Hogyan válasszunk egy nedvességálló gittet a fürdőszobához?

A gitt a végső falburkoló réteg, amelynek feladata a kisebb hibák, például repedések és kisebb szabálytalanságok kiküszöbölése. Különböző típusú gittek vannak, de ez a cikk a nedvesség ellenálló gittről, a cselekvési, alkalmazási és kiválasztási szabályokról szól. Ez a vízálló keverék kültéri használatra is alkalmas.

előnyök

A fürdőszobákban gyakran magas a páratartalom. Éppen ezért a gitt kiválasztása nagy szerepet játszik a befejező munkában.

A nedvességgel szemben ellenálló gitt különbözik a szokásosaktól, amikor nedvességnek van kitéve, más fajtáival ellentétben nem veszíti el erősségét.

Ez a legfontosabb előny, mert az oka, hogy a belső falak élettartama jelentősen nő. Festeni a falakon és a mennyezeten nem vesztette el a megjelenését, szükséges használni ezt a gitt. Ezenkívül ez a fajta keverék kedvezőtlen a mikroorganizmusok szaporodására: biztos lehet benne, hogy nem lesz penész a fali csempe alatt.

Ez a fajta drágább, mint a többiek, de a legmegfelelőbb a választás a nedves helyiségekhez. Logikusabb, hogy az új javításhoz kezdetben magasabb árat fizessen, mint később.

faj

A nedvességnek ellenálló gittnek több olyan fajtája van, amelyek pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezért a legmegfelelőbbek a különböző körülményekhez. A legmegfelelőbb alfajok kiválasztásához ismernie kell azok jellemzőit.

 • Cement. A nedvesség ellenállóképessége megnő, ezért kiváló lehetőség a fürdőszobában. Az ilyen típusú gittnek előnyei és hátrányai vannak. Az előnyök közé tartozik a jó nedvességállóság és az elfogadható ár. Ezenkívül a nedvesség csak erősíti a cementbevonat alapját. Mínusz - a keverék szemcsés szerkezetű és szürkés árnyalattal rendelkezik, ami miatt nem megfelelő a fehér festék felvitele.
 • Gipsz. Könnyű árnyalatú, és ideális falak festésére fehér vagy más világos árnyalatban. Könnyen alkalmazható. Hátránya a hőmérsékleti sokkok intoleranciája, ami miatt a homlokzatokhoz való munkához nem alkalmas.
 • Polymer. A keverék összetétele high-tech részecskéket tartalmaz, és a polimerizáció levegővel való érintkezéskor történik. Lehetőség van arra, hogy speciális sietség nélkül tegye a gittet, mivel sokáig nem veszíti el a plaszticitást. Az anyag alkalmazása során elengedhetetlen a légutak légzőkészülékkel való védelme
 • Olaj-ragasztó. A költségvetés opció alkalmas "válogató" melléképületekre. Ez egy por, amelyet vízzel hígítanak.

A megbeszélés szerint a gitt a következőképpen oszlik meg:

 • befejezés - már készen áll a végleges falfelépítésre;
 • szintezés - szükséges a falak vagy a mennyezet felszínének kezdeti beállításához;
 • univerzális - szintezésre és befejezésre alkalmas.

A gitt a keverék felszabadulásában különbözik:

 • száraz - por formájában értékesítve, amelyet vízben kell hígítani. Az ilyen keverékek gyorsabban fagynak le, mint a többiek, így gyorsabban kell dolgozni, kis darabokban dolgozva.
 • Kész - drágább, de tartósabb anyag is. Idővel működés közben a jellemzői nem veszítenek el. Ha nincs sok tapasztalata a javításban, ez az opció a legmegfelelőbb az Ön számára. Kevesebb időt töltesz a javítási munkákra, mivel nem kell rá tölteni a keverék elkészítéséhez, és biztosan nem tudsz rosszul keveredni.

Kiválasztási funkciók

A jó anyag megtalálásához alaposan meg kell vizsgálni a piacon kínált termékek körét. Figyelmet kell fordítani a Knauf keverékre, amely magas tulajdonságokkal és nedvességállósággal rendelkezik.

Ha a csomagoláson egy anyaggal van egy olyan kifejezés, mint a hidrofóbitás, akkor érdemes két rétegbe helyezni. Ezután a falburkolat sima és megbízható lesz.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a durva homokkal készült keverékek téglafalakhoz alkalmasak. Jobb, ha finom homokkal keveredik a sima falakon.

A keverék megvásárlása előtt számításokat kell végezni. Először számítsuk ki azt a teljes felületet, amelyben dolgozni kívánsz. Ezután kb. Számítsuk ki a keverék rétegének átlagos vastagságát a fal görbülete alapján. Ez szükséges a szükséges anyag mennyiségének kiszámításához. Vásároljon annyi keveréket, amennyit csak lehet, hogy az állomány mintegy 10% -a maradjon.

Előzetes munka

A falak megjelenése attól függ, hogy a falak milyen mértékben készülnek a gitteléshez. A jól megmunkált falak szépnek tűnnek, biztonságosan elnyelik az összes következő réteg bevonatot. Az utolsó festményhez tökéletesen polírozni kell a falat.

Ha úgy döntött, hogy a gitt keverékét választja, elkezdheti felkészülni a festésre.

ajánlások:

 • Ellenőrizze a felületek rothadását, szennyeződését vagy penészesedését.
 • A portól és a szennyeződéseket vízzel megnedvesített ruhával mossa le.
 • Pusztítsd el a régi falburkolatot. Ezt mechanikusan végezheti egy daráló, csiszolópapír vagy kaparó segítségével. Tökéletes köszörülés gyémánt gép. Emellett a szétszereléshez speciális anyagokat is használhat.
 • A felszínen lévő szabálytalanságokat és kiemelkedéseket meg kell szüntetni. A repedéseket (ha vannak ilyenek) először meg kell szélesíteni, majd folytatni kell a sztrippeléshez.
 • Ha a falnak nagy számú hornya, repedése és szabálytalansága van, töltse ki őket cement vakolatsal. Ezáltal a fal sima lesz, és az összes meglévő lyukat fedi.
 • Töltés előtt meg kell szárítani a felületet, ha nedves. Tisztítsa meg a penész vagy a gomba. Felülről egy forrasztópáka.
 • A terem ízületei és varratai több, mint bármely más zóna hajlamosak a mikroorganizmusok szaporodására, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani rájuk, amikor a falakat egy antiszeptikussal kezeli.
 • Kezelje a falakat egy alapozóval. Ez rögzíti a felületet és kitölti az összes repedést. A primer antibakteriális hatású. A primer alkalmazása nagyon egyszerű, szórópisztollyal is elvégezhető.
 • Nagy repedések és lyukak habbal javíthatók. A hab használata nem igényel speciális készségeket, nem nehéz.

tapasztás

A töltőanyag csomagolásának tartalmaznia kell, hogy az anyag nedves helyiségekben alkalmas. Ezenkívül a keveréknek a fenti fajtákra kell vonatkoznia. Ha minden feltétel teljesül, akkor önmagad is elkezdheted. Ezután adjuk meg az algoritmust.

csoportok

Ha a falon nagy szabálytalanságok vannak, amelyeket egy centiméter vastagságú keverékréteggel kell megtölteni, akkor lépjen a kezdeti gittig. Ha az eredmény csak javításra szorul, akkor csak a befejezésre van szükség.

Az oldat elkészítése

Leggyakrabban a fogyasztói választás száraz gittre esik. Ahhoz, hogy elkezdhessük használni, először megfelelően kell elkészíteni.

Öntsük a szükséges mennyiségű Axton oldatot egy vödörbe vagy más tartályba.majd adjunk hozzá egy kevés vizet. Ekkor ne felejtsük el keverni a masszát egy fúróval, keverővel. Az oldatot 10 percig hagyjuk. Ez alatt az idő alatt minden adalékanyagot végül feloldunk, és pépes konzisztenciát képeznek. Ezt követően újra kell keverni a keletkező anyagot.

Emlékeztetni kell arra, hogy egyidejűleg nem szükséges nagy mennyiségű oldatot készíteni.

Az idő alatt, amikor a falon dolgozol, megkeményedik és nem lesz alkalmas. Tehát kis mennyiségben kell létrehoznia az anyagot.

büntetés kiszabása

Talán a legfontosabb rész. De ne legyél sietve, hogy ideges legyen: egy kis gyakorlat - és megtanulod, hogyan kell jól kitölteni. Három spatulát igényel: nagy, közepes és kicsi. Kicsit spatulára lesz szükség a nehezen elérhető helyek kialakításához.

A fal nagy részén dobja ki a megoldást alulról, majd igazítsa azt a szabályhoz. Ha ez nem lehetséges, a keveréket közepes méretű spatulára kell felhordani.

A szoba sarkaiban speciális eszköz áll rendelkezésre. Szárítsa meg a falakat. A falak szárítása közben kerülje a huzat és az ultraibolya sugárzás hatását. Általában a folyamat 14-18 órát vesz igénybe.

A szárítás optimális hőmérséklete körülbelül 20 fok. Ha a nyersanyag cementből áll, a nedvesség csak jótékony hatással lesz az alapra.

Felkészülés a festésre

Ha a gitt száraz, elkezdheti festeni a falakat. Ezt a lépést el kell indítani legkésőbb a fal beállítását követő 1-2 napon belül, ellenkező esetben az anyag, amellyel a felület fedett, túl erős lesz és nem alkalmas a polírozásra. A festés folytatásához fel kell készülni az eljárásra, nevezetesen légzőkészülékre és különleges öltönyre. A por, a festékrészecskék és a homok nagy mennyiségben töltik ki a levegőt, és irritálhatják a felső és alsó légutakat. A csiszolószövetet a falak beállításához választott szerszámra kell rögzíteni.

A háló helyett csiszolópapírt használhat.

A falakat körkörös mozgásokkal kezelik. Csiszolja meg a falat, amíg tökéletesen nem lesz. Az eredmények értékeléséhez használjon szintet vagy szabályt.

Légtelenítse a szobát a portól, majd használjon alapozót. Erősebbé teszi a falakat, és rögzíti a korábban alkalmazott alapot.

A szakemberek ajánlása

Ezek a szabályok segítenek abban, hogy sikeresen megbirkózzanak a nedvességgel szemben ellenálló gitt alkalmazásával:

 • erősítse a háló bevonatot, hogy növelje az erejét;
 • a habarcsokat nem túl vastag rétegekre kell felhordani. A 3 mm vastagságú réteg tökéletes a sikeres alkalmazáshoz;
 • A mesterséges szárítási módszerek (hőfegyverek, fűtők) használata nem túl hatékony. A keverék túl gyorsan szárítása a fal repedését okozhatja;
 • a pigmentet hozzá lehet adni a munkaoldathoz a falak külső külső bevonatának színéhez, például festékhez vagy tapétához;
 • a homlokzati vakolás kiválóan alkalmas magas páratartalmú helyiségekre, mint például fürdőszoba, konyha vagy medence medencével;
 • a munka több mint 15 fokos léghőmérsékletű szobában kell lennie;
 • a későbbi festéshez szükséges csiszoláshoz nagyobb gondosság szükséges, mint a csempe csiszolása;
 • A fürdőszobában a legjobb megoldás a nedvességálló bevonat. A szokásos típusú gittek rövid ideig szolgálnak majd, és nem vezetnek a legkedvezőbb következményekhez: a javítás sérült megjelenéséhez és a befejező réteg teljes cseréjéhez.

A nedvességálló gitt nem igényel speciális készségeket a kezelés során. A viszonylag magas ár ellenére ez az anyag sok éven át szolgál majd Önnek. Fontos, hogy a keveréket a falak felületére helyesen helyezzük, majd a munka eredménye örömmel fogadja Önt és családját.

Milyen gittnél jobb választani, és melyik helyiségekre nézze meg az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba