Hogyan lehet csökkenteni az ajtót?

 Hogyan lehet csökkenteni az ajtót?

Gyakran a lakástulajdonosoknak szükségük van újratervezésre. A folyamat komoly és időigényes, és az ajtó szűkítése nem kivétel. Figyelembe kell vennie azokat az okokat, amelyek miatt szükség lehet a lakás belső nyílásainak méretének megváltoztatására, valamint meg kell ismernie a kapu szélességének és magasságának csökkentésére vonatkozó leírást.

A nyitás méretének megváltoztatásának oka

A belső ajtónyílások egy lakásban vagy házban való újratervezésének fő okai lehetnek a következők.

 • Egyedi méretek meglévő ajtóívek vagy nyílások. Ebben az esetben jelentős nehézségek merülnek fel a szabványos méretű ajtók beszerelésével. A túl nagy ajtó beszerelése tele van a gravitáció miatti megereszkedéssel, és egyszerűen nemkívánatos megjelenést okoz a nehézkes méretek miatt.
 • Meglévő nyitás ív formájában. Gyakran a bejárat a nappaliba vagy a csarnokba, a fejlesztő egy nagy ív formájában történik. Ez nem mindig kívánatos, és nem felel meg a lakás tulajdonosának ízlésének. Ebben az esetben szükséges az ívív korrekciója és szélességének és magasságának csökkentése.
 • A nyílás a falhoz van csatlakoztatva. Ez nagyon gyakori lehetőség a tervezéshez, különösen a kis lakásoknál. Ebben az esetben az ajtó nem nyitható elég szélesre, a szomszédos fal szántása ellen. Az ajtófogantyú zavarhatja a folyosót, ragaszkodhat a ruhához vagy a dolgokhoz. Gyermekek gyakran megsérülnek és megrongálódnak azáltal, hogy a kültéri játékok során az ajtólap fogantyújába vagy szélébe véletlenül ütközik.
 • A falterület növelésének szükségessége. Gyakran szükség van a szomszédos falak nagyobb szabad területére, például a mindennapi életben szükséges további bútorok elhelyezésére. Ebben az esetben lehetséges, hogy feláldozzuk az ajtótér szélességét a fal hosszának növelése érdekében.
 • A szoba szigetelésének szükségessége. Bizonyos esetekben az ajtónyílás túl nagy méretei nem kívánatosak, mert a belső vagy a bejárati ajtó nyitásakor és bezárásakor nagy a hőveszteség.

Módszerek és anyagok

A helyiség jellemzőitől és az ajtó méreteitől függően a következő csökkentési lehetőségek lehetségesek.

 • Az oldalsó felületek felépítése fából készült bárral. Ennek a módszernek egy nagyszerű eleme, hogy a fa jól reagál a feldolgozásra és a méretméretre. Miután elvégezte a szükséges méréseket, a lehető legnagyobb pontossággal állíthatja be a fa rudak méretét. Maguk a rudak hosszú csavarokkal vannak rögzítve a nyíláshoz. A hátrány az anyag tulajdonságaiban rejlik. A természetes természetesség és a környezetbarátság ellenére, ami plusz, a fa nem tolerálja a hőmérséklet- és páratartalom-változást. Az ilyen kialakítás elveszítheti az erőt, deformálódhat, vagy idővel ugrik.
 • A nyitó hab blokkok vagy téglák szűkítése. Az ilyen típusú építőanyagok alkalmasak beton- vagy téglafalú helyiségekben való munkavégzésre. Néhány nehézség a méretnek a nyílás mélységéhez való illesztése.
 • Az ajtónyitást gipsz ragasztóval szűkítheti. Ez az opció akkor alkalmazható, ha a szoba falai vakolattal készültek. A gipsz ragasztó a folyosó kicsit szűkítésére használható. Így 25 cm-rel csökkentheti a nyílás méretét.
 • A belső átjáró térének csökkentése gipszkarton használatával. Ez a leggazdaságosabb és meglehetősen egyszerű módja annak, hogy ezt megtehesse. A gipszkarton, mint a fa, tökéletesen méretben állítható, így a nyitás kívánt mélységéhez való igazítása egyáltalán nem nehéz. A faanyaghoz képest azonban a gipszkarton nem érzékeny a korrózióra, nem érzékeny a hőmérsékletre és a páratartalomra. A tervezés a nagyobb költséghatékonyság ellenére szilárdabb és tartósabb lesz.

Az átalakítás szakaszai

Az alábbiakban a belső átjárók méretének megváltoztatásakor elvégzendő műveletek általános sorrendjét adjuk meg.

 • A meglévő nyílás mérése. Építési mérőszalag segítségével készül. Ezt a mérést legjobban együttesen kell elvégezni, hogy az egyik személy segítse a mérőszalag tartását. Ha a szalagot vízszintes méretekben leengedi, előfordulhat hibák. A méréseket a nyílás mindkét oldalán és átlósan kell elvégezni.
 • Számítás és méretezés jövőbeli ajtótervezés. A meglévő ajtókeret mérése alapján történik.
 • A szükséges anyagok fogyasztásának kiszámítása. Előkészítő eszközök.
 • A régi ajtókeret szétszerelése. Az ajtó átjárójának helyét a nagyon tégla- vagy betontömbökig kell tisztítani.
 • Az ajtó növelésének megvalósítása kiválasztott módon. Ellenőrző mérési méretek. A befejező ajtókeret megvalósítása.

Eszközök és anyagok

A fentiekben röviden ismertettünk néhány módot az ajtó méretének csökkentésére. Ezután részletesebben leírjuk majd az egyiket. Ez a legegyszerűbb, magában foglalja a minimális költséget, és szinte mindenki önálló megvalósításához rendelkezésre áll. Megtanulod, hogyan szűkítheted az ajtót a gipszkarton használatával. Ehhez szükség lesz néhány eszközre, valamint anyagokra a munka befejezéséhez.

Mérőszalag; Kés a gipszkarton vágásához; Épület szintje; Ceruza vagy jelölő; Ollók fémhez; zuhannak; Alumínium szabály; Építési ragasztó; Fémprofilok; Cementkeverék; Gipszkarton lapok; primer; gitt; Spatulával.

A munka előrehaladása

A régi ajtókeret szétszerelése és a nyílás tisztítása után a következő lépésekre van lehetőség.

 • A nyílás szélességének módosítása. A méréseknek megfelelő fémprofilokat rögzítik az oldalfelületeken és a padlón lévő rögzítési pontokon. Az előkészített gipszkartonlapok, lejtők és munkafalak a primerrel vannak kezelve. A falakra és a gipszkartonra egy réteg építési ragasztót alkalmazunk. A gipszkarton lapokat a falak fémprofiljaira és széleire alkalmazzák, szorosan nyomva a teljes felületen. A gipszkarton és a lejtők közötti csatlakozások vakolták.
 • Magasság változás. A nyílás magassága a gipszkarton segítségével a fentiekhez hasonló módon csökken. A munka általános elve szinte azonos. Miután meghatároztuk a nyílás kívánt magasságát, az ajtókeret oldalfelületein jeleket készítünk. Ha a jövőben szabványos méretekkel rendelkező ajtótömböt kívánunk beszerelni, akkor a magasságot a padlótól 205 cm-es szinten kell elhelyezni. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a küszöbértékhez további 5 cm magassági margót kell hagyni. Tehát emlékezni kell, és a gipszkarton vastagságára.
 • A profilok szerint a mérések szerint, szerelt keret, amelyhez a gipszkarton lapokat csatolják. A szerkezet erősségének növelése érdekében hozzáadhat néhány extra jumpert a kerethez. Ezt meg kell tenni, ha a gipszkarton kerete és lapjai nagyok. A keret a nyílás felső és oldalsó felületére csavarokkal van rögzítve.
 • Ezután a kívánt méretre vágott gipszkarton lapokat rögzítő ragasztóval rögzítik a kerethez.
 • Amikor a ragasztó jól szárad, és a gipszkarton biztonságosan rögzítve van a szerkezetre, folytathatja az ajtó további kozmetikai befejezését és az ajtóegység beszerelését.

Hogyan telepítsük a dobozt a gipszkartonról, lásd a következő videót.

Szűkítés fém profilok nélkül

Egyszerűbb módon csökkentheti a belső ív vagy átjáró szélességét és magasságát anélkül, hogy fémprofilokat használna. Ez az opció akkor használható, ha a nyílás méreteit enyhén csökkenteni kell, legfeljebb 10 cm-rel. Szükséged lesz a gipszkarton, alapozó, ragasztó lapokra.

A gipszkartonot a nyílás mélységének megfelelő lemezekre vágjuk. Ezeket a lemezeket először primerrel kezeljük. Miután a primer megszárad, a ragasztót mindkét felületre felvisszük. A ragasztóval kezelt gipszkarton lapok, amelyek a nyílás oldalfelületei között óvatosan egymásra vannak felhordva. A lapokat úgy ragasztjuk, hogy a kívánt vastagságú réteget kapjuk. Hasonlóképpen, a gipszkarton lemezek rétegekbe ragasztásával a nyílás magassága is csökken.

Hab blokk csökkentése

Ha a javítás után még mindig van habtömbök, használhatja őket a nyílások méretének megváltoztatására. A kívánt méretű habhabokat ragasztóval rögzítik a belső átjáró felületére, majd rögzítőcsavarokkal vagy egyszerű szegekkel rögzítik. Ez a teljes ajtószerkezet biztonságosabb rögzítésére szolgál.

Ez a lehetőség nagyon gazdaságos, de végrehajtásának minősége az előadó pontosságától és türelmétől függ. Néhány nehézség a habblokk helyes és egyenletes vágása. Ha nincs ilyen tapasztalata, akkor jobb, ha előzetesen gyakorolják, és a kezüket szelídítik a pontos és egyenletes metszésért. Szintén, amikor habszivacsot helyezünk el ragasztóra, gondosan és pontosan alkalmazza azt a nyílás felületére, hogy a habblokkok szélei ne nyúljanak a mélységen túl, és ne dobjanak be, máskülönben további vágás és feldolgozás szükséges.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba