Hogyan készítsünk ajtót?

Az ajtót használó lakóegység ismerős és szükséges dolog. A zárt ajtó segít megtakarítani a személyes teret, vagy védeni a zajtól.

De néha egy szoba vagy folyosó olyan kicsi, hogy az ajtó zavar, és más esetekben az ajtó olyan nagy, hogy az ajtólap nehézkes lesz, és nincs szükség rá. A vastag falú házakban az ajtó nem néz ki érdekesnek a széles üres pályák miatt.

Ezekben az esetekben felmerül a kérdés az ilyen ív esztétikai vonzerejéről, ami azt jelenti, hogy gondolkodnunk kell arról, hogyan kell elrendezni az ajtót.

Különleges jellemzők

Egy tipikus lakásban, nagyon gyakran a szobák közötti falak, ezért az ajtók a mennyezet csomópontja alatt találhatók. Az ilyen falakat hordozóknak nevezik. Nem lehet őket mozgatni vagy lebontani. Ebben az esetben a nyílást óvatosan gerendákkal kell erősíteni.

Egy stúdióapartmanban a helyzet egyszerűbb. A csapágy külső falak, vagy azok, amelyek a fürdőszobában vannak. A többi téren partíciók tetszőlegesen helyezhetők el.

A házban az építés alatt már azonosították a szükséges nyílásokat. Ha a ház felújításon megy keresztül, a helyük a mennyezeti lapoktól, a gerendáktól és a teherhordó falaktól is függ.

 • Így az ajtók kialakításának első jellemzője a tartószerkezetekhez igazodik.
 • A második jellemző a kapuegység jelenlétével vagy hiányával kapcsolatos a nyílásban.
 • A harmadik a szomszédos szobák vizuális összekapcsolására vagy megosztására való törekvés.
 • A negyedik jellemzője az anyagok, a geometriai alakzatok sokfélesége az ajtó nélküli tér kialakításában.
 • Az ötödik azzal kapcsolatos, hogy nincs szükség az ajtólap gondozására az ajtó nélküli térben.
 • Hatodik - megtakarítás készpénzben az ajtóegység megvásárlásához és telepítéséhez.
 • Ugyanakkor nem minden ajtó eltávolítható. És ez a hetedik vonás - a személyes tér megőrzésének szükségessége, egy zárt fürdőszoba rögzített ajtó segítségével.

Ez azt jelenti, hogy az ajtók ajtóblokkkal vagy szabadon járhatóak lehetnek. Ebből a tényezőtől függ a díszítés és a dekoráció során alkalmazott anyagok és világítás.

dekoráció

A nyitás érdekében használjon különböző lehetőségeket az építési és dekorációs anyagok számára. Az első új formát fog adni, javítja a helyet, a második segít díszíteni.

 • Vakolat. Ekkor kezdődik a durva munka, amikor egy új nyitást vagy javítást hoz létre. Ez lehet az alapja a jövőbeni bélésnek, vagy akár texturált vakolat segítségével is dekoratív designsá válhat.
 • gipszkarton a jövő szépségének alapja. Ezzel bármilyen formát hozhat létre, elrejtheti a falakon és a lejtőkön lévő hibákat. A gipszkartonlapok váratlan módon hajlíthatók.
 • Műanyag panelek - nagyon kényelmes és praktikus, különböző színű anyag. A telepítéshez nem szükséges szakemberek. A szembesülést gyorsan és egyszerűen végzik. Igen, és minimális gondosságra van szükségük.
 • Iparvágány. Egy ilyen befizetés létrehozása nem nehéz, és monetáris szempontból nagyon gazdaságos lehetőség. Kényelmes, ha a bejárati csoportot iparvágánygal díszítjük, mivel könnyen kezelhető, nedvességálló és nem fagyasztható.
 • Fa panelek - nem kevésbé szép, de drágább. A lécek vízszintesen, függőlegesen, átlósan, halszálkásak lehetnek. A bútorlakkkal borított fa nagyobb biztonsága és szépsége érdekében. Egy ilyen dekoráció szépen fog kinézni egy faházban, ahol maga a fa a dekoráció egyik eleme.
 • MDF panelek egyre nagyobb népszerűségnek örvend a megjelenése, az alacsony költség, a könnyű telepítés miatt. Az ilyen anyagot szembe kell nézni önállóan.
 • Festés. A legolcsóbb mód. A legegyszerűbb módja az akril alapú víz alapú festéknek. A nitro-festéket egy ecsettel (amely kényelmetlen a lakóövezetben) alkalmazni. Az olajfestéket egyre kevésbé használják. A zománc tartósságot és fényt ad a rekesznek.
 • Poliuretán stukkó a díszlécek, oszlopok és féloszlopok széles választéka, az ívek és ajtók keretezésére szolgáló sávok. A könnyű alkatrészek és az egyszerű telepítés ragasztóval nagyon népszerűvé teszi a stukkót. Fehér, de könnyen színezhető.

Kecses sandriksek, zárójelek, díszek, mozaikokkal kombinálva az ajtót műalkotássá teszi.

 • Természetes stukkó - nem olcsó cucc. Sokkal nehezebb dolgozni vele, mivel sokkal nehezebb, mint a poliuretán.
 • Mesterséges vagy természetes kő. A dél-oroszországi magánházakban, ahol a homokkő, a kagyló, a mészkő gyakorlatilag a lábuk alatt fekszik, ez kiemelt anyag. De az építési piacokon vásárolhat köveket (pala, gránit, gránit, márvány, klinker csempe). A díszítő kő gazdag választéka segít a falak díszítésében.
 • Különböző textúrák és színek háttérképei - Az egyik legegyszerűbb módja az ajtó kialakításának. A tapéta lejtők és a szomszédos falak szinte mindenki számára.
 • Lamináló film. A legkülönbözőbb színek és típusok lehetővé teszik, hogy gyorsan és olcsón díszítse a nyílást. De a lejtőknek simaaknak kell lenniük.
 • árnyékolók - Nagyszerű lehetőség a textilszárny nyitására. A végtelenül széles választéka a szövetekből, a színtartományból, az árkülönbségből lehetővé teszi, hogy bármilyen belső tér kialakítása ajtóval vagy anélkül történjen.

A lambrequins kiegészítheti a függönyöket, vagy saját készpénzzel fizethet.

 • Macrame vagy más szövés. Bármilyen színben és színben végrehajtható. Egy ilyen keret lehet azonos hosszúságú vagy többszintű mintázatú.
 • Kisey vagy függöny medálok, függöny - Egy másik lehetőség a nyitás tervezésére. És ez egy nagyszerű módja a képességeink bemutatásának, mivel a Kiseyu saját kezűleg készíthető. Az ilyen függöny bambusz, fa, műanyag, gyöngy, üveggyöngy, gyöngy, kagyló és így tovább.

Hogyan lehet finomítani?

A belső ajtók javításának számos módja van. A lényeg az, hogy a megfelelő formát válasszuk.

Számos közülük:

 • téglalap alakú,
 • trapézizom,
 • arch,
 • psevdoarochnaya,
 • aszimmetrikus.

A legegyszerűbb módja a téglalap alakú bejáratnak. Ha egy régi ajtó helyén készül, akkor az ajtótömböt és a házat és a lejtőket le kell szerelni. Az ajtó nélküli nyílás bármilyen fent említett anyaggal készíthető. A fából készült házban lévő Okosyachka nyílásokat a rönkök és lemezek megbízható rögzítéséhez végezzük.

Emiatt itt fel lehet szerelni a szerkezet sarkainak további tartószerkezeteit, amelyek érdekes módon díszíthetők.

A trapézes bejáratnál bármilyen betét is használható. A trapéz kialakítása után a nyílásnak több szöge lesz, ami azt jelenti, hogy több időre lesz szükség a kemény anyagokból készült lejtők szereléséhez. És ez az egyetlen komoly különbség.

Az ívek különbözőek: klasszikus, elliptikus, gótikus.

Egy adott forma kiválasztása a szoba stílusától és céljától, a díszítéshez szükséges anyagoktól függ.

 • Az MDF ív az elkészített formában vásárolható. Körülbelül 3000 rubelt vesz igénybe. Plusz mintegy 200 rubelt. az összeszerelési habon.
 • Az ív nem egyetlen MDF lapból, hanem dobóról és platbandokból készülhet. Ez a módszer lehetővé teszi bármilyen szélességű nyílás rajzolását. Pénzügyi szempontból ez egy nagyon nyereséges lehetőség. Ezenkívül egy ilyen keret könnyen használható tégla- és betonfalon, mivel a habot telepítésre használják, és nem csavarokkal ellátott tiplik.
 • Az íves gipszkarton (GCR) egy üres a további díszítéshez. Ebben az esetben nem szükséges a falat a nyílásban szintbe állítani: a GCR alatt rejtőzködik.
 • A PVC-burkolatot ajánlatos alkalmazni, egy épületben vagy otthoni hajszárítóval melegíteni. Ezt gyorsan meg kell tenni annak érdekében, hogy a lefedettség sértetlen maradjon. Ha kétségei vannak a saját képességeivel kapcsolatban, akkor jobb, ha meghív egy szakembert.
 • Lágy anyagok felhasználásával sokkal könnyebb finomítani a félköríves íves alakzatokat.

A pszeudo-íves szerkezet egy téglalap, lekerekített gipszkarton sarokkal. Ez az ív igazán inkább egy téglalapnak tűnik, mint egy félkör.

A gipszkarton aszimmetrikus alakot ad a nyílásnak. Ezzel bármilyen designt hozhat létre: betétekkel, áttörtekkel és bármely mással.

A vasajtó nyílásával szemben

A bejárati ajtók különleges díszítést igényelnek. Melegnek, nem jelölésnek, kopásállónak, biztonságosnak kell lenniük. Ez különösen igaz a leghidegebb fémajtókra.

Az MDF tökéletesen megbirkózik ezzel a feladattal. Az ebből az anyagból származó kiegészítők segítenek a kezedben betörni. A telepítés egyszerűsége miatt a legegyszerűbb módja a teleszkópos lefolyásnak. A bélés elvén készül: egyrészt hornyokkal, másrészt fésűvel van ellátva. A fésűbe behelyezett fésű bármilyen szélességű pajzsot készíthet.

Egy másik tervezési lehetőség - kárpitozás, például műbőr. Előzetesen jól kell kiszámítani, hogy nem zavarja-e az ajtó mozgását. Ezen túlmenően, amikor egy vastag réteget hozunk létre, jelentősen csökkenthető a nyílás. Ezért a szűk helyiségekben ezt az opciót nem lehet használni.

De a mesterséges téglával vagy kővel történő befizetés szépvé teszi a megnyitást, és nem fog ellopni a helyet. Könnyű a saját kezével ragaszkodni.

A forgács ideális a bejárati csoport felé nézve, mivel a furnér erős és tartós.

Tartók típusai

A választott anyagtól függően a rögzítés típusai eltérőek lesznek. A modern konstrukcióban a habot nem csak tömörítőszerként, hanem rögzítőként is használják. Ezért például az MDF panelek habra kerülnek. A teljes szárítás után a maradékot éles késsel vágjuk.

A szakemberek a fából készült ajtók burkolásához használják a befejező körmöket. A kényelem abban rejlik, hogy a bejárat után a sapkák gyakorlatilag láthatatlanok az anyagon. Tégla- és beton falaknál kényelmes a folyékony körmök használata. Ezt a ragasztóanyagot a szilárd anyag hátoldalán alkalmazzuk, majd rögzítjük a lejtőn és szorosan a falhoz nyomjuk.

Óvatosan kell tennie, mivel a folyékony körmök nagyon gyorsan megragadnak, és a csíkokat és a paneleket bontják.

A panelek csavarokra szerelhetők. A fa nyílásokban először kis furatokat kell készítenie egy fúróval, és csak akkor csavarja be a csavart. Ellenkező esetben a fa megrepedhet. A tégla és a beton falakon a fogókban kell vezetniük (előfúró lyukak számukra), és máris a csavarok.

A legegyszerűbb mód a csőr típusú retesz. Ezen elv alapján a teleszkópos sávok csatlakoznak. Ennek a módszernek a hátránya a burkolat szétválasztása a gyakori szétszereléssel. Az ajtót azonban csak egyszer telepítik. És ha eljött az ideje a szétszerelésére, azt jelenti, hogy nem szükséges, mint a régi berendezés.

Ezért ne félj a korai megjelenés korai elvesztésétől.

Hogyan kell a felületet a munkához?

Miután eldöntötte az anyagot és az űrlapot, elő kell készítenie a meredekséget a tervezéshez. Ha a további dekoráció különböző típusú panelek nem annyira fontos, akkor a tapéta alatt, festés, laminált felület legyen tökéletes. A beállítást vakolat vagy gipszkarton segítségével lehet elvégezni.

vakolat

El kell kezdeni a régi vakolat réteg eltávolításával.Minél jobb ez a munka, annál kisebb problémák lesznek a lejtővel. Ezután meg kell tömíteni a lyukakat és a repedéseket cementhabarccsal. A kis hézagokat gittel dörzsölik, és az ajtókeret és a fal közötti távolság tele van szerelési habbal.

Az előkészítés során el kell távolítani a falról a régi cement dombjait és az összeszerelt hab keményített feleslegét. Ezután a felületet egy alapozóval kezeljük, amely növeli a vakolat és a fal tapadását.

A vakolat lejtése lehet cementhabarcs (cement, víz, homok) vagy gipsz (cement, homok, mészoldat). Az üzletek kész habarcsvakolatot, valamint cementösszetételt adnak, amelyben csak vizet kell hozzáadni.

Számos módja van a megoldásnak a falon való alkalmazására, de bármelyiküknél a felületi szint elérése érdekében függőleges jelzőfényeket kell telepíteni. Lehet, hogy lécek, amelyek az alabástront a lejtőhöz kötik. Miután a fényjelzők megszáradtak, a falra megoldást alkalmazunk, és spatulával kiegyenlítjük. A vakolás ilyen módon kényelmesen függőleges lejtők, a mennyezet nehezebb. A vakolat teljes szárítása után bármilyen módon díszítik.

gipszkarton

Ez az anyag finomíthatja bármely konfiguráció nyílásait. És ez a GCR előnye. Talán egyetlen más anyag sem képes megbirkózni aszimmetrikus alakkal.

A szerkezet alakjának kiválasztása után szükség van egy méretezett mintázatot készíteni papírra. A papírlapon vagy más kemény papírlapon egy természetes méretű sablont készít, amely a falfalakra kerül. A másolatok száma attól függ, hogy az űrlap szimmetrikus.

Ezután az ajtóban állítsa be a fémprofilt. Ahhoz, hogy a profilt íves alakzattá tegyük, minden tíz centiméterre speciális fém ollóval kell vágni. A fémprofil a nyíláshoz van rögzítve. Ahhoz, hogy létrehozza az ív arch, akkor szükség lesz egy mennyezet GCR - ez vékonyabb és lehet hajlítani a minta szerint.

Ez speciális tűgörgővel történik. A gipszkarton tányér vízzel bőségesen megnedvesített és hengerrel hengerelt. A munkadarab lágyul, megkapja a kívánt alakot, és 10 órán át hagyja megszáradni.

Szárítás után az ív minden elemét önmetsző csavarokkal rögzítik a fémprofilok keretébe. Ezután a serpyanki szalag használatával zárja le a lapok ízületeit, és a csavarok hornyait gipsz töltővel dörzsöljük. Amikor ez a réteg megszárad, tedd az egész struktúrát, majd csiszolja meg a csiszolópapírral. A munka ezen előkészítő szakaszában befejeződött, majd a tervezés a befejezésre vár.

Az aszimmetrikus többkomponensű kialakítás kialakításakor további részletek állnak rendelkezésre. És nem minden otthoni mester megbirkózik az ilyen munkával. A kiváló minőségű és megbízható kialakítás érdekében jobb, ha a munkát szakembereknek bízza meg.

méretek

A kapu telepítésének legmegbízhatóbb mérését szakemberre kell bízni. De a körülmények vagy a saját vágy miatt néha magának kell mérni ezt a helyet.

Hogyan csináld helyesen:

 • Mérjük meg a szélességet, azaz a falak közötti távolságot. Ugyanakkor a bejárati nyílásnál az ajtó szélessége kisebb lesz, mint a fal belsejében. Ezenkívül az építési hiba miatt a különböző pontok közötti távolság is eltérhet. Fontos, hogy megtaláljuk a szűk keresztmetszetet.
 • Mérjük meg a magasságot, vagyis a küszöbtől a nyílástól a legkisebb pontig a távolságot.
 • Mérje meg a mélységet, azaz a fal vastagságát. Ezt a nyílás alján, középen és tetején kell elvégezni.

A GOST meghatározza az ajtók és nyílások tipikus méreteit. Láthatjuk őket az alábbi táblázatban. Ez a számítások egyszerűsítésére szolgál a lakások tervezése során. A magánlakásokban nem mindig használják ezeket a méreteket. De ebben az esetben az ajtóegység projektje egyedi lesz, ami jelentősen növeli annak értékét.

Az ajtó nélküli nyílás mérése fontos az anyagok szükségletének helyes kiszámításához.Nagyon gyakran 5 vagy akár 10 cm-es hiba nem alapvető, de minél alaposabban történik a mérés, annál kevesebb meglepetés lesz a telepítés során.

Hogyan kell átadni?

Az ajtó mozgatása - talán a legnehezebb kérdés. Különösen, ha egy lakóházban lévő lakást érint.

A végzetes hibák elkerülése érdekében vegye figyelembe a következőket:

 • milyen anyagból készült a fal;
 • mi a ház elrendezése;
 • ez a fali csapágy;
 • hogyan kapcsolódnak a nyílás méretei a csapágyfalhoz;
 • mi az átfedés állapota;
 • milyen a falak vastagsága és állapota.

Miután eldöntötte a projektet, technikai szakértelemmel kell rendelkeznie, majd koordinálnia kell a különböző bizottságokban. Ezt követi a műszaki specifikációk, a tervezési engedély és a projekt jóváhagyása. Mindezen problémák megoldására speciális szervezetek vannak, vagy a tulajdonos önállóan oldja meg őket.

A nyitás lehetséges átvitelének lehetőségei:

 • Az ajtó, a standard méretekkel, a csapágyfalban. A semmiből áttört. Mivel a padlóra és a falakra a terhelés újraelosztása következik be, fontos, hogy eldöntsük a kérdést: marad-e az előző rész, vagy megmarad-e.
 • Több időigényes lehetőség - ív. Ha betonfalban van fűrészelve, akkor egy bonyolultabb technológiát használnak a téglafalban, amelyet csak egy szakember képes kezelni.
 • A legbiztonságosabb lehetőség ugyanazon a helyen a nyitás enyhe eltolódása vagy bővítése. A jumper növeli vagy eltolódik. A folyosó szükségtelen részét gipszkartonba kell burkolni, vagy téglát kell helyezni. Másrészről vágja ki a kívánt méretű falrészeket.

Sikeres példák és lehetőségek

Ennek az ívnek az értéke a funkciójában. Ez nemcsak a szép design példája, hanem egy olyan polcokkal való kombináció is, amelyek soha nem feleslegesek.

Ez a tervezési lehetőség nagy mennyezetű nagy szobákban lehetséges. Egy csodálatos példa a természetes stukkó használatára szolgáló övezetekre.

A modern anyagok használata hosszú ideig megtartja az ilyen nyílást, és a beépített világítás segít ebben.

A bejárati csoport és a folyosó átjáró azonos stílusban történő regisztrálása a folyosóra tökéletes megoldás. A dekoratív kő segít megőrizni a megjelenést.

Ilyen fafarag lehet önmagában. Tökéletesen zónázza és kiemeli a helyet.

A beépített háttérvilágításnak köszönhetően ez az üveges golyó szokatlanul szépvé tette a folyosót.

A szokatlan színek ellenére ez az aszimmetrikus ív jól néz ki, és elrejti a nem szabványos helyiségméreteket.

A következő videó arról szól, hogyan készítsünk egy ajtót saját kezével.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba