Gipsz vakolat: termékjellemzők

Gitt - a fő felület a különböző felületek vakolásához és a szükséges egyenlőség biztosításához. Napjainkig a javítási és befejező anyagok piacát sokféle keverék képezi, amelyek különböző anyagok alapján készülnek, ami meghatározza azok hatókörét és műszaki jellemzőit. Nagyon jól kialakított vakolat töltőanyagok.

Különleges jellemzők

A gipsz gitt építési vakolatból készül. Ezt az anyagot a kőbányákban bányászott szilárd üledékgipszkő őrlése, tisztítása és megfelelő feldolgozása után nyerik.

Ha a tiszta gipszet vízzel hígítjuk, gyorsan elkezd keményedni, hasonlóan az alabástromhoz. A gipszkeverék keményedési idejének növelése és alkalmazásának egyszerűsítése érdekében speciális anyagokat adnak hozzá a száraz gipszkötegekhez, amelyek rugalmasabbá teszik az anyagot és növelik az eltarthatóságukat.

A polimer adalékok mellett ásványi töltőanyagokat is adnak a gitthez., mint például a kvarc fehér homok vagy márványliszt. Ezeknek a komponenseknek a részecskemérete határozza meg a kész gitt alkalmazási módját. Ha például a töltőanyag finom frakció, akkor ezzel a keverékkel vékonyabb vakolatréteg alkalmazható. A részecskeméret növekedésével a vakolat réteg vastagsága is nő.

Az ásványi kötőanyag minősége határozza meg, hogy az összes gipszköteget két típusra osztják:

 • Kezdve. A felületek alapjainak vakolására szolgálnak, hogy egy alapszintű kiegyenlítő réteget hozzanak létre, amelyen egy kiegyenlítő vakolat kerül alkalmazásra. Ezeket a gitteket a mennyezet és a falak vakolására, kis 1-2 centiméteres cseppek kiegyenlítésére, repedések és más mélyedések kialakítására használják. A kiindulási vegyületek 10-15 mm-es alaprétegre vonatkoznak. Az erős különbségek kiküszöbölésére a gipsz kompozíciók nem működnek. Ha megnöveli az ilyen vakolat réteg vastagságát, akkor egyszerűen nem tartható be az alapra. Ilyen helyzetekben használjon más gipszkeveréket, vagy gipszkartonlapok használatával kiegyenlítő felületeket használjon;
 • Befejező. Fő céljuk egy sík felület kialakítása a befejezéshez. A befejező gitt egy rétegbe kerül, hibátlanul sima és fehér burkolatot alkotva. A festéshez, tapétázáshoz, bármilyen más díszítéshez a gitt falak befejező típusát használják. Vizuálisan a befejező bevonat a fehérjétől és a simaságtól nagyobb mértékben különbözik a kiindulási anyagtól.

Az ilyen típusú gipszkeverékek mellett egyetemes gittek is vannak, amelyeket a falak feldolgozásának egyetlen anyagaként használnak, ami szintén előzetes kiegyenlítő bevonat és befejező réteg. Ilyen megoldásokat lehet alkalmazni különböző típusú alapokon - beton, vasbeton, tégla.

A gittkeverék fontos összetevői a különböző lágyítók és módosítók. Mindegyik gyártó ezt a különböző kémiai összetevőket használja, amelyek képletei a gyártó tulajdonát képezik, és végül megkülönböztetik a különböző márkák gipsz vakolatát. Ezeknek az összetevőknek a jelenléte a készítményben meghatározza, hogy milyen gyorsan szárad, és milyen magas lesz a gipsz bevonat szilárdsága.

Mi más?

Amellett, hogy a vakolat gipsz, a vakolás munkát lehet alkalmazni, és más készítményeket.Mi a különbség az ilyen típusú anyagoktól más töltőanyagoktól, például az ilyen széleskörű polimer töltőanyagtól?

A két összetételre jellemző, hogy ugyanolyan típusú javítási munkákat végeznek - vakolás. Mindkét termék egyformán jól működik a hornyok és repedések kitöltése, a felületek kiegyenlítése és a későbbi díszítés céljából.

A gipszkarton jó higroszkóposhogy ez egyrészt vonzóbbá teszi az optimális környezeti feltételek fenntartása szempontjából, másrészt ez a minőség lehetetlenné teszi a felületkezeléshez nedves helyiségekben, ami a polimer gitt által teljesen lehetséges. Ezért, ha szükséges a falak szintezése, például a fürdőszobában, akkor javítási munkáknál jobb polimer kompozíciókat használni.

A következő különbség a gipszkarton között a plaszticitás. Ez a minőség különösen fontos, ha a munkát nem profi vakolók végzik. A gipsz kompozíciók könnyen felhordhatók és jól eloszlanak a felületen.

A gipsz kitt gyorsan kiszárad, ami lehetővé teszi, hogy a vakolás után gyorsan lépjen a következő javítási munkálatokhoz.

Gipszcsomagoló vegyület - nem zsugorodó anyagazaz szárítás után nem csökken a térfogat, és ezért nem képez repedéseket, morzsolást vagy a felület megereszkedését. A polimer gittekkel összehasonlítva a gipsz környezetbarátabb, mivel nem tartalmaz szintetikus összetevőket. Ezenkívül a gipsz alapú anyagok alacsonyabb árkategóriával rendelkeznek.

Így a gipsz gitt különbségéből, előnyeiből, megkülönböztetve a hasonló építőanyagoktól:

 • Lehetőség bármilyen alapozás vakolására: tégla, beton, gipsz, gipszkarton;
 • Környezetbarát. A gipsz gittek nem bocsátanak ki emberi egészségre ártalmas anyagokat, és lehetővé teszik a szobában kedvező mikroklíma fenntartását, mivel a magas páratartalom mellett az anyag felszívja a felesleget, és amikor csökken, nedvességet ad vissza;
 • Jó tapadás különböző típusú felületekkel;
 • A gipszréteg zsugorodása, repedése és egyéb alakváltozása nem járul hozzá a tulajdonságait javító speciális adalékanyagokhoz;
 • Az anyag gazdaságos fogyasztása. Összehasonlításképpen - a cement töltőanyagok fogyasztása háromszor több gipsz;
 • Egyszerű alkalmazás és az őrlés lehetősége. A megnövekedett plaszticitás miatt a gipszoldatokat kényelmesen alkalmazzák. Még a vakoláshoz való újonnan érkezők is képesek megbirkózni a fali töltéssel, csak szigorúan be kell tartani az utasításokat. A gipsz alapú gittzel kezelt felületek könnyen polírozhatók, azaz szárítás után mindig a felületen lévő tökéletlenségeket korrigálhatja finom finomszemcsés csiszolópapírral;
 • Gyors szárítás Ez az előny lehetővé teszi a javítási munkák meglehetősen gyors elvégzését;
 • A bevonat által létrehozott tartósság. Az anyaggal vakolt falak és mennyezetek több évtizede használhatók.

Ennek az anyagnak a hátrányai:

 • Nagyfokú higroszkóposság, amely nem teszi lehetővé a gitt alkalmazását olyan területeken, ahol magas a páratartalom;
 • A keményítés gyorsasága. A vakolati habarcsot azonnal el kell készíteni, és azonnal el kell használni, anélkül, hogy elhagynánk a következő alkalommal;
 • Nem hosszú ideig tárolható a száraz keverék, amely általában 6-12 hónapra korlátozódik.

Alkalmazás finomságai

Egy anyag megvásárlása előtt el kell dönteni, hogy lehetséges-e ez a felület gipsz összetételű.Elvileg ez az anyag különböző típusú bázisok feldolgozására használható, beleértve az OSB lemezeket, betont, téglafalakat, a nyelv és hornyos födémek falazatának varrását és a GK-lapok illesztéseit. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a gipszvegyületek nem rendelkeznek a nedvesség ellenálló képességével, ezért a szabadtéri munkák és a magas páratartalmú helyiségek esetében nem fog működni. Ezután érdemes cementet vagy polimert használni. Emellett a vakolat összetételét nem szabad kő vagy kerámia burkolat felületeken vagy forgácslapon alkalmazni.

Továbbá, az elvégzett javítási munkálatok típusától függően meg kell határozni, hogy milyen típusú keveréket kell vásárolni - befejezni, univerzálisan vagy indítani.

Mielőtt elkezdené dolgozni a vakolat gitt használatával, tisztázni kell a csomagoláson eltarthatósági idejét. A lejárt anyagot nem szabad használni. Előre kell kiszámítani a kész keverék áramlását. Az 1 mm vastagságú és 1 m2-es vastagságú rétegző réteg létrehozásához kb. Egy kilogramm a keverék. A hegesztéshez a varratoknak kb.

A munka megkezdése előtt az alapot megfelelően fel kell készíteni, eltávolítani a festéket vagy a tapétát, és tisztítani kell a szennyeződésektől, zsíroktól, vegyi anyagoktól vagy rozsdától. Különös figyelmet kell fordítani a gomba eltávolítására. Ehhez speciális antiszeptikus szereket használnak. Ezután a felületet egy vagy két rétegű primerrel kezeljük.

Ezután folytathatja a töltőanyag keverék elkészítését. Ehhez a keveréket az utasításoknak megfelelően arányosan szárítsa meg, lassan elaludjon meleg vízben, és óvatosan adja át a kezét vagy egy keverővel. Ezután a keveréket 2-3 percig kell állni, és duzzadni. Az eljárás során a keveréket rendszeresen keverni kell.

A falak és mennyezetek vakolatát vakolat töltőanyaggal két különböző méretű spatulával végezzük - az egyik nagyobb, a másik kisebb. Kis méretűre van szükség ahhoz, hogy a kész keveréket egy nagy spatulára helyezzük, amellyel a gitt eloszlik a felületen. A spatulát meg kell tartani (45 fok) a vakolandó felülethez. A lapát kissé megdöntve vágja le a felesleges keveréket. A keveréknek a külső és belső sarkokon történő eloszlásához speciális szögletes spatulákat használnak.

Ha a falaknak sok hibája vagy cseppje van, vagy ha vékony tapétákat ragaszthatsz, akkor a gipszkeveréket két rétegben lehet felhordani. A felületet habarcs segítségével simítják. Minden egyes gittréteget fel kell alapozni a felületek jobb tapadásához. A befejező vakolat összetételét 1-2 mm vastagsággal alkalmazzuk. Szárítás után a felületi oldatot őröljük.

gyártók

Napjainkban a szupermarketek építése gipsz alapú gitt száraz keverékek széles választékát kínálja.

Knauf

A Knauf cégből készült gittvonal, amely a következőket tartalmazza:

 • "Uniflot" (hegesztési varratokhoz GCR);
 • "Fugen" (bármilyen belső munkához, beleértve a varratok lezárását is);
 • "Fugen GV" (a GVL és GKL gipszeléshez);
 • "HP Finish" (minden felülethez);
 • "Rotband Finish" (bármilyen okból);
 • "Fugene Hydro" (a GWP beszereléséhez, a HA és a HB lapok közötti hézagkötésekhez, beleértve a nedvességálló is);
 • "Satengips" (minden felületre).

„Talajkutatók”

 • "Befejezés" kitöltése - fehér műanyag, módosított, kiváló minőségű adalékanyagokkal száraz helyiségekben, bármilyen alapanyaggal;
 • "Gipszszintezés" - bármilyen típusú bázisok összehangolására. A készítmény polimer adalékokat tartalmaz. Alkalmazható a gipszlemezek és a nyelv és hornyos lapok közötti tömítések tömítésére.

"Basis"

 • "Shovsilk T-3" 3 - nagy szilárdságú repedésálló gitt. Gipszkarton lapok, nyelv és hornyos lemezek, gipszszálas lapok, SML lemezek közötti tömítésekhez használatos;
 • "Ekonsilk PG34G" - nem zsugorodó univerzális gitt, különböző bázisok és tömítések illesztésére;
 • "Ecsilk PG35 W" - műanyag nem zsugorodó szintező anyag. A GVL és GKL varratok betöltésére is használható. A keverék fogyasztása alacsony;
 • "Elisilk PG36 W" - befejező anyag, amely tökéletesen sima felületet teremt a dekoratív anyagok bevonására;

Unis

 • Befejező gitt (erősen műanyag) - nagyfokú fehérség, plaszticitás és könnyű csiszolás;
 • "MasterSloy" (nem zsugorodó vastag réteg) - a befejező anyag elindítása a mosogatók, repedések, lyukak, varratok GFL-ben, GCR-ben, GWP-ben, erősítő szalag használata nélkül;
 • "Blik" (fehér) - univerzális, nem zsugorodó gitt, amely 150 percen belül nem megszilárdul

PUFA-k

 • Az MT75 egy szintetikus gyantával rendelkező gipszvegyület, amely sima alapokat hoz létre. A varratokat, lyukakat és a cementszálas, GK- és GV-lapok felszínének kiegyenlítésére használják;
 • Glätt + Füll - a cellulóz hozzáadásával készült anyag sima alapot teremt a befejező és dekoratív munkákhoz;
 • Füll + Finish - cellulóz-megerősített bevonat;
 • Pufamur SH45 - szintetikus gyantával dúsított gitt. Magas kötési képessége van. Ideális vasbetonra és más sima felületekre való használatra.

"Gipsopolimer"

 • "Szabványos" - keverék a folyamatos alapszintű vakolt, betonfelületek, GSP, GWP, GVL, GSP kezelésének;
 • "Univerzális" - beton- és vakolt alapok, GSP, GVL, GSP, GSP, szintező repedések lezárására tervezett;
 • A "Befejezéseket" az SHG-k közötti kötésekhez használják, a beton, a vakolt alapok, az SHG, a GWP, a GVL alapjai.

"Bolars"

 • A "gipsz-elasztikus" felületeket festés vagy tapétázás előtt különböző felületekre használják fel. Használható a GVL és GKL kötések és varratok betöltésére is, a GWP felszereléséhez;
 • "Gipsz" - egy alap vakolat létrehozása bármilyen alapon;
 • "Satin" gitt vakolat - befejező anyag, amely tökéletesen sima és fehér felületet teremt

bergauf

Bergauf - nem zsugorodó, rugalmas repedések a repedésekkel szemben:

 • Fugen gipsz
 • Fejezze be a Gips-et.

A gipszkeverékeket Axton, Vetonit, Forman, Hercules Siberia gyártja.

Vélemények

Általában véve ez a fajta gitt széles körben népszerű a fogyasztók körében, amikor eldönti, hogy melyik anyagot kell kiválasztani a belső vakoláshoz és a befejező munkához.

A fogyasztók megjegyzik az anyag kellemes fehér színét, sokoldalúságát (bármilyen felületet gipszkeverékben lehet), gyorsan száradhat, ami időt takarít meg minden javításhoz, gipsz alapú vakolatú falak festésére vagy tapasztására.

Hogyan dolgozzunk a Knauf vakolatsal, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba