Gumi ragasztó: tulajdonságok és alkalmazás

 Gumi ragasztó: tulajdonságok és alkalmazás

A gumi ragasztó az életünkben meglehetősen gyakori. Mielőtt megvásárolná, meg kell ismernie a népszerű kompozíciók fő típusait, valamint a rendeltetésüket annak érdekében, hogy ez az akvizíció valóban hasznos legyen. A gumitermékek kiváló minőségű ragasztásához ma nagyon sok különböző anyagot találhatunk, speciális jellemzőik befolyásolják az alkalmazás jellemzőit, így nem gondolhatnánk, hogy bármilyen ilyen típusú ragasztó lehet univerzális.

Mi az

A gumi ragasztó egy természetes gumi, amely különleges összetételben oldódik. Ez a kompozíció kiváló rugalmasságot mutat, miután megkezdte a keményedést, mert különböző anyagok ragasztására van kiválasztva. Mielőtt megvásárolná ezt a terméket, meg kell értenie, hogy mi az, aki a gyártását végzi, mi a termék összetétele, és hol használják fel gyakrabban.

Korábban a GOST néven szereplő összes termék GOST 2 csoportra oszlott a száraz maradék mennyiségével: A csoport és B. csoport.

Számos vizsgálat után bebizonyosodott, hogy a gumi legjobb vegyülete a gumi. Tartalmaznia kell:

 • térhálósító szer;
 • vulkanizáló tulajdonságokkal rendelkező adalékanyag;
 • közös oldószer.

Ez a minimális komponenskészlet, amely segíti a ragasztó előállítását a gumi felületek kiváló ragasztásához ugyanazon gumival. Azonban a rugalmas kapcsolat jobban igényli az ipari célokat, így a szokásos összetétel kiegészítette a különböző komponenseket, hogy javítsa az ilyen kapcsolat teljesítmény tulajdonságait.

Gyakran a gumi ragasztót választják elasztikus részek ragasztásához, és mindez azért, mert a kompozíció az edzés után, megjelenésében és egyéb tulajdonságaiban valójában hasonlít a gumira. de Ha megvásárolja ezt a ragasztót, pontosan úgy kell megválasztania, hogy az összetett tulajdonságaiban hasonló legyen az egyesített részekhez. A termék nem csak a természetes gumi, hanem a szintetikus analóg is lehet. Oldószerként etil-acetátot vagy más komponenseket használhatunk.

Az összes gyártó összetétele eltérő, mivel a különböző márkák ragasztóanyagainak minősége jelentősen eltérhet egymástól. A gumi ragasztó átlátszatlan és átlátszó - függ a felhasználás területétől és összetételétől.

Jellemzők

Ennek a ragasztónak a fő jellemzője a papír, textil, különböző típusú üveg, fa, fém és sok más felület kombinációjának lehetősége. Ez gyakran látható a bútorok, lábbelik és automatizálás gyártásában. Az ilyen termékeket gyakran vásárolják otthoni igényekre.

A gumiból készült modern ragasztó készítmények hátrányai:

 • csúnya kinézetű varrás;
 • kellemetlen szag;
 • Csak olyan, nyitott helyiségekben használható, amelyek gyorsan szellőztethetők;
 • nehéz alkalmazni, hiszen mindent megragadhat (és a kezek is), csepeghet;
 • égést okozhat, ha gondatlan alkalmazás, és semmiképpen sem szabad bejutni a szemébe;
 • az alkalmazás után az összetételű ecset nem mosható.

A különböző típusú hasonló ragasztók műszaki jellemzői jelentősen eltérnek egymástól. Még a különböző gyártóktól származó száraz gumi ragasztó különböző módon - azonnal vagy több órán keresztül.

típusok

A ragasztók típus szerinti eloszlását két megkülönböztető tulajdonság szerint végzik: a száraz maradék térfogata és maga a gumi összetétele. A GOST szerint a száraz maradék mennyisége 6-8% és 8-12% között lehet. Ha a száraz maradék 6–8% -a lesz, az A-osztályú (rugalmasabb összetétel), és ha a mutató 8 és 12% között van, akkor a B márkanév alatt szabadul fel.

A leggyakrabban használt besorolás a benne lévő gumi jellemzőin alapul.

Az ilyen ragasztó lehet, hogy nem alkalmas bizonyos iparágakra, ezért különálló készítményeket hoztak létre, amelyek alapja a szintetikus komponensek. A jelen gumiból származó ragasztó nem tud ellenállni az összes közeg agresszív hatásának és a megnövekedett hőmérsékleti rendszereknek.

A gumi termékek leggyakoribb alfaja:

 • Természetes gumi kompozíciók. Az ilyen anyag összetétele kén. Ezt a ragasztót a karton, bőr vagy szövet részeinek ragasztására használják. Szőnyegre alkalmas.
 • Kloroprén készítmény. A vulkanizálás megvalósításához benne van kétértékű fém-oxid. A kötési tulajdonságok összetétele nagyon jó, mert a fém és más elemek ragasztására szolgál.
 • A nitril-butadién-gumi bevonásával ragasztó. A kén szintén vulkanizáló elemként működik, de csak tiuramok hozzáadásával. Ez a ragasztó vízálló és különböző népszerű anyagokhoz van kiválasztva.
 • Szilikon ragasztó. Keményedése csak a tetrabutoxilán hatására következik be. Ritkán használják, mivel csak homogén gumit ragaszthat.
 • Sztirol-butadién ragasztó. Ragasztó képessége gyenge, ezért csak a ragasztószalagok gyártásához vásárolható meg. Más mesterséges gumi lehet az ilyen típusú ragasztó alapja, de használatuk korlátozott.

Gumi ragasztók a rendeltetésük szerint oszlanak meg: ipari és háztartási használatra (különböző bevonatok ragasztására otthon). Ipari ragasztót használnak a termelésben, hatalmas mennyiségben gyártják, és speciális szerszámok segítségével alkalmazzák a bevonatra.

Ezek a vegyületek 88, 88 N és 88 CA ragasztó. Az építőiparban - a különböző befejező felületek telepítésekor - megtalálhatóak az autóiparban - gumiból készült termékek ragasztásához, bútorok és lábbeli gyártásakor. Ez a termék gumi ragasztására és fémek, papír, fa ragasztására alkalmas.

Gyorsan száradó univerzális ragasztó "Moment 1". Jobb a gumi, fa, fémek, bőr és nemez, műanyag és üveg, valamint a kerámia ragasztására. Ez a nagy szilárdságú összetétel nagyon mérgező és eléggé tűzveszélyes, mert csak levegőben vagy szellőztetett helyiségben használható, miközben a kompozíciót a nyílt lángtól távol tartja.

Két teljesen száraz elemre vékony réteggel van felhordva, amelyeket először tisztítanak és zsírtalanítanak, majd körülbelül 15-20 percig tartják, amíg teljesen megszáradnak. Ezután mindkét felületet mindössze 10-15 másodpercig egymáshoz erősen nyomja.

Szintén gyakran talál egy ilyen típusú gumi ragasztót, mint a folyékony gumi - ez egy átlátszó ragasztó paszta, amely poliuretánból készült javítási munkákhoz, felületvédelemhez és kiváló minőségű vízszigeteléshez. Ezt a kompozíciót a kopásállóság, a rugalmasság jellemzi, teljesen kitölti a meglévő réseket, nem fél a hőmérséklet változásától.

Érdemes megemlíteni a gumi ragasztóanyagot is - ez egy nagy szilárdságú ragasztó, amely az ajtók és ablakok tömítéseinek jó minőségű javításához szükséges. Nagyon gyorsan megkeményedik, tökéletesen ragasztja a porózus és nem porózus anyagokat.

Híres márkák és vélemények

 • Clay 88 N. Ez a vegyület jó és tartósan ragasztja a gumi anyagokat fémekkel. Szárítás után a benzolt enyhén hígítjuk a szokásos tejfölös állapotba, míg maga a ragasztó nem csöpöghet a keféből, és nem húzható ki a szál mögött.A gumit (vagy más anyagot) zsírozzák, és körülbelül 3-5 percig szárítják, majd a második réteget a gumira és az első fémrétegre visszük fel. Két elemet 5-6 percig kell szárítani. Ezután mindkét rész egymásra van helyezve, így körülbelül egy napig száradnak, jó sajtó alatt.
 • A gumi ragasztó 5 vagy 7% -os gumi, amely szennyeződés nélkül benzinben oldódik. Manapság gyakran helyettesítik a mesterséges gumi vegyületeket. Az ilyenek legnépszerűbb típusa ragasztók 88 SA. Ez egy gumi és gyanta kolloid oldata, amelyet nefras és etil-acetáttal összekeverünk. Gumi és beton felületek, valamint üveg és fa ragasztására szolgál. Ez a készítmény jól alkalmazható cement vagy fa padlóburkolására, hab és habszivacs kötésére. Ezzel a ragasztóval szövetekkel és bőrrel dolgozhat, hogy gyorsan megjavíthasson bármilyen cipőt. A 88 SA ragasztó vízálló, nem válik mérgező vegyületté, ha levegővel érintkezik, ellenállhat -500 és + 700 fok közötti hőmérsékletnek.
 • Egy másik összetétel - minden ismert ragasztó 4508. Nem fél a víztől, rugalmasságot nyújt a varratoknak, nagy tapadóképességgel rendelkezik. Ez a kompozíció megtalálható a textíliák gyártásában, a különböző gumi termékek gyártásában, a különleges védőruhákban, a gumírozott szövetekben. A nagy rugalmasság lehetővé teszi, hogy népszerűvé váljon a PVC csónakok, bőráruk, halászok számára való ragasztás során.
 • A kitűnő értékelésnek összetétele van Loctiteami nagyon gyorsan működik. Ezzel 5-7 perc alatt nehéz körülmények között javíthatja a hajót. Ez a kompozíció mínusz - azonnali ragasztással rendelkezik, amely az egyenetlen csatlakozáson belül változik az egész területen.
 • Agyag "Radical". Sok halásznak ajánlott, hogy mindig hordja magával ezt a rugalmas ragasztóanyagot. Meglehetősen magas nyomást és jelentős terhelést képes ellenállni. A "radikális" nem fél a negatív hőmérsékletektől, tökéletesen működik a friss és sós vízben. Ez a ragasztó elengedhetetlen a gumi csónakok gyors javításához.
 • Gumi ragasztó. Ez a vegyület természetes gumiból készült. Vízálló, ezért különböző gumi- és felfújható termékek ragasztásához használható: hajók, autó- és kerékpáros kamerák, bőráruházat.

Kiválasztás és alkalmazás

Ahhoz, hogy valóban megismerjük a legjobb gumi ragasztóanyagot, érdemes a teljes kérdésre válaszolni: hol pontosan fogják használni.

A kompozíció megvásárlása előtt válaszoljon más olyan kérdésekre is, amelyek segítenek azonosítani a kiválasztott ragasztó tulajdonságainak bizonyos jellemzőit:

 • A ragasztott terméket felmelegítik vagy hűtik? Számos vegyület képes ellenállni a különböző hőmérsékleteknek. Ha nehéz körülmények között ragasztót használ, győződjön meg róla, hogy ez olyan összetétel, amely nem fél az ilyen feltételektől.
 • Működés közben a termék gyakori ütéseknek, rezgésnek, súlyos deformációnak van kitéve? Szinte minden profi gumi ragasztó ellenáll a mechanikai hatásoknak. De vannak olyan fajták, amelyek fokozottan ellenállnak a szakadék erőfeszítéseinek. Használhatók ajtótömítések vagy vákuumgumi ragasztásához.
 • Milyen varratokat kell alkalmazni a ragasztott termékre? A vékony varratok esetében a folyékony ragasztókat vastagabb anyagokra választjuk vastagabb textúrával.
 • Milyen elemeket kell ragasztani? A megfelelő ragasztó kiválasztása érdekében ismerkedjünk meg annak használatával. Például, ha szükséges, gumi ragasztót használva a padló ragasztásához.
 • Érintkezik-e a vegyület élelmiszerrel? Néhány típusú ragasztó nagyon mérgező. Ezért a tál és a lemezek visszaállításához meg kell vásárolni a legbiztonságosabb összetételt.

A ragasztó minden jellemzője megtalálható a használati utasításban. Célszerű tanácsot kérni az eladótól, hogy tájékozódjon a ragasztók jelenlétéről.

A ragasztás előtt a felületet zsírtalanítják és tisztítják a szennyeződésektől.Ehhez használhat acetont, amely nemcsak a jó tisztítást eredményezi, hanem lágyabb gumi szerkezetet is készít. A különböző szennyeződések hozzájárulhatnak a kötés csökkentéséhez és csökkenthetik a készítmény ellenállását, majd az alkatrészeket egy idő után újra kell ragasztani.

A ragasztást leginkább több szakaszban lehet elvégezni. Itt egy primer réteg hasznos, ami segíti a ragasztót, hogy megmutassa a kiváló minőségű eredményt.

A ragasztás minőségének javítása érdekében jobb, ha egy technikai szárítót használunk - használat közben a vegyület jól felmelegszik (legfeljebb 60 fok). De nem tudsz ragasztót hevíteni egy nyílt lángra.

tippek

Annak érdekében, hogy a gumi ragasztók használata során kitűnő eredményeket érjünk el, rendkívül fontos, hogy ragasztás során egy speciális technológiát figyeljünk meg - ez általában a ragasztó vagy a cső dobozán van feltüntetve.

Először is elengedhetetlen, hogy a ragasztási folyamat előtt kiváló minőségű felszíni előkészítést végezzünk. A gumi szennyezett lehet minden olyan anyag, por vagy olaj maradékaival, amelyek közvetlen kapcsolatban álltak vele. Az ilyen típusú szennyeződéseket speciális készítményekkel, tisztítószerekkel vagy speciális oldószerekkel lehet eltávolítani. Ha a gumi felületet mechanikusan megtisztították a csiszolóanyagokkal való összekötés előtt, akkor minden maradék port tisztítószerrel kell eltávolítani, vagy a felületen felgyülemlett szennyeződéseket fel kell oldani.

A ragasztó alkalmazási technológiához megfelelő utasítások szükségesek a legjobb eredmény eléréséhez. Ezért érdemes tudni, hogy kétféle ragasztás létezik: meleg és hideg.

Az első módszerben a kötést 70 és 160 fok közötti hőmérsékleten hajtjuk végre, és az eljárás időtartama 5-10 percig tarthat. A második opció megköveteli, hogy a kötést normál szobahőmérsékleten végezzük, de a kikeményedési idő akár 2-3 tíz órával is nő.

Szükséges a jól ragasztott felületek elkészítése, hogy ennek eredményeként erős kapcsolat jöjjön létre. A ragasztás során a gumi zsírtalanítása előtt finom csiszolópapírral kell feldolgozni - ez növeli az érintkezési területet.

A kiváló minőségű zsírtalanításhoz néhány oldószert könnyen elpárologhat, például közönséges aceton vagy akár benzin.

Számos vegyület megvastagodhat, majd hígíthatók. Nincs univerzális típusú hígító a természetben. És bár minden gumi könnyen oldható szénhidrogén komponensekben, mindegyikhez meg kell választania saját hígító típusát.

A nitril-butadién gumi esetében nefras vagy etil-acetát. Mielőtt hígítaná a 88 ragasztót, alaposan fel kell melegítenie a gőzfürdőben 40-45 fokra. Ez a készítmény segít elkerülni a csomókat.

A ragasztó hatékonyságának növelése a következő videóban olvasható.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba