A faház mennyezeti szigetelésének finomságai

A privát faházakban általában a gerendás mennyezetek vannak. Alulról erősítették a lemezeket a megbízható hangsúlyozás érdekében. Ha a ház tetőtéri része nem fűtött, a mennyezet kötelező szigetelést igényel. Hogyan kell ezt megtenni, megvitatjuk ezt a cikket.

Különleges jellemzők

A fizika tanulságaiból mindenki tudja, hogy a hőenergia átadásának három módja van:

 • hővezető képesség;
 • konvekciós;
 • sugárzás.

Ha mennyezeti struktúrákról beszélünk, akkor mindhárom lehetőség releváns. Megállapodás szerint a hő magasabbra emelkedik, és amikor a hőt a levegőből az anyagokba viszik át, a legmelegebb gáz kerül aktiválásra. Bármelyik minta repedésekkel és természetes pórusokkal rendelkezik, így a fűtött levegő részlegesen ki van hevítve. Az infravörös sugárzás szintén hozzájárul a mennyezet fűtéséhez, ami kívül esik a szobában lévő összes fűtött tárgyon.

Mindez azt sugallja, hogy a mennyezeten keresztül a legnagyobb hőveszteség a házban, ezért meg kell kezdeni az épület szigetelésével kapcsolatos munkát ebből a részből. Ezt a megfelelő szigetelőanyag kiválasztásával teheti meg.

anyagok

A modern piacon rengeteg fűtőtest található a mennyezet számára. Egy adott anyagtípus kiválasztása során ismernie kell a sajátosságait és a telepítési technológiát.

A faházak mennyezetét gyakran szigetelik:

 • fűrészpor;
 • ásványi és ökológiai gyár;
 • polisztirolhab;
 • kibővített agyag.

Minden meghatározott anyagnak előnye és hátránya van. Vizsgáljuk meg őket részletesebben.

fűrészpor

A leginkább környezetbarát anyag a szigeteléshez - apróra vágott természetes fa. Jelentős anyagmennyiséggel könnyű, és nem befolyásolja a ház tartószerkezeteit. A fűrészpor bármilyen fűrészüzletben vásárolható kis pénzért, és néha teljesen ingyenes. Az anyag nyilvánvaló hátrányai közül kiemelkedik a megnövekedett gyúlékonysága. Ezenkívül a fűrészpor rendkívül instabil szigetelés, az időjárási és éghajlati viszonyoktól függően, kiszáradhat, vagy éppen ellenkezőleg, nedvesedhet és elkezd rothadni.

Ásványgyapot

A legnépszerűbb anyag a vevők között, mint egy mennyezeti szigetelő egy magánházban. Népszerűsége az alacsony ár, a könnyű telepítés és a jó hőmegtartó tulajdonságok miatt van. Ezenkívül a gyapjú hangszigetelt tulajdonságokkal rendelkezik, nem igényel időszakos cserét, hosszú ideig tart. A mínuszok higroszkópos tulajdonságokat biztosítanak, idővel a gyapjúgyapot felhalmozódik a nedvesség, és így a szigetelő tulajdonságai romlanak. Fontos megjegyezni, hogy ez nem a leginkább környezetbarát anyag.

expandált polisztirol

Modern szigetelés, lemezek formájában. A lemezek könnyűek és biztonságosak, úgy néz ki, mint a polifóliák, de ellentétben, nem rendelkeznek megnövekedett törékenységgel és nem romlottak. A polisztirol hab tulajdonságai jóval magasabbak, mint a habanyag tulajdonságai, az ilyen anyagból készült lemezek hosszabb ideig tartanak, és nem veszítik el hőszigetelési jellemzőiket. A kitágított polisztirol nem fél a magas páratartalomtól. Az anyag hátrányai a magas költség és a gyúlékonyság. Fontos megjegyezni, hogy ezt az anyagot nem szabad olyan házba helyezni, ahol rágcsálókat nem tenyésztenek. Az egerek könnyedén megrepednek a benne lévő mozdulatokon, ami rontja az anyag szigetelő tulajdonságait.

Bővített agyag

Az agyagból készült porózus granulátum formájában kerül értékesítésre. Az anyag meglehetősen olcsó, miközben jó hőmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik. A kibővített agyag vitathatatlan plusz - tartóssága, az anyag sokszor hosszabb ideig tart, mint bármely más szigetelés. Sem a víz, sem a tűz nem szörnyű a claydite számára.A telepítés során azonban jelentősen bonyolítja a mennyezeti szerkezetet, ezért fontos figyelni erre a tényre, ha a ház nem új.

Fontos árnyalatok

A fa mint természetes anyag önmagában jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért a rönkház falainak elégséges vastagságával maguk is tökéletesen megtartják a hőt az épületen belül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség más szigetelőanyagra. A hő a faanyag természetes pórusain keresztül szabadul fel, jelentős vesztesége pontosan a mennyezeten keresztül történik, mivel a fűtött levegő könnyebb, mint a hideg, és ezért minden fölé emelkedik.

Mennyire helyesen választották és a mennyezetre szigetelték, a ház szobáiban a hőmérsékleti rendszer kényelmétől függ.

A fűtőként kiválasztott anyagoknak meg kell felelniük bizonyos feltételeknek:

 • tűzbiztonság;
 • környezetbarát;
 • enyhíteni;
 • alacsony hővezetőképesség;
 • nedvességállóság.

Ezen túlmenően, ha a kiválasztott anyag hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, kényelmesebb tartózkodást biztosít a házban.

A szigetelés választása

A mennyezetszigeteléshez szükséges szigetelőanyag kiválasztása során meg kell ismerkednie minden egyes fő jellemzőjével.

Anyagok lehet laza, csempézett, hengerelt, blokk. A készítmény jellemzői szerint - szerves, szervetlen és kevert.

K szerves A szigetelőanyagok közé tartozik a fűrészpor. A fűrészpor, tőzeg és széna keveréke cement hozzáadásával tartós épületösszetétel lehet. Fűrészpor, talán a házak építéséhez használt legrégebbi szigetelés. Azonban az alacsony refraktivitás és a kopás idővel ezt az anyagot egyre kevésbé népszerűvé teszi. A szerves szigetelést rendszeresen frissíteni kell, ami nehézségeket okoz a tőke mennyezeti befejezésében.

Szervetlen szigetelés - agyagból, az agyagból kiégetve szennyeződéssel. Ezen kívül ez a csoport magában foglalja az ásványgyapotot is. Mindkét anyag az építőiparban kereslet, míg a claydit alacsonyabb költsége és magas hővezető képessége miatt népszerűbb. A lényeg, hogy mennyezeti szigeteléshez nagyon nagy mennyiségű, agyagot kell kitölteni, ezért célszerű elhelyezni, ahol a mennyezetnek van egy gerenda szerkezete egy szilárd tárcsával.

Hengerelt szervetlen szigetelés - az ásványgyapot, amely nem kevésbé népszerű az építőknél, mint a fűtőberendezés, még egy kezdőnek is aláveti. Az anyagnak a legjobb minősége a hőmegőrzésnek, de nem deformálódik, és az idő múlásával nem fogy. Az Ecowool az elmúlt évtizedben váltotta fel az ásványgyapot helyét - speciálisan impregnált cellulóz, antiszeptikumokkal és tűzálló anyagokkal.

Polimer szigetelés olcsó, tartós és könnyű. Ez a legmodernebb típusú szigetelés, amely számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ezeknek az anyagoknak a mínuszai közül érdemes megemlíteni, hogy a gyújtás során az akut füst szabadul fel, ami hátrányosan érinti az emberi egészséget. A technológiák azonban nem állnak fenn, és a közelmúltban olyan polimer szigetelőket fejlesztettek ki, amelyeknek magas a tűzállósága, és amelyek egyáltalán nem égnek, és nem bocsátanak ki anyagokat bomlás közben.

Milyen legyen a vastagság?

A fektetendő mennyezeti szigetelés vastagsága a telepítéshez kiválasztott szigetelőanyagtól függ.

A szükséges fűrészpor mennyisége az építési szabványok alapján számítható ki - Az ilyen típusú szigetelési réteg vastagságának legalább 20 centiméternek kell lennie.

A claydite töltésnek 10 cm vastagságúnak kell lennie, egyre többet helyezhet el, ráadásul minél vastagabb a töltés, annál jobb lesz a szigetelés.

Az ásványi és az öblítőfák a faház egyik legmegbízhatóbb mennyezete. A hőszigetelés legjobb hatásának érdekében ennek az anyagnak a vastagságának legalább 15 cm-nek kell lennie.

Végül a polimer szigetelőknek 5 cm-es vastagsággal kell rendelkezniük ahhoz, hogy magas hőmérsékletű hőmegőrző funkcióikat elvégezzék.

Hogyan melegszik?

A mennyezeti szerkezetek felmelegedése kívül vagy belül is elvégezhető. Melyik módszer alkalmasabb az Ön számára, függ a tetőszerkezettől, a házban már befejezett javításoktól, a tetőtér magasságától és magától a mennyezettől. Tehát, a házon belüli munka elvégzése során meg kell értenie, hogy a mennyezet magassága csökken. Ha meleg a padláson, vagyis a ház felső határa, akkor a telepítés után meg kell hozni a saját padlót, különben a hatás kicsi lesz.

A mennyezeti szigetelési munkákat a meleg szezon során lehet legjobban elvégezni. - tavasszal és nyáron, így a hideg nedvesség, amely minden esetben az anyagban található, elpárolog, ami javítja a szerkezet szilárdságát és szigetelési tulajdonságait.

A mennyezet szigetelési technológiája önmagában nem okozhat nehézséget bármilyen anyag használatakor, mivel a fő elemek - a fa padló már jelen vannak, csak a szigetelés helyes elosztására és rögzítésére van szükség.

Az első dolog, amit biztosan figyelembe kell venni, hogy a magas páratartalom roncsolja a fát, így a szigetelőanyagnak vízszigetelő tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

A szerelési munkák megkezdése előtt a mennyezeti szerkezetek szemrevételezését nyilvánvaló repedésekre és lyukakra kell elvégezni, és ha vannak ilyenek, akkor szerelési hab segítségével kell lezárni. A hab azonnal felemelkedik és megszilárdul, néhány óra elteltével a felesleg felvétele után késsel és az egész felületen levágható sminkpapírral.

Egy másik fontos körülmény az ömlesztett anyagok szigetelésének leggyakoribb módja: A haydite a teljes mennyezeti szerkezet jelentős súlyozásához vezet. Ezen túlmenően sok időre van szükség ahhoz, hogy a keverék egyenletesen eloszlik a felületen. A modernebb kollégák szigetelése nem igényel több időt és munkaerőt.

A mennyezeti szigetelési munkákat három szakaszban végzik.

Először is, a mennyezet vízszigetelését kell biztosítani, ezért célszerű a glicint választani, amely az egész felületre elosztva ugyanolyan szélességű és hosszúságú csíkokkal rendelkezik. A vízszigetelést annyira kell venni, hogy még mindig 10 centiméternyi anyag van a gerendák között. Szükséges átfedni az üveges átfedést (kb. 15 centiméter), és az ízületekben a mastikus kezeléssel.

A következő lépés maga a fűtőberendezés. Például a hengerelt anyagokat könnyen rögzíthetjük az alaphoz csavarokkal.

A harmadik és az utolsó szakaszban egy másik vízszigetelő réteg kerül a szigetelésre. Ez a technológia alkalmas polimer anyagok kezelésére. Ha a munkát ömlesztett anyagokkal hajtották végre, akkor a tetején további padlóburkolatra van szükség, pl.

Az ásványgyapot két rétegben helyezik el. úgy, hogy az alsó és felső rétegek lapjainak ízületei egybeesnek egymással. A lapméretnek 2-3 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a gerendák közötti távolság. A Vata-t nagyon szorosan kell elhelyezni és lehetőleg dörzsölni. Ezen túlmenően ezen anyag használatakor fontos betartani a biztonsági előírásokat: használjon légzőkészüléket és viseljen gumírozott ruhát, megszüntetve a statikus hatásokat.

Összefoglalva, minden szerkezetet PVC panelekkel kell fedni, és maga a tetőtér burkolható, pl.

Tippek és trükkök

A mennyezet szigeteléséhez egy speciális mennyezeti burkolólap van, amely jól védi a hidegtől, de csak a kemény télek körülményei között nem lesz elég, de pénzt takaríthat meg a fő szigetelésen és megkönnyítheti a teljes szerkezetet.

A mennyezet felmelegedése önmagában nem eredményezi a megfelelő hatást, a meleg levegő a talált repedéseken keresztül távozik, így a padlóval ellátott falakhoz hőszigetelés is szükséges.

Ha kétségei vannak a saját erősségeivel és képességeivel kapcsolatban, akkor jobb, ha a szakmai munkásokhoz fordul. A helytelenül szigetelt mennyezet nem hoz semmilyen előnyt, és a mesterek mindent minőségi és gyors módon fognak elvégezni, saját tapasztalataik és az építési előírások követelményei alapján.

A gipszkarton szerkezetekhez horganyzott vasprofilokkal ellátott kötőelemeket kell alkalmazni, mivel maga az anyag nem tudja megtartani a súlyt, és megbízható támogatás nélkül lehetősége van a leesésre.

Jól lehet melegíteni az ásványgyapot vagy a penoplex mennyezetét. A faanyagok esetében ezek megbízható "társak", amelyeket a padló között lehet használni. Egy falusi házban a belsejéből való felmelegedés nagyon fontos, és saját kezűleg is elvégezhető.

Az építési szakaszban a mennyezetet azonnal le kell szigetelni, de ha kész házat vásárolnak, és nincs szigetelés, a munkát közvetlenül a település után kell elvégezni, átgondolva az eljárást és a munkarendet.

A faházban a mennyezet szigetelésének bonyolultságát a következő videó tartalmazza.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba