Gipsz Rotband: használati utasítás

 Gipsz Rotband: használati utasítás

A német gyártó Knauf építőanyagai több mint egy éve vezetik az értékesítési listát az orosz piacon. Az egyik legkeresettebb termék a Rotband vakolat. Ennek az anyagnak a használata egyszerű és érthető még a kezdő számára is, a vakolat műszaki jellemzői magasak, és a német minőség önmagáért beszél.

Különleges jellemzők

A Knauf "Rotband" gipsz számos okból szerzett a javítási szakemberek és az újoncok elismerését. Figyelemre méltó, hogy a nyersanyagok kiválasztása a cég alapítói által a termékek előállításához szükséges nyersanyagok kiválasztására tisztán profi. A Knauf testvérek szakma szerint hegyi építők. Sok éven át megpróbálták felvenni az ilyen anyagokat, amelyek magas színvonalúak, gazdaságosak és könnyen kezelhetőek, és megálltak egy öntöttvason.

Az ásványi anyag nagy mennyisége a vakolat összetételében biztosítja az egyedülálló tulajdonságait és előnyeit:

 • A „Rotband” gipszkeveréket gondosan átgondolt összetétel jellemzi. Alapja a finom gipszpor. Természetes eredetű alkotóelemeket ad, amelyek növelik a rugalmasságot, az oldat azon képességét, hogy hosszabb ideig tartsák a nedvességet, tapadjanak a munkafelülethez és a szilárdsághoz.
 • A készítményben lévő nedvességmegtartó komponensek védik a réteget a falra vagy a mennyezetre való felhordás után.
 • Az anyag javításban multifunkcionális. Számos feladattal szembesül, és lehetővé teszi a mély célok lezárását, a falak görbületi különbségeinek összehangolását egy lépésben, a hőveszteség megelőzését, a helyiség zajszigetelésének javítását, a falak és a mennyezet dekoratív befejezéséhez való felkészítését, dekoratív díszítéssel és még a restaurálási munkákkal.
 • A használati utasítások pontosak és érthetőek, így a Knauf "Rotband" alkalmas professzionális használatra és önálló javításra. Számos értékelés megerősíti, hogy a Rotband vonalból származó anyagok javítása egyáltalán nem nehéz.
 • Univerzális vakolat keverék. A legjobb, ha viszonylag lapos betonon, cementen vagy cementen vakolt felületen nyugszik, de más alapokra is alkalmas. Különösen a téglafalak és a porózus anyagok, amelyeket nagy nedvességelnyelés, gipszkarton, DSP és OSB lemezek jellemeznek. A régi szobákban a falak összehangolásával és díszítésével, valamint az ismételten felújított helyszíneken jól kezelhető.
 • A termelési aggodalomnak nemzetközi szinten végzett munkájának köszönhetően a termékek megfelelnek bármely országban elismert európai minőségi szabványoknak, és alkalmazkodnak a különböző országok éghajlati viszonyaihoz, beleértve a nehéz orosz éghajlatot is.
 • A gipsz bevonat tartós és kopásálló száraz és nedves területeken. Alkalmas a fürdőszobák, a fürdőszobák és a konyhák díszítésére, ha speciális készítményeket használnak a vakolat védelmére.
 • A keverék más gyártóktól származó befejező anyagokkal együtt „nem ütközhet” egymáshoz, és a leghatékonyabban kombinálható a saját vonalon belüli termékekkel.
 • A folyékony oldat nagyon műanyag, de nem folyik át a felületen. Kényelmes a problémás területek befejezésekor.
 • A rotband vakolat alkalmazása után nem szükséges a gitt használata.
 • A falak és a mennyezet befejezésekor a gipsz nagyon gazdaságos, nem igényel olyan mennyiséget, mint a cement-homok keverékek. Ez mind a pénzügyeket, mind a javítási időt takarít meg.
 • Egy réteg vastagsága - plusz vagy mínusz 50 mm. Ez általában elég ahhoz, hogy a falat egy lépésben állítsuk be.
 • Fagyasztott gipsz bevonat, tűzálló.
 • A gipsz vakolat lehetővé teszi a fal „lélegzését”, ami azt jelenti, hogy a befejező anyag alatt nem keletkezik kondenzáció.
 • A gipsz természetes eredetű ásványi anyag. Nem okoz allergiás reakciókat és nem bocsát ki toxint.

A hátrányokat meg kell jegyezni. Amint azt számos szakértő megjegyezte, az oldat kicsit zsugorodhat. Ezt fontos figyelembe venni az anyag fogyasztásának kiszámításakor és vízzel való hígításakor.

Probléma akkor is, ha egy második öt centiméteres réteget próbálunk alkalmazni az elsőre anélkül, hogy közöttük primer kompozíció lenne. Erő ebben az esetben nem haladja meg a par.

Kezdőknek az anyagfelhasználás jelentősen meghaladhatja a gyártó által megadott értékeket. A keverék levegővel érintkezve kevesebb, mint egy óra alatt megkeményedik. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk.

A más gyártók hasonló termékeivel összehasonlítva a Knauf „Rotband” vakolat árkategóriája prémium minőségű, mint a gazdaságos.

Műszaki adatok

Különös figyelmet érdemelnek, mert meghatározzák az anyag minőségét és tartósságát.

A már említett összetételen túlmenően a csomagolás, a tárolás, a rétegvastagság, a szilárdság és a sűrűség, a szín és a frakcióméret, az időbeli jellemzők figyelembevételével számolunk.

Az 5, 10, 25 és 30 kg-os „Rotband” vakolatú zsákok kiszerelése. Öt kilogramm polietilénből és papírból készült, nehezebb papír. Az ilyen csomagolás nemcsak a száraz gipszkeverék használatának elősegítését szolgálja, hanem a vevő számára hasznos információkat is hordoz. Minden csomagon van egy cég megkülönböztető jel - a német szabvány. Bizonyított minőség. Ezen túlmenően, az áru csomagolásának időpontja a következő formátumban: év, hónap, óra, másodperc. A csomagolás külső rétegén dombornyomó szalag található.

Ezek az egyszerű jelek segítenek megkülönböztetni a márkás termékeket a rossz minőségű hamisítványoktól.

A papír- vagy műanyag tartályokat száraz és szellőztetett helyen tároljuk 0 ° C-nál nem alacsonyabb hőmérsékleten. Nem célszerű megakadályozni a keverék felmelegedését és napfény hatását.

A csomagon kívül van egy információs tábla, amelyben a főbb jellemzők jelennek meg. Ezen adatok szerint a frakció mérete nem haladhatja meg az 1,2 mm-t. Ez a mutató fontos az oldat „folyékonyságához”. Minél kisebb a frakció, annál erősebb lesz a fal mentén. Minél nagyobb, annál jobb a falon, és minél nagyobb a tapadás a kezelt felülettel.

A szín nincs megadva, de a gyártó azt állítja, hogy nem befolyásolja a vakolat teljesítményjellemzőit. A gipsz színárnyalata nem függ a festék hozzáadásától, hanem attól a helytől, ahol bányászik. A kész oldat fehér, szürke vagy rózsaszínű színnel festhető. A fehér vakolat német és Krasnodar növényekből, szürke - Krasnogorskból, rózsaszínű - Kolpino-ból érkezik a piacra.

Az ajánlott rétegvastagság különböző a mennyezeti vágás és a fali feldolgozás esetében. Vízszintes felületek esetén a legkisebb 5 milliméter, a maximum pedig 15. A függőleges felületek esetében 5-50.

Az ideiglenes mutatók külön-külön kerülnek egymásra. Így az oldat "érlelődik" a víz hozzáadását követően 3-7 perc alatt, folyékony marad, és alkalmas 25-35 percig dolgozni, egy vékony réteg 3-5 órán belül szárad, és a legvastagabb csak 7 napon belül.

A sűrűség és erősség mutatói önálló ellenőrzésére szinte lehetetlen.

Ezek szabályozzák a gipszréteg maximális terhelését, és a gyártó a következő értékeket állítja be a „Rotband” sorra:

 • Sűrűség - 950 kg / köbméter;
 • Nyomószilárdság - legalább 2,5 MPa;
 • Hajlítási szilárdság - nem kevesebb, mint egy.

Az utolsó, de legfontosabb jellemzője a keverékfogyasztás négyzetméterenként. Részletes felülvizsgálatot érdemel.

Fogyasztás 1 m2-enként

A munkafelületek állapota más, és az anyag fogyasztását átlagoltuk - az 1 cm-es réteg esetében. A javítást végző személy szakembere is szerepet játszik. A festők-szakemberek a lehető legpontosabban meghatározhatják a réteg szükséges vastagságát, de a szerelmesek számára gyakran úgy tűnik, hogy több eszköz jobb. Ahol lehetséges volt két centiméter vastagsággal, akkor ezek maximálisan hatnak, ezért a fogyasztás jelentősen megnő.

Az a tény, hogy a Knauf "Rotband" termékek nem a leginkább költségvetési lehetőség, ez a pénzpazarlás megengedheti magának.

A szükségtelen idő- és pénzügyi költségek elkerülése érdekében helyesen kell elvégeznie a gipszkeverék négyzetméterenként történő kiszámítását.

Ez kézzel történik lépésről lépésre:

 • "A falak szúrása". Egy ideális sík felület inkább kivétel, mint szabály, ezért legalább három ponton kell összehasonlítani a magasságkülönbségeket. Ehhez a fal alapja három egyenlő részre van osztva, minden szegmens közepén 20 cm-re kerül a köröm a mennyezetről, és a zsinór súlya van kötve a körömhöz. Az alábbiakban azon a ponton, ahol a terhelés leáll, vezessen másik szöget, és rögzítse a vezeték csúcsát. Ugyanez a kábel lehet egy vízszintes vonal mentén. Ez a módszer lehetővé teszi a falak görbületének különbségeinek pontos meghatározását.
 • A számtani átlag kiszámítása. Ez a mutató megegyezik a vakolatréteg szükséges vastagságával annak érdekében, hogy a fal a lehető legalacsonyabb legyen. Például, ha a fal hossza 9 méter, három fészket helyeztek rá, és az eltérések 1, 2 és 3 centiméteresek voltak, össze kell hajtaniuk, és osztaniuk kell az istállókkal. A görbület teljes összege 6 cm, a kiegyenlítő rétegnek 2 cm-nek kell lennie.
 • Anyag kiszámítása 1 négyzetméterenként. A csomagoláson a minimális rétegvastagság egy négyzetméterre. Ezekből az adatokból könnyen elérhető a maximális és az átlagos index is. Például 2 cm-es rétegvastagságnál az információs táblázat adatait meg kell szorozni 2. A „Rotband” vakolat esetében a fogyasztás 1 négyzetméter. m 1 cm-nél 8,5 kg. Kiderül, hogy 2-re 17 kg / méterre van szükség.
 • Az egész területre vonatkozó anyag kiszámítása. 17 kg-ot (egy másik eredmény számot) meg kell szorozni a falfelülettel. Minden felület esetében a számítást külön végezzük el.
 • Számolja ki a vakolat csomagok számát. A vakolat teljes tömegét 5, 10, 25 vagy 30-ra kell osztani (kg-ban egy csomagban). Minél nagyobb a térfogat, annál olcsóbb az kilogrammonkénti ár, ezért jobb a nagyobb csomagolásra összpontosítani.
 • Stock vakolat. Még a kézi számítás sem ad 100% -os pontos eredményt. A helyiség javításához szükséges zsákok számát mindig felfelé kerekítik. 10,5 - 11-ig, 12,5-nél - 13-ig. Ha a szám egyenletesnek bizonyult, egy további zsákot vásárolnak a teljes tömeg 5-15% -ában.

A mennyezet esetében a számításokat hasonló módon végzik, de figyelembe véve azt a tényt, hogy a maximális megengedett rétegvastagság csak 15 mm.

Szárítási idő

A vakolat és a dekoratív felület alkalmazásához a vakolás után teljesen száraz és sima felületre van szükség.

Az 5 cm-es vastagabb réteg 7 napot szárít. Mindezek alapján hozzávetőlegesen kiszámíthatja az 1 cm-es réteg szárításának időtartamát - 24 és 34 óra között. A pontos szám a rétegvastagságtól függ (1 cm-nél gyorsabban szárad, mint 3) és a felület típusától. A porózus és jól felszívódó falakon (pórusbeton, tégla) vakolat gyorsan elveszíti a nedvességet, és gyorsabban szárad, közepes abszorpciós (pl. Gipszkarton) és átlagos mutatókon, sűrű betonalapokon a maximális várakozási idő.

Hogyan kell jelentkezni?

A Rotband vakolat alkalmazásának technológiája bárki számára elérhető. Ez szakaszonként történik - az előkészítő munkától a védőszerekkel való kezelésig.

Előkészítő munka

Festés előkészítés nélkül működik - pénz és idő a szélhez. A javítandó helyiségeket tisztítsa meg a törmelékről, ha van, szárazon tisztított (eltávolítsa az építési port) és nedves. A tiszta falakat vagy mennyezeteket több rétegben kell két rétegben megfelelő felületű vegyülettel alapozni.

A legjobb megoldás - Knauf alapozó.

Javasoljuk, hogy a padlót vastag műanyag fóliával védje., maszkolószalaggal rögzítve. Ez kiküszöböli annak szükségességét, hogy a padlóból eltávolítsuk a fehér vakolat csíkokat és az oldat fagyasztott cseppjeit.

Ha előkészítés nem történik meg, olyan problémák merülhetnek fel, mint a vakolat repedése, hámlás és a szabálytalanságok megjelenése.

Eszközök elkészítése

Festéshez több tartályra lesz szükség víz alatt (öntsük a gipszkeverékbe, mossuk az eszközöket) és habarcsot, lépcsőt, festékfoltot, hogy részlegesen adagoljuk a megoldást a mélyrések, simítóval, simítóval, simítóval, spatulákkal és egy speciális szerszámmal.

A megoldás keveréséhez szükség van egy építési keverőre. Alkalmas egy keverőcsatlakozóval felszerelt fúró is.

Szintén érdemes munkaruhát, kényelmes cipőt, kesztyűt tárolni. Ha a mennyezetet légzőkészülékkel, védőszemüveggel és kalapral vagy sállal vakolják, a haj védelme érdekében.

Keverési oldat

Amikor a második réteg alapja megszárad (körülbelül 24 óra elteltével), itt az ideje, hogy közvetlenül a befejezéshez lépjen. A régi tégla, a porózus anyagok és a jó nedvszívóképességű fa három rétegben, de vékony bevonattal van bevonva.

A keverőoldatot műanyag tartályokban készítik. Használjon tiszta vizet szobahőmérsékleten és keverőt vagy fúrót. Szükséges szigorúan betartani a gyártó ajánlásait a folyadék hőmérsékletéről és mennyiségéről, és alaposan összekeverni a gipsztömeget, amíg sima.

Az oldatot 10 percig infundáljuk, majd folytassuk az alkalmazást. A mély hézagok lezárására és piramis beaconok kialakítására a falra külön-külön készülnek, így a tömeg többi része nem megszilárdul.

A „Rotband” vakolat többféleképpen alkalmazható: 1 lépésben, 3 lépésben és a jelzőfényeknél.

Egy lépésben történő alkalmazáshoz a falnak meglehetősen síknak és nem problémásnak kell lennie. Ebben az esetben a kész oldatot a simítóval összegyűjtöttük, és alulról felfelé felvisszük a falra, elhagyva a réteg vastagságával megegyező távolságot. Így az egész területet lefedik.

A rétegelt változat olyan nehéz felületekhez készült, amelyeket tovább kell erősíteni.

Összesen három réteg kerül alkalmazásra:

 • „Sprayed” - egy minimális vastagságú folyékony oldat;
 • "Talaj" - a fő réteg, amelynek vastagsága 3-4 cm, szükség esetén a megerősítéshez használt festőháló be van ágyazva;
 • "Nakryvka" - egy vékony befejező réteg, amely a fal és a rács felületét kiegyenlíti.

Továbbá több lehetőség is lehetséges. Ha a fal már síkban van, akkor a díszítés előtt helyezze fel a vakolatot; ha még mindig vannak hibák, töltse fel a bevonatot, és ismét tegye vissza a vakolatot egy kívánt vastagságú réteggel.

habarcs

Ez akkor kezdődik, amikor a vakolat már „megragadta”, de nem teljesen edzett. A festékhenger a falra kerül és körkörös mozdulatokkal indul, hogy balról jobbra dolgozzon.

A nyomásnak alacsonynak kell lennie, hogy ne károsítsa a friss vakolatot.

Tippek és trükkök

A Rotband vakolatnál jól végezze el a munkát szakmai tanácsadás a kezdőknek segít:

 • mindig érdemes tartalékot vásárolni;
 • ne hígítsunk egyszerre sok oldatot;
 • adjunk hozzá vizet a száraz keverékhez, és ne fordítva, és ne töltsük egyszerre az összes javasolt mennyiséget;
 • száraz helyiségben dolgozzon, figyelve a hőmérsékleti rendszert +5 és +25 között;
 • előzetesen mérlegelje, hogy a vakolat dekoratív funkciót fog-e végrehajtani, és alkalmazza a vakolatot a vakolás folyamatában;
 • használjon két kiváló minőségű alapozót;
 • vakolat alkalmazása előtt távolítson el minden fémes elemet a falról, vagy 2 rétegből fehér festékkel festeni;
 • Ne próbálja meg gyorsítani a szárítási folyamatot hőfűtőkkel és fűtőberendezésekkel - a nedvesség túl gyorsan elpárolog, és a felület megrepedhet.

A mennyezet és a falak saját kezével való összehangolásával az alábbi videóból tanulhat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba