Hogyan kell telepíteni az ajtókat?

Még az ősi időkben is kialakítottak olyan terveket, amelyek magukban foglalják a lakás bejáratát. Természetesen az ilyen szelepek kinyitása és bezárása eléggé zavaró volt, de az olyan alkatrészek feltalálásával, amelyek nagyban megkönnyítik a folyamatot, az ilyen terveket mindenütt kezdték használni. Napjainkig nagyon kényelmes a bejárati és a belső ajtók használata, és ha akarja, telepítheti őket maguknak, miután nem csak a telepítési utasításokat, hanem az ajtószerkezetek jellemzőit is tanulmányozták.

Jellemzők

Ahhoz, hogy az ajtók elláthassák funkciójukat, és kényelmes életkörülményeket és a tulajdonosok biztonságát biztosítsák, bizonyos szabványokra kell épülniük a telepítéskor. A leggyakoribb az SNiP (építési szabályok és előírások). Ezek a szabályok leírják azokat a követelményeket és ajánlásokat, amelyeket be kell tartani az ajtószerkezetek telepítésekor.

Az 1950-es években kialakult szabványok továbbra is a mai napig folytatódnak. Természetesen ez idő alatt sokszor felülvizsgálták őket, és most már kissé módosított formában vannak, de az alapvető követelmények változatlanok maradnak, és sokat nem változtak.

Ez a dokumentum meglehetősen terjedelmes, számos szabályt tartalmaz a különböző modellek belső és bejárati struktúráinak telepítésére.

Vannak olyan általános szabályok, amelyek mind a szobába szerelt ajtókra, mind a bejárati szerkezetekre vonatkoznak:

  • A belső ajtók telepítésekor meg kell tartani a technológiai rést, amely 10-15 mm tartományban van. Az ajtókeretnek 3 mm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a jobb, bal és felső részen levő levél. Az ajtólap alja és a padlóburkolat közötti résnek 10 mm-en belül kell lennie.
  • Az SNiP szerint az ajtókeret 3 mm-nél nem térhet el. Annak érdekében, hogy az ajtószerkezet a lehető legegyenletesebb és gyorsabb legyen, gyakran használnak egy speciális csúszó keretszerű sablont. Az oldalsó keretoszlopokat legalább két helyen kell elhelyezni, és egymástól körülbelül 1 méter távolságra kell lenniük.
  • Az ajtószerkezet telepítésekor meg kell jegyezni, hogy a vászon nem zárja ki a közeli nyílásokat. Ezen túlmenően a zárt helyzetben lévő redőnyöknek jól illeszkedniük kell a dobozhoz. Ebből a célból a kontúr mentén mindig egy tömítés kerül elhelyezésre, amely elvégzi a barrier funkciót.

Hogyan lehet kézzel telepíteni?

Minden ajtószerkezet különböző elemekből áll. A doboz, egy ruha, platánok, dobor (bizonyos esetekben) és kiegészítők belépnek. Az ajtólapok ugyanabból az anyagból készülhetnek, és egyetlen monolit szerkezetet alkothatnak, vagy különböző töltőanyagokból állhatnak, amelyeket speciális profilok rögzítenek.

A legegyszerűbb módja annak, hogy az ajtólapot ugyanabból az anyagból telepítse. De ha szeretné telepíteni a profilok tervezését, jobb, ha az összes anyagot egy helyen vásárolja meg, így nem kell aggódnia a töltőanyagok és profilok illesztése miatt.

A GOST szerint az ajtók kialakítását több paraméter jellemzi. Ezek közé tartozik a termék magassága és az ajtókeret, valamint a blokk és a vászon szélessége. Ezenkívül az ajtószerkezet biztonságát a gyártási anyagoktól és az ajtó díszítésének módszereitől, a kapcsolódó szerelvények gyártásához használt anyagoktól (zsanérok, fogantyúk, szegély) használják.

Ha az ajtó fából készült, akkor a GOST szerint bizonyos paraméterek nem sérthetők.Az első a fa nedvességtartalma, amely nem lehet több, mint 8%.

Az ajtó megfelelő felszerelése érdekében, függetlenül attól, hogy a bejárat vagy a helyiség van-e, számos előkészítő munkát kell elvégeznie. Először elkészül a telepítési hely. Ha ez egy nyílás, és a szerelés előtt már be van szerelve egy ajtó, akkor először leszerelik a régi szerkezetet. A folyamat a platánok és az ajtólap eltávolításával kezdődik, és csak akkor távolítható el az ajtókeret. Annak érdekében, hogy a folyamat gyorsabb legyen, a doboz néhány helyen van elhelyezve, és a cement megtört, ha a doboz be van kötve.

Ha a doboz elemzése különböző okok miatt nem szerepel a tervekben, akkor az ajtót a régi dobozba telepítheti. A legfontosabb dolog, hogy válasszon egy megfelelő ajtólapot, platánokat és szerelvényeket színes és méretű, valamint helyesen rögzítse a szárnyat. Ebben a szobában kifelé kell nyitnia.

Az elavult ajtókeret leszerelése után meg kell rendezni a nyílást.

Általában a lejtők kiegyenlítésre kerülnek, de egyes szakértők véleménye szerint nem ajánlott az úgynevezett nedves felületet elvégezni, ha az ajtószerkezet bármilyen fa borotválkozó anyagból készül. Ez az ajánlás mindenekelőtt a belső ajtó ajtójának elkészítésére vonatkozik.

Lehetőség van ajtószerkezetek telepítésére nemcsak a lakáson belül, hanem azon kívül is, például a leszálláskor. Az apartmanházakban nagyon sok előcsarnok van, amely több apartmant összeköt, amelyek tulajdonosai további ajtókat telepítenek. A folyosón az ajtó telepítését általában olyan szakemberek végzik, akik nemcsak helyesen végzik el a telepítést, hanem minden esetben összehangolják ezt a műveletet.

A bejárati ajtók ajtójának előkészítésekor jelentős üregek alakulhatnak ki, amelyeket a habarcsra beültetett téglával kell lezárni. A hézagokat cementhabarcs borítja, és a kiemelkedéseket eltávolítjuk. A régi házakban a küszöb alatti ajtókeret alatt gyakran a fából készült gerenda, amelyet a leggyakrabban el kell távolítani.

Keretházakban és lakásokban, ahol építési célra üreges homlokzati téglát használtak, a nyílást rudak segítségével kell megerősíteni, hogy elkerüljük mind a nyílás, mind a falak torzulását. Néha szükség van a nyílás szélességének csökkentésére, ezt egy speciális gerenda segítségével kell elvégezni, amelyet be kell illeszteni a nyílásba, és rögzíteni kell a falon a rögzítőcsavarokkal az állvány oldaláról.

Rendszerint az ajtókeretnek kis sávszélessége van, és a telepítés során gyakran nem lehet bezárni a nyílás teljes vastagságát, így a doboz a partíciókkal van felszerelve. Ezek a doboz folytatása, és az egyszerű vagy teleszkópos modellekre szerelt szerelési módszer szerint vannak felosztva. A teleszkópos opciók modernebbek és kényelmesebbek, mivel speciális hornyok segítségével csatlakoznak a dobozhoz és a házhoz.

Ebben az esetben a betét beszerelése körmök nélkül történik, de a nagyobb szilárdság érdekében a hátoldalon ragasztót alkalmazunk.

Bizonyos helyzetekben az ajtószerkezet teljes megváltoztatását a tulajdonosok tervei nem tartalmazzák különböző okokból, de szükség van a bejárati ajtó megjelenésének megváltoztatására. Ehhez speciális lemezek vannak, amelyek lehetővé teszik az ajtó frissítését a doboz szétszerelése nélkül. Napjainkban különböző típusú panelek vannak felszerelve, amelyek nem csak a helyiségekben, hanem a lakás bejárati ajtóiban, egy magánházban és akár egy házban is elhelyezhetők.

Fontos szempontok

A telepítési helytől függően minden ajtó bejárati és belső kialakításra oszlik. Mindkettő különböző anyagból készül, és van egy lengő- vagy csúszónyitó rendszerük. A telepítés során figyelembe veszik a tervezés, az anyagok és természetesen egy telepítési helyszín minden jellemzőjét.

A bejárati ajtók leggyakrabban fémből készülnek.Az acélszerkezetek beépítésének saját árnyalatai vannak, amelyeket figyelembe kell venni, hogy az eredmény ne csalódjon a helyiségek tulajdonosai számára. Az acél tömböt kétféleképpen lehet felhelyezni a nyílásba. Az első esetben a rögzítőlemezeket rögzítőként használják. A második változatban az ajtókeret rögzítőcsavarokkal rögzíthető.

A szakértők szerint a megbízhatóbb rögzítés érdekében jobb mindkét módszert használni.

A bejárati ajtók gyakran fel vannak szerelve egy további csuklós szárral. A vidéki házak általában kettős építésűek. Egy szárny rögzített marad, és csak akkor lehet nyitva, ha szükséges. A beszereléskor az ajtólapokat a doboz mindkét oldalán lógják. A rögzített szárny rögzítéséhez a vászon alsó és felső részén egy zár van szerelve, és egy lyukat fúrnak az acél keret felső és alsó részén.

A páncélozott bejárati ajtók esetében, amelyeknek jelentős a súlya, általában stabilabb lombkoronák nem deformálódnak. A leggyakrabban használt hurok rejtett típus. A számuk általában több mint két darab, és egyes esetekben a szárny 4 függönyre van felszerelve.

A tambour ajtók felszerelésének árnyalatai attól az anyagtól függnek, amelyből a konstrukció készül. Fémajtók esetén minden szempont egybeesik a fémszerkezetek beépítésével. De néha a platformon terveket és más anyagokat készítenek. Leggyakrabban üvegszövet.

Az üvegajtók felszerelése a doboz felszerelése nélkül lehetséges. A falra, a mennyezetre vagy akár a padlóra szerelhető hurkok is felszerelhetők. Az üveg olyan anyagokra utal, amelyek nem méretezhetők meg helytelen méret esetén. Ezen kívül az üvegajtók önmagukban nem készíthetők, általában rendelésre készülnek.

Az üveget nagyon gyakran használják alumíniumszerkezetek betéteként, amelyek beépítése a szárny nyitásának módjától függ. A csuklós szerkezetek forgatásához nem nagyon különbözik a telepítés az acélajtók beszerelésétől.

A csúszó opcióknak saját szabályai vannak. Az ilyen szerkezetek szelepei szabadon mozognak egy görgős mechanizmus segítségével a vezetők mentén. Az ajtólapok száma 1 és 4 között változhat. A dupla szárnyú szerkezetek esetében a rekeszajtókat leggyakrabban a rekeszajtók használata jellemzi, amelyek - ellentétben a csúszószerkezettel -, ahol az egyik vezető mentén törlőkendők vannak, két vezetővel rendelkeznek, és mindegyik vászon nem csak a vonal mentén mozog, hanem az ellenkező oldalra is.

A tolóajtókat leggyakrabban a nagy forgalmú területeken telepített automatikus szerkezetekben használják. Az ilyen szerkezetek telepítésekor mindig telepített mozgásérzékelők vannak. Ezen túlmenően az ilyen rendszerek elektromechanikus zárral, vészelemekkel és működési módválasztóval vannak ellátva. Az ilyen szerkezetek telepítése nehéz feladat, ezért mindig szakmailag képzett személyek végeznek.

A csúszó kialakítás változata egy összecsukható lehetőség. A kialakítás maga a csuklópántok segítségével. Görgők segítségével mozognak a kialakított útmutatók mentén. A külső ajtó csuklós csuklópántokkal van ellátva a dobozhoz. Az összecsukható szerkezet telepítése megegyezik a csúszó rendszerek telepítésével.

A csuklós belső ajtók felszerelése a használt vászon típusától függően kis különbségeket mutat. PVC- és MDF-lemezekből készült műanyag szerkezeteknél nagyon pontos méréseket kell végezni, mivel a nem megfelelően kiválasztott méretek nem vághatók le később. A szerkezet nyílásba történő beszerelésénél mindig meg kell vizsgálni a fogantyú és a zár működését, valamint az ajtó ajtókhoz való illeszkedésének mértékét és a küszöböt.

Bizonyos esetekben az ajtók beszereléséhez a lakásban szeretné növelni az ajtót. Ez megtörtént egy standard ajtó telepítéséhez2 m magas a fürdőszobában.Ezekben a szobákban van egy küszöb. Általában a magassága legalább 5 cm, ezért a standard magasságú termék nem illeszkedik a nyílásba. Ha nincs lehetőség a nyílás magasságának növelésére, akkor az ajtólap rövidíthető, különösen, ha tömör fából készült és festésre kész.

Szerelési módszerek

A rögzítők az ajtó típusától függenek. A hurkok a lengőkeretek rögzítésére szolgálnak. Segítségükkel az ajtólap függőleges helyzetben van felfüggesztve. A hurok egyik oldala a szárnyra van csavarozva, a másik pedig az ajtókerethez csavarokkal van rögzítve. Könnyű szerkezetek esetén két hurok elegendő, és a nehezebb hálóhoz általában három hurkot használnak. Nyitott csuklópántok rögzítéséhez speciális eszközökre nincs szükség, és zárt típusokhoz sablont használnak.

Néha rugót használnak a penge rögzítéséhez a lengőkonstrukciókban. Az egyik végén az ajtólapra van rögzítve, a másik végén pedig a kereten. Leggyakrabban a bejárati ajtókon lévő intézményekbe kerülnek, hogy elkerüljék a nyitott szárny kockázatát. Nyitáskor a rugó nyúlik, és amint a szárny felszabadul, az ajtó visszatér az eredeti helyzetébe.

A csúszó rendszereknél a hengerek és a speciális profilok használhatók rögzítőként. A csúszórendszer típusától függően a görgőkön lévő huzal egy felső vezetőn rögzített vezető vagy két vezető mentén mozoghat, ahol az alsó profil is hozzá van adva.

beállítás

A belső ajtót önállóan és segítség nélkül állíthatja be.

Miután a vászon lógott a zsanérokon, a keret és az ajtólap közötti réseket kell beállítani. Ehhez úgy állítsa be a tornácot, hogy a doboz egészének síkja megérintse a doboz egy részét. Ellenőrzéskor egyszerre kattintson az ajtó felső és alsó részére, és nézze meg, hogy "nem játszik".

Szükséges az ajtószint ellenőrzése is. Ehhez az ajtót más szélességre nyitják és értékelik. A helyesen telepített vászon nem mozoghat egy adott pontból.

Szerelőkészletek

Az ajtószerkezet felépítésének megkönnyítése érdekében készen áll a különböző eszközökből álló kész készlet, amely a telepítés során szükséges lesz. A szerelőkészlet segítségével minden újonnan érkezett az ajtót helyesen, és ami a legfontosabb - gyorsan telepíti.

A mai napig számos különböző típusú ajtókhoz tervezett kész készletet értékesítettek. Segítségükkel elkerülhető a nyílás összehangolása. Az ajtókeret tökéletesen fel van szerelve és mereven rögzítve van a nyílásban 6 ponttal. Ezen eszközök használata lehetővé teszi a doboz és a vászon közötti rések pontos beállítását. És egy másik fontos érv a készlet mellett az ajtó kialakításának képessége, anélkül, hogy a hab teljes száradására várnánk.

Szükséges eszközök

Az ajtó kialakítása a konyhában is, még a WC-ben is, kötelező eszközkészletre lesz szüksége. Ezek közé tartozik az építési szint, a csavarhúzó, a kalapács. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet marószerszámra vagy malomra, hogy gondosan kezelje az ajtólap szélét.

Egy kiegészítő szerszámként gyakran szükség van egy fűrészlapra. Ezzel a rendszernek megfelelően megfelelően vághatja a dobozhoz tartozó fát. A vágást mind jobb, mind bármelyik szögben végzik. Emellett a fűrészáru segítségével a fa mellett vághat műanyagot és alumíniumot is.

méretek

Van egy táblázat, amely az ajtólap beépítési méreteit mutatja. Általában a nyílás egy bizonyos méretének felelnek meg.

Vászon mérete (cm)

Apertúra mérete (cm)

szélesség

magasság

szélesség

magasság

55-60

200

63-72

205-210

70

77-82

80

87-92

90

97-102

2*60

130-tól

A munka sorrendje

Ahhoz, hogy az ajtót megfelelően szereljék fel, fel kell készíteni az összes szerkezeti elemet, nevezetesen a dobozt, a vászont, a halott zárat, a fogantyúkat, és minden munkát lépésről lépésre végre kell hajtani.

Először elő kell készítenie az ajtókeretet. Az ajtólap segítségével megvásárolható, és maga is készíthet. A gyártási technológia egyszerű. Ez legalább három gerendát igényel. Az egyik szükséges, mint egy make-up állvány, a második sugár hurok, a harmadik pedig szíjzár. Ha egy küszöbértékű dobozra van szükség, akkor még egy sávot kell hozzáadni az építéshez. Összeszerelés esetén ez a doboz egy téglalapra hasonlít.

A doboz megfelelő összeszereléséhez a rudakat a padlóra és a méretre kell helyezni. A fájl kétféleképpen készíthető. Az első esetben a függőleges oszlopok és a tekercselőlap 45 ° -os szögben kerülnek rögzítésre, míg a másik esetben a állványok derékszögűek.

Az előkészített doboz be van helyezve a nyílásba és rögzítve (a tapétát előzetesen ragasztani kell). A nyílások és a dobozok között ékeket helyeznek, hogy kis rést hagyjanak. A mezőt szintenként jelöljük, ha szükséges, azt szintre állítjuk.

A poliuretánhab segítségével töltsük ki a doboz és a fal közötti területet alulról felfelé, miután korábban lefedtük a dobozt. Ezután elő kell készítenie a vászont a lombkorona számára. Ehhez az egyik oldalra vágjuk a zárat, és a hab száradása után a vászonot a többi zsanérba akasztjuk.

A belső ajtók technológiai telepítése a következő videóban látható.

Vélemények

A lakástulajdonosok és házak számtalan véleménye szerint az ajtószerkezetet teljesen fel lehet szerelni. A legfontosabb az, hogy a nyílást megfelelően mérjük, és elkészítsük a szükséges eszközöket. A lépésenkénti utasítások figyelembevételével és a telepítés és a forrásanyagok minden árnyalatának figyelembevételével a legtöbb vélemény szerint nem csak a belső ajtók, hanem a bejárati szerkezetek is telepíthetők.

Sikeres példák és lehetőségek

A sikeresen telepített struktúrák nemcsak a geometria helyesen telepítettek, hanem az ajtók belsejével jól kombinált ajtók is. Ezek közé tartozik nemcsak a belső vásznok, hanem a lakásban és a magánházban telepített bejárati szerkezetek is.

A jól felszerelt bejárati ajtónak nemcsak erősnek és megbízhatónak kell lennie, hanem szépnek is kell lennie, mind a helyiségen belül, mind a szobán belül.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba