Szilikon zománc: jellemzők és jellemzők

Ma a gyártók a legkülönfélébb változatok összetételét és tulajdonságait kínálják a különböző típusú bevonatokhoz. Talán az építési piacon a leginkább egyedülálló a szilikon zománc, amelyet a múlt században fejlesztettek ki, és amelyet folyamatosan fejlesztenek a komponensek további összetevőinek bevonásával.

Jellemzők és összetétel

Bármilyen zománc és szilikon nem kivétel, egy bizonyos összetételű, amelyen a festékanyag tulajdonságai függenek.

A különböző típusú zománcok összetétele szerves gyantákat tartalmaz.amely megakadályozza az alkalmazott réteg kopását és csökkenti az alkalmazott kompozíció száradási idejét. A szerves gyantákon kívül a festékhez olyan anyagokat is adunk, mint a cellulóz- vagy akrilgyanta. A zománcokban való jelenlétük szükséges a levegő szárítására alkalmas film kialakításához. A zománcokban lévő karbamidgyanták lehetővé teszik a fólia bevonat keménységének növekedését a festett anyag felületén történő szárítás után.

Minden típusú szilikon zománc megkülönböztető tulajdonsága a magas hőmérséklet ellenállása. A kompozíciókban lévő poliorganosziloxánok jelenléte biztosítja, hogy a felületre felvitt bevonatok hosszú ideig stabilak maradjanak.

Ezeken a komponenseken kívül a szilikon zománcok összetétele számos pigmentet tartalmazárnyékot adva a festett felületnek. A zománcok összetételében a keményítők jelenléte lehetővé teszi, hogy a kiválasztott színt a felületen tartsa hosszú ideig.

A használat előnyei és hátrányai

A szilikon zománcok felvitele a felületen lehetővé teszi, hogy megvédje az anyagot számos kedvezőtlen tényezőtől, miközben megőrzi a festett felület megjelenését. A felületen lerakódott zománckészítmény védőfóliát képez, amely nem zuhanhat mind magas, mind alacsony hőmérséklet hatására. Az ilyen típusú zománcok bizonyos típusai +700 С és 60 fokos fagyok ellenállnak.

A felület festéséhez nem kell bizonyos kedvező feltételeket várni, csak a +40 ° C és -20 közötti tartományba kell illeszkednie? A kiváló nedvességállóság a szilikon zománcok egy másik pozitív minősége.

A kompozícióban szereplő alkotóelemek miatt minden típusú zománc bizonyos mértékben ellenáll az UV sugárzásnak, ami lehetővé teszi számukra a kültéri tárgyak festését. A festett felület idővel nem változtatja meg a megszerzett árnyalatot. Az ilyen zománcgyártók által gyártott széles színpaletta lehetővé teszi a kívánt szín vagy árnyék kiválasztását anélkül, hogy nagy nehézségeket okozna.

A szilikon zománc fontos előnye egy kis költség és egy meglehetősen kedvező ár, így a megfelelő kompozíció kiválasztása jó befektetés, mint a hasonló festékek és lakkok.

A szilikon zománcgal bevont felület képes ellenállni a külső környezet szinte bármilyen agresszív hatásának, és a fémszerkezetek számára teljesen elengedhetetlen. A fémfelület korróziógátló védelme, amelyet egy zománcréteg biztosít, hosszú ideig védi a szerkezetet. A zománc élete 15 év.

Minden festéktermékben a pozitív jellemzők mellett negatív oldalak is vannak. A hátrányok között megemlíthetjük a festett felület szárítása során fellépő nagy toxicitást. A vegyületekkel való hosszan tartó érintkezés hozzájárul a kábítószeres mérgezéshez hasonló reakcióhoz, ezért ezeknél a vegyületekkel együtt jobb légzőkészüléket használni, különösen, ha a festési folyamat beltérben történik.

Típusok és specifikációk

Valamennyi szilikon zománcot a céltól és tulajdonságoktól függően típusokra osztják. Az ilyen zománcokat gyártó gyártók nagybetűkkel és számokkal jelölik meg a csomagolást. A "K" és "O" betűk az anyag nevét, nevezetesen a szilikon zománcot jelölik. A betűjelet követően a kötőjel után először megnevezett szám azt a munkatípust jelöli, amelyre a kompozíciót szánják, és a második és az azt követő számok segítségével a gyártók kijelölik a fejlesztési számot. A zománc színét a teljes betűk jelzik.

A mai napig számos nagyon különböző zománc van, amelyeknek nemcsak más célja van, hanem a műszaki jellemzőkben is különböznek egymástól.

Zománc KO-88 Ajánlott: titán, alumínium és acél felületek védelmére. Az ilyen típusú készítmények közé tartozik a KO-08 lakk és az alumíniumpor, melynek következtében 2 óra elteltével stabil bevonat (3. osztály) keletkezik. A film felületén képződött, legkorábban 2 óra elteltével (t = 20 ° C) ellenálló a benzinnel. Az alkalmazott réteggel 10 órán át tartó felületnek 50 kgf ütésállósága van. A film megengedett hajlítása 3 mm-en belül van.

sors zománc KO-168 az elülső felületek színezéséből áll, továbbá megvédi a földelt fémszerkezeteket. Az ilyen típusú készítmény alapja egy módosított lakk, amelyben a pigmentek és töltőanyagok diszperzió formájában vannak jelen. Stabil bevonat keletkezik legkorábban 24 óra elteltével. A filmbevonat stabilitása a víz statikus hatására ugyanezen időszak után t = 20? A film megengedett megengedett mennyisége 3 mm.

Zománc KO-174 védő és dekoratív funkciót végez a homlokzatok festésénél, továbbá megfelelő anyag fém- és horganyzott szerkezetek bevonására, és beton- vagy azbesztcement felületének festésére szolgál. A zománc szilikongyantát tartalmaz, amelyben pigmentek és töltőanyagok vannak szuszpenziók formájában. 2 óra elteltével stabil bevonatot képez (t = 20 ° C), és 3 óra elteltével a film hőállósága 150 ° C-ra emelkedik. A képződött réteg matt árnyalatú, a megnövekedett keménység és tartósság jellemzi.

A kénsavval röviden érintkező vagy sósavval vagy salétromsavgőzzel érintkezett fémfelületek védelmére kifejlesztették zománc KO-198. Az ilyen típusú kompozíció védi a felszínt a sós talajvíz vagy a tengervíz ellen, és a speciális trópusi éghajlatú régiókba küldött termékek feldolgozására is szolgál. 20 perc elteltével stabil bevonat képződik.

Zománc KO-813 Olyan felületek festésére, amelyek magas hőmérsékleten (500 ° C) vannak kitéve. Magában foglalja az alumínium és a KO-815 lakkokat. 2 óra múlva stabil bevonat képződik (t = 150 ° C). Egy réteg alkalmazásakor 10-15 mikronos bevonat képződik. Az anyag jobb védelme érdekében a zománcot két rétegben kell felhordani.

A zománcot magas hőmérsékletnek kitett fémszerkezetek festésére fejlesztették ki (max. 400? C) KO-814KO-085 lakkból és alumíniumporból áll. Stabil bevonat képződik 2 óra múlva (t = 20 ° C). A réteg vastagsága hasonló a KO-813 zománchoz.

A t = 600 ° C-on hosszú ideig működő szerkezetek és termékek esetében kifejlesztették zománc KO-818. Stabil bevonat képződik 2 óra múlva (t = 200 ° C). Víz esetében a film a 24 órás (t = 20 ° C) és a benzin után 3 óra elteltével áthatolhatatlanná válik. Ez a típusú zománc mérgező és tűzveszélyes, ezért különös gondossággal kell eljárni ezzel a vegyülettel.

Zománc KO-983 alkalmas elektromos gépek és készülékek felületkezelésére, amelyek egy részét 180 ° C-ra melegítik? Segítségével a rotorok kötszergyűrűit a turbogenerátorokba festik, és védőréteget képeznek, amelyek határozott korróziógátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alkalmazott réteg legfeljebb 24 óráig (t = 15-35?) Stabil bevonatot képez. A filmbevonat (t = 200 ° C) termikus rugalmasságát legalább 100 órán át tartjuk, és az elektromos szilárdság 50 Mv / m.

Alkalmazási kör

Minden szerves szilícium zománcot magas hőmérsékletnek ellenáll. A bejövő komponensektől függően a zománcok feltétlenül külön-külön és mérsékelten ellenállóak a megemelkedett hőmérséklet hatására. A szilikonvegyületek tökéletesen illeszkednek minden anyaghoz, legyen az tégla vagy betonfal, vakolt vagy kőfelület, vagy fémszerkezet.

A zománcok összetételét leggyakrabban fémszerkezetek festésére használják az iparban. Mint tudják, a festésre szánt ipari tárgyak, mint például a csővezetékek, a gázellátás és a fűtési rendszerek, többnyire nem a helyiségek, hanem a nyílt terekben vannak, és különböző légköri jelenségeknek vannak kitéve, ezért jó védelemre van szükségük. Ezenkívül a csővezetékeken áthaladó termékek is befolyásolják az anyagot, ezért különleges védelmet igényelnek.

A korlátozott hőálló típusokhoz tartozó zománcokat különböző épületek és szerkezetek homlokzati felületeinek festésére használják. A kompozíciójukban jelen levő pigmentek, amelyek színt adnak a festett felületnek, nem képesek ellenállni a 100 С feletti fűtésnek, ezért a korlátozott hőálló típusok csak olyan anyagokhoz használatosak, amelyek nincsenek kitéve magas hőmérsékletnek. De érdemes megjegyezni, hogy ez a fajta zománc ellenáll a különböző légköri jelenségeknek, legyen az hó, eső vagy ultraibolya sugárzás. Igen, és hosszú élettartamuk van - a festés technológiájától függően 10 vagy akár 15 évig képesek megvédeni az anyagot.

A magas hőmérséklet, a nedvesség és a vegyszerek hatására hosszú ideig tartó felületek esetében hőálló zománcokat fejlesztettek ki. Az ilyen típusú alumínium por összetételében jelen van a festendő anyag felületén egy hőálló fóliával, amely képes ellenállni az 500-600? Ezeket a zománcokat kályhák, kémény és kémény felületek festésére használják házak építéséhez.

Ipari méretekben az ilyen típusú zománcokat mérnöki, gáz- és olajiparban, hajógyártásban, vegyiparban, nukleáris energiában használják. Ezeket erőművek, kikötői szerkezetek, hidak, támaszok, csővezetékek, hidraulikus szerkezetek és nagyfeszültségű vezetékek építésére használják.

gyártók

A mai napig számos olyan cég van, amely festék- és lakktermékeket gyárt. De nem mindegyik a szilikon zománcgyártó, és sokan nem rendelkeznek kutatási bázissal, naponta dolgoznak, hogy javítsák a meglévő márkák összetételét, és új típusú zománcok fejlesztésével foglalkoznak.

A legfejlettebb és tudományosan megalapozott a Korrózióvédő eszközök Fejlesztői és Gyártói Szövetsége az üzemanyag és energia komplexum számára "Kartek". Ez az 1993-ban alapított egyesület saját termeléssel rendelkezik, és különböző anyagok kutatásával foglalkozik.

A specializált festékek és lakkok gyártása mellett a cég tetőfedő és védőanyagokat gyárt, kazánokat fejleszt, gyárt, saját kiállítási részleggel rendelkezik, és kiadója van.

Az integrált megközelítésnek köszönhetően a vállalat hőálló zománcot fejlesztett ki "KATEK-KO"védő fémszerkezetek kemény éghajlati körülmények között működnek a korrozív változásoktól. Ez a zománc magas tapadási sebességgel rendelkezik és tökéletesen védi a felületet különböző éghajlati viszonyok között. A festett felületen egy film képződik, amely jól ellenáll a nedvességnek, benzinnel, klórionokkal, sóoldatokkal és kóboráramokkal.

A festékek és lakkok tíz legnagyobb gyártója NPF "Emal" Cheboksary cég, amelyek ma több mint 35 különböző típusú és összetételű zománcfajtát termelnek, beleértve a progresszív szerves szilícium fajokat is. A vállalat saját laboratóriumi és műszaki ellenőrzési rendszerével rendelkezik.

Alkalmazási tippek

A szilikon készítmények festési folyamata nem különbözik különösen más típusú zománcok, lakkok és festékek színétől. Általában két szakaszból áll - előkészítő és fő. Az előkészítő munka tartalmazza: a régi bevonat szennyeződésének és maradékainak mechanikai tisztítását, kémiai felületkezelést oldószerekkel és bizonyos esetekben primerrel.

A kompozíció felszínre való felhordása előtt a zománcot alaposan összekeverjük.és sűrűsítve toluollal vagy xilollal hígítjuk. A mentés érdekében nem szükséges erősen hígítani a készítményt, ellenkező esetben a felületen száradás után megjelenő film nem felel meg a bejelentett minőségnek, a stabilitási mutatók csökkennek. Alkalmazás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az előkészített felület száraz és a környezeti hőmérséklet megfelel a gyártó által meghatározott követelményeknek.

A kompozíció fogyasztása a festett anyag szerkezetétől függ - a lazább alap, annál több zománc szükséges. A fogyasztás csökkentése érdekében használhat szórópisztolyt vagy légfúvókát.

Annak érdekében, hogy a feldolgozott anyag felülete a szilikon zománc valamennyi jellemzőjével megszerezhető legyen, a felületet több réteggel kell lefedni. A rétegek száma az anyag típusától függ. Fém esetében 2-3 réteg elegendő, a beton, tégla, cementfelületeket legalább 3 réteggel kell kezelni. Az első réteg alkalmazása után meg kell várni a gyártó által meghatározott időtartamot az egyes összetételtípusokra, és csak a teljes szárítás után alkalmazza a következő réteget.

Tekintse át a KO 174 zománcot, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba