy ez a zománc már évtizedek óta többször is bizonyította érdeklődését a különböző problémák megoldásában, ezáltal a felhasználók széles körének bizalmát szerezve.

Előnyök és hátrányok

A PF-115 használatának számos érve van.

 • Nedvességálló és időjárásálló. Bár egyes szakértők szkeptikusak a pentaftalikus zománc védő tulajdonságaira, mindazonáltal képes gondoskodni a szerkezeteiről, megbízhatóan korlátozva a csapadék- és UV-sugárzást.
 • Könnyű és tartós. A védőbevonat életképessége közvetlenül függ a készítmény eredetiségétől és a festés technológiájának való megfelelésétől. Átlagosan a bevonat eltarthatósága 4-5 év.
 • Alacsony ára van - ez a zománc egyik fő előnye, ami gyakran döntő tényezővé válik a vásárlás szempontjából, különösen akkor, ha a költségvetés korlátozott.
 • Kiváló tapadást biztosít még sima fémfelületekre is.
 • Megszünteti a festési felületek előkészítésének jelentős költségeit - egy másik lehetőség a drága és időigényes technológiai eljárások megtakarítására.
 • Rendkívül rugalmas és repedésálló.
 • Nagy szilárdságú és tartós, ezért alkalmas padlóburkolásra.
 • Univerzális, külső / belső munkákhoz, fémre, betonra és fa festésére.Mivel a PF-115 képes jól összeállítani a felsorolt ​​anyagokkal, különböző termékeket lehet védeni egy termékkel, így megtakarítás érhető el egy speciális anyag kezelésére szolgáló speciális készítmények megvásárlásával.
 • Jó dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik, és fényes, matt, félig matt felületet kap.
 • Könnyen kezelhető, hagyományos festőeszközökkel vagy speciális berendezésekkel alkalmazható, minimális zsugorodást okoz. A PF-115-tel való együttműködéshez alacsony képzettségű személyzet áll rendelkezésre.
 • Jó folyékonyság, opacitás, tixotrópia jellemzi - a mechanikai hatások és a nyugalmi viszkozitás növelésének képességét.
 • Könnyen tisztítható közönséges mosószerekkel.
 • A színes megoldások széles választéka, amelyek között klasszikus szigorú árnyalatok és fényes, telítettek is vannak, ami megkönnyíti a megfelelő szín kiválasztását a saját igényeihez. A GOST szerint gyártott, szabványos színekkel ellátott zománcok mellett megrendelhetjük a RAL színárnyalatát is.

Gyengeségek is jelen vannak.

 • Az egészségre káros összetevők összetételének tartalma. Ezen anyagok párolgása a szárítási folyamat során erős szaggal jár.
 • Alacsony gőzáteresztő képességgel rendelkezik, amelyet a homlokzatok festésénél figyelembe kell venni.
 • Alacsony kémiai ellenállás a különböző korrozív környezetben. Ezért az ipari szektor egyes területein a pentaftalikus zománc használata korlátozott, a védőbevonatok minőségének fokozott követelményeivel.
 • Tűzveszélyes
 • Megnövelt szárítási idő.

Ahhoz, hogy teljesen megszáradjon, a PF-115 körülbelül egy napot vesz igénybe, ami nem mindig indokolt időben és ennek következtében a pénzügyekben.

A sokemeletes épületek színezésére - víz tornyokra, kéményekre, vagy egyszerűen a sokemeletes épületek falaira - az ipari hegymászók általában részt vesznek a munkában. Az ilyen brigádok szolgáltatásai ennek megfelelően költségesek.

Ebben az esetben a legelőnyösebb, ha az objektumokat „egy megközelítésre” festjük.így időt és pénzt takarítanak meg. A pentaftalikus zománc esetében ezt nem lehet megtenni, mivel minden további réteg alkalmazása előtt 24 órának kell eltelnie. Mivel gyorsan száradó zománcok vannak, amelyek közbenső szárítása csak fél órát vesz igénybe, például az Antikor Sprint bevonat.

Ezen túlmenően a PF-115 nem ajánlja az agresszív ipari környezetben használt fémszerkezetek festését, azaz közvetlenül a fémmegmunkáló berendezéseken, hőerőműveken vagy azok közelében, valamint a vízi környezethez folyamatosan érintkező tárgyakat - mólók és cölöpök. Itt a fejlettebb anyagokra van szükség, mint a pentaftaal festék, amely képes magas korrózióvédelmet biztosítani.

Megfelelés a GOST-nak

A cikk elején a PF-115 történetében ilyen eseményről beszélt, mint az ilyen típusú festék- és lakktermékek állami szabványának bevezetése. Ezt a pentaftalikus zománcot szigorúan a GOST 6456 76 szerint állítják elő, amely bármilyen színű bevonatra alkalmazható. E szabvány szerint a zománcgyártóknak meg kell felelniük a minőségi mutatókra, a műszaki előírásokra, a csomagolásra, a címkézésre, a termékszállításra, a gyártó garanciájára stb. Vonatkozó számos követelménynek.

Az eredeti recept szerint előállított zománc a -50 ° C és + 60 ° C közötti üzemi hőmérsékletű bevonat kialakulását jellemzi. A kétrétegű bevonat élettartama legalább 4 év kell, hogy legyen a védő tulajdonságok elvesztése nélkül. Az eredeti dekoratív tulajdonságokat egy évig meg kell őrizni, ha szabadban használják a mérsékelt éghajlaton.

Minden festékréteget gondosan ellenőriznek és tanúsítvánnyal látják el, amely igazolja az anyag minőségét és a GOST-nak való megfelelést.

Műszaki adatok

PF-115 festék - egyfajta festékanyag az alkidcsoportból. Az alkid-zománcok hagyományos festékek és lakkok, amelyek szintetikus polikondenzációs alkidgyantákat használnak a filmképző komponens alapjaként. Számos indikátornál jobbak az olajfestékek olaj-gyanta kötési bázisokkal.

Poliészter gyanták - univerzális nyersanyagokamelyeket a festékanyagok gyártói aktívan használnak. A poliésztergyanták iránti kereslet oka abban rejlik, hogy megújuló természetes nyersanyagokat használhatunk, és különböző festékanyag-kompozíciókat kaphatunk védő, dekoratív, különleges tulajdonságokkal.

Vegyük figyelembe a pentaftaalkil-zománc összetételének fő összetevőit.

 • Film előadó. Ez a festék és lakk fő összetevője, amely bizonyos tulajdonságokkal rendelkező polimer bevonatot biztosít. A pentaftalikus félkész lakk kötőanyagként történő alkalmazása a nagy sűrűségű film előállítását teszi lehetővé, amely jó mechanikai jellemzőkkel, nedvességállósággal és az atmoszférikus jelenségek állandó és rövid távú hatásával szemben ellenálló.
 • Oldószerek. Az oldószer egy tisztított szerves folyadék, ebben az esetben tisztított petróleum (fehér szesz), terpentin vagy oldószer, amely a filmképző anyagot felhasználásra kész állapotba hozza, és szabályozza a festék és lakk viszkozitását.
 • Színezékek. A finoman eloszlatott, oldhatatlan, színes porok a filmbevonóba való vezetése biztosítja a polimer bevonat pigmentálását és átlátszatlanságát teszi. Ahhoz, hogy fehér zománcot kapjunk, a gyártók titán-dioxidot használnak és színes bevonatok előállítására - króm-anhidrid, korom, szerves részecskék. A színezékek felelősek a zománc képességének fedezéséért és a legjobb dekoratív bevonat biztosításáért, így a szín ellenálló és telített.
 • Töltőanyagot. Megnövelik a rejtőképességet, a tixotrópiát, a folyadékok mozgásának ellenállását, kopásállóságát, korrózióállóságát. A barit, a kalcium-karbonát, a hidroaluminoszilikát, a talkum-sztearin tömeges felhasználása javítja a festék- és lakkanyagok felsorolt ​​technológiai jellemzőit.
 • Funkcionális kiegészítők. A szárítószerek, lágyítók és stabilizátorok formájában módosító adalékanyagok alkalmazása különböző problémákat old meg. A Siccativa a fém tulajdonságokkal és atomi tömeggel rendelkező kémiai elemek szerves fémben oldódó összetevői. A kobalt, mangán, ólom és egyéb szikátorok használata felgyorsítja a festék- és lakkanyagok száradását, csökkentve a filmképződés időtartamát.

A lágyítószerek hozzáadása elősegíti a film rugalmasságát és a hirtelen hőmérséklet-változásokkal szembeni ellenállást. A stabilizátorok felelősek a festékek egyenletes eloszlásáért a zománc térfogatában, és megakadályozzák a polimer bevonat lecsapódását.

A festék teljesítmény tulajdonságai.

 • Üzemi hőmérséklet-tartomány: -35 ° C ... + 60 ° C
 • Veszélyességi osztály - 3. Az alkid-zománcok csoportjának képviselőjeként ez a festék nagy toxicitási és tűzveszélyes, ezért a vele való munkavégzés során be kell tartania az utasításokat és kövesse a biztonsági előírásokat.
 • A fényesség mértéke, kihalt fényelektromos fénymérő - 50. Ez a fajta festék a sima, sima, fényes bevonat kialakításával különbözik, kiküszöbölve az idegen zárványokat.
 • Indikátorok A bevonat feltételes viszkozitása viszkoziméterrel mérve függ a színtől. Fekete, cseresznye és piros bevonatok esetében 60 és 100 másodperc között, más színekben - 80-120 másodperc. Az alacsonyabb viszkozitás megnehezíti a zománc kefével való eloszlását, míg egy nagy szükségessé teszi több oldószer használatát a festék viszkozitásának csökkentésére bizonyos szerszámok esetében.
 • A pigmentek és kötőanyagok (szilárd nem illékony anyagok) tartalma színenként változik, és 50-68% lehet.
 • 20 ° C hőmérsékleten, naponta 65-70% -os nedvességtartalommal szárad, kivéve a cseresznye és a piros zománcokat, amelyek szárítási ideje megnő - körülbelül 2 nap. Alacsony hőmérsékleten a szárítási idő megduplázódik. A közbenső réteg szárítási időtartama 24 óra.
 • T-hajlító rugalmasság (mm) - 1.
 • Sűrűség jellemzői - 1,2-1,4 kg / liter.
 • Az ütésállósági mutatók (cm) - 40, amelyeket egy kilogramm tömeg után mérnek a festett alapra. A repedések és a hézagok jelenlétét / hiányát rögzítik a bevonaton.
 • Tapadási képesség - 1 pontban, amely a bázishoz való tapadás legmagasabb minőségi mutatója a szokásos skála szerint.
 • A szárított bevonat fedőképessége a szín alapján 35-120 g / m2 lehet.
 • Nagy ellenállása van a hagyományos háztartási vegyszerek, transzformátorolajok és víz statikus hatásainak.
 • Kémiai ellenállás: a film jól tolerálható a terpentin, a fehér szesz, a denaturált alkohol.
 • A különböző gyártóknál a jótállás alatt lezárt termékben lévő festékanyagok tárolási ideje 1,5 - 2 év a gyártás időpontjától. Mérsékelt vagy hideg éghajlati viszonyok esetén a bevonat legalább 4 évig tart, trópusi éghajlaton pedig legalább 1 év.
 • Csomagolás: A pentaftal festékeket különböző mennyiségekben, 0,8 és 60 kg közötti ipari csomagolásban csomagolják.

A zománc minden egyes tételét a laboratóriumban ellenőrizni kell a GOST minőségi mutatóknak való megfelelés érdekében.

A fenti paraméterek közül a fogyasztók számára csak a megjelenés, az áramlási sebesség és a szárítási idő becslése áll rendelkezésre. Ezért olyan fontos, hogy az eredeti recept szerint gyártott PF-115-t a GOST követelményeinek megfelelően vásárolják meg.

szín

A pentaftálfestékek színe főként teljes színt és színárnyalatokat tartalmaz. Szárítás után a színes zománcok fényes, félfényes, matt, félig fényes anyagot képezhetnek, és az alap fehér zománcfesték csak fényes vagy matt bevonatot képez.

A színválaszték szabványos színekben jelenik meg:

 • sárga, világos és halványsárga;
 • bézs és világos bézs;
 • narancs;
 • barna;
 • piros;
 • tejszín;
 • kék;
 • kék, halvány és szürkéskék;
 • türkiz;
 • zöld és sötétzöld;
 • pisztácia;
 • smaragd;
 • szürke, világos és sötét szürke;
 • fehér;
 • fekete és mások.

Az új színpaletta a következő árnyalatokban jelenik meg:

 • kék lucfenyő;
 • saláta;
 • friss zöldek;
 • sesochnym;
 • Sedov;
 • türkiz;
 • piros és kék orgona;
 • csokoládé;
 • zöld alma;
 • smaragd;
 • citrom;
 • füstös szürke.

Ha az adott gyártó által kínált színvonalban nincs szükség a színárnyalatra, akkor használhatja a színezést, és megkaphatja a kívánt hangot az alapvető vagy az univerzális pigmentek keverésével.

A különböző festékek zománcfestékeinek tartalma befolyásolja a bevonatok teljesítményét. Néhány árnyalat létrehozása a végtermék minőségének csökkenéséhez vezet Ez például a cseresznye, a piros, a fekete festékre vonatkozik, ami ezért a legmagasabb fokozat helyett csak az elsőt kapja.

Az alkalmazás hatálya

A PF-115 az alkid zománcokra utal, amint azt a „PF” betűjel jelzi, jelezve a pentaftalikus kötőbázist. A 115-es számok tanulmányozása az alábbiakat adja: az első számjegyben megtudjuk, hogy hol van a festék. Az 1. ábra tehát azt mutatja, hogy egy kültéri munkához ajánlott légköri festékkel szembesülünk. A következő 15. szám a termék katalógusszáma, így ezek a számok nem tartalmaznak gyakorlati információkat.

Bár ez az alkid festék a legszélesebb körben használható, elsősorban a mérsékelt, hideg vagy trópusi éghajlatú természeti területeken használt fémszerkezetek korrózióvédelmére fejlesztették ki.

A következő iparágakban használatos:

 • mérnöki;
 • útépítés;
 • vasúti közlekedés;
 • szerszámgép;
 • repülőgép építése;
 • katonai ipari;
 • acélszerkezetek gyártása.

Az intenzív szárítási ráta (kb. Egy nap) és a szag gyors időjárása miatt ezt a festéket gyakran használják a belső munkában. Az LKM alkalmas a fa, beton, tégla és más, az időjárás által kedvezőtlen hatású felületek feldolgozására is, a felület festéshez való előkészítésének technikája szerint.

A PF-115 „népszerű” terméknek tekinthető. Különböző közművek használják ezt a festéket a főképességgel, ha szükség van a „nem felelős” tárgyak, mint például a különböző padok, kerítések elemeinek a bejáratok közelében, pinceajtók, védőrácsok megrendelésére. Elengedhetetlen a termékek festéséhez, amelyeknek nemcsak korrózióvédelmet kell biztosítaniuk, hanem bizonyos dekoratív tulajdonságokat is biztosítaniuk kell. Emellett a PF-115 zománc gyakran festett fa kereteket az ablakokon vagy homlokzatokon, így az épületek gyorsan ápolt megjelenést kaptak, és a közművek elkerülik a többletköltségeket.

A legtöbb termelési létesítmény és raktár teljes fűtési rendszerrel rendelkezik. Mivel az ilyen létesítmények esztétikája másodlagos szerepet játszik, nagyszámú gyakorlati fűtési nyilvántartást kell telepíteni, amelyek fenntartják a helyiség optimális hőmérsékletét. Csak ők, öntöttvas radiátorokkal együtt, gyakran pentaftalális festékkel vannak festve, ismét gazdaságossági okokból.

gyártók

A PF-115-t számos orosz vállalat gyártja. A fogyasztókkal szembeni kemény verseny azonban azt eredményezte, hogy a festékek és lakkok belföldi piacát gyenge minőségű olcsó zománcokkal töltötték, amelyeket a PF-115 védjegy alatt gyártottak, de nem a GOST szerint, hanem a TU-nak megfelelően.

A különálló festékgyártók gyakorolják a speciális marketing megoldások alkalmazását., hogy megkülönböztessék alacsony minőségű termékeiket más alacsony minőségű termékektől. A hasonló marketingpolitika eredményeként a 116-os jelölés alatt megjelent a pentaftálfesték márka más származékaival, mint például az Ultra, Extra, a Super.

Ha az olcsó zománc polcain találkozunk, győződjön meg róla, hogy érdekli a festék gyártási normái.

A bizalom csak a GOST 6465-76 szerint szigorúan gyártott termékeket érdemli meg, de nem a TU-val - a vállalkozások műszaki feltételeivel, leggyakrabban egyedi minőségi mutatókkal, hogy csökkentsék termékeik piaci árát.

Kínálunk arra, hogy a vásárlók körében nagy figyelmet szenteljünk a jó minőségű megbízhatósággal rendelkező festékanyag-gyártóknak.

Lakra

Ez egy híres orosz cég, amely dekoratív festékek és lakkok gyártására szakosodott. A "Lakra" univerzális alkid-zománcok kiváló közbenső tapadással, magas légköri ellenállással és opacitással rendelkeznek. A színtartomány több mint 40 színes megoldással rendelkezik. Legtöbbjük fényes textúrájú bevonatot képez. A festékanyagok garantált eltarthatósága 24 hónap.

presztízs

A gazdaság olyan festéket és lakkot termel, amelyek megfizethető áron kombinálva a legmagasabb minőségűek. 2005-ben a cég két technológiai innovációt mutatott be - a „Kazachka” költségvetésű pentafhtal festéket és a „Poller” kiváló minőségű alkid zománcfestéket. Mindkét termék a festékanyagok ezen csoportjára vonatkozó szabványoknak megfelelően készül.

Az alkid zománcok sorában sok más méltó bevonat található. Ez egy szuperfehér PF-115, nagy tisztaságú, tisztított, tisztított lakk és hőálló, korrózióálló, ezüstszínű dekoratív bevonattal, természetes alumíniumporral töltőfrakcióként, amely festett radiátorok, hőcsövek, kémények.

Nagyon érdekes a környezetbarát akril félfényes, gyorsan száradó univerzális zománc lehetősége, amely alkalmazáskor zöld alma szagúvá válik. Ahogy a polimer bevonat megszárad, az alma szaga gyengül és eltűnik.

tex

Az egyik legnagyobb festék- és lakkgyártó gyártója az egész Oroszországban található, széles körű épületboltokkal.

A PF-115-nek több típusa van:

 • univerzális alkidfehér matt és fényes, a katalógus színezésének lehetőségével;
 • univerzális fényes színű, amely a fa és a fém mellett gipsz alapokat, gipszkartonból készült építési konstrukciókat, rostlemezeket / forgácslapokat is képes festeni;
 • "Fazenda" - zománc, fényes bevonatot képezve, 1 kg / 6-16 m2-es gazdaságos fogyasztással, egyetlen réteg alkalmazásával és a légköri jelenségekkel szembeni ellenállással;
 • "Optimum" - zománcfestékek, legfeljebb 7 órás száradási idővel. Közbenső szárítási intervallum - nap;
 • "Econom" fa- és fémszerkezetek tömeges építésére és festésére.

A PF-115 felhasználóktól kapott visszajelzések elemzése után arra a következtetésre juthatunk, hogy honfitársaink többsége úgy véli, hogy a zománc eleget tesz a hozzá rendelt feladatoknak. És szinte mindenki elégedett a termék ár-minőség arányával. Sok felhasználó szerint „pefku” -ot kell vásárolni kizárólag jó hírű cégektől, amelyek értékelik hírnevüket és kiváló minőségű alapanyagokból származó zománcokat termelnek, az állami előírásoknak megfelelően.

A PF-115 több mint elfogadható áronEzért a nem megfelelő minőségű olcsó festékek megvásárlása kétes gazdaság. A hamisítványok használata allergiákat és mérgezést okozhat, bár könnyen, de miért ilyen áldozatok. Az erős szag mellett hetekig megszárad a hamisított festék, és az általa képződött bevonat túl törékeny, és gyorsulni kezd.

Az eredeti recept szerint elkészített zománcfestéket a vásárlók továbbra is jó „népi” orvosságnak tartják, megjegyezve a film rugalmasságát és a külső tényezőkkel szembeni ellenállását. Sok kertész elégedett azzal, hogy korlátozott költségvetéssel gyorsan frissítheti a háztartási épületeket a helyszínen a tél után, vagy frissítheti a régi kerítés fedelét.

A tapasztalt építők azt tanácsolják, hogy ne fektessék be az állandó napfénynek kitett szerkezet pentafhtál festékét, mivel hajlamos a fakulásra.

Ebből a célból jobb, ha az importált zománcot UV-sugárzásnak ellenáll. Nincsenek panaszok a PF-115 védő tulajdonságairól: ez a bevonat teljes mértékben képes a beton, a fém vagy a fa védelmére a kedvezőtlen időjárási hatások miatt.

fogyasztás

A kétrétegű festék festékfogyasztási aránya 100-180 g / m2 a következő tényezőknek megfelelően:

 • a festendő alapok jellege és abszorpciós képessége;
 • festék- és lakkbevonat üzemi viszkozitása;
 • felületkezelési módszer - kézi vagy gépi;
 • vastag, egyrétegű bevonat;
 • kiválasztott zománc szín;
 • az alkalmazott rétegek száma.

Összehasonlításképpen: A fekete zománcfesték fogyasztása jó időjárás esetén az alapozott fémszerkezetek festésénél 50 g / m2 vagy annál nagyobb, manuálisan - 80 g / m2. A fehér zománcfogyasztás egy ecsettel történő fafelületezés esetén kb. 200 g / m2 vagy kisebb, és színes - körülbelül 110 g / m2.

Hogyan kell tenyészteni?

Közvetlen felhasználás előtt a zománcfesték jól kevert. Ennek legegyszerűbb módja egy elektromos fúrógép, egy keverőfúvókával.A festék- és lakkanyagok bizonyos viszkozitásának eléréséhez szükség lesz egy olyan oldószerrel, mint például Nefras2 A 130/150 (Solvent), White Spirit vagy ezek keveréke, amelyet egyenlő arányban vagy terpentinben kell hígítani. Elektromos festés alkalmazásának feltétele mellett - a festéket nagyfeszültségű elektromos mezőbe kell felhordani, a készítményt RE-4V / RE-3V hígítókkal kell hígítani.

Használati tippek

 • Annak érdekében, hogy a zománcfestékkel pozitív eredményt érjünk el, fontos, hogy megfelelően felkészítsük a felületet a festéshez. Az aljzatot alaposan meg kell tisztítani a régi bevonat, szennyeződés, olaj, zsír, viasz, rozsda és egyéb szennyeződések eltávolításával.
 • Ha a festék jó állapotban van, a festett felületet szappanos vízzel mossuk, szárítjuk és csiszoljuk. Az olajfoltok vagy viaszbetétek felületét fehér szeszes anyaggal kezeljük. Fa szárítása.
 • A vakolt és betonfelületeket eldobják és jól szárítják, hogy elkerüljék a film hámlását, a buborékok kialakulását, amely fényes felületen jól látható. A por részecskék mind a bevonat dekorativitásának, mind a védelmi funkcióinak - légköri ellenállásnak és tartósságnak - csökkenését okozhatják.
 • A pentaftilos festékeket -30 ° C ... + 35 ° C hőmérsékleten tárolhatjuk és szállíthatjuk. A helyes tárolás során hermetikusan zárt tartályokat kell helyezni zománccal száraz helyen, ahol a napsütés korlátozott.
 • A bevonatok alkalmazásának optimális feltételei azt sugallják, hogy a környezeti hőmérséklet 5-35 ° C. Az egyes rétegek szárítási ideje egy nap, ha a levegő hőmérséklete 20 ° C. Gyors szárítási módszerek alkalmazása megengedett, ha a bevonat egy órán belül megszárad, a maximálisan megengedett t ° 110 ° C.
 • A festési munkálatok szokásos szerszámokkal - ecsettel, hengerrel, pneumatikus / levegőmentes szórással, permetezéssel, merítéssel és elektro-festéssel - engedélyezettek.

Optimális technológiák felületek festésére különböző anyagokból.

 • Fémszerkezetek. GF-0119 / GF-021 / VL-05 / VL-023 fémréteggel végzett kezelés, hasonló alapozók a rozsdás felületekhez, mint például az "Unicor", vagy a rozsdát átalakító összetétel, majd két rétegű zománcfesték alkalmazása.
 • Profil fűrészáru - 2-3 rétegű zománc.
 • A vakolt felületek, tégla, betonlapok, korábban festett szerkezetek ugyanúgy kezelhetők, mint a profilozott fa.

Végezze el az összes festési munkát a termelési műhelybenahol kipufogó szellőztetéssel vagy egy jó légáramlással rendelkező szobában van. A festési munkálatok résztvevőinek rendelkeznie kell overallokkal és PPE-vel (egyéni védőeszközökkel), védve a bőrt a festékkel és a légzőszervekkel való érintkezéstől a mérgező füstöktől való expozíciótól.

A PF-115 zománcról további információt az alábbi videóban talál.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk.Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba