Standard mennyezeti magasság a lakásban

 Standard mennyezeti magasság a lakásban

Az új lakások megszervezésekor a szoba magassága nagyon fontos, ő az, aki diktálja a további intézkedéseket, amelyeket az apartmanban fognak végrehajtani. A helyes javítás, figyelembe véve a tér árnyalatait, minden otthont kényelmes és szépvé tesz.

Mi legyen a mennyezeti magasság?

Az a helyzet, amikor az emberek elkezdenek csodálkozni arról, hogy a mennyezet szokásos magassága hogyan néz ki, a másodlagos lakások megvásárlása során és az új terem építésének kezdeti szakaszában is felmerül. Ez a szempont nagy jelentőséggel bír a javítási lehetőségek megválasztásakor, mert a mennyezet magassága gyakran diktálja az újonnan megvásárolt szobában a regisztráció feltételeit.

Vannak speciális dokumentumok, amelyek jelzik, hogy a mennyezet magassága legyen különböző otthonokban. A hagyományos építésű lakóházakban ezt a mutatót egy hívott dokumentum szabályozza SNiP 31-01-2003, 5.8. Ez a dokumentum egyértelműen megfogalmazta a különböző minimumokat, amelyekre a lakás kiválasztásakor hivatkozni kell.

Ebben az esetben a padló alsó lapja közötti legkisebb távolság megértéséhez több tényezőre kell támaszkodnia:

 1. Éghajlati viszonyok.
 2. Milyen lesz a jövőbeni szobában.

  Az éghajlati térség lehetővé teszi, hogy kiszámítsa az épített helyiség standard hőmérsékletét. Szélsebességet és páratartalmat is figyelembe veszünk. Összesen 4 kerület van, amelyek tizenhat további alkörzetre oszlanak. Az ábra a terület súlyosságát jelzi, annál kisebb a szám, annál súlyosabb a terület.

  Az alkörzetek az 1A-4D-es változatokra vannak osztva, minimális mennyezeti magassága 2,7 méter. Más területeken a nappaliban a mennyezet magassága 2,5 m lehet. Néhány ilyen terület nagyon kemény éghajlatú. Például 1A - a hely nagyon hideg, gyakran szélsőséges északnak nevezik. Az 1D - Taimyr-sziget közelében található, és feltételei megfelelnek a Nenets autonóm kerület szabványainak. 4А - az Orosz Föderáción kívül helyezkedik el, az Aral-tenger közelében található. Az SNIPa normákban a mennyezet maximális magasságának normája általában nem írható, de leggyakrabban nem több, mint 3,2 métert meghaladó.

  Úgy tűnik, lehetetlen összezavarni egy ilyen definícióban a mennyezeti magasságot, de ez az állítás nem igaz. A mérőszalag megszerzése és a mennyezet magasságának mérése több fontos okból sem fog működni.

  Az első probléma az, hogy az építési nyelvben több olyan fogalom is létezik, amelyek szinte azonos jelentéssel bírnak. Például a leggyakrabban építők beszélnek a padló magasságáról, és nem a mennyezetről. Ez a kifejezés az egyik emelet padlójától a másik padlójáig terjedő magasságra utal. Beleértve a mennyezetet és egyéb dolgokat. Ennek megfelelően, ha elolvassa a lakóépület leírását és látja a 3 méteres magasságot, gondolkodnia kell arról, hogy 20-30 cm-re megy-e át a különböző típusú átfedés.

  Egy másik számítási lehetőség van - ez a lemezek közötti távolság, amely esetben levonják a szélességüket, de a mennyezet és más befejező munkák magasságát nem számítják ki. Érdemes figyelmet fordítani erre a szempontra, mivel a bejelentett 3 méter a javítás után nagyon könnyen 2,5 m-re alakulhat.

  Előbb vagy utóbb szinte minden ember szembesül a lakásvásárlás vagy -vásárlás kérdésével, és azonnal felmerül a kérdés, hogy milyen ingatlanügynökök figyelnek. Az apartman egész állapotát tekintik.Függetlenül attól, hogy van-e javítás vagy sem, legyen-e dupla üvegezésű ablak, tetőtér, milyen szigetelés és magas mennyezet. Az ingatlanügynökök számára a magas mennyezetű GOST szerint kialakított lakás természetesen magasabb prioritású, mint az alacsonynál, és egy ilyen lakás sokkal drágább lesz.

  A házak különböző formátumúak, valamint a mennyezet magassága. Különböző típusú házak saját szabványokkal rendelkeznek. A standard monolit épületeknek tipikus épülete van, a mennyezet és a padló közötti távolság az egész házban azonos. Az apartmanok az Orosz Föderáció különböző részein helyezkedhetnek el, és lehet, hogy egyáltalán nincs különbség. A magasságkülönbség csak néhány centiméteres lehet. Most minden lakásról egy kicsit részletesebben.

  "Stalinka"

  Ezeket a házakat régi épületeknek tekintik, és nagy területükkel különböztetik meg, amelyet gyakran szovjet időszakban tapasztaltak. Sztálin lakóházaiban magas mennyezet van, ami nem mindig a modern építészetben van. Gyakran a lakáson belül a lemezek stukkóval, szép platánokkal vannak díszítve, az optimális magasság 3,2-3,5 méter lehet.

  Nem nagyon könnyű új „Sztálin” díszítést készíteni, mivel akkoriban a partíciók fából készültek, és a kábelezés külső lett, ami bonyolítja a javítást.

  Ennek ellenére a lakás nagyon stílusos és szép, és a külső kábelezés nem sérül. Ezek az apartmanok önmagukban nagyon megalapozottak voltak, és ebben a házban telepedtek le, évszázadok óta élhet benne.

  „Hruscsov”

  Ezekben a napokban, amikor Hruscsov volt a szovjet állam vezetője, az építők és építészek nehéz feladat volt: rövid idő alatt biztosítani, hogy minden családnak saját egyéni lakása legyen. Így nagyszámú ház és ennek megfelelően apartmanok jelentek meg a városokban, amelyeknek egy kis területe és alacsony mennyezete volt. Ezeket a házakat építették, bár kis területen, de kiváló minőségű falakkal és meglehetősen jó hangszigeteléssel.

  "Brezhnevki"

  Amikor elkezdődött a következő korszak, és az emberek kényelmesebb feltételeket akartak keresni, és elkezdtek időt szentelni a személyes tereknek, új típusú lakások kezdtek megjelenni. A lakóterület tágasabb lett, folyosók kezdtek megjelenni a házakban. Az emberek úgy döntöttek, hogy jobban megtervezik otthonukat: a falba beépített szekrények voltak, mezzanines és még sok más.

  Az elrendezés teljesen egyszerű, betonpadló és téglafal található. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen javítási munkát végezzen, elfogadható magasságban 15-20 cm, ami lehetővé teszi a különböző típusú kábelek gyártását.

  Panelházak

  Az első panelházakat Hruscsov idején kezdték építeni, és az építés 5 emeleten kezdődött. Az ilyen lakások területe kicsi, a falak vastagsága nem túl boldog. A magasság nem haladja meg a 2,5 métert. Az ilyen apartmanok nyilvánvalóan nem elég hely.

  Javítás az ilyen lakásokban nem lesz túl sok munka, azonban elegendő időigényt igényel.

  Új típusú panelházak

  A 20. század végén új házak épültek. Nagyszámú padlót, kényelmesebb elrendezést és nagyobb területet különböztettek meg. A mennyezet magassága is nőtt - 2,6-2,7 méterről.

  Az ilyen házak hangszigetelése nem túl jó, ezért javításkor különös figyelmet kell fordítani a hangszigetelésre.

  A házak javítása nem lesz nehéz, az átfedés nagyrészt sík felületű, és nem igényel komoly javítást.

  Új épületek

  Az új típusú házak nagyon különböznek a fenti példáktól, mivel sokféle elrendezéssel rendelkeznek. Jelenleg megtalálhatóak mind a gazdaságos, mind az elit házak. A különbség az apartmanok területén, a kényelem szintjén, valamint az infrastruktúrában.

  A GOSU leggazdaságosabb és legmegfelelőbb építőanyagát leggyakrabban a gazdaságos kategóriájú apartmanokban használják építés alatt. A normál felépítésnél a mennyezet nem épül fel a minimálisnál, azaz 2,7 méter.Az üzleti osztályú apartmanokban jobb anyagokat használnak, a mennyezet általában 2,8-3 méter. A lakóhelyiségek mérete és számuk is gyakran nagyobb.

  A modern épületek és a gazdaság és az üzleti osztály befejezése nem okoz kellemetlenséget. Annak érdekében, hogy a magasságot vizuálisabbá tegyük, sok tervező többszintű struktúrák telepítését javasolja.

  Hogyan lehet kiszámítani az optimális méretet?

  Különböző típusú helyiségek mérlegelésekor ügyeljen arra, hogy a padló közötti magasság nagy legyen:

  • "Stalinki" - 3 méter vagy több.
  • "Hruscsov" - akár 2,5 méter.
  • "Brezhnevka" - akár 2,7 méter.
  • Modern otthonok - akár 2,7 méter.

  Hogyan válasszuk ki a lakás kényelmes magasságát?

   A mennyezet felépítésekor érdemes emlékezni egy ilyen fontos pontra, mint a légcsere.

   A végső befejezés után a mennyezet nem lehet kevesebb, mint a legnagyobb családtag magassága, és hozzá kell adni egy métert.

   Ezeket a szabályokat azért alkalmazzuk, mert a legmagasabb levegőhelyen számos különböző repülő részecskék (por, baktériumok) vannak, amelyek nagyon nemkívánatosak a belélegzésre, ezért a mennyezeti lapoknak egy méterre kell magasabbnak lenniük.

   A fűtés nem lehet túl drága. A túl magas mennyezet építése nem is éri meg: minél magasabb a mennyezet, annál nehezebb melegíteni a szobát.

   Az emeletek elrendezése és száma

   Ne készítsen rendkívül magas mennyezetet egy magánházban. Érdemes figyelmet fordítani a mennyezet átlagos magasságára. Túl magas mennyezetre van szükség egy bonyolultabb lépcsőház, amely elég sok helyet foglal el.

   Ha tágasabbá szeretné tenni a szobát, jobb, ha egy második fényt használ.

   A szoba célja

   Érdemes megjegyezni a szoba jelentését. Szükséges tartózkodni a magas mennyezetről olyan helyiségekben, ahol nem lesz mindig olyan ember, mint egy tárolóhely, egy fürdő, egy változó ház és mások. Ezeken a helyeken 2-2,2 méteres mennyezet áll rendelkezésre. Egy ilyen megoldás helyet takarít meg, valamint pénzt takarít meg a fűtéshez, ha ez a szobában van.

   Szobák területe

   Emlékeznünk kell egy fontos szabályra: minél nagyobb a szoba területe, annál kívánatosabb a magas mennyezet. Ezt úgy kell tenni, hogy a szoba nem tűnik "laposnak". Számos dokumentum található a szoba standard magasságáról. De leggyakrabban előfordul, hogy a mennyezeti magasság nagyon különbözik a műszaki dokumentumokban tanúsítottaktól.

   Annak érdekében, hogy ne legyen tévedés a lakás választásával, a vásárlás előtt meg kell tisztázni a szoba magasságát, amelyet önmagában mérnek.

   Egy magánház építésénél figyelni kell a személyes preferenciákra, a maximális kényelem érdekében.

   Hogyan lehet vizuálisan bővíteni?

   Gyakran nem az a helyzet, hogy egy személy azt akarja, hogy a lakás alacsony mennyezettel jelenjen meg. A leggyakrabban az ellenkezője fordul elő, és van egy vágy, hogy vizuálisan növeljék a szoba területét.

   Az alacsony mennyezetű apartman vizuális megnagyobbítása érdekében néhány tervezési technikát használnak:

   1. A mennyezetet hűvösebb színekkel festheti (világoskék, sötétzöld, szürke kék). Vizuálisan ez növeli a szobát.
   2. Használhat feszültségvászonot, de feltétlenül két színből áll.
   3. Egy másik szokatlan, de nagyon hatékony módszer - ez egy tükör kialakítása. Ennek a tervezési döntésnek köszönhetően lehetetlen lesz megérteni a szoba magasságát.
   4. A mennyezettel ellentétes tapéta használata tágasabbá teszi a szobát.

   ajánlások

    Javítás minden lakásban nem könnyű feladat, különösen a „brezhnevka” -hoz hasonló lakások esetében. Az ilyen típusú otthonokban szigorúan tilos a feszültségszerkezetek használata. Ilyen szabályok az, hogy ezekben a házakban a padló nem túl magas. Ha további nyúlványokat készít, a szoba mikroszkopikus lakásnak tűnik.

    Hogyan készítsünk tervezést?

    A tervezéssel kapcsolatos nehézségek nemcsak az apartmanokban vannak, amelyek alacsony mennyezetűek, de túl magasak is bizonyos problémákkal.

    A nagy felvételű apartman lehetővé teszi, hogy szinte az összes legvadabb álmot megvalósítsa, de figyelembe kell venni az ilyen javításokkal kapcsolatos néhány árnyalatot.

    Ha a mennyezet magassága kb. 3,7 méter, akkor merész kialakítású döntést hozhat egy kis tetőtér kialakítására. Ez az ötlet nagyon organikus lesz, és kellemes bónusz lesz mind a gyermek, mind a felnőtt számára. Ezzel a megoldással elkerülhető lesz az üresség érzése, amely az ilyen típusú apartmanokban lehet.

    A nagy felvételű apartmanokban szabadon engedhetjük a fantáziát. Tegyen magas íveket a folyosók közé, vagy készítsen speciálisan díszített mennyezetet. A mennyezet beállításai eltérőek lehetnek.

    Mennyezeti csempe

    Ez az anyag ideális az alacsony mennyezetű szobákhoz. előnyei:

    • a csempe tervezési lehetőségek széles választéka;
    • könnyű kiszerelés;
    • szinte nem foglal helyet.

    De számos hátránya van:

    • A csempe nem tudja elrejteni a felületi szabálytalanságokat. Ha nagy cseppek vannak, akkor lehetetlen garantálni a munka minőségét.
    • Nem zárhatjuk ki azt az esélyt sem, hogy egyszerűen leválik.

     Természetesen egyszerűen megoldhatja a problémát a felület szintezésével, de akkor a fontos előny el fog tűnni, nevezetesen az alacsony mennyezetre vonatkozó tervezés. Az illesztési réteg „megesz” a megmentett helyet.

     Felfüggesztett szerkezetek

     Ez egy új és kényelmes lehetőség, hogy tágasabb és stílusosabb legyen a szoba. Ennek a technikának a használata érdekében a munkafelületet semmilyen módon nem kell elkészíteni. Ezeknek a szerkezeteknek az az előnye, hogy szinte bárki készítheti el őket, a fő korlátozás a képzelet.

     Leggyakrabban úgy vélik, hogy egy ilyen konstrukció nem alkalmas alacsony mennyezetű helyiségre. De ez nem teljesen igaz, mert ha a szerkezet egy szintből áll, és a lehető legközelebb van a munkafelülethez, akkor nem fog helyet tárolni, és lehetővé teszi a tér diverzifikálását.

     Ne használjon kétszintes szerkezetet egy alacsony mennyezetű lakásban, vizuálisan csökkentve a területet.

      Ha a szoba magassága nagy, akkor szabadon engedheted a képzeletedet, mivel a tervek nagyon különbözőek. A függő kialakítás segít bármilyen alakú kialakításban. Ez a tervezési technika lehetővé teszi, hogy számos problémát megoldjon: növelje a zajszigetelést, elrejtse a vezetékeket, érdekes fényáteresztést.

      Feszültségszerkezetek

      A nagy és tágas szobákhoz feszített mennyezetek vannak kialakítva. Ez az egyik legjobb javítási lehetőség a mennyezet kialakításában. A design és a textúrák sokféle ötlete van. A mennyezeten bármilyen minta alkalmazható, és csak az ember képzelete korlátozza.

      A mennyezeti lapok mérete nagyon fontos a tervezés kiválasztásakor, ha a mennyezet alacsony, akkor ugyanolyan szintű mintákat használhat.

      Ha a szoba magassága lehetővé teszi, akkor nagyszámú tervezést használhat, ami lehetővé teszi a helyiség diverzifikálását.

      A mennyezet magasságának tudományos igazolása

      A felső határok legjobb paramétereinek létrehozásával foglalkozó tudományt makroökonómianak nevezzük.

      Ennek a tudománynak a fontos feladata a lakás paramétereinek kiszámítása annak érdekében, hogy a helyiségben éljenek.

      Ahhoz, hogy egy otthon kényelmessé váljon, számos fontos paraméternek kell megfelelnie:

      • A megfelelő mennyiségű természetes fény.
      • Rengeteg friss levegő.
      • A páratartalom megfelelő kombinációja.

      Ezeknek a fontos tényezőknek a kombinációja nagyon gyakran függ a mennyezet magasságától és az élőhely paramétereinek helyes számításától. Az első helyes magasságot Durer számította ki.

      A házban könnyen elvégezhető a javítás, a legfontosabb az, hogy figyelembe vegyük a lakóterület összes jellemzőjét.

      Hogyan kell vizuálisan emelni a mennyezetet, lásd alább.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba