Szellőzőrács ajtókhoz

Ha a házban nincs elég friss levegő, akkor ez hátrányosan befolyásolhatja az összes háztartás egészségét. Minden helyiséget folyamatosan szellőztetni kell, mert egyébként nagy mennyiségű szén-dioxid halmozódik fel a helyiségekben, míg az oxigén szükséges a normális élethez. A szén-dioxid mellett a háztartási vegyszerek és a befejező anyagok toxinjai is szabadulhatnak fel a beltéri levegőbe, ami negatív hatással lehet az egészségre is.

Miért szükségesek a szellőzőrácsok?

A szellőztetés nagyon fontos a fürdőszobában is, ahol a friss levegő, a gomba és a penész elégtelen hozzáférése gyakran fordul elő, és e helyiség nedves környezete is hozzájárul a fejlődésükhöz. A nedvesség felhalmozódhat a falakban, az ajtókban és a bútorokban, amelyekből romlik. Ezen problémák elkerülése érdekében elegendő egy speciális szellőzőrács beszerelése az ajtón. Ma nagy számú ajtó van eladásra, amelyekben a rácsok vagy a gyűrűk formájában kialakított szellőztetés már telepítve van. Azokban az esetekben azonban, ahol a szellőztetés nélküli ajtót már megvásárolták, a légáramlás biztosítása érdekében Ön maga is megvásárolhatja és telepítheti a grillet.

A szellőzőrácsok fajtái

Szellőztető rácsok a piacon sokféle modellben. Ezek alakja, célja, megjelenése, mérete és költségei különböznek. A szellőzőrácsok a telepítés módjától és helyétől is különböznek, attól függően, hogy ez a rács a következő modellekre van felosztva:

 • Átviteli vonal;
 • belső;
 • Kültéri.

Az ajtókhoz túlfolyó rácsokat kell használni. Alumíniumból, műanyagból, fából, acélból és más anyagokból készülhetnek.

 • Műanyag szellőzőrácsok nagyon ellenáll a korróziónak. Egy másik előny a legkedvezőbb ár. Ez az anyag azonban hátrányos: közvetlen napsugárzásnak kitéve kezdeti elveszti eredeti megjelenését, és egy idő múlva fokozatosan használhatatlanná válik. Ha azonban a helyiségen belüli belső ajtókon műanyag rácsokat akar telepíteni, az ilyen problémák nem merülnek fel.
 • Áramlási rácsokfából készült, beltéri használatra alkalmas. Fő előnyük a környezetbarát és az egészségvédelem, stílusos és vonzó megjelenésük, tökéletesen illeszkednek a szoba belsejébe. A fa modellek hiányosságai között magas költségeket lehet azonosítani, valamint a fa termékek különleges ellátásának szükségességét.
 • Az alumínium rács egyik előnye az, hogy nagyon könnyűek, nem szenvednek a napsugárzásnak, de költségük valamivel magasabb, mint a műanyag termékek.

A bejárati ajtókra való felszereléshez olyan szúnyoghálóval rendelkező modellek találhatók, amelyek megakadályozzák a szúnyogok és más rovarok belépését a házba. A szellőztető rácsok gyakorlatilag nem engedik át a fényt, és nem adnak lehetőséget arra, hogy átnézzék őket az ajtó másik oldalán lévő személy.

Tekintse át a bejárati ajtó rácsát, lásd az alábbi videót.

tervezés

A szellőzőrács kialakítása általában két részből áll - külső és belső. A belső keret az ajtó egyik oldalára van szerelve a szellőzéshez szükséges lyukban, ott vannak lámpák. A rácsok Peretochnye modelljei gyakran V alakú lámpák (szög alakú). Ez a forma a levegő sima áramlását biztosítja, ugyanakkor korlátozza a nézetet. A külső keret csak dekoratív funkciót szolgál.Az ajtó hátsó oldalára van szerelve, amely elfedi a szellőzőnyílást.

alak

A rácsok alakja lehet kerek, négyzet vagy téglalap alakú. A téglalap alakú termékek az ügyfelek körében a legnagyobb kereslet.

Téglalap alakú légrács ajtókhoz

Téglalap alakú szellőztető rácsok használhatók konyhai ajtókhoz, valamint a fürdőszobához vagy a WC-hez való ajtókhoz. Az ilyen rácsok használata biztosítja a levegő áramlását a helyiségekben. A téglalap alakú rácsok második használata az ablakpárkányokba való beépítés. Ez lehetővé teszi, hogy az akkumulátor által felmelegített levegő egyenletesen oszlik el a helyiség körül.

Leggyakrabban a négyszögletes modellek nagy szilárdságú műanyagból készülnek. Vannak olyan opciók, amelyeket szúnyoghálók egészítenek ki, valamint egy speciális csappantyú, amely lehetővé teszi a levegő mozgásának szabályozását. Kiváló lehetőség a beépített ventilátorral felszerelt rács felszerelése. Ez a modell a levegő legjobb szellőzését biztosítja. Változatok a tervek és a színek a termékek elérhető eladásra, csak számtalan. Könnyedén megtalálhatja az ajtó megfelelő megjelenését.

Kerek szellőztető rácsok ajtókhoz

A kerek rácsok ugyanazon az alapelven vannak kialakítva, mint a négyszögletes. Leggyakrabban a fürdőszobába nyílik.

További cél az, hogy a szekrényajtókba szereljük őket, ez akkor szükséges, ha a bútorok belsejében a nedvesség és a penész összegyűlik. A kerek szellőzőrácsok egyes modelljeit szúnyogháló, mozgatható csillapító és beépített ventilátor is kiegészítheti.

Használt méretek

A ventrátumok méretét az ajtó méretétől függően választjuk ki. Leggyakrabban a belső ajtó szélessége 70-80 cm, az ajtó a fürdőszobába 60-70 cm, ezekből a méretekből kiindulva az ajtó szellőztető rácsok nem haladják meg a 60 cm-t. amelynek vastagsága 25-50 mm. A megfelelő termék megtalálható a boltban a következő mérettartományban. Nagyobb elrendezésű rácsokat nehéz megtalálni, valószínűleg szükség esetén meg kell rendelni őket.

 • Szélesség - 10-60 cm;
 • Magasság - 10-25 cm.

A kerek rács átmérője átlagosan 15-20 cm, a 10 cm-nél kisebb átmérőjű modellek általában az ajtó alsó széle mentén több sorban kerülnek beépítésre.

telepítés

A szellőzőrács beszerelése az ajtólapra egyszerű, és magad is megteheti.

A rács telepítéséhez tegye a következőket:

 • Határozza meg a termék megfelelő méretét egy adott ajtónál;
 • Készítsen egy lyukat a kívánt méretű ajtólapra és szerelje fel a rácsot.

A munkaeszközöknek nagyon kevés kellenek. Előre készítsünk vonalzót és ceruzát, kirakós játékot, csavarhúzót vagy ragasztót.

A munkát a következő sorrendben kell elvégezni:

 • Mérjük meg a vonalzó segítségével a megszerzett rács pontos paramétereit;
 • Jelölje ki azt az ajtót, ahol a rácsot az ajtóra szerelik. Ne feledje, hogy a rács hosszának és szélességének 1-2 mm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a rács mérete;
 • Az ajtólap jelölésének sarkaiban 4 lyukat használjon kerek fúróval;
 • A fából készült ajtókhoz vagy speciális szerszámokhoz (más anyagokból készült ajtókhoz) egy ajtóra való jelöléssel egy lyukat kell vágni;
 • Csatlakoztassa a fogadott rács lyuk két oldalát. Rögzítse őket ragasztóval vagy csavarokkal. A szerelési opció a termék kézikönyvében található.

Összefoglalva, bizalommal elmondható, hogy a venreshetok telepítésének köszönhetően nemcsak helyreállítja a szükséges légáramlást a lakás szobáiban, hanem egy elegáns és eredeti díszítőelemet is kap, amely a belső tér modernebb megjelenését biztosítja.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba