Zománc NC-132: tulajdonságok és jellemzők

 Zománc NC-132: tulajdonságok és jellemzők

A felületek sokféle dekoratív tulajdonságának védelme és terjesztése az építésben és javításban nagyszámú zománcot és festéket használ. A modern fejlesztések a különböző tulajdonságokkal rendelkező festékek és lakkok széles választékához vezetnek. Az NC-132 zománc hosszú ideig ismert a piacon, de nem veszíti el a népszerűségét. A cikkben megtalálható a válasz, hogy miért van még kereslet.

Jellemzők

Az NTS-132 zománcot a múlt század 70-es évek óta gyártották, és nehéz elhinni, hogy jelenleg még nem találtak olyan festék- és lakk kompozíciókat, amelyek a jellemzőikben felülmúlnák. A festékektől eltérően a zománcok egyenletes, egyenletes réteget képeznek a teljes megszilárdulás után, védve a felületet a különböző hatásoktól.

Kezdetben a zománc és a festék közötti fő különbség a hígító folyadék. A zománcbevonatokhoz szerves alapú illékony kompozíciókat alkalmaztak. Festék esetében szárítóolaj vagy sima víz lehet. Idővel egyre több víz-diszperziós zománc és akril alapú festékanyag kezdett megjelenni.

Az NTS betűk azt jelzik, hogy ez a zománc a nitrocellulóz csoportjába tartozik, azaz nitrocellulóz festékanyagból készül. Fehér rostos szerkezetű, laza, a szokásos cellulózhoz hasonlatos és nitrogénkezeléssel nyert anyag.

Az NC-132 összetétele illékony és nem illékony alkatrészeket tartalmaz. Az első csoportba tartoznak az alkidgyanták (gyanta besorolás szerinti 188. sz.), 10,7-12,2% nitrogén-tartalmú kolloxil-nitrocellulóz, lágyítószerek és pigmentáló részecskék. A nem-illékony csoport különböző a különböző típusú zománcoknál. Tartalmaz 40% toluolt, butil- vagy etil-alkoholt, körülbelül 15% aktív forrásban lévő oldószert és egy kicsit kevesebbet, mint alacsony forráspontú. A második esetben toluol helyett xilolt adunk, és az oldószerek elérik a 30% -ot. A dekoratív tulajdonságok fokozása érdekében a felületen való egyenletes eloszlás adalékanyagot adhat a flotáció és az adalékanyagok ellen a tűzállóság növelése érdekében.

Pigment készítmények speciális paszták alkalmazásával, amelyeket a csiszoláshoz használt eszközökben gyúrnak.

A gyártók figyelmet fordítanak az NC-132 zománc kivételes ellenállására a különböző hatásokra.

Emellett megjegyzik az ilyen pozitív tulajdonságokat:

 • nagy szilárdság és kopásállóság;
 • a felületek bármilyen alakjának és alakjának felhasználására alkalmas rugalmas szerkezet;
 • a vízállóság lehetővé teszi a zománc használatát magas páratartalmú és utcai épületekben;
 • az LKM bevonattal ellátott felületek gondos kezelése - bármilyen háztartási eszközzel lehet mosni;
 • a zománc réteg csiszolható és polírozható, hogy fényes fényt kapjon, ami tovább befolyásolja a termékek dekoratív megjelenését;
 • a bevonat nem halványul el a napsütésben, és nincs kitéve UV fénynek;
 • erős hőmérséklet-ingadozásokat tart fenn;
 • az anyag gazdaságos és alacsony árú;
 • hosszú élettartam. Ha a zománcfelületet két rétegben dolgozzuk fel közepes éghajlati viszonyok között, a bevonat akár két évig is megtarthatja dekoratív és minőségi jellemzőit.

típusok

Az NTs-132 zománc típusait és műszaki paramétereit a GOST 6631-74 szabályozza.

Kétféle festékanyag van:

 • SC-132 "K" úgy tervezték, hogy fogmosásra és bizonyos vastagsággal rendelkezzen, de oldószerrel hígítható, hogy folyékonyabb legyen;
 • NTs-132 "P" - permetezéssel alkalmas folyékony forma.

A zománc műszaki jellemzői.

 • A festékanyagok használatakor a környezeti levegő hőmérséklete -12 és +60 ° C között legyen.
 • Az alkalmazás után 120 perccel az NTs-132-tal kezelt felület enyhén ragadóssá válhat. A festés után egy nappal a teljes használat lehetséges.
 • A keményítés után a zománc által képződött filmréteg kiváló simasággal, foltok, foltok, tuberkulzusok és mélyedések hiányával jellemezhető.
 • A keménységindex nem kevesebb, mint 0,15 y. e) egy speciális TML ingaeszközt határoz meg.
 • Az U-1 eszköz lehetővé teszi a réteg ütközési szilárdságának mérését - legalább 50 y. e.
 • A csillogó összetétel 40-55%.
 • Az illékony anyagok tömegarányát a folyadék színe határozza meg. A fekete zománcok esetében ez a legalacsonyabb (22-28%), más árnyalatokban több mint 29% illékony vegyület.
 • A tárolási feltételek sérelme nélkül lezárt csomagolásban tárolt eltarthatósági időtartam 1 év.

Az NTs-132 zománcokat 0,7 kg, 1 kg, 1,7 kg és 17, 25 kg és annál nagyobb ipari létesítmények nagy méretű hordóiban készítjük el.

szín

A színsémát az állami szabvány is szabályozza. Az árnyalatok megválasztása meglehetősen széles, és lehetővé teszi a megfelelő szín kiválasztását bármilyen kivitelben. A világos árnyalatok fehér, kétféle világos szürke és krém, világos bézs színűek.

A sötét színárnyalat sötétkék-zöld, dohány, sötét szürke, szürke-kék, szürke-zöld, védő, fekete. Ha a felületet fényesebben kell befejeznie, az árnyalatok megfelelőek: piros, vörös-barna, narancssárga, arany-sárga.

A természetes színek nyugodt, zöldes-sárga, pisztácia, világos szürke-zöld, halványzöld, kék-szürke színű. Ha más színárnyalatra van szüksége, lehetséges és egyedi gyártás a RAL katalógus szerint.

fogyasztás

Az NTs-132 zománcok felhasználásra kész folyékony formában kerülnek értékesítésre. A doboz kinyitása után azonnal megkezdheti a munkát egy szórópisztollyal, ecsettel vagy hengerrel. Ha azonban szükség van a termék hígítására, ezt oldószerekkel végezzük.

Az NTs-132K típusú zománc esetében a 649-es kompozíciót és az NTs-132P-646-as változatát a GOST 18188 szerint kell használni. Mindenesetre az újonnan megnyílt edényben lévő készítményt azonnal keverni kell, hogy egyenletes konzisztenciát biztosítson. A keménység és a szárazság elérésének ideje 20 ° C hőmérsékleten körülbelül 2 óra. Ha a hőmérő egy szobában vagy kívül van, más, akkor a végeredmény más időszakokban is elérhető.

A legjobb burkolat elérése érdekében a felületre általában két vagy több festékbevonatot kell alkalmazni. A zománcfogyasztást a termék átlátszóságának jellemzője határozza meg. Ez a mutató azt jelzi, hogy hány gramm összetételt kell alkalmazni 1 m2-re. A költségek nagy része befolyásolja a kompozíció színét. Sötét árnyalatok: fekete és sötétkék-zöld 30 g / m2 zománc, könnyű - fehér és krém - 100 g / m2.

Különös figyelmet kell fordítani a kompozíció fogyasztásának csökkentésére a felület előkészítésére a festés előtt. A fém alapokat tisztítani kell a korrózió, a szennyeződés, a rozsdás nyomok.

A jobb tapadás érdekében jobban szárítsa meg és homokozza meg a faanyagok felületét. A természetes anyagok felszívódásának csökkentése érdekében jobb, ha egy primer vagy egy vékony réteg, ugyanolyan hígított zománcot használunk. A primerek megfelelnek az AK-070, GF-021, FL-03K, VL-02 típusoknak.

A foltok felületén lévő zsír jelenléte esetén speciális vegyületekkel kell kezelni őket. Ha a bázist olajfestékekkel bevonták, először nyom nélkül kell eltávolítani őket.

Alkalmazási kör

Az NTs-132 zománc, bár mérgező és gyúlékony anyagokra utal, de védő- és rugalmas tulajdonságai miatt széles körű alkalmazást talált.A durva éghajlaton elhelyezkedő, nagy nedvességtartalmú fából készült termékek, létesítmények tökéletesen megőrzik eredeti megjelenésüket. A fémfelületeket és a beton alapokat megbízhatóan védik a korrózió ellen. Ez hazai körülmények között és az ipari termékek feldolgozására alkalmas.

A háztartásban a festék kiváló dekoratív tulajdonságai miatt a bútorok, falak és dekor elemek festésére használható. Az alacsony fogyasztásból adódóan az épületek homlokzatai és a fémkerítések szintén előnyösek az NTs-132 kezelésében. De a nitro-zománcokkal végzett munka során kibocsátott káros anyagok a világ néhány országát arra kényszerítették, hogy korlátozzák a termék használatát, sőt teljes mértékben megtiltják.

Biztonsági óvintézkedések

Tekintettel a fenti jellemzőkre és a zománcok használatának toxicitására, bizonyos ajánlásokat kell követni. Jobb, ha az anyagokat speciálisan elosztott helyiségekben tárolja, messze a gyúlékony anyagoktól és a közvetlen napsütéstől. A készítmény alkalmazásakor gumi kesztyűt és légzésvédőt kell használni, hogy megakadályozzuk a gőzök belépését a tüdőbe. A szemet különleges szemüveg formájában kell biztosítani. Munkaruha is szükséges. Jobb, ha munkát végez a helyeken, ahol lehetőség van szellőztetésre. A festést nyílt láng nélkül kell elvégezni.

A munka végén meg kell mosni a kezét és az arcát szappannal és vízzel.

gyártók

Az NTS-132 zománcot és más festékeket és lakkokat gyártó üzemek Oroszország számos városában találhatók.

Hosszú és széles körben ismert "Ladoga" NGOamely két produkcióval rendelkezik - Omskban és a Krím-félszigeten. A Novosibirszki „Kolorit” üzem kifejlesztett egy kedvezményes rendszert az állandó ügyfelek számára és egy kereskedőprogramot, hogy megkönnyítse a kiváló minőségű és olcsó termékek értékesítését.

Belcolor LLC Népszerű az átlagos fogyasztó számára. A vásárlók kiemelik a kiváló lefedettséget, élénk színeket és gyors száradást a gyártó NTS-132 zománcán. A Belgorod vállalkozás húsz éves múltra tekint vissza, egy kis műhelyből nemzetközi márkává nőtt, amelynek prémium vonalai nem rosszabbak a külföldi társaik számára.

Jó értékelések kapnak LKM "Tex" cég. A különböző hardverboltokban elérhető termékek alacsony árcédulákkal kombinálva méltó versenytársaknak számít a festékek és lakkok piacán. A gyártó készen áll a termékek minőségének igazolására különböző tanúsítványokkal.

Cégcsoport "Lakra" gyártja termékeit Kanadában, Svájcban, Lengyelországban és más európai országokban. A csábító árak az országban található termelési létesítmények rendelkezésre állásának köszönhetőek. A zománcok a minőségi jellemzők nyugati szintjét támogatják.

Continental LLC egy gyorsan növekvő fiatal vállalat Oroszország építőipari piacán. A magas színvonalú minőség, a dinamikus fejlesztés és a termelési kapacitás kiterjesztése a hatalmas termékskálával együtt lehetővé tette a festék- és lakkanyagok piacán egy rést. A gyártó által gyártott Krafort márka zománcai megfelelnek az állami szabványoknak és az egészségügyi-epidemiológiai szabványoknak. A vállalat üzemei ​​Oroszország központi részének, az udmurtiai, valamint a cseh, szlovák és szerb városokban találhatók.

Tekintse át az NC-132 zománcot, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba