A vinil-iparvágány méretei

 A vinil-iparvágány méretei

A Vinyl iparvágány praktikus és olcsó befejező anyag, amelyet az épület külső burkolatához használnak. Ez egy bizonyos méretű PVC panel, amely biztosítja a burkolat kis súlyát (az alapozás további erősítése nem szükséges), nedvességállósága és környezeti hatásokkal szembeni ellenállása, valamint a biorezisztencia. Ami az erőt illeti, ez meglehetősen magas (bár ez a mutató a fém iparvágánynál alacsonyabb).

Alapvető paraméterek

A vinil-iparvágány segítségével eredeti stilisztikai hatásokat érhetünk el, hiszen a panelek kívülről nagyon eltérőek. A kő, fa, téglafelületek utánozhatók. Ezenkívül a hasonlóság annyira közel áll, hogy csak a közelebbi vizsgálat után lehet kimutatni az utánzatot.

A batten gyártott iparvágány panelek rögzítésea fűtőberendezés használata lehetséges. Ha a falak simaak és nem igényelnek hőszigetelést, akkor közvetlenül a ládák nélküli felszerelés lehetséges.

A falazat panelek formájában áll rendelkezésre, amelyek különböző méretűek lehetnek. A profilok méretére vonatkozó szabványok nem léteznek. Minden gyártó egyes paramétereket tartalmazó paneleket állít elő. Ezen túlmenően a méretek függhetnek az iparvágány telepítésétől (függőlegesen vagy vízszintesen), annak céljától (elöl vagy alagsorban).

Hossz és szélesség

Átlagos hossza és szélessége, hogy a vinil-iparvágánynak lehetnek:

 • hossz - 2500 és 3750 mm között;
 • szélesség (munka) - 220 és 275 mm között;
 • szélesség (hasznos) - 200 és 255 mm között.

A műanyag iparvágány hossza és szélessége attól is függhet, hogy milyen típusú felületről van szó.

 • Hajó panelek hossza 3000-3390 mm (rövidített változat) és 3660-3810 mm (standard változat). A lerövidített paneleket egyszerűbb telepítéssel lehet megkülönböztetni, a szükséges hosszat össze lehet kötni. A panelek szélessége a hajó fedélzetén 172-232 mm-en belül változik. Néha racionálisabb, ha szélesebb táblákat használunk, hogy elkerüljük a panelek vágását. Szélességük 240 és 255 mm között van, de vannak 305 mm szélességű modellek is.
 • Halszálkás szélesség attól függ, hogy hány hullám van. Ennek megfelelően megkülönböztetik az „S” jelű „halszálkát”, kettős (D-vel jelölve), hármas (T betűvel). Egyetlen hullám szélessége átlagosan 114,3 mm, a kettős és hármas fenyő szélességének megismeréséhez elegendő, ha ezt a mutatót 2-gyel és 3-mal meg kell szorozni. A szabvány 4,5 hüvelyk széles, 114,3 mm.
 • Blokkház (a naplófelület utánzata általában 240 mm szélességű, 3660-3810 mm hosszúsággal). A legszélesebb szélességet egy perforált reflektorfény jellemzi, amelyet az ereszcsatorna és az eresz tetőfedő felületeinek kialakítására használnak. Szélessége 305 mm, átlagos hossza 3050 mm. Az anyagparaméterek változóak, attól függően, hogy milyen márkájú. Így az "Alta-profile" cég 3100x230-as és 3660x230 mm-es méretben a "fedélzetet" gyártja.

A német Docke márka ("Duke") 2 cm szélesebb profilja. A legtöbb dimenziós panelet a Grande Line gyártja („Grand Line”). Hosszuk és szélességük 3000x238 mm. A legkisebb szélesség a Mitten cég termékei. A gyártó felépítésében 178 mm szélességű profil, amelynek hossza 3040 mm.

Az iparvágány céljától függően elöl és talajon lehet. Az első dimenzióit a fentiekben tárgyaltuk. Az alap egyszerűbb kialakítása érdekében kis téglalap alakú paneleket használnak. A legtöbb esetben a méretük elegendő ahhoz, hogy az anyagot az épület alagsorában rögzítse egy szélességben.

A legnépszerűbb alagsorok közül választhat a 1140x480 mm és 1135x474 mm méretű profilok közül. Ilyen méretekben a csempe az egyik vezető gyártó - az Alta-Profil. A kisebb átméretezés az anyag felületi jellemzőivel függ össze. Így a „Stone” kollekció 1135x474 mm-es méretben kerül bemutatásra, és a kollekció utánzó kőfal kisebb méretű - 1130x468 mm-es paneleket tartalmaz.

Fontos megkülönböztetni a munkaterületet és a hasznos mellékterületet. A szükséges anyagmennyiség kiszámításakor csak az utóbbit kell figyelembe venni. Ha figyelembe vesszük a burkolólapot, azt találja, hogy annak egy része perforációval rendelkezik. Ez szükséges a következő panelek rögzítéséhez, és a telepítés elrejtése után, és ezért nem kell figyelembe venni a számítások során.

vastagság

Erősségi jellemzői nagymértékben függenek a burkolat vastagságától. Homlokzati paneleknél a standard vastagság 0,6-2,0 mm. Ma azonban a piac 0,4-0,6 mm vastagságot tud eleget tenni. Ezek hazai vagy kínai eredetűek. Az európai gyártók profiljai nem lehetnek 0,6 mm-nél vékonyabbak, mivel ezt a paramétert szigorú szabvány szabályozza.

Ajánlott az iparvágány megvásárlása, amelynek vastagsága nem kisebb, mint 0,6 mm. A vékonyabb anyagok nem garantálják a megbízhatóságot.

A különböző gyártók megváltoztathatják a panelek vastagságát. Például a kanadai Mitten cég mellékvágánya a termékcsaládtól függően 1,02-1,2 mm vastagságú. A Southern Beaded iparvágány 1,14 mm vastag.

Végül, a burkolat vastagságát annak célja határozza meg. A sűrűbb paneleket pincéknek nevezik, és úgy tervezték, hogy a homlokzat alját vágják le. Az ilyen profilok vastagsága meghaladja a 2 mm-t, és néha eléri a 4 mm-t. Ennek oka, hogy az alagsor része érzékenyebb a nedvességre, a fagyra, a mechanikai sérülésekre.

Tartozékok méretei

Figyelembe véve a panelek méretét és számát, fontos tisztázni az alkatrészek méretét. Általában hasonlóak a panelekhez, de ez nem mindig áll fenn. A J-dekorszalagok ugyanolyan hosszúak a legtöbb iparvágány panelrel, de nem alkalmasak a Docke panelekkel történő beépítésre, mivel rövidebbek.

A külső és belső sarkok hossza 3050 mm, a szélesség a panel szélességének felel meg. A kezdő és befejező szalagok hossza 3660 mm. A csuklós profilok és csíkok az ablakhüvelyekhez azonos hosszúságúak, és a közel-ablakú lejtők - 3050 mm.

Hogyan kell kiszámítani a mennyiséget?

Számos lehetőség van a burkolathoz szükséges panelek számának kiszámításához.

 • Lépjen kapcsolatba a bolt szakembereivel, ahol a szabadtéri munkához szükséges anyagot vásárol. Általában a szakosodott cégek vezetői képzettek ilyen számítások elvégzésére, és ehhez szükségesek a szükséges számítógépes programok. Ugyanakkor meg kell érteni, hogy még egy szakember sem tud pontos számítást végezni anélkül, hogy olyan strukturális tervet tartalmazna, amely megadja paramétereinek konkrét számértékeit.

Ezenkívül meg kell érteni, hogy az eladó érdekel, hogy a lehető legjobban eladja a bevonatanyagot, ezért kerekítés, nagy anyagellátás és alkatrész-értékesítés lehetséges, amelyek nélkül tehetünk. Ha a fel nem használt (és vágatlan) panelek visszakerülnek a boltba, biztonságosan bízhat az ilyen számításokban.

 • Szinte minden szaküzlet ingyenes szolgáltatásokat kínál, amikor anyagot vásárol róluk. Ez az opció előnyösebb, mint az első, mivel a számításokat az épület jellemzőinek figyelembevételével végzik.

Függetlenül attól, hogy Ön a szakemberek számára gondolja-e magát vagy bízik benne, fontos, hogy megértsük, mi teszi az ilyen számításokat.

  A szép és megfelelő telepítéshez különféle alkatrészeket kell vásárolnia.

  • A homlokzat és az alagsor paneljei.
  • A kezdőtábla, amelyből az első sor kezdődik. Ez helyettesíthető egy kezdő profillal, amelyet nagyobb szilárdság jellemez.
  • A lefolyó szintje dekoratív funkcióval rendelkezik, és sajátos kiáramlásként szolgál, mint egy csípő vagy egy szerkezet eleme.
  • Csatlakozó szalag vagy H profil - az elemek elválasztására vagy több rövid profil rögzítésére szolgál.
  • Belső és külső sarkok.
  • A befejező profil lehetővé teszi a telepítés befejezését, elrejtve a panelek felső vágott élét.
  • J-profil, dekoratív funkcióval vagy kiálló burkolattal az ablakhoz.
  • A lejtőprofilt használják a clearance-hez.
  • Spotlight - egy panel, amely eresznyílásra alkalmas.

  A panelek számának kiszámításához meg kell osztani a homlokzati területet, amelyre a panel tényleges területe szembesül. Ezenkívül hozzá kell adni a vágáshoz, törmelékhez és raktárhoz tartozó panelek készletét - a kapott számok számának körülbelül 7% -át.

  Határozza meg, hogy melyik területet kell szembeállítani, kétféleképpen lehet.

  • Szorozza a szerkezet hosszát és magasságát. Ez a módszer akkor alkalmazható, ha az egyik oldal van, vagy az épület egyszerű téglalap alakú.
  • A pontosabb módszer az egyes oldalak területének kiszámítása, majd az eredmények összegzése.

  A kapott területből kivonjuk a profilok által nem fedett felületek területét. Ezek ajtó- és ablaknyílások.

  Hasznos tanácsok: ha van egy kis ablak a ház falán (például egy padlón), vagy vannak szellőzőnyílások, akkor könnyebben nem számíthatja ki területüket, hanem általános számításokba. A panelek maradványai elhanyagolhatóak.

  Végül, ma az interneten megtalálhatja a számológépeket, hogy kiszámítsa a szükséges mellékvágány mennyiségét. Mindössze annyit kell tennie, hogy a felületet és a mellékvágány hasznos szélességét állítsa be. A számológép funkcióitól függően azonnal beállíthatja a homlokzati területet, vagy utasíthatja a programot számítások elvégzésére, megadva a falak hosszának és szélességének lineáris méretét.

  A hibák elkerülése és a program összeomlásának elkerülése érdekében a legpontosabb eredmények eléréséhez 2-3 független számológép használható.

  Függetlenül attól, hogy milyen számítási módszert alkalmaztak, ne feledje, hogy a mellékvágány a rácsra van szerelve, amelynek felszerelése növeli a falak hosszát, és a homlokzat területe nő. A szigetelés és a vinil panelek használata esetén a falak hossza jelentősen növekszik - 4-6 cm.

  A falak díszítéséhez szükséges anyag kiszámításának legpontosabb módszerét grafikus módszernek nevezhetjük. Ehhez egy papírlapon meg kell rajzolnia a ház minden olyan részét, amelyre késznek kell lennie. A rajznak tartalmaznia kell az épület összes elemét, és meg kell felelnie a választott skála valós objektumának. Továbbá ugyanabban a méretben a paneleket húzzuk és vágjuk. Egy kisebb példánynak kell lenniük azokról, amelyeket tervezni kíván.

  Miután ezek az előkészületek befejeződtek, a játékot „mozaikban” kezdjük, azaz a paneleket az épület falára helyezzük, szükség esetén vágva őket. Ez a módszer jó, mert lehetővé teszi, hogy minimálisra csökkentsék a maradékok és törmelékek számát, és ezért nem kell nagy mennyiségű anyagot vásárolni.

  A spotlámpák számának kiszámításához a fedett tető hasznos területe (gables és függönysínek) oszlik meg a spotlámpák tényleges területtel.

  Könnyen kiderül, hogy mennyi indítószalagra van szükség - az épület kerületét mérni kell, levonni az eredményekből a nyílások hosszát, majd a kapott számot a panel hosszával kell megosztani. Átlagosan ugyanolyan mennyiségre lesz szükség lefolyócsíkokra.

  A külső és belső sarkok számát az épület sarkai számának és magasságának megfelelően számítják ki.A H-profilokat manuálisan kell kiszámítani, ha több profilt kell összekapcsolni. A közeli ablak paneleket úgy tekintjük, hogy az ablakok teljes kerületét osztjuk meg (minden egyes ablakhoz külön-külön számolunk, és hozzáadjuk az értékeket) a profilhossz alapján. Kis különbségek függenek az ablak telepítésének módjától.

  A következő videóban megtalálható egy részletes videó telepítési útmutató a Holzplast cég által gyártott Holzsiding vinyl oldalra.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba