Gipsz fa: az alkalmazás típusai és jellemzői

A fa vakolatának technológiája nem különbözik a más anyagok gipszfelületeitől. A fa mindig a legmegfizethetőbb anyag volt a házak építéséhez.

Az alkalmazás típusai és jellemzői

Ma a fát a ház építése előtt előkezelik:

 • antiszeptikumok a bomlásból és a penészből;
 • tűzoltó vegyületekkel és keverékekkel impregnálva;
 • a színek összehangolásával őröljük;
 • lakkozott az agresszív környezeti tényezők elleni védelem érdekében.

Ennek eredményeként a ház kint szép és szép. De egy fa, amely számos réteg impregnáló és lakkozott, már nem tud valamit kibocsátani a légkörbe. Ne feledje, hogy az összes impregnálást rendszeres időközönként meg kell ismételni.

A döntés a ház homlokzatának gipszelésére vagy sem, az építés tervezési szakaszában jobb. Ebben az esetben választhat egy olcsóbb megoldást a falak építésére. Használhat alacsonyabb frekvenciájú anyagokat, és ez jelentős megtakarításokat biztosít az anyagok beszerzésekor. A rönkházak gipsz homlokzatai az építés után legalább 1,5 évvel végeznek.

Keretpanel ház építésekor, függetlenül attól, hogy melyik panelt választja, azonnal alkalmazhatja a stukkó homlokzatot. A ház kerete megakadályozza a falelemek zsugorodását.

Milyen keveréket válasszon?

Először is, vesszük észre, hogy melyik keverék jobb a fafelületek vakolásához. Az alábbiakban figyelembe vesszük az olyan keverékek lehetőségeit, amelyek jobban illeszkednek a vakolat belső falaihoz, és amelyek - kültéri használatra.

A cement-homok keverék a legegyszerűbb és megfizethetőbb. A cement és a homok keveréke, amelynek aránya a cement és a kívánt habarcsminőségtől függően 1: 3 és 1: 5 között változik. Az előre gyártott keverékek lágyítószereket is tartalmaznak. A kompozíció fa felületek vakolásához használható beltéri és homlokzati munkákhoz. De a keverék elég „kemény”, és tiszta formája kényelmetlen a munkára.

A cement-mészhabarcs jó tapadást biztosít a fafelületekhez. A cement jelenléte az oldatban fagyállóságot és vízállóságot biztosít. Mind belső, mind külső falakhoz használható. Vásárolhat kész száraz keveréket, de jobb, ha önmagát főzzük.

Ehhez elő kell készítenie:

 • 1 rész 300-as fokozat;
 • 4 résznyi homok közepes frakcióból, szitálni kell, és nem tartalmazhat nagy köveket. A márka 400 vagy 500 homokból készült cement használata esetén 5 darabot veszünk.
 • 1 rész lecsapott mész. A mészet a használat előtt legalább három nappal le kell állítani. A csomagoláson, ahol a mészhéj kenőanyagot jelez, jelölje meg a meszesedés időpontját. Ne feledje, hogy a kioltási reakció nagy mennyiségű hő felszabadulásával történik. Ezért szükséges az edények megfelelő felvétele és az óvintézkedések betartása. Fokozatosan vizet adunk hozzá. A tejföl konzisztencia homogén tömegének eléréséhez. A kapott mészet szűrni kell. Használat előtt újra szűrjük. Ha a rossz vakolatú mészben használják, a vakolat reped. Az eladott hidratált mész értékesítésre kerül - a bolyhos, ezért jobb megvásárolni.

Keverjük össze a homokot és a cementet száraz állapotban. Folyamatos remekeléssel fokozatosan kezdjük a mésztejet. Egyforma tömegű savanyú tejszín konzisztenciát kell kapnia. Az elkészített keverék térfogata nem haladhatja meg a napi termelési mennyiséget.A mész a megoldásokban plaszticitást ad nekik, növeli a vízállóságot és antiszeptikus, ami különösen fontos, ha új lakásokban használják a fa vakolatát.

A mész-gipsz habarcs gipsz és száraz mész keveréke. A gipszet tartalmazó gipszoldatokat csak száraz helyiségekben történő belső munkákhoz használják. Gipszet tartalmazó gipszoldatok félnek a nedvességtől. A gipsz beállítási ideje kevesebb, mint 30 perc és az oldat hőmérsékletétől függ - minél magasabb, annál gyorsabb a beállítás. Ezért a gipsz habarcs jobb, ha a belső falakat és a válaszfalakat vakolják. Gyorsan és pontosan kell vakolatot készíteni.

Agyag vakolatok agyag felhasználásával - a legrégebbi anyag, amely ma már nem vesztette jelentőségét. Emlékezzetek legalább a dél-orosz iszap kunyhójára. Az agyag nem tartalmazhat ásványi részecskéket, a gyökérrendszer maradványait és a szilárd üledékeket. A kész agyag keverék jobb, ha gyárilag vásárol.

A faalapú gipsz alapú agyagalapú oldatot az alábbiak szerint állítják elő:

 • Agyag - 3 rész;
 • 4 marék szalmát (tíz liternyi agyagból); a szalma cserélhető tűlevelű fűrészporból, tölgyből vagy égerből;
 • Homok - 7 rész;
 • 100 g ragasztó a nem szőtt tapéta számára egy vödör vízzel.

Vízzel hígított agyag. Egy vékony folyadékot öntünk a keverékbe a kívánt konzisztenciaig. Agyagoldat hosszú ideig műanyag marad, így a keverék egész nap elkészíthető.

Ha agyag alapú habarcsot használ a külső falak vagy a nedves helyiségek befejezéséhez, adjon hozzá 1 darab cementet, amely nem kevesebb, mint 400 mm.

Az oldat készségét krakkolással határozhatjuk meg. Húzzunk egy 3-4 cm-es golyót, és préseljünk két deszka között. Ha 3 vagy 4 sekély repedés keletkezik a kapott tortán, az oldat készen áll. Ha a labda összeomlott, a megoldás „vékony”, és hozzá kell adni agyagot. Repedések hiányában az agyag olajos és homokot kell adni.

Eszköz és készlet

A művek előállításához szerszámok és felszerelések szükségesek Az alábbi lista tájékoztató jellegű. Például az erdők helyett használhatja a "kecskéket".

Néhány pozíció teljesen kizárható:

 • állványok vagy létrák;
 • elektromos szerszámok - elektromos keverő, csavarhúzó, elektromos meghosszabbítás;
 • munkahelyi tartályok - az oldat keverésére szolgáló tartály, az oldat szállítására szolgáló vödör, az oldat küvetta;
 • vakolószerszámok - kanál, sólyom, szabály, reszelő, simító, különböző méretű spatulák;
 • Kayanka vasalásra.

Ne felejtsük el a biztonsági öveket, ha magasságban, sisakban, munkakesztyűben és kesztyűben dolgoznak.

Felületek előkészítése a munkához

Ne feledje, hogy a faházak vakolata csak az építés után 1,5 évvel megengedett, így a fa teljesen száraz. A keretes panelházak vakolatát az építés befejezése után azonnal elvégezhetjük.

A munka szakaszai:

 • A meglévő repedések és repedések habbal vagy tömítéssel vannak feltöltve. Távolítsa el az olaj- és bitumenfoltokat minden felületről, ha van ilyen. A ház belsõ és külsõ falait vezetjük be.
 • Minden felületet fertőtlenítőszerrel kezelünk a penész és a gombák megelőzésére. Ha olyan falak vagy más felületek vannak, amelyek nem fából, például betonbázisból vagy egy másik anyag falából állnak, ezeket a felületeket konkrét érintkezéssel kezelik.
 • Ha nedves helyiségeket kell vakolnia, belsejében vízszigetelés szükséges. Ennek legegyszerűbb módja egy ruberoid vagy műanyag fólia.
 • A külső falakon és az alapokon a fémhálót szegezzük. Rögzítse speciális gomba alakú dübelekkel. A rácsnak nem szabad megereszkednie. A belső falakhoz erősítjük a megerősítő hálót. Előfordul, hogy vannak olyan helyek, ahol a vakolat vastagsága 3 cm-nél nagyobb.Ez akkor fordul elő, ha a falak eltérnek a függőleges 3 cm-nél nagyobb vagy a belső szögek nagyobbak vagy kisebbek, mint 90 °. Ebben az esetben a permetezés után a rács másik rétegét csatolja.
 • Zsindely. Kezdje a fenék 45 ° -os szögben történő szegezését. Rombos sejteket kell kapnia 50x50 mm vagy 45x45mm méretben. A függőleges felületeken három sejten keresztül szegezzük őket. A mennyezeten - két cellán keresztül. Amikor a szalagot a végek között építjük, legalább 5 mm-es rést kell hagyni. A szalagok végei nedvesek, és mindkét vége szögeződik. Habár hiányában zsindelyeket is készíthet, ha otthoni asztali fűrészárut birtokolunk, levágva a megfelelő lapokból vagy lécekből.
 • A polimer erősítő háló szélesfejű csavarokkal rögzített kőműves munkákhoz. Az önmetsző csavarok száma 10-12 db / m2. Az alapszabály, amikor egy ilyen rácsot csatolunk, az, hogy olyan legyen, mint egy karakterlánc. A függőleges sarkokban lévő csatlakozások nem megengedettek. A háló csomópontján legalább egy cellát átfedünk.

A műveletek sorrendje

A vakolási munkák a nedves folyamatokhoz kapcsolódnak, ezért a meleg évszakra kell tervezni. Optimálisan válassza ki azt az időpontot, amikor nincs eső.

A munka szakaszai:

 • Permetezni. Készítse elő az oldatot a szokásosnál folyékonyabban, és a tetejéről kezdve húzza meg az előkészített felületen lévő kanállal. A vastagságot úgy szabályozzuk, hogy a réteg ne haladja meg a 9-10 mm-t. Miután az első réteg teljesen megszáradt, a következő szakaszba lépünk.
 • A fő réteg. Alkalmazzon normál konzisztenciájú oldatot az első rétegre. Összeegyünk a világítótornyokkal. Kezdjük gipszelni a tetején.
 • Az utolsó réteg. A falfelületek kisebb hibáinak kiküszöbölése, a gerendákkal való maximális igazítás.
 • Habarcs. Csiszoló és fugázó falak, sima felületet kapva. Ez különösen igaz, ha a tapéta beillesztését tervezi.

A vakolási munka irracionális, jobb, ha egy asszisztenssel dolgozunk, és még jobb, ha nem egy.

A gipsz minimális összeköttetése 3 fő, míg jobb, ha 2 link van: 1 mestergipsz és 2 gyakornok, hogy elkészítse a megoldást és hordozza azt. Az állványokat vagy állványokat is átrendezik.

A külső munka befejezése után elkezdhetjük a belső falak vakolását. A belső munka jobb, ha a mennyezetről indul, és csak akkor vakolja meg a falakat, hogy ne roncsolja meg a kész felszíni permetező oldatot. Teljesen befejezzük a munkát a szobán belül, majd csak a következő szobába megyünk. A legmegfelelőbb megoldás a vakolás elindítása a bejárattól legtávolabbi helyiségből, fokozatosan az ajtó felé haladva. Ebben a munkamenetben a helyiség a szárításhoz váltakozva zárva van. Ennek megfelelően, a megfelelő szárítással ugyanabban a sorrendben, elkezdheti a befejezést.

A vakolt felületek szárítása

A vakolt felületek szárításának alapszabálya - az első 3 nap nem használ semmit a szárítás felgyorsítására. A gyorsított szárítás azt eredményezi, hogy a gyorsan szárított felső réteg megakadályozza a nedvesség elhagyását az alsó rétegekből. Az ilyen vakolt felületek tovább törtek. A gyorsított módszerek alkalmazhatók a 4., és előnyösen az 5. napon. A szárítást egy hőlégfúvóval történő szellőzéssel vagy fűtéssel gyorsíthatjuk.

A külső falak vakolt felületét védeni kell a gyorsított szárítástól és az esőtől. A homlokzatok esetében a nap melegítését a negatív tényezők hozzák, különösen a szeles időben. Ezért jobb, ha azonnal készítünk védőfóliát, és azonnal fedjük le a falakat. Az esőtől és a naptól a szél ellen véd.

Hogyan készítsük elő a falakat a vakolathoz, lásd alább a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba