Cianakrilát ragasztó: típusok és jellemzők

Különböző polimerekből vagy fém-műanyagból készült alkatrészek telepítésekor vagy összeszerelésekor ragasztóval kell összekötni őket. A további lyukak jelenléte érzékenyebbé teszi a csuklót vagy más mechanikai feszültséget. Az egyik legjobb megoldás a cianoakrilát ragasztó.

A kompozíció jellemzői

Bármely cianakrilát kétkomponensű ragasztó kopolimerekből áll. Magas szintű tapadásuk van abszolút bármilyen felülethez. Minden gyártónak saját ragasztószerkezete van, amelynek gyártási jellemzői titkosak. Minden ragasztó együtt tartja a felületeket, és hosszú élettartamuk van.

Minden ragasztó alapján cianakrilát és származékai vannakamely a teljes tartalom 99% -át teszi ki. További tulajdonságokhoz hozzáadunk lágyítószereket és sűrítőszereket.

Ez a kompozíció csak gyenge alkáli vagy közönséges víz hatására kezd megragadni - ez a cianakrilátokkal való együttműködés egyik alapelve. Nagyon vékony réteggel a beállítási folyamat nedvesség nélkül történhet.

Tulajdonságok és specifikációk

Ma a cianakrilát ragasztó előállítását számos ismert vállalat végzi. Fő tulajdonságuk a nagy tapadás a nagy felületekkel: fa, üveg, fém, műanyag, gumi. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen vegyületeket semmi esetre sem befolyásolja a víz, az olajok, a benzin vagy a különböző alkoholok.

A cianakrilát ragasztó jól működik 0,1 mm-nél kisebb résekkel. Használható szorosan szomszédos felületek ragasztására. Vannak azonban nagy viszkozitású kompozíciók, amelyek alkalmasak körülbelül 0,25 mm-es résekkel való munkavégzésre, míg a négyzetméterenkénti fogyasztása körülbelül 300 g. Szükség esetén zárja be a nagy rést, általában Cosmofen-t vagy CA-4-et használ.

A cianakrilát ragasztó technikai jellemzői meghatározzák annak alkalmazási körét.

 • Államban. Ez egy vastag tömeg, nagy viszkozitású. Sok opció átlátható.
 • Csomagolás. Teljesen lezárt tartályban kerül forgalomba. A csomag használati utasításokat tartalmaz az óvintézkedések leírásával.
 • A megszilárdulás. Szobahőmérsékleten és alacsony páratartalomnál a megszilárdulási folyamat néhány másodpercen belül történik. A növekvő páratartalom mellett ez a folyamat majdnem azonnal megtörténik.
 • Hőmérséklet tartomány Minden egykomponensű és kétkomponensű cianoakrilát készítmények -60 ° C és +80 ° C közötti hőmérsékletet képesek ellenállni. A speciális hőálló kompozíciók nem veszíthetik el minőségüket még +250 fokos hőmérsékleten is.

A cianakrilátok mérlegelésénél meg kell jelölni azok előnyeit és hátrányait is.

A pozitív szempontok a következők:

 • nagyon gyors fagyasztás (néhány másodpercen belül);
 • a csatlakoztatott elemek megbízható fogása;
 • különböző anyagok rögzítése egymás között;
 • könnyű használat;
 • láthatatlan varratok;
 • a porózus, ferde síkokon való használat lehetősége;
 • nem szükséges hosszú felületkezelés.

Tudnia kell a hátrányokról is:

 • a magas hőmérsékleten végzett munka nehézségei;
 • nem használható teflon vagy szilikon felületek csatlakoztatására;
 • nem alkalmas olyan alkatrészek ragasztására, amelyek később nagy törési terheléssel rendelkeznek;
 • A ragasztóval ne töltsön be nagy réseket.

Alkalmazási kör

A cianakrilát ragasztó különböző adalékanyagok - lágyítók felhasználásával készül.

Hála nekik, ennek a ragasztónak számos alapvető felhasználása van.

 • A mindennapi életben elengedhetetlenek a cianakrilát készítmények. Szinte minden tulajdonosnak van ilyen ragasztója. A különböző készítmények használata gyakran függ a helyzettől és az anyagtól, bár az otthoni ragasztók általában jelen vannak.
 • A kozmetikában szempillahosszabbításokban használatos. Általában olyan vegyületeket használnak, amelyeknél nagyobb mennyiségű akril van, mivel nem károsítják a körmöket, és könnyen eltávolíthatók szerves oldószerekkel.
 • A fogászatban speciális készítményeket használnak a rendkívül kis chipek ragasztására.
 • Huzalszigetelés létrehozása vagy kiváló kapcsolat biztosítása.

gyártók

Az építőanyagok piacát tanulmányozva láthatjuk, hogy számos cianoakrilátot gyártó vállalkozás létezik. Érdemes figyelni a legnépszerűbb modellekre.

 • Pronto CA-4 - ez a ragasztó már készen áll a használatra, magas viszkozitású, sokoldalúsága jellemzi. Nem igényel semmilyen vegyület hozzáadását a tulajdonságok javítása érdekében.
 • Interbond - ezt az opciót a cianoakrilát kétkomponensű kompozíciók képviselik, amelyeket az MDF, a forgácslap, a gumi vagy a bőr alkalmazásakor használnak. Ez biztosítja a vegyület nedvességállóságát és hőállóságát. A szokásos ragasztóként használható 400 ml-es csomagolásban és cianakrilát 20 g vagy 100 ml-es csomagolásban. A ragasztónak magas gyújtási hőmérséklete van, 5-7 másodpercig rögzítve. A tárolás során kerülje a hirtelen hőmérséklet-változásokat és a közvetlen napfényt.
 • Permabond 791 - ezt a cianoakrilát készítményt különböző rugalmas és merev felületek ragasztására használják. Néhány másodpercig rögzített, gyakran "második" ragasztónak nevezik. A kompozíció átláthatósága lehetővé teszi az üvegfelületekkel való munkavégzést. Ez a ragasztó is folyékony, ami kényelmesen alkalmazható, és ez nagyon fontos a gyors beállításhoz. Elegendő vízállóságot biztosít.
 • Cosmofen a leggyakoribb a ragasztókészítmények ezen kategóriája között. A gyártó az univerzális és speciális szerkezeti kompozíciók széles választékát kínálja. A fogyasztása meglehetősen kicsi, ami lehetővé teszi, hogy mindig legyen egy kis Cosmofen palack otthon. A szerszám megfelelő használatával és működésével a hónap folyamán tiszta helyen tárolható.

Mi oldódhat?

A cianakrilátokkal végzett munka során valószínűsíthető, hogy a ragasztók olyan felületre kerülnek, amely nem vesz részt a ragasztási folyamatban. Ez leggyakrabban egy felkészületlen munkahely miatt van. Amíg meg nem találjuk a szerszámot, amely lehetővé teszi, hogy a ragasztót a további eltávolításra hígítsa, anélkül, hogy károsítaná a felületet. Lehetetlen a felületről lemosni a ragasztót.

A fő út mechanikus. Az éles késsel való munkavégzést nagyon óvatosan kell végezni, különben eltávolítja a ragasztót, és megtörik a felület integritását.

Ha a ragasztó a bőrre kerül, nem szabad tisztábbat vagy oldószert keresni. Törölje vagy mossa le a ragasztót, mert nem fog sikerülni, mert a bőrrel együtt eltávolítható.

A legjobb módja egy kicsit várni, amíg a ragasztó el nem húzódik le, csak akkor lehet elkezdeni eltávolítani.

Tippek és trükkök

A cianakrilát ragasztás során a személyi biztonság szabályait kell követni. Minden munkát csak jól szellőztetett helyen kell elvégezni, mert a ragasztó füst nagyon mérgező. Ne engedje, hogy az anyag belépjen a bőrbe és a nyálkahártyákba.

Használat előtt meg kell vizsgálni az utasítást, miután az összes különböző szerkezetet bizonyos felületekre tervezték. Azt is bemutatja a működési feltételeket, a tárolási feltételeket és a munka jellemzőit.

A cianoakrilát ragasztók kiváló találatot és kiutat a nehéz helyzetekből, amikor a szerelvénynek erősnek és feltűnőnek kell lennie.

Ezek a vegyületek gyorsan megragadják és szinte bármilyen felületet kötnek egymáshoz.

Hogyan lehet gyorsan eltávolítani a ragasztót a bőrről, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba