Gipsz vagy cement vakolatok: mely vegyületek jobbak?

Bármely javításban vakolat nélkül nem lehet. Segítségével különböző felületeket dolgoznak fel. Vannak gipsz vagy cement vakolatok. A legmegfelelőbb készítmények több tényezőtől függnek, amelyeket az alábbiakban tárgyalunk.

faj

Ez a típusú bevonat cél szerint változik. Az építési munkákhoz hagyományos habarcsot használnak. Segítségével a felületet kiegyenlítheti, lezárhatja a varratokat, csökkentheti a hőveszteséget. Zajszigetelő funkciót végezhet, vagy tűzvédelemként szolgálhat.

A dekoratív vakolat különböző színek keveréke. és a helyiségek befejezésére használják, és az ilyen vakolat nemrég népszerűvé vált. Ezzel nagyon érdekes ötleteket valósíthat meg a különböző célú szobák kialakításában.

A vakolat típusokra van osztva, attól függően, hogy melyik alkotóelem a fő - cement vagy mész, agyag vagy gipsz. Vannak más lehetőségek is bizonyos anyagok hozzáadásával. De sokan hajlamosak azt hinni, hogy a legjobb a gipsz vagy a cement vakolat.

Mielőtt kiválasztunk egy vagy más típusú gipszet, összehasonlítást kell végezni, és eldöntenie, hogy a javítási munkálatok pillanatában milyen jellemzőkkel kívánatos.

A vakolat

Ezt a vakolatot általában porból készítik, vízzel hígítva a csomagoláson feltüntetett szükséges arányokban. Ennek eredményeképpen egy paszta, amelyet leggyakrabban egy rétegben alkalmazunk.

Ezt a megoldást a falak összehangolására, festésre vagy tapétázásra készítik. Ez különbözik a gipsztől a gitttől, amelyet viszont akkor használnak, ha a felületen repedések és lyukak jelentősebb hibái vannak.

A gipsz vakolatnak számos előnye van:

 • Alapvető, hogy környezetbarát anyagokhoz tartozik.
 • Ezzel a falak tökéletesen simavá válhatnak.
 • Ez a típusú bevonat nem zsugorodik, és a teljes szárítás után a felületen repedések megjelenését kizárják.
 • Súlya elég könnyű, így nincs terhelés a falakon.
 • A rugalmas szerkezet lehetővé teszi, hogy szükség esetén sűrű rétegeket alkalmazzanak a falakon. De még akkor is nyugodt lehet, és ne aggódj, hogy valahol egy repedés jelenik meg.

A gipsz és a cement közötti különbség az, hogy a munka során nem szükséges a megerősítő háló, míg a cement-homok vakolat használatakor egyszerűen szükséges. A gipszvakolat porozitása miatt a falak nem szenvednek nedvességet. És ez egy nagyon nagy plusz. Végtére is, senki sem akar harcolni a gomba és a penész. A gipsz alacsony hővezetőképessége miatt a falak hőt tartanak. És a hangszigetelés szempontjából ez az anyag elég magas.

A gipsz vakolat javításának sebessége attól függ, hogy melyik réteg kerül a falra. Ha nagyon vastag, a megbízhatóság érdekében jobb hetet várni. Vékony bevonattal elegendő két nap.

Van néhány hátránya a gipsz vakolatnak, bár nagyon kevés. A mínusz, amely sokra nem olyan jelentős, az árkülönbség a más típusokhoz képest, például másfél, vagy akár kétszer olcsóbb cement vakolat.

És még egy dolog. A gipsz vakolat nem alkalmazható olyan területeken, ahol a páratartalom folyamatosan növekszik.

A cementből

Ezt a gipszet mindig a saját kezével gyorsan megteheti. Kézi vízre, cementre, mészre van szüksége. Néha homokot is használnak előkészítésében.

Ez a vakolat számos lehetőséggel is rendelkezik. Elengedhetetlen, ha a falakat a fürdőszobában vagy a medencében, a konyhában vagy a pincében dolgozzák fel. A külső falakkal és a talppal ellátott segédanyaggal jó befejezni, ahol fokozott fagyállóságra van szükség.

Ha az ilyen megoldások érdemeiről beszélünk, tartós és megbízható, ez nem kétséges. Sokan ezeket a mutatókat különösen fontosnak tartják, amikor cementet választanak. Ez a készítmény jól illeszkedik bármely felületre. Sűrűsége nem teszi lehetővé a nedvesség behatolását és a szerkezet károsodását. A cement vakolat ára alacsony, ami lehetővé teszi, hogy bármikor megvásárolhassa.

Vannak hátrányok is, és ezeket figyelembe kell venni. Nem szabad elfelejtenünk az alkalmazott réteg vastagságát, itt nem szabad elfelejtenünk, hogy a cement vakolat súlya meglehetősen nagy. A mennyezet vakolásakor ilyen készítményt ritkán használnak. Nem összeférhető ez a fajta keverék fa, műanyag és festett felületekkel.

Rajzolásánál biztosan szükséges a zatirka és a zatirka összehangolása. Ezt a kompozíciót hosszú ideig szárítja. Teljesen megkeményedhet három, és néhány esetben még négy hét után is. De amikor kiválasztjuk a cementipart a boltokban, figyelni kell arra, hogy most már sok gyártó képes volt javítani ezt a kompozíciót. Bizonyos komponensek hozzáadásával a cement rugalmasabbá válik és lerövidíti a felület száradási idejét.

Hogyan kell jelentkezni?

A kompozíciók pozitív és negatív jellemzőinek tanulmányozása során figyelni kell arra, hogy melyikük kényelmesebb lesz minden egyes esetben, és hogy a javítások során további anyagokra lesz szükség.

A gipsz vakolatnak szinte nincsenek hibái. Azonban a munka elégtelen sebességével az elkészített oldat kiszáradhat, új dolgot kell készítenie. És az anyag ára nem alacsony. Ezért tapasztalat hiányában a legjobb, ha a megoldást kis adagokban végezzük. Talán ez nem takarít meg időt, de biztos lehet benne, hogy az összes vakolat munkába fog menni, nem pedig a hulladékra.

A felület cementálása szelepek beszereléséhez szükséges. Hosszú ideig szárítja az oldatot. Ezért nagy mennyiségben biztonságosan tudunk tenyészteni és azonnal lefedni a nagy területeket.

Van egy másik fontos tipp. A munkákat öt fokos pozitív hőmérsékleten kell elvégezni. Győződjön meg róla, hogy először használja a mély behatolású primert. Mielőtt a következő réteget alkalmazza, teljesen le kell hagynia az előzőt.

Minden módszernek és megoldásnak saját előnye van. Ezt mondják a vélemények. A javítást végzők általában már ismerik a használni kívánt anyagok jellemzőit. Ezért nincs meglepetés.

Egyesek azt mondják, hogy a szabadtéri munka könnyű és gyors a cementhabarcs miatt. A szárítás időtartama a tény, hogy ez a kezelés hosszú ideig tart. Mások megosztják a gipsz vakolat alkalmazásának tapasztalatait a helyiségekben, és ugyanakkor dicsérik, hogy a falakkal való alkalmazás után bármilyen műveletet hajthat végre, feltéve, hogy a teljes folyamatot követik.

A festék tökéletesen megy. A háttérképek nem buborékolnak és nem esnek le. És ez nagyon fontos tényező.

A keverékek előkészítésének részletei

A javítási munkák kezdeti szakasza a szükséges kompozíciók és szerszámok elkészítése. Az első lépés a száraz összetevők összekeverése, a második pedig a víz hozzáadása.

Minden egyes vakolat előkészítése saját árnyalattal rendelkezik:

 • Először egyesítik a cement vakolat (cement és homok) porkomponenseit. Csak alapos keverés után adhatnak vizet. Aztán minden jól keveredik, amíg sima.Nem nehéz elkészíteni a jelen lévő gipszet és a gipszet, valamint a cementet. Egy ilyen megoldás gyorsabban szárad, de kevésbé tartós lesz.
 • Gipsz vakolat elkészítése szó szerint öt percig tart. Először is, a gipszet a tészta konzisztenciájához hozzuk, majd szükség esetén vizet adunk hozzá, hogy pontosan meg lehessen adni a sűrűséghez szükséges összetételt.

Szükséges eszközök

Mindkét vakolat alkalmazásához bizonyos eszközöket kell előzetesen raktározni. Lehetséges, hogy a munka során világossá válik, hogy valahol a felszínen van egy régi bevonat.

Ezért a következő eszközökre lesz szüksége:

 • spatulák;
 • kaparók;
 • fémkefék;
 • kalapács;
 • csiszolópapírral;
 • a keverék kapacitása;
 • kanál;
 • elektromos fúró vagy keverő;
 • szinten.
9 fénykép

Mindezek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy minden egyes vakolat nélkülözhetetlen a javításhoz, mindez attól függ, hogy milyen felületen kell kezelni. Az összes technológia tiszteletben tartásával tökéletesen feldolgozhatjuk a külső falakat, a pincéket cement vakolattal, és használhatunk gipszet a szobákban.

A különböző típusú vakolatok közötti alapvető különbségekről lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba