PVC panelek a fürdőszobában: előnyök és hátrányok

A műanyag befejezés már nem újdonság. Néhányan azonban tudják, hogy mennyire gazdag a PVC panelek, milyen pozitív és negatív oldalaik vannak. Emellett drámai módon megváltoztathatják a fürdőszoba belsejét.

Anyagi jellemzők

A PVC panelek a dekorációs polimer anyagok egyik típusa. Az ilyen panel egy lap, amely lakk formájában bevont polivinil-kloridon alapul. Ezt az anyagot egyedülállónak nevezhetjük, mivel arra használják, hogy ruhákat, cipőket, éleket és padlókat készítsen bútorokhoz, háztartási készülékekhez, csomagoláshoz, különböző fóliákhoz és lapokhoz a mennyezet és a falak befejezéséhez, valamint csövek és még sok más. Ez azért lehetséges, mert tulajdonságai, mint például a vegyi anyagok ellenállása (lúgok, olajok és bizonyos savak, oldószerek) és a víz, az éghetetlenség. Egy ilyen könnyű és hőálló anyag dielektromos, és könnyen feldolgozható.

Ismételten viták vannak a polivinil-klorid alkalmazásának biztonságával kapcsolatban. Ha kiváló minőségű alapanyagokat használtak fel a termeléshez, semmi sem aggódik. Ennek a vegyületnek a termelésében általában toxinokat szabadítanak fel, azonban az ártalmatlanításhoz hasonlóan fontos, hogy az egész folyamat szoros felügyelet mellett zajlik.

Előnyök és hátrányok

A fürdőszobának szembe néző anyagaként a műanyag sokféleképpen versenyezhet minden mással, például kerámialappal vagy vakolattal. Bár teljesen helytelen lenne összehasonlítani őket, mivel fizikai jellemzőikben még mindig eltérőek.

Vessünk egy pillantást a PVC lapok előnyeire.

 • a fürdőszobában a körülmények ritkán haladják meg a megengedett legnagyobb értéket, így ez a befejezés nagyon hosszú ideig tart;
 • a belső légrés (amely egyébként habokkal tölthető) jelenléte lehetővé teszi a hang- és hőszigetelés javítását;
 • ne tegye lehetővé a láng terjedését (tűzálló panelek);
 • nagy színválaszték, a bevonat típusa és a panelek mérete;
 • biztonság (a kibocsátott toxikus anyagok hiánya a termelés minden szakaszában);
 • a telepítés sebessége és a könnyű szállítás (a termékek kis súlya miatt);
 • a falak vagy a mennyezet tökéletlenségeinek elrejtése, kivéve a felületek kiegyenlítésére szolgáló anyagokat, helyezze el a falazószerkezeteket a felületre, és elrejtse a vezetékeket a belsőben;
 • egyszerű tisztítás és gondozás;
 • az alacsony ár a hozzáférhetőség szinonimájává vált (ugyanazzal a lapkával).

Mint látható, a panelek előnyei sokak, ezért népszerűek.

A pozitív benyomás elnyomása alatt nem minden vevő úgy véli, hogy gyenge pontjuk van.

 • alacsony szilárdság (ez a vászon vékonyságának és az alacsony sűrűségnek köszönhető);
 • a telepítés során nehézségek merülnek fel, ha a vízvezeték a fal közelében található;
 • az ízületek elégtelen lezárása és repedések megjelenése esetén a burkolat alatt kondenzátum keletkezhet, ami hozzájárul a penész megjelenéséhez;
 • a hasznos terület csökkentése, mivel a panelek biztonságos rögzítéséhez speciális keretre van szükség - ez a befejezési mód nem alkalmas keskeny fürdőszobákra, ahol a számla centiméterre megy.

Minden problémás jellemző (kivéve az erő növekedését) megoldható alternatív rögzítési móddal vagy gombaellenes kezeléssel. A sérült elemet mindig el lehet távolítani és kicserélni.Gyönyörű, nedvességálló, rugalmas, kiváló minőségű panelek díszítik a fürdőszobát.

típusok

Mint már említettük, a PVC panelek széles választékban kaphatók.

Minden fürdőszoba a fürdőszobához a következőképpen osztható:

 • falra szerelhető;
 • mennyezet.

Ezek a paraméterek különböznek. A fali műanyag panelek rövidebbek és sűrűbbek (vastagabbak). A falak díszítésére nagyobb szélességű (lapok formájában) anyagot használnak, hogy ne okozzanak további nehézségeket a telepítés során.

A panelek egymáshoz való csatlakoztatásának módjától függően két típusra oszthatók.

 • Zökkenőmentes. A csatlakozás oly módon történik, hogy a közöttük lévő varratok szinte láthatatlanok.
 • Relief. Egyes csatlakozási módok az ízületeket láthatóbbá teszik. Ezek közé tartoznak azok a modellek, amelyeknek egy olyan oldala van, amelynek elhelyezkedése egyfajta csíkos mintázatot képez.

A panel szerkezete szerint egyrétegű vagy úgynevezett szendvicspanelek lehetnek - két PVC rétegből állnak, amelyek között egy töltőanyagot injektálnak (polisztirol hab vagy poliuretán hab). A többrétegű panelek általában nagy terhelést tudnak elviselni (ehhez a merevítő bordák be vannak helyezve) és nagyobb védelmet nyújtanak a hideg és a zaj ellen.

méretek

A panel méretétől és alakjától függően több típusra osztható.

 • lap - a leginkább lenyűgöző méretűek. Az ilyen panelek vastagsága kicsi (3-6 mm), ami lehetővé teszi azok különböző módon történő beszerelését, ugyanakkor sebezhetővé teszi őket, mivel még egy kisebb ütés is elhagyja a fogat vagy áthatolhat.
 • szárny - valójában levelesnek, csak szűkebbnek nevezhető (még összetéveszthetik a lapátlappal). A falburkolatok méretei 150 és 300 mm szélesek és 3000 mm hosszúak. A vastagság körülbelül 6-10 mm. A mennyezeti panelek vékonyabbak és hosszabbak (legfeljebb 10 méter). Leggyakrabban azért használják, mert könnyebben telepíthetők, mint a tágabbak. Ugyanakkor telepítésük kevesebb időt vesz igénybe, mint a kisebb elemek. Az elrendezés lehet vízszintes, függőleges vagy átlós.
 • csempe - a nevük önmagáért beszél. Ezek lehetnek négyzetes és négyszögletesek is. Az egyik oldal mérete elérheti az 1000 mm-t. A falra való elhelyezés több időt vesz igénybe, de nagyobb dekoratív hatást biztosít, mivel különböző színekből álló termékeket (például mozaikokat) lehet kombinálni. Igen, és a helyszín különböző lehet - egyenes vagy átlós (a padlóhoz képest), sorokban vagy eltolásban.

Lehetetlen egy teljes dimenziós rácsot adni, mivel a hazai és külföldi gyártók eltérő szabványokkal rendelkeznek. Azonban egy bizonyos méret elhelyezése nem okoz bajt. A számítás és a megfelelő jelölés elkészítése esetén nagyon vékony termékeket lehet vágni akár egy építő késsel is.

szín

A műanyag panelek palettája megfelel a RaColor és a RAL világszerte elismert katalógusainak, és tartalmazhatnak mind az alap vörös, sárga, kék, fekete és a különböző árnyalatokat (több mint kétszáz név). Maga a polivinil-klorid színtelen, enyhe fehér árnyalattal. Színezést nyer a festés során a termelésben vagy a laminálás eredményeként.

A panel megjelenésétől függően:

 • plain;
 • képpel.

A mintával rendelkező elemek lehetnek:

 • fa, fém, kő vagy bármely más anyag utánzata;
 • minta (virágos, geometriai);
 • fotónyomtatás (lehet, hogy nem kapcsolódnak egymáshoz, vagy egy nagy panelt alkotnak);
 • (például ragyog).

Az egyes elemek felülete lehet:

 • sima (matt, fényes, fém vagy gyöngyház);
 • texturált (fa vagy kő alatt - ha megtartja a kezét, akkor érezheti a fa szálakat, egyenetlen ásványokat).

A megjelenés javítása érdekében dekoratív matricákat használhat. A telített nedvességgel való állandó érintkezés miatt jobb, ha vinil.Díszként is használhatja a fürdőszobában elfogadható lámpákat, és nem csak a mennyezetbe, hanem a falakba is beágyazható.

Különösen háromdimenziós hatású paneleket választhat, amelyek kétféleképpen érhetők el:

 • grafikus mintával;
 • az elemek különleges konvex részei.

A benyomás ellenére jobb, ha az egyik oldalra helyezzük őket úgy, hogy ne terheljék túl a vizuális rendszert.

Hogyan válasszuk ki?

A műanyag lehet alacsony és magas minőségű. A vásárlás előtt ellenőrizze, hogy az eladó rendelkezik-e a szükséges dokumentációval. A piaci átlaghoz képest alacsonyabb költségek - gondolkodási alkalom. Fontos figyelembe venni a gyártó visszajelzéseit és hírnevét.

Az erősség ellenőrzéséhez meg kell nyomnia a műanyagot, vagy meg kell próbálnia meghajlítani a sarkot. Ha helytelenül tárolják (például napfény hatásának kitéve), az ilyen termékek törékenyek lesznek, és elkezdhetnek romlani.

Az első dolog, amit meg kell figyelni a panel felületére. Nem lehet horpadás, karcolások és egyéb hibák. A széleinek simának kell lennie. Győződjön meg róla, hogy az elemek jól illeszkednek egymáshoz. Ehhez vegye ki a mintákat és próbálja meg őket csatlakoztatni.

Ahhoz, hogy az anyagot jól helyezze, tökéletesen sima. Ezt a paramétert egy sík felületre, például asztalra helyezheti. Ha lát egy szakadékot közöttük - megtagadja a vásárlást. Különös figyelmet kell fordítani a képre, ha rendelkezésre áll. Ellenőrizze a színek fényerejét, ha nem az egész csomagon, akkor legalább két vagy három tetején. Ha egy képnek a panelekből kell képződnie, meg kell győződnie arról, hogy az összes adat elérhető. A színezésnek egységesnek kell lennie az egész területen.

A szín kiválasztásakor figyelembe kell vennie annak tulajdonságait, például a tükrözési képességet. Egy adott szín segítségével vizuálisan megváltoztathatja a szoba méretét. A fürdőszoba nagyon fontos (különösen a Hruscsovban vagy más kis apartmanokban). Értékelje a beltéri világítást. A fényes felület jól tükrözi a fényt, így a szoba könnyebb lesz.

További alapelemek és sarokok azokhoz a legjobban megvásárolhatók, ha a színük megegyezik. Ezenkívül a választást befolyásolja a panel által játszott funkció. Ha meg kell védenie a falakat a nedvességtől - inkább közönséges panelektől. A szigeteléshez és a hangszigeteléshez jobb, ha előnyben részesítjük a közbenső töltőanyaggal rendelkező többrétegű változatot. Egy tökéletesen sík felületre alkalmas lapok, amelyek zökkenőmentes kapcsolatot biztosítanak.

A panelek hossza a helyüktől függ. A panelek elhelyezkedése a munkafelület hosszú oldalán megfelelő elemeket igényel. A szállítás során bizonyos nehézségek merülhetnek fel.

Hogyan kell kiszámítani a mennyiséget?

Számítsa ki a fürdőszobában levő panelek számát az alábbiak szerint:

 • Ehhez számítsuk ki a munkafelület területét. Vegyünk például egy 3 és 5 méteres falú fürdőszobát és 2,5 méteres magasságot.

  (3+5+3+5) *2,5=40.

 • Ezután kiszámítjuk az ajtó területét és levonjuk ezt az értéket a falak teljes területéről.

  2,2*0,9=1,98

  40-1,98=38,02.

 • Az eredmény egy olyan munkaterület, amely viszont meg kell osztani a panel területét. Képzeld el, hogy 2500 mm magas és 30 mm szélességű paneleket használunk.

  2,5*0,3=0,75

  38,02 / 0,75 = 51 (egészre kerekítve).

 • Az anyagot mindig 10% -os árrésszel vesszük, mivel a műanyag meglehetősen törékeny anyag. Ennek eredményeként legalább 56 panelre van szükség. Ez a szám akkor növekszik, ha a panelek hosszát testreszabni kell, például abban az esetben, ha olyan mintát választottunk, amelynek eltolása van.

A panelek mellett ki kell számítani a fogyóeszközök mennyiségét.

 • Kezdő profil (UD). Az ajtó kerülete fölött és alatt, valamint az ajtó kontúrja mentén fog kerülni.

  (3+5+3+5) *2=32

  32+ (2,2+2,2+0,9) =37,3

  10% -ot adunk hozzá. 41 méteres profilra van szükségünk. 40 cm-es lépcsős csavarokkal rögzítjük, ezért 103-ra lesz szükségünk.

 • Útmutatók (CD).A sarkon lévő UD profilra merőlegesen futnak (mindegyik kettő), és ezzel párhuzamosan 50 cm-es lépcsővel.

  (2,5 + 2,5) * 4 = 20 méter a sarokoszlopokhoz;

  (4 * 3) * 2 + (4 * 5) * 2 = 24 + 40 = 64, 70 méteres növekedéssel.

Olyan profilhoz, amely párhuzamos a padlóval, szüksége van felszerelésre. 50 cm-es lépésekben 70 * 0,5 = 35 darab szükséges.

Összeszerelési munka

A fal- vagy mennyezeti keret burkolásának leggyakoribb módja. Lényege abban rejlik, hogy a falra egy szerkezet van, amelyen a panelek fel vannak szerelve. A keret lehet fa, fém, műanyag vagy kombinált. A lécek közötti szélesség függ a rögzített elemek méretétől. A rácsos panelek és bármely más hosszúkás alak esetében csak keresztirányú csíkok rögzíthetők (vagyis merőlegesek a hosszukra).

A falak előkészítése csak akkor szükséges, ha a bélése elvesztette tulajdonságait. - nedves, sérült, összeomlott. Ezután az összes réteget - legyen az festék, csempe vagy vakolat - el kell távolítani. Az érintett fa részeket impregnálással kell kezelni - ez csökkenti az esetleges károsodás kockázatát. A fém előkészítése nem szükséges.

Számításaink folytatásakor tekintsük meg a munkák sorrendjét.

 1. Először telepítenie kell az UD tartóprofilt a falak és az ajtó felső és alsó határain. Azonban, ha a fürdőszobában van egy ablak, az akcióknak azonosnak kell lenniük. A profilt a megfelelő helyre csatoljuk a falhoz, megjegyezzük a körvonalakat. Középen lyukakat fúrunk, ahol behelyezzük a csavar műanyag alapját. Ezután egy profilt kell csatolni mellé, és át kell adnia azt, amit kapott. Ezután lyukakat készíthet, és rögzítheti a falra. A szakemberek általában fémet fúrnak, de kezdőknek nem ez a sebesség, hanem az eredmény.
 2. Ezután állítsa be a saroktartót. Ezeket kettőbe kell helyezni, hogy egy szöget képezzenek. A fentiekhez hasonlóan megszórjuk őket.
 3. Ezek beillesztik a kívánt hosszúságú profil CD részleteit. Fém rögzítőelemekkel vagy állványokkal vannak rögzítve a falra (a mennyezet esetében a szuszpenziókat használják). A csövek kijáratánál további kereszttartókra van szükség. A munka minden szakaszában fontos a beépített alkatrészek pontosságának ellenőrzése egy szinttel.

A bázis telepítése után folytassa a panelek telepítését.

 1. Ismét elindulunk a saroktól. Az első panelt fésű fésűvel kell használni, vagy használja a megfelelő sarok dobort.
 2. A panelek egymás között egy gerinc és egy horony segítségével vannak összekötve, ahol behelyezik. A rögzítőelemek rögzítése rögzítőelemekkel történik.
 3. A csövek, aljzatok, lámpák, ablakok vagy ajtók területén végzett minden vágás előre történik. Az utolsó panel valószínűleg szűkül.

Amikor a fürdőszoba vagy bármely más vízvezeték már a falhoz közel van telepítve, egy másik telepítési módszer lehetséges - ragasztó. Számára nagyon fontos az előkészítő szakasz.

 1. Távolítsa el az összes rétegréteget, óvatosan távolítsa el az összes maradékot, tisztítsa meg az alapot a porról és őrölje.
 2. A szabálytalanságok alapjának vizsgálata. Markolást készítünk a vakolathoz.
 3. Először mély mélyedéseket és repedéseket töltünk be. Ezután alkalmazunk egy alapozót, a szükséges gipszrétegek számát és újra kitöltjük.
 4. A kikeményedés után a gittet csiszolni kell és a kiválasztott ragasztóhoz megfelelő alapozóval kell felhordani.

A panelek ragasztása nagyon egyszerű. A csomagoláson található utasításoknak megfelelően megfelelő ragasztót kell alkalmazni a falra, a panelre vagy mindkét oldalra egyszerre. Ezután nyomja meg a megfelelő helyre. Ez minden. A pontosság és a készség itt fontos, mert a ragasztó általában gyorsan beáll. A panel burkolatának szélei alaplapokkal vannak borítva. A paneleket ragaszthatja a falra vagy a keretre (például fa).

Hogyan kell mosni?

A fürdőszoba folyamatos gondoskodást igényel. Először a higiéniai megfontolások miatt, mivel a nedvesség ideális baktériumok a baktériumok számára.Másodszor, a kombinált fürdőszoba közös hely, ezért jónak kell lennie benne. A fürdőszoba tisztításakor vízcseppeket vagy már szárított jeleket találhat, valamint szappanszennyezést és arc- és testápolási termékek maradványait.

A PVC panelek nem igényelnek különös gondosságot, ellenállóak a legtöbb mosó- és tisztítószerre. Egyszerű szennyezés esetén nem szükséges kísérletezni. Kezdjük egy szalvétával vagy sima meleg vízzel megnedvesített ruhával.

Ha ez nem működik, akkor más módon is tisztíthatja.

 • Viseljen kesztyűt. Gumi spatulával vagy bármely más eszközzel, amely nem károsíthatja a panelt, jól mossa a varratokat.
 • A szivacsoknak lágynak kell lenniük, hogy ne karcolják meg a bevonatot, különösen, ha fényes.
 • Tisztításhoz használhat háztartási szappant vagy más szappant, mosogatószert vagy üvegtisztítót. Ön is készíthet szóda szódát. Mindezt a szennyezés helyére kell alkalmazni, és fél óra múlva le kell mosni.
 • A jó hatást a vízben oldott ammónia adja.
 • A felület mosása után törölje szárazra. A fényesség általában lengyel.

Annak érdekében, hogy ne takarítson meg sok időt a tisztításra, tegye meg a szabályt, mielőtt elhagyja a fürdőszobát, törölje le a nedves nyomokat és a szappanos foltokat tiszta, száraz ruhával.

Tervezési példák

Ez a kivitel minden falhoz opcionális. Ezzel elrejtheti a csöveket egyikük alatt, vagy választhat két ellentétet, hogy bővítse a helyet.

Vizuálisan tágasabbá tehetjük a szobát, ha minden felületet világítanak. Lehet, hogy fehér vagy bármilyen pasztell árnyalat van a közelben.

A fürdőszobában gyakran nincs fényforrás. A helyzet javításához fényes felületű fényes panelekre van szükség, melyet többszintű világítás és tükrök egészítenek ki. Add hozzá ezt a játékot a vízcseppekben, és ennek eredményeként fényt kapunk.

A fürdőszobában a panelek kiválasztására vonatkozó alapszabály az, hogy minden elemet valahogy koordinálni kell. A falak díszítése visszhangozza a daru színét, a tükör széleit és egyéb kiegészítőket, beleértve a törölközőket is. Itt kevés arany árnyalat van, de ez az összes elem közötti kapcsolat.

Annak érdekében, hogy a belső teret ne felejtse el színes színkombinációkkal, vegye be a két vagy három közeli, azonos színű árnyalatú paneleket - különösen ökológiai jellegűek lesznek.

Az eredeti megjelenés szokatlan panelek virágos mintával, amely a tapétahoz hasonlít. Általában véve, figyelembe véve a fürdőszobában, a zuhanyzóban vagy a WC-ben lévő paneleket, érdemes választani egy diszkréten sekély, a terület egészében elhelyezkedő, vagy egy bizonyos nyomtatási mintával. Egyébként itt is lehet mozaikot felvenni, és különböző típusai együtt használhatók. Vagy inkább nyugodt hátteret adjon egy vagy két nagy képnek.

  A fürdő élénk színekkel történő készítése opcionális. A sötét színek, mint a fekete vagy sötétkék, különösen lenyűgözőek. A fényes felület javítja a világítást, és a virágmotívumok hígítják a fekete hátteret.

  A fürdőszoba funkcionális részekre is osztható. Például használja a falak és a mennyezet színét, hogy kiemelje a területet a tükör, fürdőkád vagy zuhanyzó közelében.

  Az egyik népszerű belsőépítészeti lehetőség a panelek elhelyezkedése bizonyos szintre. A fürdőszoba tetejét ugyanarra az anyagra lehet vágni, de más színű, vagy bármilyen más, keret nélkül rögzíthető anyagot használva a helytakarékosság érdekében. A burkolt rész általában elrejti a kommunikációt, amiből lehetőség van fürdőképernyő készítésére.

  A PVC panelek előnyeiről és hátrányairól a fürdőszobában lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba