Olasz ajtók: elegancia és elegáns

 Olasz ajtók: elegancia és elegáns

Olaszország az egyik első olyan ország, amely a belső ajtók gyártását hozta létre. Ezért itt szinte minden városban van legalább egy kicsi, de saját gyár a gyártásukhoz. Ez a szűkebb kereskedelem egyértelműen csoportosul, és minden egyes üzem egy adott terméktípus gyártására specializálódott.

típusok

Minden olasz ajtó három típusra osztható. Ugyanakkor az első két típus a tömegtermelés, amelyet főként nagy olasz gyárak végeznek. Technológiájuk jól ismert, és ma számos cég különböző országokban olasz engedély alapján vagy olasz felszereléssel működik.

 • Első nézet - főként ragasztott bursaból készült, sima furnérbevonattal ellátott ajtók. Az ajtókeret egy lamellából készült keret, de belsejében üreges. Számos klasszikus színük van, sima felületük van és a gazdasági osztályba tartoznak. A viszonylag alacsony költség és a kiváló minőség kombinációja ezeket a termékeket népszerűvé teszi a tömegek között nemcsak hazájukban, hanem a nemzetközi piacon is.
 • A második csoporthoz Az ilyen típusú termékek közé tartoznak a lamella vászonból készült ajtók is, azonban az első fajtától eltérően értékesebb fafajok furnérját használják. Ezen kívül nemcsak a dobozok vannak, hanem az ajtó belseje is. A kötetpanel használata és a részletezett részletek alapján a termék tervezése érdekesebb. Az ilyen termékek ára valamivel magasabb, mint az előző csoportban, de ugyanakkor megfizethetőbb, mint a tömörfa ajtók. A nagyobb tömeg miatt ezek az ajtók erősebbek, mint az első.
 • Harmadik csoport ajtók - a tömbből - elitnek tekinthetők. A masszív termékek gyártási technikái olyanok, hogy a tömegáramban rendkívül nehéz alkalmazni, ezért főként a kézi munkát végző kis családi vállalkozások specializálódnak az ilyen ajtók gyártásában. A fát meg kell szárítani a közvetlen napfénytől és bizonyos hőmérsékleti viszonyoktól kezdve. A szárítási folyamat akár több hónapig is eltarthat, és egy ilyen ajtó teljes gyártási ciklusában a tervezéstől a telepítésig akár hat hónapig is eltarthat.

Mivel minden egyes fa kialakítása egyedülálló, mindegyikből készült termék saját egyedi kialakítású.

anyagok

A klasszikus olasz belső ajtók előállításához főleg faanyagot és minden származékát - lamellákat, furnérokat, paneleket stb. - használnak, de a technológiai fejlődés fejlődésével a fogyasztói preferenciák változnak, és az e termékek gyártásához használt nyersanyagok listája bővült.

Az olasz mesterek igyekeznek lépést tartani az időkkel, és technológiáikban nem csak a szokásos MDF és forgácslapot használják, hanem a parafa, a bambusz, a műanyag és a még szövet is. Ebben az esetben a polimer anyagokat melegítjük, és a magas hőmérsékletek hatására a leginkább váratlan formákat veszik fel.

Egy termékben többféle fajtát kombinálhatunk. A fa- és műanyag ajtókban gyakran megtalálhatók üvegbetétek vagy fém alkatrészek. A sorozatgyártáshoz még mindig többféle nyersanyagot használnak.

Az MDF számos előnnyel rendelkezik: megfizethető ár, esztétikai megjelenés, különböző színek és fontosabb környezetbarát. Ennek az anyagnak a hiányosságai közé tartozik az a képesség, hogy gyorsan meggyullad, törékeny és nem képes ellenállni a nedvességnek.

A furnér egy vékony, fából készült lemez, amely díszíti az ajtólapot és a dobozot. Maguk az ajtók kevésbé értékes nyersanyagokból készülhetnek. Az olasz ajtók 5 mm-es természetes furnér vastagságúak. Szakember nélkül elég nehéz megkülönböztetni a természetes furnérból készült terméket tömör fából.

A furnérot általában üreges ajtólapokkal, valamint többrétegű karton ajtókkal díszítik. Az ajtólap befejezéséhez a furnércsíkokat egy kívánt méretű lapra forrasztjuk. Ugyanakkor meg kell egyezniük egymással a kép szerint.

Ennek az anyagnak a hátránya az elégtelen szilárdság, mivel nagyon könnyen eltörik.

A tömb használható az üreges ajtókerethez és a monolit szerkezetek kialakításához.

Az ilyen típusú ajtók megkülönböztető tulajdonságai a megbízhatóság, a tartósság és ennek következtében a hosszabb élettartam. Ahhoz, hogy az ajtó tartós legyen, de könnyű legyen, a keret leggyakrabban fenyőből készül, és a nagyobb biztonság érdekében néha zománc borítja, amely a patinával is díszíthető.

Megkülönböztetjük az ajtókat a csatolt és kombinált tömbtől. Az első esetben a szerkezet három rétegből áll, amelyek egymáshoz ragasztva vannak, de kívülről egy parkettára hasonlítanak. A kombinált tömböt többféle anyagból gyűjtöttük össze. Nemcsak tömörfa, hanem MDF és egyéb anyagok is lehetnek.

Az utóbbi időben az alumínium kerettel ellátott üvegajtók divatossá váltak. Ez a kialakítás könnyebb, mint a fából készült változat. Ilyen modellekben biztonságos és extra erős üveg használatos. A telepítés előtt magas hőmérsékleten speciális hígításon megy keresztül, amely után erőssége jelentősen megnő. És ha megszakad, a töredékek kicsiek és nem élesek.

méretek

Az olasz gyártású ajtóegységek leggyakrabban megfelelnek az orosz belső nyílásokra vonatkozó szabványoknak, ezért az európai minőséget előnyben részesítve nem lehet attól tartani, hogy nem fognak illeszkedni. És még akkor is, ha enyhe eltérések történnek, ezeknek a szerkezeteknek az a tulajdonsága, hogy a keret kissé igazítható a szükséges paraméterekhez.

Ahhoz, hogy az ajtókeret széles legyen az ajtólapral, a speciális lécekkel növelhető. Mivel az olasz ajtók minősége már axiómává vált, annak érdekében, hogy kedvesek legyenek, egyes fogyasztók készek nemcsak az ajtók cseréjére, hanem a teljes falak lebontására is.

szín

Az Olaszországban gyártott belső ajtók színrendszere meglehetősen kiterjedt ahhoz, hogy kielégítse a legigényesebb ízt. A tartományban szinte minden árnyalat létezik, amelyek csak a természetben léteznek: a tiszta fehértől a szénig, a könnyű nyugtató tónusoktól a leginkább elképzelhetetlen színekig.

Könnyű bükk, fehérített tölgy, mahagóni, kőris, valamint a világhírű olasz dió - egyfajta névjegykártya-gyártó ennek a napos országnak. Ezek és sok más szín már régóta a műfaj klasszikusává váltak.

A szecessziós stílus szerelmeseinek a színes műanyagból készült ajtók megfelelnek: gazdag kék, nemes csokoládé, agresszív vörös, életerősítő olívaolaj - a nevek végtelenül felsorolhatók.

A high-tech rajongói értékelik az üveg és a fényes fém szigorú választékát. Ugyanakkor az üveg színe változhat - a semleges átlátszótól a színezettig.

A festészet több rétegben történik bizonyos idő elteltével. Ebben az esetben matt textúrát vagy fényes felületet kaphat.Kívánt esetben speciális festékek segítségével fém felületre is hatással lehet a felületre.

Minden fehér árnyalat megérdemel egy külön beszélgetést: ez a szín univerzális és szinte bármilyen belső térbe illeszkedik. A fehéret mind a monofon falak, mind a különböző díszek kombinálják. Tökéletes harmóniában van a pasztell színekkel, és a sötétekkel szemben is kedvezően néz ki.

Ezenkívül megrendelheti az ajtók festését különböző színekben, úgy, hogy a kialakítása mindkét helyiséggel kombinálható legyen.

tervezés

Az olasz tervezők a világ minden táján joggal tekintik a trendeket. Ők az elsők között találják meg az új divat trendeket. A több generáció által felhalmozott magas készséggel kombinálva a tapasztalt munkavállalók kezében lévő modern technológiák csodákat tudnak dolgozni és a legváratlanabb fantáziákat valósággá teszik.

Az olasz ajtók sora annyira változatos, hogy végtelenül beszélhet róla. Azok, akik szeretik a csendes klasszikusokat, gyakran fából készült ajtókat választanak. Ezek leggyakrabban egyetlen színskálán készült modellek. Ugyanakkor az ajtók lehetnek süket (betét nélkül is), vagy különböző üvegből és más anyagokból készült betétek.

Sokoldalúak az ólomüveges ajtók. Ezek szinte bármilyen belső térre alkalmasak - akár modernek, akár Provence.

Ajtók lehetnek szilárdak vagy üvegezettek, bármilyen színnel festve - a klasszikustól az avantgárdig. Ezen kívül az ajtólap mindkét oldala különböző árnyalatokból készülhet, amelyek mindegyike optimálisan megfelel a szomszédos helyiségek befejezésének.

Ami az üvegezést illeti, több fő paramétert különböztet meg:

 • Színes. Ez az alapja az összes alapnak. A hagyományos, átlátszó, tiszta, fehér vagy színezett üveg mellett az olasz tervezők többszínű festett üvegablakokat kínálnak, amelyek a katolikus katedrálisokhoz hasonlítanak.
 • Form. A megfelelő vonalak rajongói vízszintes vagy függőleges betétekkel választhatnak ajtókat. Azonban nem kevésbé elegáns megjelenésű lapkák, ívelt, absztrakt kiegészítésekkel.
 • Textúra. Az üveg lehet sima vagy tükör, matt vagy fényes, sima vagy dombornyomott, mintával vagy anélkül. Emellett maga a minta lehet lapos vagy ömlesztett.
 • A dekoráció. Az üveglapokkal ellátott ajtók, fényekkel, melegséget és kényelmet biztosítanak a belső térnek. Ezen kívül az ajtóüveg díszíthető kovácsolt csipkével, szárított virágokkal. Nemrégiben divatos lett a különböző belső tárgyak díszítése Swarovski kristályokkal vagy strasszokkal. A művészet szerelmesei bármilyen képet rendelhetnek az ajtón. Ez lehet egy szabványos kép a gyártó katalógusából vagy az ügyfél által javasolt változatból - például egy személyes archívumból készült fénykép vagy egy híres kép.

Az olasz ajtók formái változatosak. A hagyományos téglalap alakú opciók mellett a híres márkák katalógusaiban is ívelt opciók találhatók. Az egyes vázlatok szerint nem szabványos alakzatokat készíthet - kerek vagy megnövelt magassággal. Technológia Az olasz gyárak lehetővé teszik, hogy bármilyen bonyolultságot megrendeljen.

Az ajtók lengő típusúak lehetnek, amelyek csak az egyik irányban vagy az inga típusban nyithatók meg - bármely irányban kinyitható. A kupéajtók nagyon érdekesek. Segítségükkel a terem belsejében zónába kerülhet - például az öltöző elkülönítésére. Egy kis stúdió típusú apartman esetében egy összecsukható ajtó valódi lesz.

Hogyan válasszuk ki?

A belső ajtó kiválasztásakor bizonyos ismeretekkel kell rendelkeznie. Minden itt fontos - még a lefedettség is. Ha festék, akkor a rétegnek tökéletesen simanak kell lennie. Ha ez a lakk kiváló minőségű, és a lakkozott felületen présel, nem hagyhat semmilyen jelet.

Az igazi olasz ajtók, még akkor is, ha nem tartoznak a prémium kategóriába, tökéletesen sík felületűek, zsetonok és látható hibák nélkül.Minden tömítés és tömítőanyag a lehető legpontosabban rögzíti az ajtót az ízületeknél. Ebben az esetben a tömörítőknek lágynak kell lenniük, és jelenlétük kötelező. A jól ismert cégek, mint például az Italon, értékelik a hírnevüket.

A doboznak, magának a vászonnak, valamint a sávoknak a teljes készletben kell lenniük és színükben és textúrájukban egyeznie kell. Ugyanez vonatkozik a hang- és hőszigetelést biztosító tornácra is.

Vásárlás előtt kérdezze meg az eladót a tűzbiztonsági osztályról. Minél magasabb, annál biztonságosabb a megvásárolt termék.

Előnyök és hátrányok

Az olasz gyártású ajtók fő előnyei a következők:

 • A kifogástalan minőséget a szigorú ellenőrzés biztosítja a termelés minden szakaszában. Ezt a hálás ügyfelek sok lelkes véleménye alapján lehet megítélni.
 • Hatalmas választék a modellek és minták, lehetővé téve, hogy kiválaszthassa az esetleges jövedelem lehetőségét.

A hátrányok a következők:

 • A termék magas ára más gyártókhoz képest.
 • Az ajtók gyártási ideje késleltethető. Ez egy komplex gyártási rendszerhez, valamint egy logisztikai és szállítási rendszerhez kapcsolódik.

Modern példák és lehetőségek

Az orosz piacon az olasz termékeket számos gyártó képviseli. Közülük egyaránt viszonylag fiatal cégek és már ismert névvel rendelkező cégek. Ezek a gyártók gyakorlatilag minden ritka erdővel foglalkoznak.

A fent említett cég által gyártott égerből készült ajtók egyedülálló kialakításuk miatt híresek - a feldolgozás után ez a fa kellemes vöröses árnyalattal rendelkezik. A fa tökéletesen ellenáll a nedvességnek, így ezek az ajtók biztonságosan elhelyezhetők a fürdőben és a konyhában.

A tulipán furnér egy gyönyörű csiszolt felületet ad a vászonnak. Ez a fa meglehetősen szeszélyes a munkában, és magas költségei miatt rendkívül ritka a tulipánfa tömbje. Gyakran használják a díszítésben és a díszítésben.

A legtöbb olasz ajtó szegek nélkül van felszerelve. Az ilyen formatervezési minták esztétikusabbak, ugyanakkor megtartják megbízhatóságukat.

Ezen kívül a modern technológiák jelentősen leegyszerűsítették az ajtószerkezetet, és most még külső hatással is, az ajtó viszonylag könnyű. Ez könnyű keretek használatával érhető el.

Az olasz belső ajtók közötti különbségről nézd meg ezt a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba