Az MDF ajtózáró burkolata: az előnye és hátránya

 Az MDF ajtózáró burkolata: az előnye és hátránya

Az MDF ajtó burkolatát elsősorban az első ajtón használják, hogy harmonikusabban illeszkedjenek a folyosó belsejébe. Ez a módszer nagy népszerűségnek örvendett, mivel számos előnye van benne, azonban ennek a megoldásnak a hátrányai vannak.

Mi az?

Az MDF panelek préselt fűrészpor lemezek, amelyeket ligninnel ragasztanak össze, amelyet a fa fűtése során különítettek el. Ez az anyag teljesen természetes, és a hasonló rostlemezekkel ellentétben az MDF lapok teljesen egészségesek.

Befejezési funkciók

Az MDF burkolat lehetővé teszi, hogy egy közönséges és unalmas fémajtót érdekes fa változatba kapcsoljon.

Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a folyosó a hagyományos vagy klasszikus stílusban van berendezve.

Attól függően, hogy milyen típusú burkolólapokat választottak, ez vagy a szokatlan hatás.

A belső ajtó kárpitozása lehetővé teszi, hogy jobban illeszkedjen a belső térbe, és hozzájáruljon a szigeteléshez. Az MDF panelek és a fémszerkezet között légrés keletkezik, amely a többszintes épületekben lévő lakások számára elégséges a kiváló minőségű szigeteléshez. Ha szükséges az ajtó melegítője (például amikor az utca felé vezet), a szigetelőanyag a résbe kerül.

Visszatérve az MDF ajtózárás esztétikai oldalára, érdemes mondani, hogy nemcsak a hagyományos fa panelek hatását érheti el. Most már nagyon népszerűek a faragott fa betétek, amelyek az ajtók belsejét befejezik, és ezáltal elegáns és magas árat adnak hozzá.

Ha az MDF segítségével nem csak az ajtót, hanem az alatta lévő nyílást is befejezi, pontosabbá és harmonikusabbá teszi az ajtószerkezettel. Így egy másik előny lehet az integritás hatása.

előnyök

Mint minden, az ajtó megmunkálásához felhasznált anyag, az MDF számos előnnyel rendelkezik:

Széles választék

Többféle MDF bevonat létezik, amelyek mindegyike különbözik a többi jellemzőtől, beleértve a megjelenését is. Így lehet egy teljesen egyedi kompozíciót létrehozni, természetes bevonat kiválasztásával, értékes fa utánzattal és hasonló lehetőségekkel.

Hosszú élettartam. Az anyag kopásálló és több mint egy éve szolgál a tulajdonosai számára.

Az MDF-nek nagy a környezeti hatásokkal szembeni ellenállása, mint például az ultraibolya sugárzás, a hőmérséklet ingadozása és a mechanikai hatások.

ártatlanság

Az MDF panelek összetételében nincsenek káros vegyületek (a DSP-vel ellentétben, amelyek formaldehid gyantákat tartalmaznak). A fűrészpor ragasztása az anyag által felszabaduló természetes anyag miatt - lignin. Teljesen ártalmatlan, és nem árt az emberi és állati egészségnek.

Egyszerű gondosság

Ellentétben az MDF-hez hasonló természetes fával, a préselt panelt egyszerűen törölheti nedves ruhával, hogy eltávolítsa a port vagy a súlyosabb szennyeződéseket.

Nem kell speciális polírozást vásárolni, vagy többletköltséget fordítania a szelíd ápolásra.

Egyszerű telepítés

Annak ellenére, hogy az MDF-rel való munka során minden műveletet óvatosan és óvatosan kell végrehajtani, a folyamat általában nem okoz nehézséget.Ezenkívül szinte minden otthonban rendelkezésre álló eszközökre lesz szükség, ezáltal megszabadulhat a speciális eszközök megvásárlásától.

Panelhibák

Az előnyök bősége ellenére az MDF panelek számos hiányossággal rendelkeznek, amelyek egyesek számára megtagadhatják az anyag használatának megtagadásának okát:

  • Alacsony ütésállóság. Különben is, és áttörni az MDF paneljét, amely esetben könnyen. Az egész a faalapú panel szerkezetében van: a nagy nyomás alatt, amely eltér, és ennek eredményeképpen üreg képződik.

Ne féljen, hogy a panel hibás nyomást vagy hasonló ártatlan hatásokat károsít. Annak érdekében, hogy megtörje, a csapásnak elég erősnek és koncentráltnak kell lennie.

  • Éghetőséget. Az MDF ugyanolyan fa, de másképp. Nem meglepő, hogy könnyen ég. Az enyhe tűz elkerülése érdekében javasoljuk, hogy ne szereljék fel ennek az anyagnak a paneljeit a kábelezés közvetlen közelében (például, ha az ajtó gyakorlatilag „vezetékes”).

típusok

Összesen háromféle panel van: furnér, laminált és anti-vandál:

Természetes furnér

Az MDF panel természetes furnér borítja.

A fa külsõ hasonlósága ellenére a furnérozott modellek sokkal olcsóbbak.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy maga a fűrészpor panel vékony fa vágással van borítva, aminek eredményeként létrejön egy ilyen naturalista utánzás.

Ellentétben azzal, hogy a furnérozott modellek a leglátványosabbak és környezetbarátabbak, jelentős kockázatok vannak. Így a furnérlemezek típusa a leginkább szembetűnő, mivel nem teszi lehetővé a tisztítást közönséges vízzel, nem ellenáll a mechanikai stressznek, könnyen karcolódik, és nem tolerálja a napfényt. Természetesen könnyebben kezelhető a furnérozott MDF panelek, mint a fa, de nem sokkal.

laminált

Laminálással bevont MDF panel. A laminálás úgy történik, hogy egy speciális bevonatot ragasztunk a panelre, amely a kiválasztott anyag színét és bizonyos esetekben a textúráját utánozza. Ez az opció a legolcsóbb, mivel könnyen előállítható, és nem igényel különösen ritka anyagokat.

A laminálás a legszélesebb választékot kínálja a tervezési megoldásoknak, növeli a hangszigetelés szintjét, valamint kopásállóbb, mint a furnér, és több évtizede is eltarthat anélkül, hogy elveszítené az eredeti megjelenést.

A film jól reagál az ultraibolya sugárzásra, azonban nem képes ellenállni a magas páratartalomnak vagy a magas hőmérséklet-ingadozásoknak.

vandál

MDF-bevonat műanyaggal (anti-vandál). Az anti-vandál felületet több réteg műanyag alkalmazásával nyerik, aminek következtében az MDF panel számos további pozitív tulajdonságot kap.

Közülük - a mechanikai sérülésekkel szembeni rendkívüli ellenállás, a vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képesség, a hőmérséklet- vagy páratartalomérzékenység.

E fajta hátránya csak egy - ez a költség. Nem minden ember kész fizetni az MDF-re, még akkor is, ha ilyen csodálatos anyaggal van borítva. Az adott típus több hiányossága nem létezik.

Lehetőségek a belső térben

Az alábbiakban egy képgaléria látható a képekről, amelyek részben bemutatják a különböző MDF paneleket.

Annak ellenére, hogy maga az ajtó maradt fémből, az MDF-burkolatú ajtó harmonikusan néz ki. A gyönyörű burkolatú felület vonzza a hagyományos figyelmet, a burkolat színe néhány, a fémvászon színeinél világosabb színt választ ki.

Belső (második) ajtó hiányában a bejárati ajtót laminált MDF panelekkel lehet kiképezni. Ez kellemes hangulatot hoz a szobába, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy harmonikusan egyesítsék a bejárati struktúrát, amelyet gyakran nem finomítanak a folyosó belső terével.

Érdekes megjelenésű, komplex mintákkal díszített ajtók, faragványok. Ehhez a modellhez mély és telített szín választott, amely nem vonja el a figyelmet a szálról, hanem éppen ellenkezőleg, a kiválasztott design mélységét és szokatlanságát mutatja. Az ajtó szilárd, stílusos és drága.

Az ajtó vágásakor ne felejtse el figyelni a környezetre. Így az opció jól néz ki, ha az egész ajtó a kerülete körül egy MDF panelrel van körülvéve, és egyáltalán nem szükséges, hogy a panelek azonosak legyenek. Néha elég csak a harmonikus színek felvétele.

Egy egyszerű kontrasztos ajtó lesz a folyosó vagy a folyosó érdekes eleme, és az MDF kárpitozásának köszönhetően az élesség kissé sima lesz, és kényelmesebbé teszi a szobát. A panelek színe egybeesik a falszekrény testének színével, amely egy különálló mozdulat.

Mivel a mester a MDF panelrel fém ajtót kopog, a következő videoklipben látható.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba