PVC szendvicspanelek: tulajdonságok és alkalmazások

 PVC szendvicspanelek: tulajdonságok és alkalmazások

A PVC szendvicspanelek nagyon népszerűek az építési munkákban. Az orosz nyelvre lefordított angol szendvics szó többrétegű. Az eredmény az, hogy többrétegű építőanyagokról beszélünk. Mielőtt megvásárolna egy ilyen terméket, meg kell ismerkednie annak jellemzőivel és céljával.

Jellemzők és cél

A PVC szendvicspanel egy anyag, amely két külső rétegből (polivinil-klorid lapok) és belső (szigetelő) rétegből áll. A belső réteg lehet poliuretán hab, polisztirol hab. A poliuretánhabból készült PVC panelek kiváló hő-megtakarítási tulajdonságokkal rendelkeznek. A poliuretán hab egy környezetbarát termék.

A habosított polisztirol szigetelése alacsony hővezető képességgel és kis súlyú kialakítással rendelkezik. Az ilyen tulajdonságok miatt a poliuretán habtól eltérő a poliuretán hab: szilárdság, kémiai támadással szembeni ellenállás. A külső műanyag rétegek tulajdonságai: ütésállóság, kemény bevonat, az anyag kitűnő külső képe.

A styrofoam két változatban készül.

 • Extrudált. Ilyen polisztirol lapokban készül, ami megkönnyíti a telepítési technológiát. Az ilyen anyag azonban drágább, mint a hab.
 • A polisztirolhab lemezekben vagy tömbökben kapható (vastagsága akár 100 cm). A telepítés során a blokkokat a kívánt méretre kell vágni.

A műanyagból készült szendvicspaneleket ipari és mezőgazdasági létesítmények telepítésére, valamint a nem lakóépületek partícióinak létrehozására használják.

A többrétegű PVC panelek a legkedveltebbek a használat során, széles körben használatosak az ajtók és ablakok lejtőinek díszítésére és szigetelésére. A polivinil-klorid nagy ellenállóképességgel rendelkezik az alkáliokkal szemben, valamint a hőmérséklet-ingadozások.

Ennek az anyagnak az az előnye, hogy a PVC tűzálló anyagként szerepel. A hőmérséklet +480 fok.

A PVC-panelek telepítése önállóan történhet közvetlenül a műanyag ablakok telepítése után. A szigetelésnek köszönhetően a szigetelés maximális épületszigetelést biztosít. A PVC panelekkel ellátott PVC-ablakok sokáig tartanak, anélkül, hogy az anyagot körülbelül 20 évre kellene cserélni.

Építési szendvicspaneleket is használnak:

 • az ablak- és ajtópályák díszítésében;
 • töltőablak rendszerekben;
 • a partíciók gyártásában;
 • sikeresen használható dekoratív díszítő fejhallgatókhoz.

A PVC szendvicspanelek iránti igény az, hogy az év bármely szakaszában és bármilyen időjárási körülmények között is használhatóak. Nem minden építőanyag büszkélkedhet ilyen tulajdonságokkal.

Tulajdonságok és szerkezet: van-e mínusz?

A szerkezet külső rétege különböző anyagokból készülhet.

 • Kemény PVC lemez. A többrétegű anyag előállításához fehér anyagból készült anyagot. A vastagság 0,8-2 mm. A lemez bevonata fényes és matt. A lemez sűrűsége 1,4 g / cm3.
 • Habosított PVC lemezből. A szerkezet belső része porózus szerkezetű. A habosított lemezek alacsony sűrűségű anyaggal (0,6 g / cm3) és jó hőszigeteléssel rendelkeznek.
 • Laminált műanyagmelyet egy dekoratív, fedő- vagy nátronpapír csomagolásával gyantával hozunk létre, majd nyomjuk meg.

A többrétegű panelek kész rendszerekkel szállíthatók, amelyek nem igényelnek előkészítő munkát az anyag összeszerelésénél. A befejezett szerkezetek ragasztóval vannak rögzítve az előlapi anyaghoz. A tervek második változata - az ilyen paneleket önmetsző csavarokkal szerelik össze a telepítési technológia előtt.

Jellemzők és paraméterek

A PVC szendvicspanelek bizonyos műszaki jellemzőkkel rendelkeznek.

 • A hő alacsony vezetőképessége, ami 0,041 W / kV.
 • Nagy ellenállás a külső tényezőkkel szemben (csapadék, hőmérséklet-ingadozások, UV-sugarak) és a penész, gomba kialakulására.
 • Kiváló hangszigetelő tulajdonságai az anyagnak.
 • Erő. A többrétegű panelek nyomószilárdsága 0,27 MPa, 0,96 MPa hajlítással.
 • Könnyű és praktikus használat. Lehetőség van önálló telepítésre szakemberek segítsége nélkül.
 • Az építőanyagok 100% -os nedvességállósága.
 • A színek széles választéka. Lehetőség van a ház vagy lakás belsejének kiválasztására.
 • Nagy tűzállóság.
 • Alacsony anyagtömeg. A többrétegű PVC panelek a betontól és a téglától eltérően 80-szor kisebbek az alapítvány terhelésével.
 • A szendvicspanelek egyszerűsége és könnyű kezelhetősége. Elegendő, ha a PVC felületet rendszeresen nedves ruhával töröljük le, továbbá nem-koptató mosószereket is lehet hozzáadni.
 • A káros és mérgező anyagok kibocsátásának hiánya tehát nem károsítja az emberi testet működés közben.

A szendvics műanyag panelek szabványosított paraméterei 1500 és 3000 mm között vannak. A szabványos szendvicspanelek vastagsága: 10 mm, 24 mm, 32 mm és 40 mm. Egyes gyártók kisebb vastagságú paneleket gyártanak: 6 mm, 8 mm és 16 mm. A szakértők 24 mm vastagságú panelek használatát javasolják.

A PVC rétegelt lemez tömege a belső töltőanyagtól függ. Poliuretán szigetelés esetén az anyag súlya nem haladhatja meg a 15 kg-ot 1 négyzetméterenként.

Bizonyos esetekben ásványi hőszigetelést alkalmaznak, majd a tömeg kétszerese az előző opcióhoz képest.

A szendvicspaneleknek egyoldalú és kétoldalú gyártása van. A panelek egyoldalú gyártása az, hogy az egyik oldal húzza, a másik oldala pedig befejeződik, ami vastagabb, mint a huzat. A kétoldalú termelés akkor történik, amikor az anyag mindkét oldala befejeződött.

A műanyag panel legnépszerűbb színe fehér, de PVC-lemezek is készülnek, amelyek textúra (fa, kő) festik. Ahhoz, hogy megvédje a PVC lapot a különböző szennyeződések és mechanikai sérülések ellen, a panel elülső része egy speciális fóliával van borítva, amelyet az anyag beszerelése előtt eltávolítanak.

A többrétegű PVC-panel kiválasztásakor figyelembe kell venni az ilyen anyagok hátrányait.

 • Annak érdekében, hogy az anyagot a kívánt méretre lehessen vágni, nagyon óvatosan kell eljárni, jobb, ha erre a célra körfűrészet használunk, kis fogakkal. De figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a panelek vágása csak +5 foknál magasabb hőmérsékleten lehetséges, alacsony hőmérsékleten az anyag törékeny lesz.
 • A szendvicspanel telepítéséhez szüksége lesz a kívánt felületre. Ha a távolság a huroktól a falig kicsi, akkor telepítse a panelt nem működik, a tűzhely "járni fog".
 • A telepítést csak az előkészített felületen végezzük. A telepítés minősége a helyiség szigetelésétől és az anyag élettartamától függ.
 • Nagy anyagköltség.
 • Egy bizonyos idő elteltével a lejtők felületén sárga foltok jelenhetnek meg.
 • A szendvicspanel önhordó anyag, vagyis a panelek terhelésének megakadályozása tilos, deformálódhatnak.

Szendvics anyagokat vásárolva gondoskodnia kell a kísérő műanyag profilról, amely U-alakú és L-alakú.

A P profilprofil úgy van kialakítva, hogy PVC burkolatokat helyezzen el a burkolóanyag és az ablakkeret együttes területén. L-alakú rake szükséges ahhoz, hogy a falakhoz csatlakozó lejtők külső sarkai bezáródjanak.

A merevítő lapot a rövid profil alá helyezik, és a hosszú tollat ​​a falra hajtják.

A telepítés finomságai

A többrétegű PVC panelek telepítése önállóan történhet, ami a legfontosabb, kövesse az ilyen anyagok beszerelésére vonatkozó szabályokat és utasításokat. Például az ablak lejtőin figyelembe vesszük a műanyag panelek otthonra történő szerelésének technikáját.

Szükséges telepítési eszközök:

 • csavarok, folyékony szegek, tömítőanyagok;
 • szerelési profilok;
 • poliuretán hab;
 • szendvicspanelek;
 • szerelési szint;
 • kést vágó, elektromos kirakós játék, olló fémanyagok vágásához;
 • elektromos fúrógép;
 • Bizonyos esetekben a tapasztalt kézművesek csiszolókat használnak a panelek vágásához.

A kezdő építőknek ezt az eszközt óvatosan kell használniuk, mert a túlnyomás a nyomással megszakítja az anyagot.

Mielőtt elkezdené fektetni a lapokat, megszabadulnia kell a szennyeződéstől (por, festék, hab). Kizárólag tiszta alaprétegelt szendvicsanyagok. A meglévő formával eltávolítani kell, és a felületet speciális impregnálással kell kezelni.

A meglévő repedések és rések habgal vannak lezárva. És az is szükséges, hogy az építési szint kéznél legyen, amellyel a sarkokat ellenőrizni kell, és az üres helyeket megfelelően vágják.

 1. A lejtők előkészítése és mérése. A mérőszalag segítségével megmérjük a lejtők hosszát és szélességét, hogy a paneleket a lejtő méretéhez igazítsuk.
 2. Profilok telepítése. Az U-alakú formák kezdeti profiljait (indítóprofilokat) önmetsző csavarokkal vágják és rögzítik, amelyek a profilok szélein vannak elhelyezve, 15 cm-es rést hagyva.
 3. A műanyag profilba szerelje fel a szegmenseket és a PVC felső panelt. A szegmensek a falhoz folyékony szegekkel vagy habbal vannak rögzítve.
 4. A falakkal szomszédos területeket az L-alakú profilból álló anyag borítja. A határoló profilt folyékony körmökkel állítjuk be.
 5. Összefoglalva, az érintkezési területeket fehér szilikon tömítőanyaggal kezeljük.

Rendkívül óvatosan kell használni a szerelési habot., mert a kijáratnál a hangerő 2-szeresére nő. Ellenkező esetben a rétegelt lemezek és a fal között nagy rések alakulnak ki, és minden munkát újra kell dolgozni.

A szendvicslemezek erkélyein és loggiáin található lejtők hasonlítanak az apartmanban lévő fém-műanyag ablakok lejtőire.

Az ilyen helyiségekben a jobb hőszigetelés érdekében a szakértők további szigetelőanyagokat szerelnek fel.

Termelési technológia

A modern gyártási technológia a szigetelőanyagnak a burkolólapokkal való ragasztásával, poliuretán forró olvadék ragasztóval és tömörítéssel alapul, amely hőprés segítségével történik.

Szükséges speciális felszerelés:

 • a szállító hajtómű változó sebességgel automatikus adagolással;
 • elfogadható szállítószalag változó sebességű automatikus adagolással;
 • ragasztóanyag elosztó egysége;
 • autó szerelőasztal;
 • hőprés.

Ez a technológia egy sor egymást követő művelet.

 • Működtetés 1. PVC-rétegű védőfólián. A szállítószalagra van helyezve, ahonnan a rendszer bekapcsolásakor a szállítószalagra mozog. A lemez szállítása során a csomópont alatt a szállítószalag mentén a ragasztó egységes alkalmazása a PVC felületre történik. A ragasztó keverék száz százalékos eloszlása ​​után a rendszer automatikusan kikapcsol.
 • 2. lépés: A kézi lapot az asztalra szereljük fel az összeszereléshez és az építési fülekhez rögzítve.
 • Működés 3.A lap tetejére polisztirol hab (poliuretánhab) kerül elhelyezésre, és speciális rögzítőelemekkel rögzítve van.
 • A művelet folytatása 1.
 • Ismételje meg a műveletet 2.
 • A félkész panelt egy termopresszorba helyezik, amelyet előmelegítünk a kívánt hőmérsékletre.
 • PVC-lemez húzódott ki a sajtóból.

A műanyag PVC panelek helyes vágásánál egy kicsit megtudhatsz az alábbi videóból.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba