Epoxi gitt: a választás jellemzői

A javításokban már régóta széles körben használják a gitt keverékeket. A gitt por vagy paszta, és arra szolgál, hogy kiküszöbölje a hibákat, vagy a felületet a befejező anyag későbbi alkalmazásával kiegyenlítse. A különböző bázisok kezeléséhez használt töltőanyag típusától függően. Az egyik leggyakoribb befejező anyag Epoxi gitt - megbízható és tartós kompozíció, amely számos felületet képes kezelni.

Mi az?

Az epoxi gitt epoxigyantából készült javítóanyag. Általában ezt az anyagot keményítővel értékesítik. A keverés közvetlenül az alkalmazás előtt történik.

A gittkeveréket az elkészített felületekre egy spatulával vagy más kényelmes eszközzel alkalmazzák minden egyes esetben, és egyenletesen eloszlik.

Ezután a felületet megszárítják, polírozzák és feldolgozó anyaggal dolgozzák fel.

Az epoxi gitt összetevőket kisebb javításokhoz, valamint nagyszabású építményekhez használják a következő célokra:

 • Vízszigetelő eszközök;
 • Különböző anyagok vegyületei - fém, kerámia, műanyag, fa, beton;
 • Különböző alapok, köztük kő, beton, fa szintezése;
 • Felületek helyreállítása és szabálytalanságok elfedése, varratok összekapcsolása, különböző károk kiküszöbölése - lyukak, repedések, zsetonok.

Jellemzők

Az epoxi gittek különböző alapanyagokhoz alkalmazhatók:

 • Kő és tégla;
 • Beton és habbeton;
 • Üveg és plexiüveg;
 • fémből;
 • műanyagból;
 • Kerámia.

Ezért van a különböző iparágakban széles körben használják a gitt:

 • Gépgyártás;
 • repülőgép;
 • hajógyártás;
 • építés;
 • Építési hidak;
 • Fémszerkezetek építése;
 • A csővezetékek, hidraulikus berendezések építése.

Ennek a megjelenésnek a kemény kitöltése a külső és a helyiségek javítási munkáira is vonatkozik.

Fából készült alapokon

Az epoxi gitt segít kiküszöbölni ennek a meglehetősen szeszélyes anyagnak a mobilitását. Végül is, a hőmérséklet növekedésével járó fa hajlamos bővülni, és csökken - csökken. Ugyanazok a folyamatok fordulnak elő vele, amikor a páratartalom változik. Az egyéb javítóanyagokkal ellentétben az epoxigyantán alapuló gitt a szárítás után nem zsugorodik, és megtartja a rugalmasság tulajdonságát, amely a fával való munka legjelentősebb pillanatai. Ez a fajta javítóanyag jól használható a csiszoláshoz és a festéshez. Az egyetlen dolog, ami rossz, az a folt. Érdemes szem előtt tartani, ha azt tervezi, hogy ezt a kompozíciót áztassa. A fafelületek epoxi gittjei fa keretek, ajtók, bútorok, padlók feldolgozására szolgálnak.

Fém felületeken

A fémbázisok kiegyenlítésénél az epoxi-vegyületek elengedhetetlenek.

Kiváló ragasztási tulajdonságokkal rendelkeznek, és lehetővé teszik, hogy a csiszolás után sima alapot hozzon létre. A fémfelületek egyenletességének és simaságának legjobb teljesítménye érdekében speciális töltőanyagokat használnak, amelyek ugyanolyan fém fűrészporot tartalmaznak, mint a kezelt felület. Ezeket az anyagokat leggyakrabban a horogok, karcolások és egyéb károsodások lezárására használják. Az epoxi gitteket az autóalkatrészek korrózió elleni védelmére is használják.

A hajók fémfelületeinek kezelésére speciális márkás gitt alakult ki.

Betonon

Az ilyen anyagok kezelésére kifejezetten kőfelületek kezelésére szolgáló vegyületeket állítanak elő. Ezekhez általában durva homokot és cementet adnak hozzá, hogy javítsák a tapadáshoz való tapadást. A betonfelületek gittzel történő feldolgozása után megkapja a kívánt textúrát, és készen áll a további befejezésre.

A betonbázis repedéseinek lezárásához epoxi ragasztót használhat. Ha a munka mennyisége meglehetősen nagy, akkor adjon hozzá homokot vagy cementet töltőanyagként. Az eredmény valóban epoxi gitt betonhoz. Kitölti a betonban lévő üregeket vagy repedéseket, vízszintes és hagyja megszáradni.

A teljes polimerizáció után a felületeket őröljük.

Műanyag

Az epoxi-gitt vegyületek műanyagba való felvitelének lehetősége jó ragasztási tulajdonságaik és nagyfokú rugalmasságuk miatt. Ennek köszönhetően az epoxi-vegyületek széles körben használatosak a műanyag csövek javításában és a gépjárművek műanyag részeinek helyreállításában. A gitt műanyag tökéletesen kitölti az összes repedést, zsetont, horogot és más szabálytalanságot. Az ilyen típusú javítóanyag hátránya a megnövekedett toxicitás, ezért szükséges a légzőszervek védelme a vele való munkavégzés során.

A gitt műanyagra történő felhordásának technikája nem különbözik más anyagokra való alkalmazástól. Először meg kell vizsgálni a munka körét a szemen. Ezután a műanyag felületeket csiszolópapírral tisztítják és zsírtalanítják. A gittet gumi simítóval kell felhordani, szárítani és polírozni először egy nagy csiszolópapírral, majd egy kisebbre.

Ezt követően a műanyag festhető.

Jellemzők és összetétel

Az epoxigyanta töltőanyag a következő összetevőket tartalmazza:

 • A fő anyag az gyanta. Ez egy barna színű, folyékony, rugalmas anyag, amely biztosítja a végtermék főbb műszaki jellemzőit;
 • töltőanyagok. Nagyobb viszkozitás biztosítása érdekében a gitt összetételéhez fémpor, üvegszál, homok vagy cement kerül hozzáadásra;
 • Edző. A gitthez hozzáadott folyadék a javító bevonat gyors kikeményítéséhez. Jelenléte miatt a felület gyorsabban kiszárad, ami időt takarít meg a javítás során. A ftálsav és a maleinsavanhidridek és a karbonsavak keményítőként használhatók.

Mint látható, a gitt összetétele elég egyszerű, így egyes kézművesek könnyen elkészíthetik saját kezükkel az epoxi gittet.

Ehhez gyanta és megfelelő töltőanyagok szükségesek. A gitt készítéséhez fa, krétával vagy gipszel kevert fűrészpor. Fémlemezeket adnak a gitt összetételéhez fémre, gyakrabban alumíniumporra; üvegszálas betonhoz (helyettesíthető homokkal vagy cementrel). Műanyag kompozíciók üvegszálból készülnek. Minden összetevő kevert. A keverékhez keményítőt adunk. Ezenkívül a térfogat frakciója nem haladhatja meg a készítmény teljes mennyiségének 3% -át. Ha a gittet meleg körülmények között kell alkalmazni (több mint 25 fok), a keményítőtartalom felére csökkenthető. A kapott készítmény körülbelül 60 perc múlva kezd keményedni. Végül 6 óra múlva megszilárdul.

Az epoxi gitt fő jellemzői:

 • Tartósság és kopásállóság. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy ez a javítóanyag megbízhatóan védje a bázisokat a külső hatásoktól. Az epoxi gitt megakadályozza a korróziós folyamatok kialakulását, ellenáll a különböző vegyi anyagoknak (sóoldatok, mosószerek, benzin, lúgok, ásványolaj) való kitettségének, megakadályozza a penész és a gomba megjelenését. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik ezt az anyagot az emberi tevékenység különböző területein;
 • Az anyag alacsony zsugorodása.Annak a ténynek köszönhetően, hogy az epoxi gittnek van rugalmassága, és nagyon kis mennyiségű illékony vegyületet tartalmaz, az anyag gyakorlatilag nem változtatja meg az eredeti térfogatát, ami lehetővé teszi, hogy 10 mm-es réteggel alkalmazzuk, és ne aggódj, hogy repedések és deformációk jelennek meg a felületen;
 • Jó tapadás. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy ezt az anyagot betonból, fémből, műanyagból, kerámiából, fából, és állandó terheléssel működtetett szerkezetekkel (padlók, lépcsők, ablakpárkányok, autóalkatrészek) használják fel.
 • A gitt alapozó használata után nem kell alkalmazni. A gitt termékek azonnal kikészíthetők befejező anyagokkal;
 • Hosszú szolgálati idő;
 • Megmunkálhatóság.

gyártók

Napjainkban az építő- és befejezőanyagok piaca különböző gittkompozíciókkal van ellátva. A legtöbb nagy építőanyaggyártó általában a választék töltőanyagaiban, köztük az epoxiban van. Ilyen például a Tikkurila („Kolofill”), a Teknos („TeknopoxFill”), a „Basf Construction Systems” („MasterBrace”), Bostik („Eponal”), Isomat, Novol („Novol Thermo”).

Vita ChemSibirya, Atum Innovatív Anyagok, Kotovsk Festék és Lakberendezés Kraski klk, Gamma Ipari Festékek, Rufa Festék és Lakk és Festékgyár, Krako Vegyi Üzem, Epital, Karbokhim- Astat "," Perm festék és lakk cég "és sokan mások.

Az epoxi gitteket a konténerek széles választékában szállítják - a kis tartályokból (kb. 250 g) a vödrökbe és a hordókba, amelyek nagyon eltérő térfogatúak (minden gyártó esetében eltérőek).

Hogyan válasszuk ki a különböző felületeket?

Az epoxi gitt anyagának a kezelt felület típusának meghatározásával kell kezdődnie. Megpróbálhat olyan töltőanyagokat találni, amelyek kifejezetten egy adott típusú felületre vannak tervezve, például fém, beton, műanyag. Általában egy ilyen jelzés szerepel a dobozban a késztermékkel. De a kompozíciók nagy része még mindig univerzális, és különböző anyagokkal kombinálva használható.

A hazai vállalatok általában a GOST szerint címkézik termékeiket. A különböző típusú gitt anyagok eltérő összetételűek, és a tulajdonságokban kissé eltérőek.

EP-0010 keménykötés Alkalmazására fém alapanyagra, valamint nem-fém bevonatokra alkalmazzák a beállításhoz Ugyanakkor az ilyen anyag beltérben is használható (beleértve a nedves, például a fürdőszobában) és a szabadban. A termék eladásakor paszta formájában kerül forgalomba, amelyet az utasításoknak megfelelően összekeverni kell a hozzá csatolt keményítővel. A felületek alkalmazása előtt a felület előkészítése lehetséges, és ezt az eljárást nélkül is megteheti. Az alapozó ugyanolyan gitt lehet, csak folyékonyabbra hígítva.

Miután a gitt megszáradt, egyenletes barna réteg keletkezik.

EP-0020 gitt az előző változathoz képest olyan összetevő jelenlétében van jelen, amely finoman diszpergált szerkezettel rendelkezik, ami csökkenti az anyag fogyasztását. Ezen túlmenően, ez a fajta anyag nem alkalmazható vastag rétegben.

Leggyakrabban gitt Az EP-0010 és az EP-0020 számú szabadalmi bejelentéseket még mindig használják fémfelületek kezelésére, bár ezek univerzális javítóanyagok.

Betonbázisokhoz például töltőanyag keverék használható "Elakor ED"fa illeszkedő gitt számára "Tikurilla Uvicol", "Loba 2K DuoFill AT". Különleges töltőanyag-készítmények a műanyag számára gyakran megtalálhatók az autóiparban, mint pl.

Néha a gitt vegyület kiválasztásakor a fogyasztó bizonyos jelentőséget tulajdonít a színnek. Általában ezek az anyagok átlátszó, fehér, szürke, krém vagy barna színben kaphatók.Szükség esetén a zakolerovat összetétele (általában műanyag feldolgozásához szükséges), speciális pigmentálószereket használhat.

A következő videóból többet megtudhat az epoxi gittről.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba