Hogyan válasszuk ki a gittet?

A modern építőanyag-piac számos különböző eszközt kínál a külső és belső díszítéshez, valamint az eredeti formatervezéshez. Ugyanakkor a természetes nyersanyagokat mindenkor mesterséges érték felett értékelték. Ezek a természetes anyagok közé tartozik a fa. Speciális kezelést és kezelést igényel.

Miért van szüksége a gitt?

A kezeletlen fa nagyon gyorsan elbomlik. Idővel minden bizonnyal repedések jelennek meg, és a természetes szín elhalványul. A fa természetes kialakításának, szerkezetének és minőségének megőrzése érdekében bizonyos eszközökkel kell feldolgozni. Ezek közé tartozik a vakolat.

Kiváló vízlepergető tulajdonságokkal rendelkezik, és megvédi a felületet a negatív külső hatásoktól. Ezt a festést megelőzően kell alkalmazni. Ebben az esetben a bevonat simább és hosszabb ideig tart. A gitt is megakadályozza a folyadék elpárolgását és a fa szárítását. Ez lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a kis szabálytalanságoktól, csomóktól és egyéb hibáktól.

Belső és külső kompozíciók

Szükséges a beltéri és a kültéri tárgyak és felületek feldolgozása. Logikus feltételezni, hogy a külső és belső munkáknak különbözőnek kell lenniük. Ebben az esetben mindkét összetételnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek.

Mindenesetre a gittnek a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 • visszatartja a nedvességet;
 • megakadályozza a fa kiszáradását;
 • elrejti a kisebb szabálytalanságokat és hibákat;
 • hangsúlyozzák a természetes textúrát;
 • kiváló tapadás (tapadás) a felülethez;
 • javítsa a fa szerkezetét.

A gyártók a fa védelmében igyekeznek megfelelni ezeknek a követelményeknek. Sajnos szinte lehetetlen egyetlen univerzális gyógyszert létrehozni, amely egyaránt alkalmas a belső és külső használatra.

A különböző felhasználási feltételek azt eredményezték, hogy ma már több alapvető gitttípus van. Mindegyiknek egyedi jellemzői vannak. Ahhoz, hogy megértsük, melyik az Ön számára megfelelő, kitalálnia kell, hogy melyek azok.

típusok

A gittek a következő típusok lehetnek:

akril

Az univerzális eszközök kategóriájába tartozik. Nemcsak fa, hanem forgácslapok és kerámialapok varratok kezelésére is alkalmas. Az anyag nagyon műanyag, ezért nem szükséges speciális képességek vele dolgozni. Az összes profikkal kapcsolatban is vannak hátrányok: nem zárja ki a nagy hibákat, nem alkalmazható vastag réteggel. Az optimális 2-3 mm vastagság, bár ha minden réteg után alaposan megszárad, vastagabb rétegeket alkalmazhatunk.

epoxi

Az ilyen típusú gittek egyik jellemzője annak alkalmazása. A munka megkezdése előtt olvassa el az utasításokat. Az a tény, hogy két komponenst kell összekeverni, aminek következtében kémiai reakció indul. A kapott keverék nagyon gyorsan megkeményedik. A pontos idő a csomagoláson lesz feltüntetve.

A vitathatatlan előny egy nagyon tartós bevonat, amely szárítás után keletkezik. Ennek köszönhetően biztonságosan használható a különböző fából készült termékek jelentős hibáinak javítására és megszüntetésére: ablakok, ajtók, padlólapok. A hiányosságok között megtalálható a különböző foltok alkalmazásának lehetetlensége.

gipsz

A hagyományos gitt típus, amely régóta megnyerte az emberek bizalmát és szeretetét.Ez furcsanak tűnhet, mivel technikai tulajdonságaiban lényegesen alacsonyabb a társaival. De van egy vitathatatlan előnye - ez az ár. Ha nagy területet kell feldolgoznia, akkor a drága opciók kiválasztása többször is növelheti a munka költségét.

A gipsz alapú gitt a nedvességtől fél, ezért kültéri használatra ellenjavallt.

polimer

A belső munkák egyik legsikeresebb lehetősége. A nyilvánvaló hibák megtalálása nagyon nehéz. Az egyetlen dolog, ami megtarthatja Önt a vásárlástól, a termék viszonylag magas költsége.

A vitathatatlan előnyök a következők:

 • környezetbarát: teljesen biztonságos és nem mérgező;
 • gyors szárítás (bár kissé alacsonyabb, mint az akril kollégák);
 • nincs éles szag;
 • nincs zsugorodás;
 • tartósság;
 • nedvességállóság: még magas páratartalmú és szabadtéri munkákhoz is használható;
 • erőteljes mechanikai terhelést tesz lehetővé (a padló és a parketta számára használható);
 • rugalmasság: idővel nem reped.

Ez a fajta gitt különösen népszerű a kiváló teljesítmény tulajdonságai és sokoldalúsága miatt.

tapadó

Régóta ismert és bizonyított formája a gittnek. A fő összetevők itt a lenolaj, ragasztó, kréta. Belső munkákhoz használatos. A készítmény könnyen felosztható a felületen. A teljes szárítás után a kezelt felület sokkal erősebb lesz.

olaj

Ez a típus jól használható kültéri munkákhoz. Nedvességálló gitt, amely tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmas kültéri használatra. Hosszú használat után is nem észlelhető repedések és esések a kezelt felületen. A társai közül nagyon kevesen büszkélkedhetnek ilyen tulajdonságokkal.

Függetlenül attól, hogy a fát a jövőben kívánja festeni, vagy hagyja a természetes textúrát, a gitt védi a terméket vagy felületet az agresszív éghajlati szeszélyektől és a gyors öregedéstől. A boltok széles színpalettát és árnyalatot kínálnak, így könnyen megtalálhatja a tökéletes választékot. Ezenkívül tökéletesen hangsúlyozza a fa természetes mintázatát, maszkolás nélkül és nem rejtve.

Kezdés vagy befejezés: melyiket válasszuk?

Tekintettel a gitt összetételére és típusára, nem hagyhatunk ki egy másik fontos pontot. Ez a kezelés csak előkészítő szakasz lesz a későbbi faanyagkezeléshez, vagy ez az utolsó réteg. Mindez a felszín kezdeti állapotától és ötleteitől függ.

Az indító gitt nagyobb részecskéket tartalmazami sűrűbb réteget hoz létre. Szükség esetén több lépésben is alkalmazható a kívánt eredmény elérése érdekében.

A befejező gitt lehet az első és az egyetlen réteg, vagy egy előzőleg elkészített felületre. Ez vékony réteget képez, és a felületet a lehető legegyenletesebb és simabbá teszi.

A saját kezükre gitt fa

A gyártók minden évben megpróbálják javítani a gitt összetételét, hogy a lehető legnagyobb mértékben megfeleljenek a fogyasztók igényeinek. De még ma is meglehetősen magas minőségű fa gitt lehet. Nem igényel exkluzív alkatrészeket vagy speciális eszközöket.

A legegyszerűbb recept a gitt elkészítéséhez otthon a PVA ragasztó és kréta összekapcsolása. Csak vágjuk a krétát és jól keverjük össze a ragasztóban. A konzisztencia a vastag tejfölre hasonlít. Az alkalmazás technikája pontosan ugyanaz, mint a megvásárolt termék verziójában. Csak azt kell megjegyezni, hogy legalább 24 órán át szárad.

Súlyos hibák esetén, ha a fa régi, javasoljuk, hogy adjon hozzá nagyon finom fűrészporot. Ez elrejti az összes hibát és esztétikai megjelenést ad.

A gitt rugalmasságának elérése érdekében, ha a bázis egy vízben oldódó lakkot vesz fel.Szükség esetén, mint az előző esetben, a fűrészpor hozzáadásra kerül. A készítmény egységességét ebben az esetben úgy érhetjük el, hogy a komponenseket egyesítjük és az elegyet egy éjszakán át hagyjuk. A fűrészpor megduzzad és lágyabb lesz.

Hogyan lehet a tökéletes eredményt elérni?

Még akkor is, ha már eldöntötted, hogy milyen gittre van szükséged, Érdemes meghallgatni a szakértők ajánlásait és tanácsát, hogy az eredmény végső soron ne csalódjon meg:

 • Kezdetben próbálja meg a gittet a felület külön szegmensében, vagy ha nincs ilyen lehetőség, olyan területen, amely nem lesz látható. A munka során fordítson figyelmet a kis dolgokra: hogyan kell a gitt kitölteni, hogyan kell kitölteni a repedéseket, hogyan őrölni szárítás után. Egyetértek, ha az eredmény nem felel meg az Önnek, sokkal jövedelmezőbb egy másik gitt vásárlása, mint egy drága fa vagy egy régi bútor eldobása.
 • Még ha magabiztosak a kompozíció minőségében és a jövőbeni eredményben, ritkán lehetséges, hogy pontosan megjósoljuk az árnyalatot, amely a pályázati folyamatot eredményezi. Ez a gyártótól és a fa jellemzőitől függ. Ebben az esetben egyszerre több árnyalatot vásárolhat, vagy a próbaüzenet feldolgozása után a másikba léphet a boltba. Gyakran kézzel kell keverni több árnyalatot a tökéletes eredmény eléréséhez.
 • Ügyeljen a sűrűségre. Ha nem akarja elrejteni a komoly hibákat, akkor válasszon egy folyékonyabb készítményt: polimert vagy vizet. Ők védik a fát és maximalizálják a szépségét. Az oldószeralapú gittek jobban megfelelnek azoknak a felületeknek, amelyek komoly felújítást igényelnek.
 • A szárítási idő szintén fontos. Ha mély repedéseket szeretne zárni, akkor több rétegben kell alkalmazni a gittet. És mindegyiknek jól kell száradnia a következő készítés előtt. Ebben az esetben jobb oldószer alapú gitt használata.
 • Talán az egyik legfontosabb feltétel az, hogy pontosan meghatározzuk, hogy mely munkákhoz használjuk a gittet. Ugyanez a kompozíció nem alkalmas belső és külső munkákhoz.

A fa szokatlanul szép és környezetbarát anyag. Mentse el a szerkezetét, segít a gittnek a fán. A fő dolog az, hogy válassza ki azt, amelyik megfelel az Ön munkamódjának és a felület kezdeti állapotának.

Ahhoz, hogy megtanulják, hogyan készítsünk egy gittet a fához, tekintse meg a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba