Radiátor zománcok: összetételi jellemzők és kiválasztási irányelvek

 Radiátor zománcok: összetételi jellemzők és kiválasztási irányelvek

A modern világban sok szín és árnyék van, aminek köszönhetően az akkumulátort úgy festheti, hogy harmonikusan illeszkedjen bármilyen belső térbe. A fűtőtesteket festették, hogy megjelenésüket reprezentálják és megvédjék az akkumulátort a rozsdától. Mielőtt megvásárolná a megfelelő festéket, meg kell ismerkednie mindenféle kompozícióval.

faj

Az elemek festésére használt termékek különböző konzisztenciákkal rendelkeznek, és különböző fémek bevonására szolgálnak. Sokan közülük a radiátorok külső részét és a többit fedik le. Minden festékfajtához jellemzői és tulajdonságai csak a rá jellemzőek. Szükséges tehát a színező készítmények fő típusainak kezelése.

olaj

Néhány évvel ezelőtt az olajfestékek voltak a leggyakoribb eszköz a radiátor csövek festésére.

Ma senki nem használ ilyen kompozíciókat a következő hátrányok miatt:

 • éles kellemetlen szaga van;
 • egy idő után sárgára válnak és repednek.

A radiátor ismételt festése még mindig nem árulja el régi megjelenését.

akril

Ennek a festéknek az összetétele egy úgynevezett poliakrilát - egy anyag, amely egy filmet képez. Ha azt szeretné, hogy a színes termék ne legyen erős illata, akkor a poliakrilát bevonata a legjobb megoldás. Az ilyen termékeket, például az „Universal” -t gyakran használják a nappaliban, mivel szinte nincs szaga. Ennek a választásnak az a fő előnye, hogy az akril festék sima vízzel hígítható. Szárítás után nem reped, és nem törlődik, könnyen tisztítható a portól. A kompozíció fényes és matt fajtái vannak.

por

A porból készült termékeket a mechanikai stressz szempontjából leginkább ellenállónak tartják, és hosszú élettartamuk jellemzi. Ezt a radiátorfestéket fel kell melegíteni, majd polarizálódik és homogén anyag keletkezik. Az ilyen vegyületek átlagos polimerizációs hőmérséklete + 200–350 fok. Ezeket a termékeket nem az otthonokban használják, mivel a festésnek az alapot kell melegítenie. Az autók ugyanúgy festenek.

alkid

Ez a festékváltozat egy filmet képez a fém felületén. Nagy erő és ragyogó. Ha megfelelően előkészíti az akkumulátor felületét, az alkid bevonat legfeljebb öt évig tarthat.

Az alkid zománc összetételében különböző anyagok vannak, ezért a festék jellemzői gyakran különböznek egymástól.

 • Szerves hígító alapú festék. Ez a készítmény kellemetlen szaggal és magas hőállósággal rendelkezik. Ennek a festéknek a fő színe fehér, azonban a kívánt festék hozzáadásával bármilyen színt kaphat.
 • Alkid zománc víz akril. A fő plusz az éles szagok hiánya. Egy ilyen kompozíció megvásárlása során figyelmet kell fordítani a hatókörre, mivel nem minden opció alkalmas fémcsövek festésére
 • Alkid zománc szilikonon. A festéknek ez a változata szuper minőségű, ritkán használatos, és ellenállhat a kritikus hőmérsékletnek +600 fokig. Ez a zománc teljesen festhető - az akkumulátoroktól a kályhákig.

Figyelem! Ha fehér zománcot vásárol, figyeljen arra, hogy a kompozíció nem kréta. Ha a csomagolás leírása kréta lesz, akkor az ilyen összetétel gyorsan romlik, és magas hőmérsékleten sárga lesz, így az nem feltétlenül alkalmas az elemek festésére. Kiváló minőségű vegyületekben titánfehér. Ezek a festékek nagyon megbízhatóak, de kétszer olyan drágák, mint a hagyományos festékek.

Színes termékek dobozokban

Az elmúlt években nagyon népszerűvé vált a spray-festés. Ehhez a festékhez nem szükséges festési készségek. A festék kiválasztásakor ne felejtsük el a működés mértékét is.

Kompozíciók és általános jellemzők

Az elemekhez használt termékek némileg eltérnek az összes többi festéktől.

Mielőtt megvásárolná őket, meg kell ismerkednie az ilyen termékek összes jellemzőjével.

 • A festékkészítmény nem tartalmazhat olyan toxikus anyagokat, amelyek károsíthatják az emberi egészséget. Vagyis a színezőanyagnak tisztának kell lennie. Figyelem! Minden külföldi gyártót az európai szabvány szabályoz, és az oroszoknak meg kell felelniük a GOST szabványainak. Ha bármilyen más szabvány is megtalálható a festékben, amely eltér az állami szabványoktól, akkor valószínűleg ez a termék rossz minőségű.
 • A festék, amelyet festett akkumulátornak kell lennie, +70 fokos hőmérsékletnek kell ellenállnia. A kompozíció alacsonyabb hőállósága a festék vagy a sárgás színű hámlással jár. Meg kell jegyezni, hogy a +70 fok a legkisebb megengedett hőmérséklet.
 • Javasoljuk a gyorsan száradó festékek megvásárlását, ezáltal jelentősen csökkentve az akkumulátor festési idejét. Ez az elem nem tekinthető kötelezőnek, azonban ajánlott ezt az opciót választani.
 • Minden ilyen terméknek korrózióellenesnek kell lennie. Ennek köszönhetően a radiátor jobban ellenáll a külső hatásoknak.
 • Vannak olyan vegyületek, amelyek a fém színezése után éles, kellemetlen szagot bocsátanak ki, és addig tart, amíg a termék teljesen megszárad. Ezt az opciót érdemes megfizetni a jól szellőztetett apartmanok számára.
 • A fémre való felhordáshoz létrehozott készítményeknek nedvességállónak kell lenniük. Ez a tulajdonság kötelező, hogy a csöveket a jövőben nedves ruhával tisztítsák.
 • Az összes többi ponton túl ezeknek a festékeknek elég hővezetőnek kell lenniük, hogy ne csökkentsék a hőcserét a radiátor és a helyiség levegője között.

Ajánlások a kiválasztáshoz

A radiátor színösszetételének megszerzése előtt el kell döntenie, hogy milyen felületre van szüksége festeni. Ennek eredményeként a felület fényes vagy átlátszatlan. A fényes termékek könnyen felfedik az egyenetlen helyeket, ezért nem alkalmasak bármilyen típusú felületre.

Szinte mindig a radiátorok öntöttvasból készülnek és nem simaak.ezért jobb matt színes termékeket használni. A matt árnyalatoknak negatív oldala is van. Például, egy bizonyos idő elteltével a fehér festék sötétebbé válik, mivel ezekben a készítményekben mikrogörbék vannak, amelyekben por keletkezik. Ezt a szennyeződést nem lehet mosni, ezért ajánlatos sötét árnyalatokat használni. Az akkumulátor ideális színe - a szoba belső részének színe.

A festés szakaszai

A radiátor festése több szakaszból áll.

 • A festés megkezdése előtt szükségtelen papírlapokat, kartonokat vagy anyagokat kell elhelyezni a padlón, hogy ne foltolja meg a padlót és a falakat.
 • Meg kell vásárolni egy pár kefét és speciális kesztyűt. A kefe sörték nem lehetnek kemények. Az első kefe normális lehet, a második pedig ívelt. A második kefe elérhetetlen helyeket festett.
 • A fő szabály: felülről lefelé kell festeni (a cső felső részéből az aljáig). Először a belső átfedéseket festik, majd az összes többi részt annak érdekében, hogy önmagunk ne szennyeződjön.
 • A kezdeti réteg alkalmazása után érdemes várni, amíg megszárad, és másodszor festjük meg.

Az akkumulátor bármilyen festékkel festhető, amíg hőálló, és ne felejtsük el az alkalmazás technológiáját.

Hogyan kell festeni az akkumulátort, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba