Festett üveg mennyezetek: jellemzők és előnyök

 Festett üveg mennyezetek: jellemzők és előnyök

A modern festett üvegablakok egyáltalán nem azok a festett üvegablakok, amelyek rosszul továbbítják a fényt, amit a középkorban használtak a templomok díszítésére. Most az ólomüveg nem kevesebb, mint tíz különböző módon hozható létre, és fel van szerelve a felszínre, amelyre a tulajdonos kíván, beleértve a mennyezetet is. Ezenkívül a festett üvegablak telepítése sokkal könnyebbé vált, és ha kívánja, maga is elkészítheti.

A mennyezeten festett üvegablakok számos esztétikai és gyakorlati előnnyel rendelkeznek. A legnyilvánvalóbb előnye az egyediség és a csodálatos szépség. A festett üveg mennyezete minden helyiség kiemelkedő pontja lesz, bárhol is lett telepítve.

Ezen túlmenően ezek a mennyezetek nem igényelnek különös gondosságot - csak annyira, hogy elkerüljük a forró víz és a mosószerek használatát (nem használhat folyékony vagy poros).

Az ilyen típusú felső határ más előnyökkel is rendelkezik:

 • Egyszerű és rövid telepítés, még akkor is, ha személyesen végezzük el. A festett üveg felfüggesztett kialakítása egy olyan tervezőhöz hasonlít, amely bármilyen konfigurációban nagyon könnyen szerelhető.
 • Környezetvédelmi szempontból az előnyök is nyilvánvalóak - a festett üvegből készült mennyezetek üvegből és fémből állnak, a gyártás során nem használnak kémiai anyagokat.
 • A kialakítás praktikus - a sérült részek könnyen cserélhetők anélkül, hogy a többi elemet károsítanák.
 • A termékek könnyen tisztíthatók.
 • Nehéz megszakítani az ólomüveg ablakokat, ha természetesen nem ezt szándékosan tesszük.
 • Az üveg nem érzékeny a nedvességre. A fém érzékeny, de ha alumíniumprofilt telepít, ez a probléma megszűnik. Ezért ez a fajta mennyezet telepíthető a fürdőszobába.
 • Az üveg mennyezete vizuálisan növeli a helyet, így kis helyiségekben, alacsony mennyezettel használható.

A függesztett mennyezeti szerkezetek üvegtípusai

Ma már legalább tíz módja van az ólomüveg vászon készítésének. Legtöbbjük képes arra, hogy ólomüveg ablakot készítsen magának.

 • Hagyományos (klasszikus) az ólomüveg ablak létrehozásának módja különleges keretrendszert igényel, amely rugalmas és tartós. Üvegelemek kerülnek be a keretbe - mindegyik saját cellájában. Leggyakrabban ez a keretkeret alumíniumból készült.
 • Film festett üveg ablak az öntermelés legegyszerűbb és megfizethetőbb típusa. Ezt saját kezűleg lehet otthon csinálni, mivel nem egy ólomüveg ablak, hanem egy applikáció. A szükséges méretű poharak speciális festett üvegfóliával vannak borítva. Ez a technika magában foglal egy fotónyomtatási eljárást is, amelyet közvetlenül az üvegre vagy korábban a filmre lehet alkalmazni, majd az üvegre visszük át. Ezenkívül a filmet az üvegrétegek közé helyezheti.
hártyás
hagyományos
 • A fúziós technikával kapcsolatos munka feltételezi, hogy az üvegfragmenseket speciális kemencében egészben szinterezik. A fixálás lehetővé teszi, hogy mind a lapos, mind a térfogatú ólomüveget kapja.
 • Ami a töredezett ólomüveget illeti, termelése csak ipari termelésben lehetséges. A gyártás technológiája olyan, hogy a meghatározott színek különálló töredékeit egyetlen festett üvegablakba egyesítik. Megbízható, tartós és idővel nem veszíti el a festékek fényerejét.
töredékes
fixáló
 • Homokfúvó típus egyébként örökre nevezett ólomüveg.A készüléket nyomás alatt álló homokszóróval alkalmazzuk. Ez a technika lehetővé teszi, hogy matt felületet készítsen az ólomüvegből, és ne csak több színű.
 • Kontúr (töltő) technológia hasonlít a rajzhoz, mert az ilyen típusú festett üvegablakhoz polimer festékkel festjük az üvegeket, amelyek korábban ugyanolyan polimerek szélei voltak, vagy speciális összetételűek voltak a jövő összetételének kontúrjaként.
homokozás
körvonal
 • Festett technika nem különbözik a gouache vagy akril rajzolásától. A rajzot ugyanúgy alkalmazzák. Mind a kitöltés, mind a festmény nem ólomüveg, hanem utánozza.
 • Érdekes maratás technikaamikor az üveg hidrogén-fluoriddal kezelt pasztával kezelik. Az üveg felületén lévő minta matt és durva. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy megkönnyítsük a könnyed képet a fény és az árnyék játékával.
Festett technika
Rézkarc technika
 • Ólomüveg "Tiffany" Ilyen módon hozza létre: a jövőben festett üvegablak összes töredékét rézfóliával körbefutják a végek kerületére, majd egyetlen szerkezettel kombinálják a fúvókával és forrasztással. Ily módon nem csak egy lapos festett üvegablakot hozhat létre, hanem bármilyen geometriai formát is adhat. Ez a technika mind a legnehezebb, mind a legkorábbi ismert. Ezt a módszert használták a középkori épületek ablaknyílásainak, mennyezetének és íveinek díszítésére.

Emellett kombinált technikák, például Tiffany és klasszikusok, vagy maratás és homokfúvás is lehetséges.

Általában mindegyik típus (Tiffany kivételével) alkalmas a mennyezet tervezéséhez.

Ahhoz, hogy elkerüljük a monotonitást a gyártásban, szakemberek létrehozásától elrendelheti, vagy alkalmazhatja azt a filmet, amelyben az üveg előre nyomtatott fotónyomtatással van borítva.

Festett üveg mennyezeti felülete

A legtöbb festett üvegfestmény felállítása a mennyezetre hasonlít az Armstrong-típusú mennyezetre, mivel elrendezésük szinte hasonló. Az egyetlen különbség az, hogy milyen típusú profil és dekoratív betétek használhatók. Üvegbetéteket használnak ólomüvegre, és a préselt papírt ugyanarra a célra „armstrong” -ra használják.

Ha lépésről lépésre festeni kell a mennyezetre festett üveggel, a következő algoritmust kapja:

 • Az első lépés a jelölés. Állítsa be a jövőbeli mennyezeti felépítés szintjét. A mennyezeten jelölje meg azt a pontot, ahol a rögzítőelemek telepítve lesznek. A pontosabb jelölés a legjobb, ha lézerszintet használ.
 • A következő lépés az, hogy a sarkokat a falakra szereljük. Felszerelésüket a korábban már megjelölt jelöléssel összhangban végezzük, akár dübeleken, akár önmetsző csavarokon. Tekintettel egy anyag, például üveg súlyára, a rögzítőmagasság nem haladhatja meg a 30 cm-t.
 • Ezenkívül speciális, állítható felfüggesztések - „pillangók” rögzíthetők körülbelül 60 cm-es lépéssel bármely irányban.
 • Ezután folytathatja a profil telepítését. Ez a folyamat az akasztókra való felakasztására és a síkba történő beszerelésre vonatkozik.
 • A profilgyűjtés végén itt az ideje, hogy dekoratív világítást telepítsen. Amikor az ólomüveg mennyezet világít, sokkal lenyűgözőbb és vonzóbb, mint a szokásos. A megvilágítást különböző módszerekkel lehet elvégezni: reflektorfényként és fénysugarakként vagy LED-szalagként.
 • Az utolsó telepítés közvetlenül üvegfestéssel történik. Egyszerűen befektetnek a profilok által alkotott sejtekbe.

Festett üveg mennyezeti festmények a belső térben

Az üveg mennyezet telepítéséhez 3 lehetőség van:

 • felfüggesztett változat (a legjobb, amit a kis méretű ólomüveg vászonokra lehet gondolni);
 • kazetta kialakítása;
 • telepítése egy gipszkarton dobozba, amelyen belül rejtett vezetékek, kommunikációs vonalak és átfedés van.
felfüggesztett
kazetta kialakítása
a dobozban

A harmadik lehetőség a leginkább kényelmetlen, mert:

 • nagyméretű;
 • megköveteli a doboz oldalfelületeinek díszítését, ha a kétszintes szerkezet alsó szintjére van felszerelve;
 • A gipszkarton nem tudja ellenállni az üveg gravitációjának, ezért további felszerelésre van szükség a fém fogasokhoz.

Lehetetlen az ólomüveg-mennyezeteket a mintázat jellege alapján osztályozni, mivel sokféle variáció létezik, és nem lehet őket fokozni.

Űrlapon a következő típusokra oszlik:

 • kupola;
 • kerek (ovális);
 • mennyezet;
kerek
mennyezeti lámpa
domical
 • négyzet vagy téglalap formájában;
 • szokás.

A nagy mennyezeti magasságú és általános méretű csarnokoknál a legsikeresebb megoldás a kupola. Kizárólag a "Tiffany" technikájában állíthatók elő.

szabványos
szögletes

A kerek alakú mennyezetek nagy átmérőjű csillárnak tűnnek. A legjobb az, ha művészi deco vagy modern stílusban végezzük el őket (természetesen a belső tér többi részét ugyanolyan stílusban kell megtervezni). Az etnikai stílus azonban jó is lehet, ha a szemüvegmintát ennek megfelelően választja.

A plafónak sok hasonlít a kerek típushoz, de alakjában a legvalószínűbb a labda felé közeledik. A mérete teljesen lehet. A mennyezetre festett üvegablakok leginkább akkor néz ki a legjobban, ha résbe kerülnek. A kis hálószobába szerelt mennyezet látványos.

A mennyezet standard alakja ólomüveggel téglalap vagy négyzet alakú. Ezek a legegyszerűbbek, vagyis a leginkább költségvetési lehetőség. Ezen felül, ez a fajta mennyezet felhasználható bármilyen helyiség díszítésére, méretétől és céljától függetlenül - mind a folyosón, mind a konyhában egy téglalap alakú festett üvegvászon egyaránt lenyűgözőnek tűnik.

Ami a nem szabványos formákat illeti, itt a szerző képzelete nem korlátozódik semmire.

Az üvegfragmensek bármilyen formájúak és formájúak. Például egy tetőablak stílusában történő absztrakció létrehozhat egy alsó, "nem-dönthető" tér illúzióját.

Megvilágítás az ólomüveg mennyezetben

A festett üveg megvilágításának köszönhetően súlytalan lehet, és a kép mély és kifejezővé válhat. Az eredmény az alkalmazott technikától függ. A fényforrások telepítése nélkül nehéz lesz ezt elérni, mert a festett üvegablakot szükségszerűen megfelelően meg kell világítani. A világítás a kiválasztott árnyalatokban is segít festeni a szobát, ami nagyon különleges hangulatot teremt.

Szükséges megvizsgálni, hogy a kiválasztott lámpák számát és típusát kombinálják az ólomüveg ablakon lévő mintával. A rejtett világítás nagyon lenyűgözőnek tűnik, amikor a fény úgy tűnik, hogy a mennyezetről egyetlen lámpát nem lát. Különösen érdekesnek tűnik a matt mennyezetek, például homokfúvásos technikák alkalmazásával.

A festett üvegvászon csillárok nem használatosak. Általában egy másik háttérvilágítás elegendő a szoba kiváló minőségű megvilágításához.

A festett üveg mennyezetének telepítésekor a következő videóból tanulhat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba