Fa burkolat: típusok és színek

A szegélyezés egy olyan befejező anyag, amely jelenleg nagyon népszerű a fogyasztók körében. A fa-iparvágány mindig nagyon szépnek tűnik, függetlenül attól, hogy milyen színű.

Előnyök és hátrányok

A fából készült épületek nagyon megjeleníthetőek, szépek, természetesek, ezért ezt az anyagot sokan választják. Egyesek azonban nem elégedettek a fa ilyen hátrányaival, mint a használatban lévő szeszélyességgel és az ellátás nehézségével. Érdemes megjegyezni, hogy a faépítési munkálatok általában meglehetősen drágák. A fafelület utánzó iparvágány mindezen tervekben sokkal könnyebb.

Az ilyen bevonatok körülbelül fél évszázaddal ezelőtt megjelentek Kanadában és Észak-Amerikában, és nagyon gyorsan népszerűvé váltak a nagy előnyök miatt. Korábban a fafelületet imitáló, iparvágányokat csak fából készült épületekre használták, de most a különböző épületekre választották.

A szegély még a naplók görbületét is utánozhatja. Egy ilyen anyag segítségével bármely épület különleges stílusban kapható.

A fafaragás főbb előnyei:

 • környezetbarát;
 • hatékonyság;
 • esztétika;
 • tűzállóság (az ilyen anyagok nem terjednek ki a tűzre és nem égnek el magukat);
 • az épület kiváló szellőztetésének képessége (ha megfelelően végzik a telepítést, a helyiségben a nedvességtartalom és a mikroklíma optimális lesz);
 • könnyű telepítés, kis súly;
 • nagy szilárdság (nem kell tovább erősíteni a burkolattal ellátott felületeket);
 • rovarok, napfény, penész, rozsda;
 • a szélsőséges hőmérsékletek ellenállása, hideg, hő, különböző légköri hatások;
 • lehetőség az észrevehető ízületek nélkül;
 • hang- és hőszigetelés biztosítása.

Az iparvágány olyan anyag, amely nagyon hosszú ideig tart (akár fél évszázadig). Különösen óvatosan kell gondoskodni az ilyen bevonatokról: elég csak időnként mosni. Szükség esetén könnyedén kicserélheti az egyes elemeket.

Az iparvágányok hátránya, hogy nehezen illeszthetőek a törött és ívelt bázisokhoz.

típusok

A fa alatt elhelyezett elülső burkolat többféle típusra oszlik, a bevonat szerkezetétől függően. Megkülönböztetjük az ilyen típusú külső berendezéseket.

 • „Halszálkás”. Ez az opció nem nagyon népszerű az oroszok körében, mert az ilyen anyagokat gyakrabban külföldi gyártók kínálják.
 • Blokkház vagy "a napló alatt". Leggyakrabban ezeket az anyagokat országépületeknek választják. Így hasonlóságokat érhetünk el a faházakkal.
 • „A hajó fedélzetén”. Ilyen bevonatok lehetnek klasszikusak.
„Halszálkás”
Blokkház vagy "a napló alatt"
„A hajó fedélzetén”

A szegély függőleges vagy vízszintes lehet. A függőleges paneleket kevésbé használják vízszintesen, de az utóbbi időben népszerűvé váltak, mert nagyon érdekesek. Egyes fogyasztók még inkább különböző elemeket kombinálnak. A falburkolatok különféle típusokra vannak osztva, attól függően, hogy mely anyagból készülnek.

függőleges
vízszintes

Általában a fogyasztók vinil-, akril-, fém- (pl. Alumínium) vagy fa deszkát vásárolnak.

vinyl

Ez a mellékvágány ellenáll a mechanikai feszültségnek és a fagynak.Nagyon hosszú ideig képes lesz szolgálni, ugyanakkor nem fogja elveszíteni színét, szép marad és megbízható védelmet nyújt az alapítvány számára. A vinil bevonatok környezetbarátak, nem rothadásnak vannak kitéve. Az épület nem esik idő előtt összeomlani, mert a bevonatokban nem keletkeznek rovarok vagy paraziták.

A vinil burkolólapok speciális bevonattal vannak bevonva, ami tartósabbá teszi őket és elnyeli a hőt. A vinil iparvágány nagyon hasonlít egy természetes fa felületre. Az ilyen termékek ára meglehetősen megfizethető, és a szerelési munkákat általában jelentős nehézségek nélkül hajtják végre.

A vinil-iparvágány nem terjed a tűzre, nem gyullad ki. A telepítés után nem kell gondoskodnia róla. Az ilyen panelek rugalmasak, kerekített alapokra is használhatók.

akril

Az akril mellékvágány termékeket is meglehetősen könnyű telepíteni, különösen óvatos gondozásuk nem szükséges. Külsőleg az akril- és a vinilanyagok hasonlóak egymáshoz, de vannak különbségek a jellemzőkben.

Az akril bevonatok ellenállnak a mechanikai terhelésnek és kopásnak. Ezek ellenállóak a magas és alacsony hőmérsékletekre, amelyek képesek hideg és meleg tulajdonságok fenntartására. Az ilyen bevonatokat az UV sugárzás nem befolyásolja. Az akril iparvágány ellenáll a vegyi anyagoknak, savaknak, lúgoknak és olajoknak. A speciális domborításnak köszönhetően a lekerekített naplók utánzata lehetséges.

Választhat egy olyan opciót, amely tökéletesen illeszkedik a ház általános kialakításába.

fém

A fémlemezeket nagyon könnyű telepíteni, általában a telepítési munkálatokat a lehető leghamarabb végzik. A fém burkolat hosszú élettartamú. Ezek a panelek környezetbarátak, jól rejtve vannak a felületek különböző hátrányai. Mielőtt telepítené a fémvázakat, nem kell a bázist igazítania. Az ilyen bevonatok színe ugyanazokban az esetekben is megmarad, amikor az UV fényt hosszú ideig érintik.

A fém burkolatnak számos előnye van, de meg kell jegyezni, hogy a védőbevonat nem sérülhet. Ha mégis más módon égetik vagy elrontják, préseljük ki a sérült területet, és festjük fel rá, hogy megfeleljen a panel hangjának.

faipari

A fa-iparvágány olyan anyag, amelyet sok fogyasztó szeret. Az ilyen bevonatok kellemesen és kényelmesen biztosítják a házat, mert ilyen csodálatos tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hővezető képesség. Az ilyen anyagok nem félnek még a nagyon alacsony hőmérsékletektől sem; Ez a minőség különösen fontos az északi régiók lakói számára. A fa burkolat könnyen telepíthető.

Ugyanakkor a fa burkolólapok hátrányai is vannak. A faanyagok nem ellenállnak a magas hőmérsékletnek vagy tűzállóságnak, ezért a tűzforrásoktól távol kell tartani. A déli régiók lakosai jobban választhatnak más anyagokat, mert az ilyen bevonatoknak különös gondosságra van szükségük. Ajánlott a gombaellenes, vízszigetelő szerek használata. A fa burkolat a legjobb, ha nem alkalmazza azokat a helyeket, ahol nagyon magas a páratartalom.

A fa további védelmére érdemes fafestést vagy lakkot alkalmazni.

méretek

A burkolólapok hossza 200 és 600 cm között mozog, általában szélességük 0,1 és 0,3 m között van. használni. A kivitelezés során a munka nehézségei igen ritkán fordulnak elő.

szín

A modern áruházakban különböző árnyalatokból készült burkolólapok találhatók. A gyártók számos lehetőséget kínálnak: sötét dió és pisztácia, arany tölgy, gesztenye, cappuccino. A legnépszerűbb lehetőségek közé tartozik a szantálfa, tölgy, cseresznye.

A legmegfelelőbb iparvágány árnyékának kiválasztása az épület általános tervezésére összpontosít. Általában véve a ház burkolatának kialakítása harmóniaérzetet kell teremteni.

Hogyan válasszuk ki?

A gömbbeton vagy más anyag homlokzatának megfelelő elhelyezésének kiválasztása, Szükséges figyelembe venni bizonyos ajánlásokat.

 • Fontolja meg a tűz valószínűségét. Egyes régiókban érdemes csak olyan anyagokat használni, amelyek tűzállóak.
 • Keretvédő, tömbházak esetében különösen alkalmasak a fémből készült tégla burkolólapokból készült épületek.
 • A fémtermékek kiválasztása során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a bevonat mennyire jól működik. Egységesnek kell lennie.
 • Akril vagy vinil bevonatok beszerzésénél a vágások minőségére kell összpontosítani. Nem szabad észrevehető repedéseket észlelni a felületen (ez különösen igaz a dombornyomott termékekre).
 • A fa anyagainak kiválasztásakor ügyeljen a fa típusára és minőségére. Védő antiszeptikus szereket kell alkalmazni a termékekre.
 • Győződjön meg róla, hogy a gyártó garanciája, a minőségi tanúsítvány.

Mivel a fenti anyagok mindegyike előnyökkel és bizonyos hátrányokkal rendelkezik, meglehetősen nehéz megmondani, hogy melyik iparvágány a legjobb. Mindentől függ az adott helyzet. Mindenesetre előnyben kell részesíteni azokat a gyártók termékeit, akik megnyerték a fogyasztók bizalmát.

Ha az Ön számára a legfontosabb minőség a tűzállóság, akkor fémből kell választania. A természetesség kedvelőinek a fa jól illeszkedik. Ha viszonylag olcsó bevonatokra van szüksége, hagyja abba a választást a műanyagon, függetlenül attól, hogy melyik anyagot választja, figyelembe kell vennie a szakértők minden ajánlását a telepítési munkák végrehajtására vonatkozóan.

Ha azokat a szabályok szerint tartják, az eredmények nem fognak csalódni; és a lefedettség a lehető leghosszabb ideig tart.

A telepítés finomságai

Telepítés előtt távolítsa el a kiálló elemeket a homlokzati falról, távolítsa el a bokrokat és a faágakat, amelyek a talaj közelében találhatók. Távolítsa el a falról a régi hámlasztó bevonatot, penész, port, különböző szennyeződéseket.

Ha az alaplap fából készült, értékelje annak állapotát. A laza lapokat rögzíteni kell, a rothadt lapokat ki kell cserélni. Ha a felület beton vagy tégla, először egy fémprofilból vagy fából készült rúdból álló, erős keretet kell felszerelni, hogy megakadályozzák, hogy a hőmérséklettől függően az egymásba eső anyagok deformálódjanak, úgy, hogy egymásba kerüljenek (legalább 30 mm).

Használja a csiszolót a vágó panelek számára a legnagyobb óvatossággal, különben előfordulhat, hogy a termékek a szélek körül olvadnak.

Gyönyörű példák

 • Akril anyagok idővel, ne változtassa meg színüket, mindig nagyon szépnek fog kinézni.
 • Vinil anyagok nagyon hasonlít a természetes fából.
 • Fémtermékek alkalmas, ha esztétikus és maximális tartós bevonatot szeretne kapni.
 • Fa iparvágány - ideális azok számára, akik értékelik a természetes anyagok szépségét és előnyeit.

A következő videóban többet megtudhatsz a favédelemről.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba