Fali dekoráció gipsz vakolat: az előnye és hátránya

A vakolati összetételű vakolati falak széles körben alkalmazhatók a felületi szabálytalanságok eltávolítására a további festés vagy tapétázás céljából. Ez a kompozíció környezetbarát, nem okoz allergiát, nem szaga, nagyon könnyen használható, gazdaságilag fogyasztott, nem a tűztől való félelem, szigetelő és zajcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A vitathatatlan előnyök közé tartozik az állandó mikroklíma fenntartása a szobában, mivel a gipsz gyorsan felszívja a felesleges nedvességet, amikor az megjelenik, majd könnyen kiszabadul, ha a levegő túlságosan száraz lesz.

A gipszhabarccsal előkezelt felület nem fél a körmök elakadásától és a magok csavarozásától.

Leggyakrabban a lakóépületek falai, mennyezetei és válaszfalai, valamint a hasonló célú irodák és egyéb épületek vakolat összetételűek. Nem ajánlott a falak szintezéséhez fürdőszobákban és mosókonyhákban, ahol mindig magas páratartalom áll fenn. Ebből a célból jobban illeszkedik a nedvességálló száraz vakolat keverék. Az is nem kívánatos, hogy vakolatmentes habarcsot használjanak a falak kiegyensúlyozására a fűtetlen szobákban és a nyitott utcai homlokzatokban.

A gipsz vakolatot különböző alapokon alkalmazzuk - beton, habbeton, tégla, cement-homok, valamint más felületek. Az egyetlen feltétel a nedvességre való anyagi hajlam.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha a bevonandó felületnek komoly károsodása van, először meg kell őket cementálni, mivel a gipsz bevonatot vékony réteggel kell felhordani, és nem tudja elrejteni a kozmetikai hibákat.

A gipsz vakolat erősen műanyag, és így lehetővé teszi a mennyezet területének kerekítését.

Az anyag jellemzőinek köszönhetően gipsz vakolatú falaknak vannak bizonyos árnyalatai, amelyeket az alábbiakban részletesen tárgyalunk.

Jellemzők

A technológiát figyelembe véve és a használati utasítás minden ajánlásának figyelembevételével, még a tapaszolt tapasztalt személy is képes megbirkózni a falak egymáshoz igazításával.

Először munkafelületet kell készítenie., nevezetesen a por és a lehetséges szennyeződések eltávolítása, valamint a porozás. Ez a manipuláció jobb tapadást és szorosabb tapadást biztosít a kezelt felületnek a kompozícióval. A kompozíció alkalmazása előtt határozza meg a vakolatréteg kívánt vastagságát: minél vékonyabb, annál folyékonyabb a készítmény. Olvassuk el a kompozíciót a falra vékony spatulával, és a szintezéshez a szabályt - egy hosszú, sík sín 1,5-3 m hosszú.

A vakolat több rétegben történő elhelyezése esetén, mielőtt a következőre lépne, hagyja az előzőt megfelelően megszáradni - ez legalább 3 órát vesz igénybe. Elosztja és igazítsa az első réteget vízszintesen, a második réteget - éppen ellenkezőleg, függőlegesen.

A gipsz vakolat nem képez repedéseket, így az általa kezelt felületek bőséges lehetőségeket biztosítanak a dekoratív feldolgozáshoz. Betonbázisokkal végzett munkához gipsz keveréket használunk alapozó anyagokkal.

Ahogy alkalmazza a vakolatot, egyenletesen esik, majd tökéletes simaságot kap. Legalább 5 napig tart, amíg a bevonat teljesen megszárad, majd a felület készen áll a végső befejezésre.

Nézetek és design

Hosszú ideig a vakolatot alapként és szintező komponensként használták. Jelenleg díszes fajtái széles körben elterjedtek, amelyek könnyen versenyezhetnek a népszerű háttérképekkel. Könnyen kombinálható más típusú bevonatokkal, és ennek következtében a legdrágább tervezési ötletek megvalósítására. Sima vagy texturált lehet.

A dekoratív vakolat a kötőanyag szerinti típusokra osztható:

 • akril rugalmas, tökéletesen alkalmazkodik a különböző felületekhez, amelyek alkalmasak díszítő elemek és minták készítésére görgővel vagy spatulával. A piacon kész keverékként jelen van. Opcionálisan hozzáadhatja a kívánt festéket. Alkalmas fürdőszobákban és konyhákban való munkavégzéshez. A vakolat elhelyezéséhez lehetőség van speciális telepítésekre, amelyeket általában nagy mennyiségű munkával végeznek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egyenletes árnyalat és az egyenlő textúrák megszerzéséhez szükség van a kompozíció folyamatos keverésére, hogy ne veszítse el az egységességét, és ha lehetséges, ne fél óráig megszakítsa a munkát. A kapott felületet enyhe tisztítószerekkel lehet tisztítani.

 • Mineral. Kötőanyagként cementet használ. Ezt a készítményt por formájában értékesítik. A pozitív szempontok alapján azonosítható a szilárdság, a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás, a jó hangszigetelési tulajdonságok. Lehetővé teszi a festés vagy lakkozás lehetőségét.

 • szilícium szintetikus gyanta alapján. Műanyag, könnyen felhordható, a szárítás befejezése után a felületen vízlepergető film képződik, amely lehetővé teszi, hogy a fürdőszobában a felületet lefedje. Tartós, nem fél a penész és a penész. Kizárólag dekoratív célokra használják, és nem igényel előzetes felkészítést a felületre, mivel tökéletesen illeszkedik a falakhoz. Az ilyen vakolat árkategóriája valamivel magasabb, mint a korábbi fajoknál. Különböző méretű konténerekben értékesített, ami rendkívül kényelmes egy egyedi belső kialakításhoz a végső befejező munkák során.
 • szilikát - folyékony üvegből készült. Ez a legtartósabb és tartósabb bevonatfajta, megakadályozza a falak rothadását és penészesedését, ezért gyakrabban használják a külső homlokzatokhoz, bár néha beltéri munkára is használják. Nem szenved a hőmérséklet változása és a szél. Fehér színben történik, vagy színezhető. Nagy a porózus aljzatokhoz, például a habbetonhoz.

Más felületekkel való munkavégzéshez előzetes előkészítés szükséges. A hátrányok közé tartozik továbbá a bevonat színének lehetséges változása a közvetlen napfény hatására.

Úgy tűnik, hogy a gipsz vakolat a következő típusokra oszlik:

 • Strukturális - a márvány chipek vagy kvarcok hozzáadásával heterogén szemcsés felületnek tűnik. Magas légáteresztő képességgel rendelkezik, és ellenáll a nedvességnek.

 • Texturált - nagy tapadást mutat tégla, fa és egyszerűen sima vakolt felületekkel. A fa, szövet vagy kő utánzatát könnyen készítheti, a kompozíciót különböző színekben lehet festeni. Ez a típusú gipsz tökéletesen maszkok.

 • A velencei - márvány vagy onyx utánoz, amelyet gyakran használnak a klasszikus stílusú belső terek díszítésében. Az ilyen vakolat alkalmazása a falak gondos előkészítését igényli, beleértve a megerősítést, gitt és alapozót. Ezután a festéket gumi spatulával kell felhordani. Minden kenet alapos szárítást igényel. Lehet matiru vagy fényes.

 • Flock - az akril pelyheket tartalmazó új fejlesztés. A velúr vagy velúr utánzatát széles körben használják a mennyezetek és oszlopok befejezésére.

Szeretném röviden kiemelni a legkedvezőbb pillanatokat a végső típusoknál:

 • "Bark bogár" - olyan ásványi granulátumokat tartalmaz, amelyek alkalmazásakor a bogár útjához hasonló mintázatot imitálnak. Csak befejező munkákhoz használható, tökéletesen illeszkedik a gipszkarton, tégla és beton alapjaihoz.

 • "Lamb" - ásványi morzsát tartalmaz. Általában homlokzati munkákhoz használják, tökéletesen illeszkedik bármilyen felületre, amelyet korábban szennyezett és alapozottan tisztítottak. Szárítás után a festés bármilyen kívánt színben lehetséges.

 • "Szőrme kabát" - Hosszú ideig a népszerűség első helyen állt. A munka megkezdése előtt alaposan keverjük össze a készítményt, mivel a dekoratív elemek idővel a tartály aljára helyezkednek el.

Hogyan gyúrjuk a kompozíciót?

A megoldás receptje rendkívül egyszerű:

 • Mély vályúban vagy vödörben tiszta vizet gyűjtünk 0,5-0,7 liter per 1 kg porra.

 • A keveréket a tartályba öntjük és alaposan keverjük össze egy építő keverővel vagy fúróval. Ha nincs ilyen módszer, az oldatot kézzel keverjük, amíg homogén.

 • Ezután az elegyet 5 percig állni hagyjuk, ismét gyúrjuk, majd teljesen üzemkész.

 • A cementhez képest a gipszkeverék nagyon gyorsan megkeményedik, ezt szem előtt tartva, ez visszafordíthatatlan folyamat, és nem lehet lassítani.

Tippek és trükkök

A munka elvégzése során ügyeljen a következő árnyalatokra:

 • A gipsz vakolat nagyon gyorsan megkeményedik, így a felszínre való felvitelhez nincs több mint fél óra.

 • A megszilárdulás után a készítmény nem alkalmas munkára. Elfogadhatatlan, hogy megpróbáljuk újra vízzel hígítani, vagy új összetevőket adni a keményítés folyamatának lassításához.

 • A helyiségben, ahol a munkát végzik, száraz levegőnek kell lennie, és a hőmérséklet nem volt alacsonyabb, mint +5 és nem magasabb, mint +25 fok.

 • Győződjön meg róla, hogy nincsenek huzatok, különben a munka eredményét elronthatja.

 • A vakolás előtt győződjön meg róla, hogy minden szükséges huzalt (pl. Elektromos vagy riasztó) vezetnek be.

 • Ne feledje, hogy a gipsz irritálja a légzőszerveket - értelme, hogy megvédje magát, ha magad csinálod.

 • Ha a falakban alumíniumból vagy acélból készült alkatrészek vannak, akkor azokat szétszereljük vagy korróziógátló szerrel kezeljük, mivel a gipsz hajlamos oxidálni a fémtárgyakat.

 • A munka befejezése után győződjön meg arról, hogy nincsenek nemkívánatos jelek vagy foltok a vakolt felületen. Ha megtalálják, vegyük ki őket speciális zsírtalanító szerrel vagy vízgőzzel.

 • Jobb fényben ellenőrizni kell a felületet, hogy kész legyen a végső befejezésre.

 • Komolyan vegye a keveréket. Jobb, ha előnyben részesítjük azokat a márkákat, amelyek már régóta ismertek a piacon, és jó vásárlói véleményük van.

 • A dagasztás során a keverék előkészítése gyorsabb és egységesebb.

 • Ne felejtsük el alaposan megvizsgálni az alapot, és előkészíteni a munkára - a beton és a fa fal alapozását, mielőtt a vakolást különböző módon kell elvégezni.

Alkalmazás részletei

A munka megkezdése előtt fel kell készülni arra, hogy a padlót védőfóliával lefedjék annak elkerülése érdekében, hogy a kompozíció bekerüljön. Gondosan olvassa el a por használatára vonatkozó utasításokat.

A gipszkeverék tenyésztése előtt elő kell készítenie a munkafelületet, hogy a lehető legtisztább és száraz legyen.

Ez helyes lesz több lépésben:

 • aprított beton darabok, amelyek nem tapadnak jól az alapfelülethez;

 • kopogtasson egy falat - ha unalmas hang van, a beton laza lett, azt is le kell dobni;

 • a repedéseket és a héjakat súrolják és cementnel töltik meg;

 • a száraz felületeket acél kefével polírozzák;

 • a falakból származó porok puha kefével vagy porszívóval eltávolíthatók;

 • a gipszbevonat nem tapad az olajfestékhez, ezért az utóbbit egy speciális fúvókával kell eltávolítani a fúrógépen, a folt felületét merev acél ecsettel csiszolni vagy egy oldószerrel törölni, majd egy gipsz-réteget felhordani;

 • A bazalt és a gránit falainak előkezeléséhez speciális kompozíciókat alkalmazunk, amelyeket a felületre aeroszol formájában alkalmazunk. Egy idő elteltével a fagyasztott tömeget eltávolítjuk a felületről egy olyan film formájában, amely elnyeli az összes szennyezést, majd a falakat akril alapozóval alapozzák meg - fontos, hogy megakadályozzuk a falak leesését és a légbuborékok kialakulását;

 • az alap és a bevonat tapadásának javítása érdekében egy alapozót használunk, a beton-érintkező szerszám beton falakhoz alkalmas;

 • a téglák és a blokkok falát olyan talajjal kezelik, amely a mélyen behatolás jellemzőivel rendelkezik, hogy csökkentsék a higroszkóposságukat. A fa alapokkal való munka előtt speciális szerszámokat is használjon.

A falak vakolata gerendákkal vagy anélkül történik, erősített hálóval vagy anélkül.

A jeladó nélküli munkát abban az esetben hajtják végre, ha a falat enyhén meg kell vágni, vagy külső dekoratív réteget kell létrehozni. Gyakran ez kézzel történik. A szabály alkalmazásával meghatározták a mennyezeten és a falakon lévő szabálytalanságokat - a szerszámot különböző helyeken préselik, jelezve a munkaterületet. A vakolat összetételét ezekre a területekre alkalmazzuk, és a felületen elosztjuk. Ezután a szabály használata határozza meg a szerszám és a kezelt felület közötti rés jelenlétét.

Ha az eszköz jól illeszkedik, ugyanazt az algoritmust dolgozza fel a következő részben. Az összes ütemezett szakasz ugyanúgy kerül feldolgozásra. A réteg hozzávetőleges vastagsága 2-3 mm lesz, miután a kompozíció megszáradt és a felületet polírozta, továbbléphet az alap dekoratív felületére.

A gerendákkal való munkavégzés akkor megfelelő, ha nagy alapterületekkel dolgozunk, amikor lehetetlen a géppel végzett vakolás elvégzése. Jeladóként speciális fémprofilokat, horgászvezetéket vagy vékony kábeleket használnak.

A technológia a következő: a világítótornyok egy szintre vannak állítva, miközben arra törekszenek, hogy a vakolatréteg minél vékonyabb legyen. Használja a szintet a jelzőfények létrehozásához. A jelzett helyeken egy kis megoldást alkalmazzon, és a jelzőtáblákat csatolja minden szinten a szintre. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a távolságuk 30 és 50 cm között legyen - a kis rések egyszerűbb eljárást biztosítanak. Próbálja meg tartani a lépést köztük nem az építési szabály hosszában. Ezután a beaconokra figyelve a kompozíciót a hordozóra felvesszük és elosztjuk, a felesleget eltávolítjuk.

A szabályt ezen manipulációhoz is használják. Miután a gipszréteg egy kicsit megszáradt, a felületet vágóval kell kiegyenlíteni. Ne feledje, hogy a munka befejezése után legalább fél órával el kell indítani ezt a színpadot.

Két óra múlva megkezdhetjük a felület kitöltését. Ehhez permetezzen vízpermettel a nedvesség felszívódását a gipsz kompozíció felső rétegében. Amikor a vakolt felületet egy speciális kefével újra mattá teszi, a nedvesített felső réteget a teljes falon dörzsölik, kitölti a legkisebb egyenetlenséget és tökéletesen simítja a felületet. Ezután a felületet ismét jól kikészítettük egy speciális simítóval.

Ha meg kell adnia a vakolat fényes fényét, egy nap múlva újra megnedvesíti a vizet, és gyorsan megdörzsöli a spatulával a megfelelő hatás elérése érdekében. Rendkívül kívánatos, hogy a fémprofilok a munka befejezése után kerüljenek meg, és a fennmaradó gödröket az oldat kis részével könnyen kitölthetjük, ha véget ér, mindig hígíthatja a további mennyiséget.

Idővel a jelzők rozsdásodhatnak és csúnya foltok jelennek meg a felszínen, ezzel megsértve a megjelenését. Ha a fémprofilok nem hajlottak vagy sérültek, akkor a következő alkalommal használhatók. Az egyetlen eset, amikor a profilokat gipszvakolat alatt hagyhatjuk, az a vágy, hogy a lapokat a vakolt alap tetejére helyezzük.

A megerősített hálót akkor használják, ha nem kellő szilárdságú falakat vakolunk, vagy ha a gipszrétegnek 2 cm-nél nagyobbnak kell lennie. A gipsz- vagy gázbeton alapok több rétegben vannak földelve.

Meddig szárad?

Amint a fentiekben említettük, az oldat nagyon gyorsan beállítható - a keverék jellemzőitől függően, a fagyasztási idő 45 perctől 1,5 óráig változik. A maximális beállítási időt a hardveralkalmazások keverékei mutatják be - két óra múlva lefagynak.

A vakolatréteg tartósságának és megbízhatóságának növelése érdekében a rétegeket megfelelően kell szárítani. A második réteget csak az első teljes szárítása után alkalmazzuk.

Amikor a munka befejeződött, a felületek 5-7 napig száradhatnak, majd a vakolt falakat csiszolhatjuk és előkészíthetjük dekoratív befejező munkákhoz.

A falak vakolat vakolatával történő befejezése, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba