Mi a ragasztó a polisztirolhabhoz és hogyan kell kiválasztani a megfelelő opciót?

 Mi a ragasztó a polisztirolhabhoz és hogyan kell kiválasztani a megfelelő opciót?

A nagy jelentőségű felületek befejezésekor az anyag minősége. De az arccal ellátott anyagok jellemzői mellett a rögzítés módszere is fontos. Például, ha polisztirol habról beszélünk, érdemes megfontolni a ragasztószerkezet helyes megválasztását a rögzítéshez.

A szerelőanyag jellemzői

A homlokzatok és a belső munkák szigeteléséhez számos különböző építési terméket használnak. Az egyik ilyen termék a polisztirol hab. Az anyag különböző méretű és vastagságú lemez. A lemezek különböző bázisokhoz, köztük a betonhoz és a fémhez való rögzítéséhez speciális ragasztóanyagokat vásárolnak.

A polisztirol ragasztójának fő feladata olyan tulajdonságok jelenléte, amelyek kiváló minőségű ragasztást biztosítanak az anyagnak a felülethez.

Az ilyen termékek gyártói hazai és külföldi vállalatok. Kiosztja a forrásokat a külső és a belső térre.

A szakértők szerint az anyag rögzítésére szolgáló ragasztó kiválasztásakor néhány kulcsfontosságú pontra kell figyelni.

 • A ragasztószerkezetek fő feladata, hogy a lemezek megbízható tapadását biztosítsák a talppal, így ebben az esetben a termékek ára másodlagos szerepet játszik.
 • A ragasztó oldatoknak vagy keverékeknek (különösen a kültéri használatra szánt termékeknek) ellenállónak kell lenniük a hőmérséklet-ingadozásokkal, a csapadékokkal és más negatív környezeti hatásokkal.
 • A környezetbarát kompozíciók fontos szerepet játszanak. Ha a belsőépítészeti kompozíció megvásárlásakor nem figyelmet fordít erre a árnyalatra, a termék hátrányosan befolyásolhatja a helyiségben élő emberek egészségét.
 • Az egyszerű telepítés is jelentős árnyalat.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a szupermarketek polcain bemutatott termékek nem felelnek meg a fenti követelményeknek. Emiatt a polisztirolhab beszerelése gyakran bonyolult.

A külső befejező munkákhoz a ragasztóval való munkavégzés bizonyos sajátosságai vannak. Ami a bitumenes és cementhabarcsot illeti, a készítményeket a lemez felületén állandó réteggel kell felhordani. A fal alapját viszont úgy kell elkészíteni, hogy a terméket a lehető legszorosabban ragasztsa. Ehhez megtisztítják a szennyeződést és a földet.

Ha polisztirol habot kíván ragasztóhab felhasználásával telepíteni, akkor a készítmény alkalmazását a termék kerülete körül, valamint a cikkcakk közepén hajtjuk végre. Ezután a lemezt a felületre rögzítik.

Ha felesleges oldatot képez, gondosan eltávolítják azokat, miután a ragasztó keményedik. Ha az anyag nagyon hosszú ideig kiszárad, jobb, ha a lemezeket kellékekkel rögzíteni.

A ragasztók áttekintése

A beltéri és kültéri felhasználásra szánt ragasztók összetétele és jellemzői változóak. Különböző konzisztenciájúak is lehetnek, száraz vagy kész munkakeverék formájában. Az egyetlen tulajdonság, amely egyesíti az összes típusú ragasztót, az oldószerek befogadásának tilalma. Elfogadhatatlan a benzin vagy az aceton érintkezése a szigeteléssel, mert ezek az anyagok megéghetnek.

Ami a ragasztóhabot illeti, ez a termék nagyon kényelmes a használat egyszerűsége miatt. A kész készítmény minden szükséges összetevőt tartalmaz a termék gyors és pontos ragasztásához.Meg kell azonban jegyezni, hogy az ilyen ragasztó nagyon gyorsan szárad. Leggyakrabban egyszer használatos termékként használják.

A száraz kompozíciók lehetővé teszik, hogy többször is használhassa őket, szükség esetén keverékként keverjük össze.

A szakértők azt tanácsolják, hogy előnyben részesítsék a száraz termékeket, ha a munkafelület hibás és szabálytalan.

A külső munkákhoz használt ragasztóhab poliuretán bázissal rendelkezik, és a patronokban kerül alkalmazásra, ami megkönnyíti a kompozíció alkalmazását az anyaglapokra. A bitumenes termékektől eltérően gyorsan szárad, ezért nincs szükség anyagtámaszok használatára. Az eszköz pár óra múlva erősödik.

A kültéri munkákhoz használt ragasztóanyagok népszerű márkájával kapcsolatban megemlítheti Ceresit, Berg és Knauf termékeit. Ezek a márkák már elnyerték az ügyfelek bizalmát a kiváló minőségű termékek miatt.

A polisztirollemezekkel való kezelésre tervezett ragasztóanyag-összetétel két típusra osztható:

 • száraz termékek;
 • poliuretán oldatok.

Ezeknek a csoportoknak a különbségei a tenyésztés, a csomagolás, a megjelenés, valamint az anyagfeldolgozás technológiája.

Ezenkívül a polisztirolhabokkal való feldolgozásra szánt termékeket külön felhasználásra és univerzális termékekre lehet felosztani. Az utóbbi fajta szélesebb körű. Az ilyen kompozíciók nemcsak alapvető funkciókat tudnak végrehajtani, hanem eszközként szolgálnak a lemezek rácsos megerősítésére. Hátrányaik közé tartoznak az átlagos minőségi jellemzők. Ez a hátrány azonban megalapozza a megfizethető termelési költségeket. A megbízhatóbb telepítés érdekében előnyben részesítjük a ragasztóoldatokat vagy a szűk spektrumú keverékeket.

Kültéri használatra

A polisztirol hablemezekkel végzett külső munkához legmegfelelőbb összetételt lehet figyelembe venni bitumenes ragasztó, annak ellenére, hogy oldószert tartalmaz. Ez az alkatrész nem jelent veszélyt a szigetelésre. A termékeket teljesen felhasználásra készen értékesítik. A felületek egymáshoz ragasztásához bitumen ragasztót kell alkalmazni a falra.

A következő népszerű nézet cement ragasztóamely kiválóan alkalmas tégla alapozáshoz, beton és falazatblokk falaihoz, valamint a mennyezeti lapok rögzítéséhez. Jellemzően ezt a keveréket szárazon értékesítjük, és a por előállításához vízzel hígítjuk. A száraz termékek hátránya, hogy a ragasztó a kívánt konzisztenciához való hígításához szükséges idő. A cement-polimer összetétele és az alacsony költség azonban nagyon népszerűvé teszi a terméket. Alkalmas olyan esetekben, amikor extrudált polisztirol habot használnak szigetelésként.

fedett

Amikor a polisztirol lemezeket a helyiségekbe szerelik fel, olyan kompozíciókat kell használni, amelyek megfelelnek az alábbi követelményeknek:

 • nagyfokú tapadás;
 • toxikus anyagok hiánya a készítményben;
 • hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni ellenállás;
 • Gyors telepítés és minimális mennyiségű foltok.

Az állandó pozitív levegőhőmérsékletű lakásokban és házakban a lemez minimális páratartalma ragasztással ragasztható a felszínre PVA. Azokban a helyiségekben, ahol a páratartalom index elég magas, jobb ragasztót használni gumi alapú. Az ilyen termékek tökéletesen megnyilvánulnak a fém, műanyag, beton, fa és kerámia munkájában.

Száraz vakolat keverék alapfelületű felületekhez használható. Ez a csoport a "Knauf Perfliks" ragasztót tartalmazza. Ez egy teljesen természetes termék, amely kizárólag beltéri használatra készült.

Díszítőelemekkel és mennyezeti felületekkel dolgozva le kell állítania a választást vízoldható készítményekre. Az ilyen termékek fehér színűek, így lehetővé teszi, hogy elrejtse az összes meglévő varrást és ízületet az anyaglapok között.

Ragasztóhab alkalmazható az alagsorokban, erkélyeken, falakon és padlókon. Ezt 0 és +35 ° C közötti hőmérsékleten kell alkalmazni.

Jellemzők és fogyasztás

A szakértők szerint a termékfogyasztás szempontjából a leggazdaságosabb összetétel a poliuretánhab és a kültéri használatra készült ragasztó gitt.

A becsült ragasztófogyasztás kiszámításához el kell ismerni a fogyasztás átlagos összegét. Ez az érték a terméktől, annak típusától és a gyártási technológiától függ.

A száraz porok átlagosan körülbelül 500 gramm / m2 anyag fogyasztása. A bitumenes keverék esetében ez a mutató 1 m2-enként 800 gramm vagy annál nagyobb. A poliuretán ragasztóanyag-készítmények jelentősek, mivel a legkisebb fogyasztásuk van - 1 patron általában 10 m2-re elegendő.

Tippek a kiválasztáshoz

A javítási munkákhoz szánt szupermarketekbe látogatva figyelembe kell vennie a szerszámok kiválasztásával kapcsolatos következő fontos árnyalatokat:

 • a minőségi termékek nem lehetnek kemények;
 • a készítmény gőzáteresztő képességének átlagos indexnek kell lennie;
 • a sűrűség tekintetében előnyben kell részesíteni a legtartósabb összetételeket, ami a termékfogyasztást megtakarítja;
 • kültéri munka során különösen fontos a negatív hőmérsékletű oldat stabilitása;
 • Mindegyik gyártó megszabja a termékek árát, így nem lehet biztosan kijelenteni, hogy az olcsóbb termékek alacsonyabb minőségűek.

Mi mást tehet?

 • A polisztirolra alkalmas ragasztóanyag-készítmények közül számos azonosítható Sztirol ragasztóamelyet poliuretán és hab beépítésére is használnak. A termék pozitív jellemzői között szerepel az anyag megbízható rögzítése a betonra, a gipszre és a legtöbb fára. A termékek széles körű alkalmazásokkal rendelkeznek, ezért beltéren és kültéren is dolgozhatnak. Ezenkívül a teljes szárítás után az anyagot tovább kezelhetjük színező készítményekkel vagy lakkokkal.
 • Megbízható ragasztó biztosítja a nyersanyagok jó rögzítését, azonban néhány mester a polisztirolhabbal való munkában improvizált eszközöket használ. folyékony körmök vagy csempe masztiikumok. Gyakran előfordul, hogy a felhasznált anyagot szilikon tömítőanyaggal látják el. Az ilyen kompozíciók kiválasztásakor azonban az emberek nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy az ilyen megoldások leggyakrabban korrodálják az anyagot.
 • A nyersanyagok kis felületre történő ragasztásához néha kétoldalas szalagot használhat. Ez a módszer azonban csak egy jól rögzített anyagot tesz lehetővé, ha az alap kicsi. Ellenkező esetben ez a telepítési lehetőség nem érdemes megfontolni.

A "TechnoNIKOL" példáján a ragasztóhab megfelelő alkalmazására vonatkozó információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba